Nyheter, aktuella frågor och pågående arbete rörande sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne.

Kunskapscentrum kvinnohälsa
Nyhetsbrev kvinnohälsa
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev kvinnohälsa

december 2019

I detta nyhetsbrev:

Varför ammas allt färre barn i Skåne?
Checklista för en jämställd vardag finns nu på engelska
Gruppledaren är viktig för att skapa trygga och engagerade föräldragrupper
Ny samordningsbarnmorska på Kunskapscentrum kvinnohälsa
Nya nationella riktlinjer för preeklampsi
Aktuellt inom sexuell och reproduktiv hälsa

På gång på Kunskapscentrum kvinnohälsa

Varför ammas allt färre barn i Skåne? Kartläggning 2020

Kunskapscentrum kvinnohälsa och barnhälsovård arbetar just nu med att ta fram en enkät om Region Skånes medarbetares kunskaper och rutiner gällande amning och bröstmjölksersättning. Detta med bakgrund av en negativ amningstrend.

Trots att en betydande majoritet av gravida i Sverige önskar och har för avsikt att amma sitt väntade barn, sjunker amningstalen. I Skåne ses samma utveckling. 2018 helammades bara 66 procent av de skånska barnen vid fyra veckors ålder. Mot denna bakgrund genomför vi nu en kartläggning av hur hälso- och sjukvården arbetar hälsofrämjande kring amning genom bland annat en enkätundersökning.

Enkäten planeras komma ut i början på 2020. Den riktar sig både till dig som är medarbetare och chef på en rad olika kliniker och mottagningar i Skåne.
 
Håll uppsikt efter enkäten i din inkorg under 2020!
 
Du kan läsa mer om amningsstatistik för Skåne i rapporten För jämlik mödra- och barnhälsovård i Skåne

Checklista för en jämställd vardag finns nu på engelska

Checklista för en jämställd vardag är ett verktyg för att främja dialogen mellan föräldrar om ansvarsfördelningen kring barn och hem. Nu finns hela listan översatt till engelska.

Listan togs fram av Kunskapscentrum barnhälsovård och Kunskapscentrum kvinnohälsa 2016 och har sedan dess fått stor spridning i media och på sociala medier.
 
skane.se/jamstalltforaldraskap hittar du Checklista för en jämställd vardag på engelska och svenska.

Gruppledaren är viktig för att skapa trygga och engagerande föräldragrupper

Deltagandet i föräldrastöd i grupp på barnmorskemottagningar och BVC har sjunkit de senaste åren och det finns stora ojämlikheter i vilka det är som deltar. Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum barnhälsovård har tagit fram en ny kurs för gruppledare i syfte att bidra till ett mer inkluderande och engagerande föräldrastöd för blivande och nyblivna föräldrar i Skåne.

Elin Sloth, barnmorska på Capio Citykliniken i Malmö.

– Jag kände att kursen gav mig stöd att våga göra de blivande föräldrarna mer delaktiga och aktiva, säger Elin Sloth, barnmorska på Capio Citykliniken i Malmö, som var en av deltagarna vid den första utbildningsomgången under hösten 2019.

Kursen består av tre utbildningsdagar utspridda över cirka 10 veckor. Stor vikt läggs vid att förmedla metoder för att skapa delaktighet och trygghet i en grupp. De första två utbildningsomgångarna är nu avslutade och utvärderingarna har varit övervägande mycket positiva. Åsa Schön, distriktssköterska på BVC Sankt Lars i Lund, uppskattade särskilt utbytet med de andra deltagarna och att få med sig konkreta metoder.

Åsa Schön, distriktssköterska på BVC Sankt Lars.

– Utbytet med de andra är halva grejen. Vi har pratat mycket om just vår roll som gruppledare, att göra gruppen delaktig och att inte fastna i att det blir en föreläsning. Drömmen är ju att deltagarna får en så bra kontakt med varandra att de kan fortsätta att stötta varandra även vid sidan om föräldragruppen, säger Åsa Schön.

Kursen innehåller bland annat teorier kring gruppledarskap, styrkebaserad utveckling, människor i förändring och coachande samtal. Målet med kursen är

att deltagarna ska få med sig kunskap om gruppdynamiska processer, vad det innebär att vara gruppledare i föräldragrupp samt metoder och verktyg för att hantera och påverka den typen av processer.

