Pågående arbete, aktuell forskning och nyheter om migration och hälsa i Skåne.

Kunskapscentrum migration och hälsa
Nyhetsbrev migration och hälsa
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev migration och hälsa

Covid-19 ur ett migrationsperspektiv

2020-04-14

Detta är ett extra nyhetsbrev från Kunskapscentrum migration och hälsa med fokus på covid-19 ur ett migrationsperspektiv.

Just nu är ni många som arbetar intensivt med covid-19 inom hälso- och sjukvården och gör ett oerhört värdefullt arbete. Vi vill med det här nyhetsbrevet bidra till att tillgodose ett migrationsperspektiv i detta arbete.

Vi vet sedan tidigare att god hälsa och tillgång till vård inte är jämlikt fördelat i Sverige. I samband med utvecklingen av covid-19 har det blivit än tydligare att redan utsatta grupper drabbas hårt. Alla har inte samma förutsättningar att anpassa sin vardag utifrån myndigheters råd och alla har inte samma förutsättningar att ta del av och förstå den information och de rekommendationer som har getts ut.

Det är därför av stor vikt att vi inom hälso- och sjukvård ser till att alla patienter förstår de rekommendationer som är så viktiga för hälsan och för att bromsa smittspridningen. Att vi ser till att alla vet var man kan få mer information vid symtom och att man vet var man ska vända sig vid behov av hälso- och sjukvård. Vi har därför samlat nyheter och information i detta nyhetsbrev som kan komma väl tillhands för att på ett så enkelt och tydligt sätt som möjligt tänka in ett migrationsperspektiv i dessa pressande tider.

Mia Sandor
Teamledare
Kunskapscentrum migration och hälsa

I detta nyhetsbrev:

Vård i samband med covid-19 är avgiftsfri för alla
Stort informationsbehov innebär stort behov av olika tolktjänster
Vikten av flerspråkig information - vad ska översättas?
Här hittar du information om covid-19 på olika språk
Filmer om covid-19 på flera språk
Stängda drop in-mottagningar drabbar den som inte pratar svenska
Ökad risk för psykisk ohälsa - migranter är särskilt utsatta
Covid-19 ur ett migrationsperspektiv - en europeisk överblick
Nytt datum för introduktionsutbildningen i migration och hälsa

Vård i samband med covid-19 är avgiftsfri för alla

All vård som ges enligt Smittskyddslagen i samband med covid-19 är avgiftsfri. Det gäller även för personer som inte är folkbokförda i Sverige.

Läs mer: Avgifter och prislistor – Smittskydd (Vårdgivare Skåne)

Under rådande pandemi har Region Skåne även tagit beslut om att slopa uteblivandeavgiften om en patient avbokar på grund av förkylnings- eller influensaliknande symtom, även om detta sker mindre än 24 timmar innan planerat besök.

Läs mer: Uteblivna besök - Beslut om slopad uteblivandeavgift (Vårdgivare Skåne) 

Stort informationsbehov innebär stort behov av olika tolktjänster

Behovet av information är stort i hela befolkningen just nu. Personer som behöver vård, men inte pratar samma språk som vårdgivaren behöver en språktolk för att kunna få vård av god kvalitet. I möten med risk för smittspridning är telefontolk eller videotolk bra alternativ.

För att lättare kunna använda de olika språktolktjänster som finns tillgängliga i Region Skåne är det bra att skaffa ett eget konto på sprakservice.se. Ni kan lägga till flera inloggningar till ett och samma kundnummer och på så sätt se varandras bokningar.  Om ni behöver fler inloggningar beställer ni dessa här:
Beställ inloggning (Sprakservice.se)

Om din patient tillhör en riskgrupp och behöver råd per telefon går det att använda både telefontolk och videotolk som trepartssamtal.

Det finns nu möjlighet att ta del av TolkNu som är en on-demand tjänst från Språkservice där ni får tillgång till en telefontolk direkt. Se mer information om hur du går tillväga för att använda TolkNu samt råd och tips vid användning av telefontolk i lathunden nedan.

Vikten av flerspråkig information
– vad ska översättas?

