Nyheter, aktuella frågor och pågående arbete rörande barns hälsa i Skåne.

Kunskapscentrum barnhälsovård
Nyhetsbrev barnhälsovård
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev barnhälsovård

Så påverkar covid-19 barnhälsovården i Skåne

2020-04-06

Du som arbetar i barnhälsovården har en viktig roll i att förmedla information till de familjer du möter om hur barn kan ges stöd i den situation som råder med anledning av covid-19.

Barn som grupp verkar inte drabbas särskilt svårt av coronaviruset och covid-19, men de kan påverkas på andra sätt. Barnhälsovården är en del av Sveriges folkhälsoarena och barns hälsa och tillgång till hälsovård är viktigt även nu. I det här extra nyhetsbrevet fokuserar vi på hur det nya coronaviruset och covid-19 påverkar arbetet i barnhälsovården i Skåne.

Ett nytt ”vanligt” Nyhetsbrev barnhälsovård kommer senare under april.

I detta nyhetsbrev:

Nationella rekommendationer för barnhälsovården under covid-19-pandemin
Regionala rekommendationer för BVC i Skåne med anledning av covid-19
Nyfödda med eventuell covid-19
Samlad information om covid-19 på Rikshandboken
Stöd till föräldrar i väntan på föräldragrupp
Våga söka hjälp vid amningssvårigheter
Att prata med barn om covid-19
Barn som är anhöriga till personer som vårdas på grund av covid-19
Kris i samhället påverkar familjerna
Kris i samhället innebär större risk för våld i hemmet

Nationella rekommendationer för barnhälsovården under covid-19-pandemin

Övergripande och rådgivande rekommendationer från SKR:s nationella arbetsgrupp för barnhälsovård.

Sveriges kommuner och regioners nationella arbetsgrupp för barnhälsovården (NAG) har skrivit övergripande och rådgivande rekommendationer för barnhälsovården under covid-19-pandemin. Rekommendationerna ska ses som stöd för regionerna i deras prioriteringsarbete, utifrån lokala förhållanden.

Det är de regionala rekommendationerna som den enskilda medarbetaren ska följa.

Regionala rekommendationer för BVC i Skåne med anledning av covid-19

De regionala rekommendationerna för BVC i Skåne har tagits fram av Kunskapscentrum barnhälsovård i samarbete med Smittskyd Skåne. I de regionala rekommendationerna kan du läsa mer om gällande hygienrutiner och hur de olika besöken på BVC påverkas. 

Barn drabbas oftast lindrigt av det nya coronaviruset, covid-19, och anses inte vara stora smittspridare. Friska föräldrar och barn är välkomna till barnhälsovården. Däremot ska personer med förkylningssymtom bara undantagsvis besöka BVC. Föräldrar och barn med övre luftvägssymtom/feber uppmanas att kontakta BVC för att om möjligt boka om sitt besök. Antal medföljande ska begränsas, helst till en person, men individuell bedömning bör göras.

Så påverkas besöken på BVC i Skåne

Hembesök
Det första hembesöket är en viktig del av barnhälsovårdsprogrammet och bör inte skjutas fram mer än några dagar. Ring i förväg vid tiden för hembesök och efterfråga om luftvägssymtom/feber finns hos någon person i hemmet. Om så är fallet kan hembesöket antingen skjutas fram i tiden eller omvandlas till ett mottagningsbesök.
 
Mottagningsbesök på BVC
Grundprincipen är att barn och föräldrar med luftvägssymtom/feber bör boka om hälsobesöket. Om möjligt ska frisk anhörig följa med till mottagningen och samtal med sjuka föräldrar kan vid behov föras via telefon/video. Vissa mottagningsbesök bör inte skjutas fram i tiden allt för länge, detta gäller särskilt för de yngsta barnen. Vårdkedjan för de nyfödda barnen, 0-6 veckor, måste värnas oberoende av föräldrarnas hälsotillstånd. Barnet bör då inbjudas till BVC med den friskaste föräldern eller annan anhörig på separat tid då andra familjer inte finns i lokalen, företrädesvis sent på eftermiddagen. Rutiner vid misstänkt eller konstaterat fall av covid-19 bör beaktas. Vid hälsobesök som inte kräver fysisk närvaro kan telefonsamtal/video vara ett bra alternativ.