– Även om en del av deltagarna tycker det är läskigt och jobbigt att prata inför gruppen till en början så märks det vid tillfälle 3-4 att de är mer aktiva. Det tar lite längre tid men det är väldigt kul när det blir ett samtal, ibland får man nästan stoppa dem. Vi har fått väldigt mycket positiv feedback från föräldrarna. En pappa sa att det var så mycket bättre än han hade trott och vad han hört av andra, säger Elin Sloth.

Två nya kurstillfällen kommer under våren 2020, håll utkik i Utbildningskalendern på vardgivare.skane.se

Ny medarbetare:
Louise Blomqvist, samordningsbarnmorska

Vad gör du på Kunskapscentrum kvinnohälsa?
– Min förhoppning är att, genom att bevaka kunskapsområdet, samverka och erbjuda utbildningar, vara en del i att underlätta arbetet för er i den kliniska verksamheten.

Vad gör du när du inte jobbar här?
– Hälften av min arbetstid befinner jag mig på familjecentralen Familjens hus i Malmö och arbetar som barnmorska.

Varför har du valt att jobba med det du gör?
– Drivkraften är att vi tillsammans kan utveckla den vård vi erbjuder till kvinnorna och familjerna vi möter. Hoppas att vi ses framöver!

En påminnelse om kikhosta – från Smittskydd Skåne

Kikhosta förekommer som samhällssmitta året runt men ofta syns en tydlig ökning under hösten. Denna höst har vi sett ett ökat antal fall jämfört med de senaste åren (se diagram). Hosta hos barn och vuxna kan vara kikhosta även om personen är vaccinerad eller har haft sjukdomen tidigare.

Kikhosta kan vara en mycket allvarlig sjukdom för spädbarn som kan få livshotande andningssvårigheter och behöva sjukhusvård. Detta gäller speciellt för de minsta spädbarnen under sex månader. En särskild risksituation är kikhosta hos gravida i slutet av graviditeten, eller hos andra familjemedlemmar i anslutning till att ett barn föds. Vid symtom med hosta bör dessa personer provtas, och vid behov behandlas så att barnet inte smittas efter födseln.

Det är även viktigt att uppmärksamma kikhosta som möjlig orsak till långdragen hosta hos personer med nära kontakt med spädbarn. Barn under sex månader bör erbjudas profylaktisk behandling redan vid misstanke på att de utsatts för smitta.

Per Hagstam, Bitr Smittskyddsläkare
 

Nya riktlinjer

Nya nationella riktlinjer för preeklampsi

Preeklampsi-ARG (arbets- och referensgruppen) inom SFOG (Svensk förening för obstetrik och gynekologi) har tagit fram nya nationella riktlinjer för handläggningen av Preeklampsi. De finns nu publicerade på SFOG.se. Arbete med att implementera dessa riktlinjer i Region Skåne kommer att påbörjas under våren 2020. 

Aktuellt inom sexuell och reproduktiv hälsa

BB Hemma - nu även i Helsingborg

Sedan i februari 2019 har nyblivna föräldrar i Malmö kunnat få hembesök av en barnmorska istället för att stanna på BB. I oktober startade projektet BB Hemma även i Helsingborg. Det primära syftet är att erbjuda mer individanpassad och familjecentrerad eftervård och förstärkt amningshjälp.

Hembesök erbjuds till alla familjer som åker hem inom 48 timmar efter förlossningen, och bor max 30 minuter med bil från Helsingborgs lasarett. Alla tester och kontroller som ingår i BB-vården görs då av barnmorskan i samband med hembesöket istället för på BB-mottagningen. De som åker hem 6 timmar efter förlossningen kommer sedvanligt till en barnläkarundersökning 12-36 timmar efter födseln. Uppföljande telefonkontakter och fler hembesök kan erbjudas efter behov.

- Friska mammor efter en normal förlossning och välmående barn måste inte vårdas på sjukhuset, men de behöver stöd och det kan vi erbjuda hemma. Den första månaden besökte vi över 100 föräldrar och vi upplever att familjerna är jättenöjda, berättar Kirsti Kaski, projektledare för BB Hemma i Helsingborg.

Projektettiden för BB Hemma i Helsingborg är tre år och därefter är planen att det ska ingå i ordinarie eftervård.