Region Skåne har tagit fram en tillfällig strategi för översättning av information om covid-19. Att göra information tillgänglig för alla är avgörande för att uppfylla rätten till hälsa.

Generell information om covid-19 som exempelvis smittspridning, symtom och hur man undviker smitta finns framtagen av olika nationella myndigheter redan. I Region Skånes tillfälliga strategi för översättningar framgår att Region Skånes uppgift är att komplettera den generella informationen med information som berör invånare i Skåne.
 
Koncernstab kommunikation tar hand om kostnader kopplade till regionala översättningsbehov. Hit räknas grundläggande information och riktlinjer där budskapen är gemensamma för all verksamhet. Det är också möjligt att göra lokala beställningar utifrån respektive verksamhets specifika behov. Vid lokala beställningar hanteras kostnaden av respektive verksamhet.
 
Se över behoven i din verksamhet
Se gärna över behoven av information på flera språk i din specifika verksamhet – kopplingen mellan rätten till information och rätten till hälsa tydliggörs i krissituationer som denna. 
 
Den tillfälliga strategin för översättning av information om covid-19 och ordinarie rekommendationer hittar du på Region Skånes intranät.
Översättning – prioriterad information och prioriterade språk
 
På intranätet finns också information om hur du som är anställd i Region Skåne går till väga när du ska beställa översättningar: Översättning - beställning.

Här hittar du information om covid-19 på olika språk

Samlad nationell information från olika myndigheter:
Andra språk/other languages (Krisinformation.se)
 
Region Skånes samlade information på andra språk:
Covid-19 – andra språk (Skane.se)

Filmer om covid-19 på flera språk

Dagliga informationsfilmer på olika språk ska göra viktig information om covid-19 tillgänglig för fler.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gett Länsstyrelsen Skåne och verksamheten Samhälls- och hälsokommunikation (SHK) i uppdrag att gå ut med rikstäckande information och råd på olika språk för att bromsa smittspridningen av covid-19 i samhället.
 
Uppdraget innebär att dagligen översätta aktuell information till olika språk och spela in informationsfilmer som publiceras på Informationsverige.se

Filmerna handlar om:

  • Grundläggande information om covid-19 och vad man som individ kan göra för att skydda sig själv och sin omgivning.
  • Prioriterad aktuell information från regeringen och ansvariga myndigheter.
  • Fördjupningar utifrån viktiga skydds- och riskfaktorer som aktualiserats i och med den rådande situationen. Exempelvis utifrån barns eller äldres förutsättningar.
De första filmerna sändes den 8 april och var på arabiska, somaliska, persiska och tigrinja. Inom kort kommer filmer på fler språk att tillkomma. SHK har samhälls- och hälsokommunikatörer som talar tio olika språk, och via ett nationellt nätverk tillgång till kommunikatörer på 34 språk.

Spridningen av filmerna sker på sociala medier och genom befintliga nätverk av myndigheter, kommuner och civilsamhällesorganisationer. Hjälp gärna till att sprida filmerna så att informationen når ut så brett som möjligt.

Kunskapscentrum migration och hälsa ingår tillsammans med bland andra Smittskydd Skåne i en referensgrupp till detta uppdrag. 

Stängda drop in-mottagningar drabbar den som inte pratar svenska

Region Skåne har till följd av covid-19 stängt alla drop in-mottagningar. Detta har gjort det svårare för personer som inte pratar svenska att komma i kontakt med vården. Flyktinghälsan har valt att istället erbjuda triagering med tolk utanför mottagningen.

Många av de migranter som bor i Sverige kan på grund av språksvårigheter inte komma i kontakt med olika vårdenheter via telefon. Tillgången till hälso- och sjukvård har i och med stängda drop in-mottagningar därför blivit begränsad för personer som inte kan kommunicera på svenska.

Det har också varit svårt för personer som inte talar svenska att tillgodogöra sig information om covid-19 från myndigheter, eftersom denna initialt inte blev översatt till olika språk. De personer som är födda utanför Sverige och framför allt utanför EU har dessutom oftare sämre socioekonomiska förutsättningar, vilket också är en känd faktor för ohälsa.