Vaccinationer
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinationer ges enligt det allmänna vaccinationsprogrammet, även under pågående covid-19-pandemi. Som vanligt bör vaccination skjutas upp om barnet har akut pågående infektionssjukdom med allmänpåverkan och/eller feber (covid-19 eller annan infektionssjukdom). Barn som är förkylda, utan feber och allmänpåverkan, och som av sjuksköterskan bedöms kunna bli vaccinerade, kan vaccineras, företrädesvis sent på eftermiddagen då inga andra familjer vistas i lokalen. Rutiner vid misstänkt eller konstaterat fall av covid-19 bör beaktas.
 
Läs mer: Folkhälsomyndighetens information till BVC och elevhälsan om vaccinationer
 
Föräldragrupper
Alla gruppaktiviteter, det vill säga även föräldragrupper på BVC, är inställda enligt tidigare beslut i primärvården.

BVC-lokal
Barnhälsovården bör ha ett väntrum skilt från övriga besökare på vårdcentralen. Möbler som inte går att desinficera bör tas bort. Leksaker, tidningar och böcker plockas undan ur båda väntrum och undersökningsrum. Minimera mängden material som finns framme i rummet. Material ska förvaras i skåp eller lådor och desinficeras efter användning (till exempel audiometer).
 
Dörrhandtag samt övriga möbelytor som kan ha varit i kontakt med föräldrar och barn desinficeras oftare än en gång per dag. Ytor ska desinfekteras mellan varje barn, exempelvis skötbord, våg, mätbord, avlastningsytor och undersökningsmaterial.

Nyfödda med eventuell covid-19

På Rikshandboken barnhälsovård finns uppdaterade rekommendationer från Barnläkarföreningen och SFOG om handläggning av barn till födande med eventuell covid-19.

Tänk på att liksom all information kopplat till covid-19 kan rekommendationerna komma att uppdateras löpande.

Läs mer: Rekommendation om handläggning av gravida och nyfödda barn till kvinnor med verifierad/sannolik covid-19

Samlad information om covid-19 på Rikshandboken

Rikshandboken barnhälsovård har publicerat länkar till Folkhälsomyndighetens, Socialstyrelsens och Barnläkarföreningens samlade information om coronaviruset och covid-19. På samma webbsida hittar du också länkar till andra myndigheter samt information om hur man kan prata med barn om virussmittan.

Stöd till föräldrar i väntan på föräldragrupp

Med anledning av covid-19 är just nu allt föräldrastöd i grupp inställt i Region Skåne. Här får du tips på information och material som du kan förmedla till de familjer du möter i väntan på att föräldragrupperna ska tas upp igen.

1. På 1177.se finns massor av tydlig information och filmer riktade till föräldrar. Tips på bra teman är till exempel:

2. Tillsammans – samtal om förhållandet och föräldraskapet. Ett material från Västra Götaland som består av 10 bilder med tillhörande diskussionsfrågor för paret. Passar både för blivande föräldrar och de som redan är föräldrar. Materialet riktar sig ursprungligen till dig som möter blivande och nyblivna föräldrar i ditt arbete men det ligger gratis på nätet och går också utmärkt att använda hemma.
Tillsammans – samtal om förhållandet och föräldraskapet (Vgregion.se)

3. Checklista för en jämställd vardag. Tipsa föräldrar om att fylla i listan hemma för att komma igång med samtal om deras ansvarsfördelning kring vardagens sysslor. Checklistan finns på svenska och engelska.
Checklista för en jämställd vardag (Skane.se/jamstalltsforaldraskap)

4. Ditt barn och dina pengar – en bok från Finansinspektionen om att planera familjens ekonomi. Boken går att läsa gratis på nätet.
Dittbarnochdinapengar.se

Våga söka hjälp vid amningssvårigheter

Av olika anledningar ser vi att många väntar längre än vanligt med att söka hjälp just nu. Det kan handla om en vilja att minska belastningen på sjukvården, rädsla för smitta eller andra orsaker. Vad gäller amningssvårigheter är det viktigt att vara extra uppmärksam på detta och informera föräldrar om att vissa problem inte kan vänta. Utan rätt stöd och hjälp är risken att fler istället väljer att sluta amma.
 
Vi vill också passa på att tipsa om att en ny amningsmottagning har öppnat i Lund.
 
Här hittar du länkar till de amningsmottagningar som finns i Skåne:
Amningsmottagning, BB-avdelning familj Lund
Amningsmottagning, BB-avdelning Malmö
Amningsmottagning, BB-avdelning Helsingborg

Att prata med barn om covid-19

Samtalen om coronaviruset och covid-19 finns överallt. Mitt i allt detta finns barnen som ser och hör, och som själva kan bli oroliga och rädda. Det är viktigt att föräldrar och andra vuxna möter barnen i deras funderingar och samtalar med dem om deras oro. Utifrån mognad och ålder kan samtalen se olika ut men det är viktigt att lugna barnen och svara på deras frågor och funderingar på ett lyhört sätt.

