Nyheter, aktuella frågor och pågående arbete rörande sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne.

Kunskapscentrum kvinnohälsa
Nyhetsbrev kvinnohälsa
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev kvinnohälsa

Så påverkar covid-19 barnmorskemottagningarna i Skåne

2020-04-06

I det här extra nyhetsbrevet fokuserar vi på hur covid-19 påverkar arbetet på barnmorskemottagningarna i Skåne. Ett nytt ”vanligt” Nyhetsbrev kvinnohälsa kommer under maj.

Gravida som grupp verkar inte drabbas särskilt svårt av coronaviruset och covid-19, men all verksamhet inom hälso- och sjukvården kommer att behöva göra stora anpassningar.

Du som arbetar på barnmorskemottagning har också en viktig roll i att förmedla information till de familjer du möter om hur de kan ges stöd i den situation som råder.

I detta nyhetsbrev:

Covid-19: Regionala rekommendationer för BMM i Skåne
Handläggning av födande med eventuell covid-19
Frågor om covid-19 i Graviditetsregistret
Stöd till blivande föräldrar i väntan på föräldragrupp
Patientinformation om graviditet och covid-19
Kris i samhället innebär större risk för våld i hemmet
Att prata om covid-19 i familjer med barn

Covid-19: Regionala rekommendationer BMM i Skåne

Trots pågående luftvägssymtom eller feber måste vissa mottagningsbesök under graviditet genomföras för att upprätthålla patientsäkerheten. Individuell bedömning görs därför av barnmorska.
 
Alla patienter på barnmorskemottagningen bör informeras om att höra av sig till mottagningen vid förkylningssymtom och/eller feber så att eventuell ombokning kan ske.
 
Alla gruppaktiviteter, det vill säga även föräldragrupper på barnmorskemottagning (BMM), är fortsatt inställda enligt tidigare beslut i primärvården i Region Skåne.

I de regionala rekommendationerna finns information om gällande hygienrutiner och vad som gäller vid olika besök på BMM.

Handläggning av gravida och barn till födande med eventuell covid-19

SFOG har tillsammans med Svenska neonatalföreningen tagit fram rekommendationer om handläggning av gravida och nyfödda barn till födande med eventuell covid-19.

Tänk på att liksom all information kopplat till covid-19 kan rekommendationerna komma att uppdateras löpande.
 

Frågor om covid-19 i Graviditetsregistret

Graviditetsregistret har tillsammans med det neonatala kvalitetsregistret SNQ i samarbete med Folkhälsomyndigheten och Karolinska Institutet startat registrering av kvinnor och nyfödda barn med covid-19-infektion. I och med detta har frågor om covid-19 förts in i både den manuella inskrivningen, samt vid uppföljningen. Graviditetsregistret kommer även att samköra data med Folkhälsomyndighetens SmiNet som registrerar de som har verifierad covid-19-infektion.

Stöd till blivande föräldrar i väntan på föräldragrupp

Med anledning av covid-19 är just nu allt föräldrastöd i grupp inställt i Region Skåne. Vid varje besök på BMM under graviditeten finns möjlighet till individuell information, diskussion och stöd inför förlossning, amning och föräldrablivandet. Här får du också tips på information och material som du kan förmedla till de familjer du möter i väntan på att föräldragrupperna ska tas upp igen.

1177.se. Genom att använda informationen som finns på 1177.se kan de blivande föräldrarna få en fin hjälp i förberedelserna inför förlossning och stundande föräldraskap. Tips på bra sidor är till exempel:

Tillsammans – samtal om förhållandet och föräldraskapet. Ett material från Västra Götaland som består av 10 bilder med tillhörande diskussionsfrågor för paret. Passar både för blivande föräldrar och de som redan är föräldrar. Materialet riktar sig ursprungligen till dig som möter blivande och nyblivna föräldrar i ditt arbete men det ligger gratis på nätet och går också utmärkt att använda hemma.
Tillsammans – samtal om förhållandet och föräldraskapet (Vgregion.se)

Förlossningsförberedelse – Signekursen. Material från Barnmorskeförbundet med olika förlossningsförberedande övningar och tips för att träna avslappning hemma.
Signekursen (Barnmorskeförbundet.se)

Förlossnings- och föräldraförberedande filmer från Karolinska. På Karolinska Universitetssjukhuset webbplats finns en hel del filmer om graviditet, förlossning och tiden efter. Till exempel: Flera av filmerna finns med textning till olika språk.

