Nyhetsbrev för kontaktpersoner för Barn som far illa, barnombud samt andra intresserade.

Kunskapscentrum barnhälsovård
Nyhetsbrev barn i utsatthet
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev barn i utsatthet

Covid-19 med barnperspektiv

Välkommen till ett extra Nyhetsbrev barn i utsatthet med anledning av covid-19.

Du som är kontaktperson eller barnombud på arbetsplatsen har en viktig roll i att förmedla information till dina kollegor, och till vuxna patienter, om hur barn kan ges stöd i situationen som råder.

Barn som grupp verkar inte drabbas särskilt svårt av coronaviruset och covid-19, men de kan påverkas negativt på andra sätt. I det här nyhetsbrevet ger vi exempel på hur vi tillsammans kan bidra till att förhindra det.

Vi som står för innehållet är uppdragen Barn som anhörigaBarn som far illa och Hälsoundersökning på begäran av socialtjänst (tidigare BBIC). Det är tre regionala uppdrag placerade på Region Skånes Kunskapscentrum barnhälsovård.

Att prata med barn om covid-19

Samtalen om coronaviruset och covid-19 finns överallt. Mitt i allt detta finns barnen som ser och hör, och som själva kan bli oroliga och rädda. Det är viktigt att föräldrar och andra vuxna möter barnen i deras funderingar och samtalar med dem om deras oro.

Utifrån mognad och ålder kan samtalen se olika ut, men det är viktigt att lugna barnen och svara på deras frågor och funderingar på ett lyhört sätt.

Vi som arbetar inom hälso- och sjukvården har ett viktigt uppdrag att förmedla till föräldrar hur betydelsefullt det är att bemöta och prata med sitt barn under dessa särskilda omständigheter.

Användbara råd och tips
Flera stora organisationer har publicerat tips kring hur du kan stötta och prata med barn om coronaviruset. Här listar vi ett urval som du kan använda dig av för att stötta de familjer du möter.

Hur pratar du med barn om nya coronaviruset? (1177.se)
Att prata med barn om coronaviruset (Bris.se)
Corona och små barn: Hur pratar man med oroliga, hur stöttar man de värst drabbade? (BVC-podden)
Coronavirus disease – what you need to know about the virus to protect you and your family (Unicef.org)

På Rädda barnens webbsida finns översatt information om coronaviruset riktat föräldrar och barn på engelska, spanska, somaliska, farsi och arabiska.

Översatt information om coronaviruset (Räddabarnen.se)

Barn som är anhöriga till personer som vårdas på grund av covid-19

Vi vet att en del människor som har insjuknat med covid-19 har blivit svårt sjuka och behövt vård. I det läget är det viktigt att personalen uppmärksammar barn som är anhöriga i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen kap. 5 § 7. Barnets behov av information, råd och stöd skall särskilt beaktas när dess förälder, eller någon annan vuxen barnet varaktigt bor med, har allvarlig sjukdom.

I Skåne omfattas även barn som är anhöriga till syskon som är allvarligt sjuka.

Kris i samhället innebär större risk för våld i hemmet

De psykosociala konsekvenserna av coronaviruset är påtagliga även för vuxna. Många är oroliga och mår sämre när de är isolerade och hemma från skola och arbete. Många känner också oro för sin ekonomi och eventuell arbetslöshet.

Familjer som lever med våld är extra utsatta i krissituationer och riskerar därför att fara särskilt illa just nu. I det här sammanhanget är det extra viktigt att uppmärksamma tecken på våld i nära relationer. Att rutinmässigt fråga patienter om våldsutsatthet kan göra att fler människor kan få hjälp.

Våldet i siffror

  • Var fjärde kvinna utsätts någon gång under sitt liv för våld av en närstående
  • Uppskattningsvis 200 000 barn lever i hem där det förekommer våld
  • Mer än 100 000 ungdomar drabbas av hedersvåld

Barn som far illa

Vid misstanke om att ett barn har bevittnat och/eller utsatts för våld, eller far illa av andra orsaker, ska du genast göra en anmälan till socialtjänsten. Vid behov av att rådgöra kring enskilda fall, konsultera gärna socialtjänsten i kommunen eller ditt barnskyddsteam. Barnskyddsteamens kontaktuppgifter finns på webbsidan om barn som far illa.

Läs mer om barn som anhöriga, barn som far illa och våld i nära relationer på Vårdgivare Skåne:

Barn som anhöriga  | Barn som far illa  | Hälsoundersökning på begäran av socialtjänst

Kunskapscentrum barnhälsovård, Region Skåne
Redaktör: Emelie Svensson emelie.a.svensson@skane.se

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och en hållbar utveckling i hela Skåne. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.

Avprenumerera