Vi som arbetar inom hälso- och sjukvården har ett viktigt uppdrag att förmedla till föräldrar hur betydelsefullt det är att bemöta och prata med sitt barn under dessa särskilda omständigheter.

Användbara råd och tips när du pratar med barn om covid-19
Flera stora organisationer har publicerat tips kring hur du kan stötta och prata med barn om coronaviruset. Här listar vi ett urval som du kan använda dig av för att stötta de familjer du möter på BVC.

Hur pratar du med barn om nya coronaviruset? (1177.se)
Att prata med barn om coronaviruset (Bris.se)
Corona och små barn: Hur pratar man med oroliga, hur stöttar man de värst drabbade? (BVC-podden)
Coronavirus disease – what you need to know about the virus to protect you and your family (Unicef.org)

På Rädda barnens webbsida finns översatt information om coronaviruset riktat föräldrar och barn på engelska, spanska, somaliska, farsi och arabiska.

Översatt information om coronaviruset (Raddabarnen.se)

Stöd till föräldrar
De som har frågor eller vill prata om oro kring sina egna eller någon annans barn kan ringa Bris vuxentelefon om barn.

Bris stöd för vuxna om barn (Bris.se)

Barn som är anhöriga till personer som vårdas på grund av covid-19

Vi vet att en del människor som har insjuknat med covid-19 har blivit svårt sjuka och behövt vård. I det läget är det viktigt att personalen uppmärksammar barn som är anhöriga i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen kap. 5 § 7. Barnets behov av information, råd och stöd skall särskilt beaktas när dess förälder, eller någon annan vuxen barnet varaktigt bor med, har allvarlig sjukdom. I Skåne omfattas även barn som är anhöriga till syskon som är allvarligt sjuka.

Kris i samhället påverkar familjerna

De psykosociala konsekvenserna av coronaviruset är påtagliga även för vuxna. Många är oroliga och mår sämre när de är isolerade och hemma från skola och arbete. Många känner också oro för sin ekonomi och eventuell arbetslöshet.

En öppen fråga – Hur påverkas er familj av det som händer nu i samhället? – ger föräldern möjlighet att ta upp eventuell oro.

Kris i samhället innebär större risk för våld i hemmet

Familjer som lever med våld är extra utsatta i krissituationer och riskerar därför att fara särskilt illa just nu. I det här sammanhanget är det extra viktigt att uppmärksamma tecken på våld i nära relationer. Att rutinmässigt fråga om våldsutsatthet kan göra att fler människor kan få hjälp.

Våldet i siffror

  • Var fjärde kvinna utsätts någon gång under sitt liv för våld av en närstående
  • Uppskattningsvis 200 000 barn lever i hem där det förekommer våld
  • Mer än 100 000 ungdomar drabbas av hedersvåld
Barn som far illa
Vid misstanke om att ett barn har bevittnat och/eller utsatts för våld, eller far illa av andra orsaker, ska du genast göra en anmälan till socialtjänsten. Vid behov av att rådgöra kring enskilda fall, konsultera gärna socialtjänsten i kommunen eller ditt barnskyddsteam. Kontaktuppgifter finns på webbsidan om barn som far illa.

Läs mer om barn som anhöriga, barn som far illa och våld i nära relationer på Vårdgivare Skåne:
 

Och såklart, fortsätt följa uppdaterad information och rekommendationer om covid-19

Samlad information och rekommendationer om covid-19 på Vårdgivare Skåne

Samlad information om covid-19 från Folkhälsomyndigheten

Prenumerera på nyheter om barns hälsa

I Nyhetsbrev barnhälsovård delar vi på Kunskapscentrum barnhälsovård med oss av information om pågående arbete, aktuell forskning och nyheter rörande barns hälsa. Vi bevakar främst utvecklingen lokalt i Skåne men även i övriga landet och världen.  

Skane.se/kunskapscentrumBHV

Kunskapscentrum barnhälsovård, Region Skåne
Baltzarsgatan 31, 205 02 Malmö
Tel: 040-623 41 47
E-post: kunskapscentrum.bhv.pv@skane.se

Redaktör Nyhetsbrev barnhälsovård
Emelie Svensson: emelie.a.svensson@skane.se

Avprenumerera