- Att komma hem till familjer och anpassa allt på den enskilde familjens behov ger också mer arbetstillfredsställelse. Att i lugn och ro kunna samtala om det som är viktigt och aktuellt just för den familjen ger så mycket mer för alla. Det kan till exempel vara lättare att ge amningsråd som fungerar när mamman är trygg i sin hemmamiljö, förklarar Kirsti Kaski.

”Mer än bara mamma” – informationssatsning från Socialstyrelsen om eftervårdstiden

Socialstyrelsen har genomfört en enkätundersökning och haft fokusgruppssamtal med ett stort antal nyblivna mammor över hela landet. I materialet framgår att gravida får mycket information om en mängd olika saker under graviditeten, men att de har saknat information om eftervårdstiden. Därför har en ny satsning som heter ”Mer än bara mamma” skapats. Den riktar sig till personer som snart ska föda barn eller precis har blivit föräldrar, med syfte att uppmärksamma kvinnors hälsa och välmående efter förlossning.
 
Under rubriken ”Snart mamma” finns frågor som bygger på andra nyblivna mammors erfarenheter. Det är frågor som kan hjälpa till att sätta ord på sådant som kan vara viktigt att känna till och fundera kring när det gäller hälsa och välmående för den födande. Frågorna kan också göra det lättare att prata om tiden efter förlossningen tillsammans med ens barnmorska, partner eller andra närstående.

Läs mer på socialstyrelsen.se/meranbaramamma och tipsa gravida att gå in och läsa.

Nyheter från nationellt möte för mödrahälsovårdöverläkare

I oktober träffades mödrahälsovårdsöverläkare från hela landet under två dagar för att dela erfarenheter och arbeta tillsammans med olika frågor inom vårt breda område.
Karin Hallstedt, mödrahälsoöverläkare på Kunskapscentrum kvinnohälsa, delar här med sig av några intressanta höjdpunkter från dagarna:

  • SNIF – Svenskt nätverk för information kring fosterdiagnostik har nya informationsfilmer på sin webbsida. Det är filmer som redan funnits på engelska, men som nu är översatta till svenska. Se filmen och läs mer information om fosterdiagnostik på snif.one
  • Det har påbörjats ett arbete om nationellt kunskapsstöd om hyperemesis (graviditetsillamående).
  • Hur påverkar de nya läkemedel som används vid multipel scleros graviditet/ fertilitet och eventuell fosterpåverkan? I den här artikeln kan du läsa en bra sammanfattning av de senaste rönen - MS Patients Should Be Informed about Pregnancy Risks and Family Planning, Experts Say
  • Helena Kopp Kallner ordförande i FARG (familjeplanerings-arbets-och referensgrupp i SFOG) presenterade FARG:s nya nationella kvalitetsmål om antikonception. Mer information om detta kommer i nästa Nyhetsbrev kvinnohälsa.
  • Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus erbjuder gravida som ska föda barn med planerat kejsarsnitt att få en spiral insatt i samband med operationen. Av de som tillfrågats i samband inskrivning är 40 % intresserade av spiralinsättning.  Att få spiralen på plats är relativt enkelt och utstötningsfrekvensen är hittills i nivå med internationell evidens (ca 3,6 %).

Rapport från nationellt möte för samordningsbarnmorskor

Varje höst träffas även alla Samordningsbarnmorskor för två dagars konferens. Denna gång stod Västra Götaland för värdskapet.

Helén Simonsson, samordningsbarnmorska på Kunskapscentrum kvinnohälsa, berättar om några intressanta satsningar som pågår i Västra Götalandsregionen just nu:

  • SRHR-bussen är en ombyggd husbil som bemannas av två barnmorskor. Bussen åker till olika platser och erbjuder både möjlighet till samtal och provtagning kopplat till sexuell hälsa. Alla besök i bussen är kostnadsfria och vänder sig till alla invånare i alla åldrar i Västra Götalandsregionen.
    Läs mer om SRHR-bussen
  • ”Tillsammans-samtal om förhållandet och föräldraskapet” är ett material från Kunskapscentrum för jämlik vård som riktar sig till både barnmorskemottagningar och BVC. Målet är att stärka barnets uppväxtvillkor genom att stärka föräldrarna i deras relation och samarbete kring barnet.
    Läs mer om materialet Tillsammans
  • Västra Götalandsregionen har ett Kunskapscentrum för sexuell hälsa som arbeta med Sexuell och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter (SRHR). Kunskapscentret består av ett tvärprofessionellt team som framför allt arbetar med projekt och verksamhetsutveckling inom hälso-och sjukvården med syfte att öka kunskap, förbättra rutiner och tillgänglighet.
    Läs mer om Kunskapscentrum för sexuell hälsa