Nya förutsättningar kräver nya lösningar
På Flyktinghälsan i Malmö, där majoriteten av patienterna inte är svensktalande, har man kompenserat för stängd drop in-mottagning genom att erbjuda triagering av en sjuksköterska tillsammans med tolk utanför mottagningens ingång.

Migrationsverket flyttar nu många av de asylsökande som tidigare bott på ankomst- och avreseboenden i Malmö till egna boenden runt om i Skåne för att begränsa smittspridningen. Fler asylsökande kommer därför att behöva uppsöka hälso- och sjukvården på andra vårdenheter runt om i Skåne. Fler mottagningar kommer därmed också behöva tänka nytt kring hur vi kan främja en jämlik tillgång till vård utifrån rådande omständigheter. Samlad information om regelverk, vägledande information och olika kontaktuppgifter för frågor hittar du på Skane.se/migration

Tillgången till bästa möjliga hälsa, oavsett juridisk status och språkkunskaper, är en mänsklig rättighet som vi inom hälso- och sjukvården är skyldiga att tillgodose.

Ökad risk för psykisk ohälsa

– migranter är särskilt utsatta

Just nu är det många som känner en osäkerhet inför vad pågående pandemi kommer att få för samhällskonsekvenser. För traumatiserade personer, personer med osäkra framtidsutsikter, svåra levnadsvillkor eller som lever under migrationskopplad isolering, är den nuvarande situationen en än större stressfaktor.

Många asylsökande och migranter lever i boenden där flertalet av de rekommenderade skyddsåtgärderna för att skydda sig mot covid-19 inte kan genomföras (till exempel att hålla avstånd och hygienrekommendationer). Detta kan orsaka en större oro, ångest och uppgivenhet.

För personer med en osäker livssituation präglad av långa väntetider och begränsad tillgång till arbetsmarknad och samhällsliv är aktiviteter som sport, språkkurser, religiösa verksamheter, kreativa gruppaktiviteter samt alternativ till barnomsorg mycket viktiga för att skapa en dagsstruktur. Avsaknaden av aktiviteter gör att det finns mer utrymme för negativa tankar och känslor som kan leda till en ökad psykisk ohälsa. På individnivå kan detta innebära en ökad risk för självmedicinering och missbruk, självskadebeteende samt suicidalt beteende. På familje- och gruppnivå ökar risken för sociala konflikter, psykiskt och fysiskt våld. Barn och kvinnor är särskilt utsatta grupper.

Pågående pandemi ökar dessutom risken för stress och kan förvärra en redan befintlig psykisk ohälsa. Detta kan i värsta fall leda till re-traumatisering. För personer som har varit med om fängelseliknande upplevelser kan restriktioner och isolering innebära ökad risk för att återuppleva plågsamma minnen.

Hälso- och sjukvård kan därför behöva en ökad beredskap för att den psykiska ohälsan hos olika migrantgrupper ökar som en långsiktig konsekvens av covid-19.

Omvärldsbevakning

Covid-19 ur ett migrationsperspektiv
– en europeisk överblick

Personer med migrationsbakgrund är en extra utsatt grupp för covid-19. Här följer en överblick av läget i Europa.

I Europa varierar de olika ländernas sjukvårdskapacitet och även migrantgruppers särskilda utsatthet, enligt Europeiska kommissionen. Äldre personer med migrationsbakgrund är extra utsatta, dels på grund av sin ålder men också då äldre personer oftare har svårare att kommunicera och ta till sig information på det nya hemlandets språk.

I Sverige finns en överrepresentation av svensksomalier bland de som avlidit till följd av covid-19. De potentiella anledningar som förts fram av svensksomaliska läkarföreningen är initial brist på skriftlig information på somaliska, en utbredd analfabetism bland äldre svensksomalier samt en utsatt boendesituation med trångboddhet i gruppen.

I länder där stora grupper lever i flyktingläger eller tillfälliga bosättningar löper migrantgrupper av förklarliga skäl större risk att insjukna och dö av covid-19. Trångboddhet och bristande sanitet i kombination med svaga sjukvårdssystem gör det svårare att erbjuda vård och isolering.