Amning av nyfödd. Karolinska Universitetssjukhuset har också samlat råd och tips om amning under barnets första vecka på sin webbplats.
Amning av nyfödd: råd och tips (Karolinska.se)

Filmad inspirationsföreläsning inför förlossning. Förlossningsförberedande föreläsning av barnmorskorna Anne Melbe och Sofia Wallin (författare till boken ”Nu ska vi föda barn”). Klippet är inspelat vid familjecentralskonferensen 2015 och deras föreläsningar har inspirerat många blivande föräldrar genom åren.
Föreläsning med Anne Melbe och Sofia Wallin (Youtube.com)

Mer än bara mamma. En webbplats från Socialstyrelsen som uppmärksammar kvinnors hälsa och välmående efter förlossning. Sidan bygger på nyblivna mammors erfarenheter av tiden efter förlossningen.
Mer än bara mamma (Socialstyrelsen.se)

Ditt barn och dina pengar – en bok från Finansinspektionen om att planera familjens ekonomi. Boken går att läsa gratis på nätet.
Dittbarnochdinapengar.se

Patientinformation om graviditet och covid-19

På 1177.se finns patientinformation om covid-19 för den som ska föda barn i Skåne. Där finns vanliga frågor och svar om covid-19 och graviditet och information om vad läget med covid-19 innebär inför förlossning. Det finns också information om vad som gäller för den som ska föda barn och har misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19.

Kris i samhället innebär större risk för våld i hemmet

De psykosociala konsekvenserna av coronaviruset är påtagliga för alla. Många är oroliga och mår sämre när de är isolerade och hemma från skola och arbete. Många känner också oro för sin ekonomi och eventuell arbetslöshet.

Familjer som lever med våld är extra utsatta i krissituationer och riskerar därför att fara särskilt illa just nu. I det här sammanhanget är det extra viktigt att uppmärksamma tecken på våld i nära relationer. Att vara noga med att rutinmässigt fråga om våldsutsatthet kan göra att fler människor kan få hjälp.

En öppen fråga – Hur påverkas er familj av det som händer nu i samhället? – kan också ge blivande föräldrar möjlighet att ta upp eventuell annan oro.

Våldet i siffror

  • Var fjärde kvinna utsätts någon gång under sitt liv för våld av en närstående
  • Uppskattningsvis 200 000 barn lever i hem där det förekommer våld
Oro för väntat barn
Vid oro för väntat barn finns möjlighet att informera socialtjänsten i vissa fall, se riktlinje kring oro för väntat barn för mer information.
Regional riktlinje kring oro för väntat barn (Vårdgivare Skåne)

Välj att sluta – utökade telefontider
Telefonlinjen Välj att sluta har utökat sina telefontider på grund av förväntat ökat antal samtal om våld.  
Valjattsluta.se
 

Att prata om covid-19 i familjer med barn

Samtalen om coronaviruset och covid-19 finns överallt. Mitt i allt detta finns barnen som ser och hör, och som själva kan bli oroliga och rädda. Vi som arbetar inom hälso- och sjukvården har ett viktigt uppdrag i att förmedla till föräldrar hur betydelsefullt det är att bemöta och prata med sitt barn under dessa särskilda omständigheter.

Stöd till föräldrar
De som har frågor eller vill prata om oro kring sina egna eller någon annans barn kan ringa Bris vuxentelefon om barn.
Bris stöd för vuxna om barn (Bris.se)

Användbara råd och tips när du pratar med barn om covid-19
Flera stora organisationer har publicerat tips kring hur du kan stötta och prata med barn om coronaviruset. Här listar vi ett urval som du kan använda dig av för att stötta de familjer du möter på BVC.

Hur pratar du med barn om nya coronaviruset? (1177.se)
Att prata med barn om coronaviruset (Bris.se)
Corona och små barn: Hur pratar man med oroliga, hur stöttar man de värst drabbade? (BVC-podden)
Coronavirus disease – what you need to know about the virus to protect you and your family (Unicef.org)

På Rädda barnens webbsida finns översatt information om coronaviruset riktat föräldrar och barn på engelska, spanska, somaliska, farsi och arabiska.

Översatt information om coronaviruset (Raddabarnen.se)

Och såklart, fortsätt följa uppdaterad information och rekommendationer om covid-19

Samlad information och rekommendationer om covid-19 på Vårdgivare Skåne

Samlad information om covid-19 från Folkhälsomyndigheten

Prenumerera på nyheter om sexuell
och reproduktiv hälsa i Skåne

I Nyhetsbrev kvinnohälsa delar vi på Kunskapscentrum kvinnohälsa med oss av information om pågående arbete, aktuell forskning och nyheter rörande sexuell och reproduktiv hälsa. Vi bevakar främst utvecklingen lokalt i Skåne men även i övriga landet och världen.  

Kunskapscentrum kvinnohälsa, Region Skåne
Baltzarsgatan 31, 205 02 Malmö
Tel: 040-623 93 15
E-post: kunskapscentrum.kh.pv@skane.se 

Redaktör Nyhetsbrev kvinnohälsa
Emelie Svensson: emelie.a.svensson@skane.se
Bilder från Scandinav bildbyrå.

Avprenumerera