Nyhetsbrev för kontaktpersoner för Barn som far illa, barnombud samt andra intresserade.

Kunskapscentrum barnhälsovård
Nyhetsbrev barn i utsatthet
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev barn i utsatthet

Nr. 4 december 2019

Nyhetsbrevet från Region Skånes uppdrag som arbetar med barn i utsatta livssituationer har fått en ny form. Vi hoppas att det ska göra innehållet mer lättillgängligt för er.

Vi som står för innehållet är fortfarande uppdragen Barn som anhörigaBarn som far illa och Hälsoundersökning på begäran av socialtjänst (tidigare BBIC). Tre regionala uppdrag placerade på Region Skånes Kunskapscentrum barnhälsovård.

Utbildning kring barn och sexuella övergrepp

Den 28 november kunde vi erbjuda alla våra kontaktpersoner för Barn som far illa en kostnadsfri halvdagsutbildning kring barn och sexuella övergrepp.

Hela dagen var genomsyrad av barnkonventionen och vi fick tips på hur vi genom att använda oss av barnkonventionen kan få hjälp och stöd i att arbeta med och upptäcka barn som riskerar att fara illa.

Du kan läsa intervjuer med två av föreläsarna - Magnus Jägerskog och Åsa Kastbom - nedan eller läsa mer om dagen och alla föreläsningar här.

Magnus Jägerskog
– generalsekreterare för BRIS

Barns röster om sexuella övergrepp

Vilken roll spelar BRIS i arbetet mot sexuella övergrepp på barn?
 Många gånger är vi de första vuxna som barnet berättar för. Det vi kan göra är att finnas där, lyssna och stödja. Att ge barnet stöd där och då, men också att på uppdrag av barnet lotsa vidare till andra myndigheter.

Vad behöver vi i hälso- och sjukvården tänka på i mötet med barnet?
– Att lyssna och lyssna noga. När barn berättar om sexuella övergrepp är det ofta inte det första de berättar. De kanske börjar i en helt annan ände och därför är det viktigt att vara uppmärksam. Och om ett barn berättar – agera. 

Vad anser du vara nästa viktiga steg att ta nu i Sverige i arbetet mot sexuella övergrepp?
 Det finns en rad olika saker som vi behöver göra för att sätta den här frågan i ljuset. Det behövs breda insatser för att höja kunskapen och verkligen skapa en samtyckeskultur. Dels genom information i skolan, men det behövs också ett kunskapslyft bland föräldrar och andra vuxna för att de ska inse hur utbrett och omfattande det är med sexuella övergrepp på barn.

Åsa Kastbom (t.v.) tillsammans med Liv Lyngå von Folsach (t.h.) från Kunskapscentrum barnhälsovård som var en av de som arrangerade dagen.

Åsa Kastbom  – överläkare och specialistläkare i psykiatri

Hur vanligt är sexuella övergrepp på barn?
– Det vet vi inte eftersom mörkertalet är så stort, men man brukar säga 3-5 barn i varje klass.
 
Hur kan övergreppen påverka barn?
– Övergrepp påverkar barn på olika sätt. Det beror på barnets egen personlighet, vad de utsatts för, av vem, hur gamla de var, andra trauman och så vidare. De kan reagera med nedstämdhet, depression,  självmordstankar, PTSD, social fobi,

ätstörningar, självskadebeteende och så vidare MEN de kan också fungera till synes bra och vara duktiga i skolan, inom idrott med mera.
 
Vilka barn möter du i ditt arbete?
– Barn från 5-6 år upp till 18 år som utsatts för sexuella övergrepp, fysiskt våld av närstående och barn med sexuella problematiska beteenden. 

Vad anser du vara nästa viktiga steg i arbetet med sexuella övergrepp på barn?
– Alla vuxna måste samarbeta för att på olika sätt förhindra sexuella övergrepp. Skolan, vården, polisen, socialtjänsten, förskolan, nätdistributörer. 

Vad kan vi som jobbar inom hälso- och sjukvården göra mer/bättre?
 – Ha en god kunskap om sexuella övergrepp och om hur vi hittar dessa barn, hur man anmäler och hur vi behandlar dem som utsatts. Våga se, våga fråga, våga agera.

Tips till dig som vill veta mer om barn och sexuella övergrepp

AT-podden, avsnitt Barn som far illa, del 1 handlar om misshandel och sexuella övergrepp mot barn. Där kan du höra Åsa Kastbom berätta mer om sitt arbete.

På Kunskapsguiden finns även en webbutbildning om sex mot betalning.