Europeiska åtgärder för att hantera migranters utsatthet
Europeiska länder har vidtagit olika åtgärder för att hantera migrantgruppers utsatthet i krisen. I Portugal har myndigheterna utfärdat tillfälliga uppehållstillstånd till migranter för att garantera att alla får sjukvård. Man har också förberett 500 karantänsplatser för utländska jordbruksarbetare. I Grekland och Italien finns det en stor oro för att myndigheterna inte ska kunna hantera utbrott av covid-19 i boenden för asylsökande och migranter. Läkare utan gränser har öppnat verksamhet i de europeiska länder som bedöms ha begränsad kapacitet att skydda och behandla flyktingar i flyktingläger, hemlösa och papperslösa. Dessa är framförallt Frankrike, Spanien, Italien och Belgien.

Svenska Migrationsverket har begränsat besök på förvar för utvisade och fysiska besök på sina kontor samt stoppat viss deportering av asylsökande. Det är dock fortfarande möjligt att söka asyl i Sverige.

Migrationsverket: Frågor och svar om hur covid-19 påverkar olika sökandegrupper

Migrationsverkets rättsavdelning går nu igenom hela migrationsområdet för att se vilka konsekvenser rådande situation får för de som söker skydd, studerar, arbetar, besöker eller vill flytta till Sverige. Denna information kan vara till hjälp för hälso-och sjukvårdspersonal som träffar patienter som påverkas av komplikationer kopplade till sina uppehållstillstånd och i vissa fall sjukförsäkringar och är oroliga för vad det innebär.

För exempelvis personer som har arbetstillstånd eller ansöker om familjeåterförening och försöker uppnå de försörjningskrav som finns kan en förlorad anställning har mycket stora och svåra konsekvenser.  Även de personer som har kommit till Sverige på tillfälligt besök och nu inte har möjlighet att resa hem påverkas. Därför har Migrationsverket publicerat en sida med vanliga frågor och svar.

Kvotflyktingars resor till Sverige ställs in

Migrationsverket ställer in resorna för knappt 400 kvotflyktingar som de närmaste veckorna skulle ha flugit till Sverige. Orsaken är det nya coronaviruset.

Sverige tar årligen emot 5000 kvotflyktingar – flyktingar utomlands som pekats ut av FN som särskilt utsatta, ofta i flyktingläger. Knappt 400 av dessa har givits flygbiljetter för att komma till Sverige under de närmaste veckorna. Nu ställs de resorna in och skjuts på framtiden.

Utbildningar

Nytt datum: Introduktionsutbildning i migration och hälsa

Utifrån den rådande situationen till följd av covid-19 är introduktionsutbildning i migration och hälsa den 14 maj inställd. Vi hoppas kunna erbjuda utbildningar som vanligt till hösten och nytt datum för utbildningen är den 15 oktober. 

Utbildningen ger en bred introduktion till området migration och hälsa och riktar sig till all hälso- och sjukvårdspersonal. Vi välkomnar så väl vårdpersonal som administrativ personal och ledning.

Förmiddagen inleds med ett pass om migration och flykt, för att sedan fortsätta med rätten till hälsa och jämlik vård ur ett migrationsperspektiv.

Eftermiddagens handlar om att arbeta med tolk, asylprocessen och hälso- och sjukvården, möten i vården och migrationsrelaterad psykisk ohälsa.

Dagen avslutas med reflektion kring hur kunskaperna kan omsättas i den egna verksamheten.

När

15 oktober

Var

Kunskapscentrum migration
och hälsa,
Baltzarsgatan 31, Malmö

Tid

09:00-16:00

Prenumerera på nyheter om migration och hälsa i Skåne

I Nyhetsbrev migration och hälsa delar vi på Kunskapscentrum migration och hälsa med oss av information om pågående arbete, aktuell forskning och nyheter rörande migration och hälsa. Vi bevakar främst utvecklingen lokalt i Skåne men även i övriga landet och världen.  

Kunskapscentrum migration och hälsa, Region Skåne
Baltzarsgatan 31, 205 02 Malmö
E-post: kunskapscentrum.mh.pv@skane.se
skane.se/kcmigrationhalsa

Redaktör Nyhetsbrev migration och hälsa
Emelie Svensson: emelie.a.svensson@skane.se

Avprenumerera