Fråga alltid om det förekommer våld hemma

Förra året dödades 22 kvinnor i Sverige av sin partner, det är en fördubbling jämfört med året innan. Forskaren Karin Örmon anser att vårdpersonal måste våga fråga om patienten har varit eller är utsatt för våld av någon närstående.

– Man ska fråga på rutin, inte på indikation. Vi måste fråga så vi kan stödja kvinnan i att bryta upp från en våldsam relation eller i att göra upp med tidigare erfarenheter av våld, säger Karin Örmon till Vetenskap & hälsa.

Det finns också en koppling mellan psykisk ohälsa och våld i nära relationer. Var tredje kvinna som söker psykiatrisk vård har erfarenhet av våld i en nära relation.

Välj att sluta – telefonlinje för våldsutövare

I februari öppnade telefonlinjen Välj att sluta. Hit kan personer som utövar eller riskerar att utöva våld i en nära relation vända sig för att få hjälp att ändra sitt våldsbeteende. Telefonlinjen bemannas av personal med stor vana av att samtala med personer som har en våldsproblematik. Alla som ringer är anonyma och alla kommer att bemötas med respekt.

Bakom hjälplinjen står Länsstyrelsen i Stockholm, Länsstyrelsen i Skåne samt Manscentrum i Stockholm.

Telefonlinjen har nummer 020-555 666
 

Nära tusen orosanmälningar varje dag till socialtjänsten

Förra året gjordes sammanlagt 331 000 anmälningar om barn som far illa eller misstänks fara illa till landets socialtjänster. Det motsvarar närmare 1 000 anmälningar om dagen, året runt. Det framkommer i Socialstyrelsens första nationella kartläggning av orosanmälningar.

Kartläggningen omfattar helåret 2018 och 80 procent av landets kommuner och stadsdelar har deltagit. För den övervägande delen av de orosanmälningar som görs, närmare 60 procent, svarar polisen, skolan/förskolan samt hälso-, sjuk- och tandvård.

Utbildningar

Utbildningsdagar för dig som arbetar på barnmorskemottagning

Tema för vårens utbildningsdagar är reproduktiv livsplan och assisterad befruktning

Boka upp någon av dagarna i din kalender redan nu, anmälan öppnar inom kort i Utbildningskalendern på vardgivare.skane.se

När

den 26 mars och
den 27 april

Var

Jubileumsaulan, SUS Malmö

Tid

08:30-16:00

Introduktion för nyanställda på barnmorskemottagningarna
i Skåne

Kunskapscentrum kvinnohälsas håller varje termin en introduktionsutbildning för nyanställda barnmorskor och personal på barnmorskemottagningarna i Skåne. 

Höstens introduktionsutbildning hölls 5-6 november och för första gången i internatform på Höörs kursgård. Utbildningens syfte är att ge en introduktion till barnmorskemottagningarnas samtliga uppdrag och tydliggöra det viktiga hälsofrämjande och folkhälsoinriktade arbetet som bedrivs på barnmorskemottagningarna.

Fler introduktionsutbildningar kommer under 2020, håll utkik efter nästa tillfälle i Utbildningskalendern på vardgivare.skane.se

Prenumerera på nyheter om sexuell
och reproduktiv hälsa i Skåne

I Nyhetsbrev kvinnohälsa delar vi på Kunskapscentrum kvinnohälsa med oss av information om pågående arbete, aktuell forskning och nyheter rörande sexuell och reproduktiv hälsa. Vi bevakar främst utvecklingen lokalt i Skåne men även i övriga landet och världen.  

Kunskapscentrum kvinnohälsa, Region Skåne
Baltzarsgatan 31, 205 02 Malmö
Tel: 040-623 93 15
E-post: kunskapscentrum.kh.pv@skane.se 

Redaktör Nyhetsbrev kvinnohälsa
Emelie Svensson: emelie.a.svensson@skane.se
Bilder från Scandinav bildbyrå.

Avprenumerera