Nyheter i PMO-journalen som rör dokumentation och registrering då barn befinner sig i utsatta livssituationer:

KVÅ-koderna DU055, DU056 och DU057 som rör åtgärder för barn som är anhöriga kan nu direkt överföras till PASIS från läkare-, sköterske- och psykosocial journal i PMO. Läs mer i PMO-nytt från 11 november

Ny Anteckningsmall Oro för att barn far illa, finns nu i alla journaltyper. Anteckningen är skyddad och förs inte över till eJournal på 1177. OBS! Lägg inte till egna sökord eller mall-i-mall, då hävs spärren mot 1177. Använd enbart de sökord som finns. Läs mer i PMO-nytt från 15 oktober

Hot och våld på jobbet

Ibland har medarbetare kontaktat oss med funderingar om hur och av vem de kan få stöd i vårdsituationer då patienter eller anhöriga är aggressiva och hotfulla. Det är ett arbetsmiljöproblem som tyvärr kan uppstå i vissa vårdsituationer och som kan leda till att medarbetare känner rädsla, men också riskerar att råka illa ut. Det är allvarligt och ska tas på allvar! Varje verksamhet ska ha kända rutiner och beredskap att ta hand om medarbetare när det händer. Läs mer på:

Regional vårdriktlinje i Skåne kring hälsoundersökningar av barn och unga (18-20 år) i samhällsvård

2017 kom en ny lag om rätt till hälsoundersökning för barn i samhällsvård. Socialstyrelsen har nu utarbetat nya föreskrifter och allmänna råd om Hälsoundersökning av barn och unga som vårdas utanför det egna hemmet. Dessa träder i kraft den 1 januari 2020.

Vid senaste samverkansmötet mellan avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning och Kunskapscentrum barnhälsovård togs beslut om att Kunskapscentrum barnhälsovård ska koordinera arbetet med en ny vårdriktlinje. En arbetsgrupp har utsetts, med bland annat representanter från alla barnkliniker och Kommunförbundet Skåne. När dessa vårdriktlinjer är utarbetade skickas de till hälso- och sjukvårdsdirektören för underskrift.

Aktuellt om barn i utsatthet

Nära tusen orosanmälningar varje dag till socialtjänsten

Förra året gjordes sammanlagt 331 000 anmälningar om barn som far illa eller misstänks fara illa till landets socialtjänster. Det motsvarar närmare 1 000 anmälningar om dagen, året runt. Det framkommer i Socialstyrelsens första nationella kartläggning av orosanmälningar.

Bråk och konflikter i familjen - hur du som förälder kan göra skillnad

BUP har gjort tre fina filmer med konkreta tips på hur man kan hantera och tänka kring bråk och konflikter i familjen.

Föräldrar med autism – handbok för ett bättre familjeliv

För föräldrar med ASD sätter familjelivet ofta tryck just på de förmågor som man har svårt med. Stockholms läns landsting har tagit fram en ny föräldrastödsida till föräldrar med autism.

Räddningsplankan - för föräldrar med trasslig bakgrund

Vetenskap & Hälsa berättar om ny forskning som visar hur nyblivna föräldrar med trassliga erfarenheter från barndomen i bagaget påverkas positivt av partnerns föräldraomsorger om det nyfödda barnet. Den trygga medförälderns beteende smittar.

Vad händer med pappan när mamman är sjuk

I BVC-podden talar psykolog Malin Bergström med barnombudsamordnare Charlotte Luptovics-Larsson om pappor vars partner har postpartumdepression eller annan psykisk ohälsa efter förlossningen. 
 

Därför är det viktigt att uppmärksamma patienters barn

Oförutsägbar, skrämmande och svår att förstå. Så kan tillvaron te sig för ett barn som har en psykiskt sjuk förälder. Läs varför Eva Landegren Tedgård, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och doktor i medicinsk vetenskap, menar att det är viktigt att uppmärksamma patienters barn.

Podd om att uppmärksamma barn som anhöriga

I Socialstyrelsen Podd På djupet berättar ST-läkaren och doktoranden Charlotte Ojas om sina erfarenheter av att uppmärksamma barn som är anhöriga till patienter på vårdcentralen.

 

Två nya rapporter från Allmänna barnhuset

Stiftelsen Allmänna Barnhuset gav nyligen ut två nya rapporter: Det fjärde rummet och Stöd och behandling för barn som utsatts för våld. I rapporterna beskrivs hur barnets behov av stöd och behandling bättre kan tillgodoses om barnet har blivit utsatt för våld och övergrepp.

Infogeneratorn

Skriftlig information på olika språk

Infogeneratorn är ett gratis verktyg som hjälper dig med kvalitetssäkrad information om våld och föräldraskapsstöd på flera olika språk.

Verktyget är framtaget av Länsstyrelserna och riktar sig främst till dig som arbetar i kommun, region och idéburen sektor.

Läs mer och testa verktyget på infogeneratorn.se
 

Det är nära nu, snart blir
barnkonventionen lag!

Året går mot sitt slut och vi närmar oss 2020 med stormsteg, året då barnkonventionen blir lag i Sverige. Kommer det bli någon märkbar förändring för barnen tro? Experter på området tror att lagförstärkningen av barnets rättigheter kommer märkas mest för barn som lever i utsatta livssituationer. För dig som vill fördjupa dina kunskaper inom barnets rättigheter kommer här några tips:

  • Webbutbilning från barnombudsmannen om barnkonventionen. Utbildningen riktar sig främst till dig som arbetar med att genomföra barnkonventionen i till exempel en kommun, region eller myndighet.
  • Rättighetsbärarna på SVT. I den här serien får barn komma till tals och delger berättelser utifrån barnkonventionens olika artiklar. Makthavare och experter lyssnar, kommenterar och ge vägledning.
  • Barnrättsdagarna 2020 i Örebro med tema: Varje barns rätt till utveckling. Nu i december öppnar anmälningarna till konferensen som samlar barnrättskämpar från många verksamheter i hela Sverige. Boka in den 21-22 april!

