Nyhetsbrev för yrkesverksamma inom Primärvård, Specialistminneskliniker, kommuner och andra intresserade

Kunskapscentrum demenssjukdomar
Nyhetsbrev demenssjukdomar
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev demenssjukdomar

Nr 2 - hösten 2020

I detta nyhetsbrev: 

  • Skånska demensdagen 2020
  • Nationella demensstrategin - livestreamad konferens 9 november
  • Ny rapport: Demensdiagnos och utrikes född - Skåne 2019 
  • För dig som arbetar på vårdcentral i Skåne
  • Målnivåer och vårdförlopp
  • Aktuellt om demenssjukdomar
Vill du inte få uppdateringar från Kunskapscentrum demenssjukdomar? Avregistrera dig genom att följa länken längst ner i detta utskick. 

Ingrid Fioretos och Emma Lindgren från Migrationsskolan föreläser om jämlik demensvård. 

Skånska demensdagen 10 år!

På grund av Covid-19 blev det ett ovanligt 10-årsjubileum av Skånska demensdagen, då vi inte kunde träffa vår publik. Däremot spelades dagen in av Utbildningsradion och kommer att visas på UR-play längre fram i höst. För dig som tidigare är anmäld till dagen kommer länken skickas via mail, och vi lägger såklart ut den på vår hemsida också. 
För mer information om kommande utbildningar, se utbildningskalendern.  

Nationella demensstrategin

Livestreamad konferens 9 november

I Sverige finns en nationell strategi för vård och omsorg om personer med demenssjukdom. Det finns även ett standardiserat insatsförlopp efter demensdiagnos och i höst har vi även ett standardiserat vårdförlopp och nationella målnivåer på plats. Med anledning av detta arrangerar Region Skånes Kunskapscentrum demenssjukdomar en heldag kring dessa ämnen.  Medverkar gör bland annat: 

  • Frida Nobel, Socialstyrelsen, medicinskt sakkunnig och ansvarig för Nationella strategin, Socialstyrelsen 
  • Stefan Brené, övergripande ansvarig för Nationella riktlinjer 
  • Madelene Johanzon, ordförande NPO Äldres hälsa 
  • Anne Ekdahl, ordförande RPO Äldres hälsa 

Ny rapport: Demensdiagnos och utrikes född - Skåne 2019
Migrationsskolan har nyligen utkommit med rapporten “Demensdiagnos och utrikes född - Skåne 2019”. Rapporten är en kartläggning av Region Skånes vårddatabas som ger en lägesbild av demensvården i Skåne med fokus på utrikes födda. Syftet med rapporten är att synliggöra skillnader mellan och inom grupper av individer med demensdiagnos utifrån födelseland. Genom att systematiskt följa demensvården i Region Skåne med fokus på utrikes födda kan skillnader i utredning, diagnos och behandling identifieras. Rapporten riktar sig till vårdpersonal och beslutsfattare med syftet att bidra till kunskapsspridning inom demensvården med fokus på utrikes födda. 
Till dig som arbetar på vårdcentral i Skåne

Är du sjuksköterska eller arbetsterapeut med ansvar för kognitiva utredningar eller omhändertagande av personer med kognitiv svikt/demenssjukdom på din vårdcentral? Då är du välkommen att gå med i vårt nätverk! Vi arrangerar bland annat återkommande nätverksträffar med möjlighet till fortbildning och kunskapsutbyte.

JANUARI
14

Nätverksträff primärvården

Tyvärr har vi återigen behövt ändra datum för att möjliggöra en fysisk nätverksträff. Vi beklagar detta. ”Höstens” nätverksträff blir istället torsdag 14 januari 2021 i lokal Tidskriften på Jan Waldenströms gata 5 i Malmö (sjukhusområdet). 

Utbildningar primärvården

Kunskapscentrum demenssjukdomar arrangerar också vårdcentralsspecifika utbildningar. 

  • Utredning, diagnostik och behandling av personer med kognitiv svikt/demenssjukdom 
  • Kognitiv testning och strukturerat arbetssätt runt personer med kognitiv svikt/demenssjukdom 
Höstens båda utbildningsdagar är fullbokade men håll utkik i utbildningskalendern för nya datum till våren -21.
För deltagande i nätverket eller övriga frågor inom ramen för vårdcentralens ansvar, vänligen kontakta Annsofie Svensson, vårdutvecklare/sjuksköterska.   

Aktuellt om demenssjukdomar

Nationella målnivåer för vård och omsorg vid demenssjukdom

Nu finns det nationella målnivåer för vård och omsorg vid demenssjukdom!  Inom ramen för de Nationella Riktlinjerna för personer med demenssjukdom har det nu tagits fram målnivåer för en del kvalitetsindikatorer.  Dessa publicerades i september. 

Personcentrerat sammanhållet vårdförlopp för kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom

Tre personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp är nu klara för öppen remiss; kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom, hjärtsvikt och osteoporos - sekundärprevention efter fraktur. Det är öppet för alla att lämna synpunkter på dessa, vilket kan göras mellan 16 september och 27 november 2020. 

Skånska personligheter inom området uppmärksammas i media

Professor Oskar Hansson och hans forskarteam vid Lunds Universitet och Skånes Universitetssjukhus publicerade en banbrytande artikel om möjligheten att kunna upptäcka Alzheimers sjukdom via ett blodprov.  

Moa Wibom, överläkare och enhetschef vid Enheten för kognitiv medicin i Ängelholm träffade Henrik Frenkel för ett samtal om sjukvårdens och omsorgens ansvar gentemot patienten efter en demensdiagnos är ställd. 

Anne Ekdahl, docent och överläkare inom geriatrik på Helsingborgs sjukhus ledde tillsammans med Ingmar Skoog, professor och äldrepsykiatriker vid Göteborgs universitet projektet Fyraåringarna på äldreboendet. Efter sex veckor med gemensamma aktiviteter kunde ett fantastiskt resultat ses. Projektet filmades och har sänts som en TV-serie i fyra delar på TV4. 

Webbinarium om covid-19 i äldreomsorgen

Lyssna på ett inspelat webbinarie om Covid-19 inom äldreomsorgen. Webbinariet tar upp erfarenheter som gjorts under coronapandemin; vilka svårigheter som personal och anhöriga mött, vad som har fungerat och vad som skulle gjorts på annat sätt  

Kunskapscentrum demenssjukdomar, Region Skåne
Sankt Johannesgatan 8, 211 46 Malmö
E-post: 
kc.minneskliniken.sus@skane.se
Hemsida:
skane.se/kcdemens

Redaktör nyhetsbrev demenssjukdomar:
Rebecca Sjöstrand
rebecca.r.sjostrand@skane.se

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och en hållbar utveckling i hela Skåne. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.

Avprenumerera