Utbildningar och träffar

En påminnelse till kontaktpersoner för barn som far illa
- Glöm inte att anmäla dig till Barnforum
!

Följ länkarna nedan till mer information och anmälan:

Grundkurser i Barn som anhöriga och Barn som far illa

Vid följande orter och datum bjuder vi in till grundkurser i Barn som anhöriga och Barn som far illa under våren 2020:

  • Lund 10 februari
  • Malmö 26 februari
  • Helsingborg 12 mars
  • Kristianstad 26 mars
  • Ystad 27 april
  • Malmö 13 maj
  • Lund 18 maj
För mer information och anmälan, se Utbildningskalendern på Vardgivare.skane.se

Information från barnskyddsteamen i Skåne

Flödesschema vid oro för att barn far illa

Begreppet barnmisshandel innefattar både fysisk misshandel såväl som omsorgssvikt och anmälningsskyldigheten är densamma oavsett hur barnet farit illa. Men hur vi bör gå tillväga vid anmälan skiljer sig ofta åt.  Därför har barnskyddsteamen tagit fram ett flödesschema som kan hjälpa oss i tanken.

Vid omsorgssvikt gäller öppenhet med familj och barn, om vilken oro man har. Vid fysisk misshandel eller sexuella övergrepp och man kan anta att

övergreppen skett inom familjen, kan man behöva samarbeta med socialtjänst utan att informera familjen/barnet, så att barnet inte utsätts för ytterligare fara. Du finner flödesscheman på Skane.se/barnsomfarilla > Information och länkar > Barnskyddsteam i Skåne

Låsa konto på 1177 – information om förändrad sluttid

Vid fall där man anser att föräldrarna bör hindras att i realtid läsa i barnets journal, detta gäller vid akuta fall av misstänkt fysisk barnmisshandel/sexuella övergrepp och övergreppen kan antas ha skett inom familjen eller närmsta nätverket. Vid dessa tillfällen kan verksamhetschef besluta om att låsa konto på 1177.se. Information om hur detta görs finns på Vårdgivare Skåne > Journalen via nätet.

I instruktionen står att låsningen gäller i två veckor och kontot låstes därefter upp. Detta har sedan den 15 oktober 2019 ändrats till att vara i tre månader.

Se interimistiskt beslut.

Utvecklingsarbete i nordöstra Skåne

Samarbete med kommuner kring anmälningar
Barnskyddsteamet i nordost får dagligen samtal till konsulttelefonen från anställda inom såväl sjukhusen som privat och offentlig primärvård och kommuner. För att förbättra samarbetet mellan vård och socialtjänst och höja kvaliteten på anmälningar från vården planeras ett utvecklingsarbete tillsammans med några av våra närliggande kommuner.

Några av målsättningarna som vi ämnar arbeta mot är att socialtjänsten alltid ska kontakta den som anmält och att vården ska göra sig mer tillgänglig inför förhandsbedömningen.

Hälsoundersökningar på begäran av socialtjänst – utvecklingsarbete på barnkliniken i Kristianstad
När barn utreds för eventuell placering i familjehem/HVB-hem ska deras hälsa alltid bedömas. Socialtjänsten begär denna hälsoundersökning av vården och sedan årsskiftet har barnklinikerna i Skåne ansvar för att dessa hälsoundersökningar erbjuds när begäran inkommer.  Barnkliniken på CSK är i ett skede av utveckling och förbättring. Intresset att erbjuda dessa kvalificerade undersökningar är stort inom barnläkarkåren.

Utvecklingsområden är att förbättra barnens och ungdomarnas delaktighet vid besöket, att skriva på tydlig svenska så att handläggare kan förstå vad som kommer fram vid undersökningen samt att utveckla rutinerna för att säkerställa att kallelser till konsult- och återbesök når barnen genom att även gå till ansvarig på socialtjänsten.

Barnskyddsvecka 2019, en återblick

Som ett led i att stärka skyddet för barn som far illa tog barnskyddsteamen i Skåne initiativ till att utse v.43 till en barnskyddsvecka, en vecka då alla inom hälso- och sjukvården uppmanades att särskilt beakta vår anmälningsskyldighet och barnskyddsfrågorna i det dagliga arbetet. Under denna vecka genomfördes olika aktiviteter runt om inom hälso- och sjukvården, bland annat seminarier om anmälningsskyldigheten och informationskampanj på intranätet.


Läs mer

Barn som anhöriga  | Barn som far illa  | Hälsoundersökning på begäran av socialtjänst

Kunskapscentrum barnhälsovård, Region Skåne
Redaktör: Emelie Svensson emelie.a.svensson@skane.se
Bilder från medarbetare och Scandinav bildbyrå.

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och en hållbar utveckling i hela Skåne. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.

Avprenumerera