Nyheter, aktuella frågor och pågående arbete rörande barns hälsa i Skåne.

Kunskapscentrum barnhälsovård
Nyhetsbrev barnhälsovård
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev barnhälsovård

december 2019

Hej!

Från och med det här numret har Barnhälsovårdsbladet blivit Nyhetsbrev barnhälsovård och fått en uppdaterad form. Vi hoppas att det ska göra innehållet mer lättillgängligt för er. Det är fortfarande vi på Kunskapscentrum barnhälsovård som står för innehållet och här delar vi med oss av nyheter och inspiration som rör barns hälsa i Skåne. Hör gärna av er om ni har tankar och synpunkter kring den nya formen eller hur vi kan göra Nyhetsbrev barnhälsovård ännu mer relevant för er.

Trevlig läsning!
Marie Köhler
Barnhälsoöverläkare och chef för Kunskapscentrum barnhälsovård

På gång på Kunskapscentrum barnhälsovård

Ny rapport om hälsan hos gravida, barn och nyblivna föräldrar i Skåne

För första gången har vi i år tagit fram en gemensam rapport över nuläget i mödra- och barnhälsovården i Skåne. I rapporten hittar du statistik och analyser från året som gått utifrån tre stora folkhälsoområden - levnadsvanor, psykisk hälsa och social sårbarhet.

Inom flera områden finns stora skillnader i både hälsa och tillgång till vård – utifrån socioekonomiska förutsättningar, var i Skåne du bor och hur lång utbildning

du har. Bland annat gäller det övervikt, rökning, amning och deltagande i de besök som erbjuds till gravida och föräldrar. Det är oroande att vi i flera mått ser att de grupper som med anledning av socioekonomisk position har högre risk för ohälsa, är de som minst tar del av mödra- och barnhälsovården.

Några av de mer glädjande resultaten i årets rapport är att andelen fyraåringar med övervikt eller fetma fortsätter att ligga stabilt lågt i Skåne och att något fler av de mest utsatta fyraåringarna får ta del av fyraårsbesöket, jämfört med året innan.

Förhoppningen är att rapporten kan bidra till en ökad medvetenhet och motivera till handling i det fortsatta arbetet för jämlik mödra- och barnhälsovård i Skåne.
 

Varför ammas allt färre barn i Skåne? Kartläggning 2020

Kunskapscentrum kvinnohälsa och barnhälsovård arbetar just nu med att ta fram en enkät om Region Skånes medarbetares kunskaper och rutiner gällande amning och bröstmjölksersättning. Detta med bakgrund av en negativ amningstrend.

Trots att en betydande majoritet av gravida i Sverige önskar och har för avsikt att amma sitt väntade barn, sjunker amningstalen. I Skåne ses samma utveckling. 2018 helammades bara 66 % av de skånska barnen vid fyra veckors ålder. Mot denna bakgrund genomför vi nu en kartläggning av hur hälso- och sjukvården arbetar hälsofrämjande kring amning genom bland annat en enkätundersökning.

Enkäten planeras komma ut i början på 2020. Den riktar sig

både till dig som är medarbetare och chef på en rad olika kliniker och mottagningar i Skåne.

Håll uppsikt efter enkäten i din inkorg under 2020!

Du kan läsa mer om amningsstatistik för Skåne i rapporten För jämlik mödra- och barnhälsovård i Skåne

Nästa års insamling av verksamhetsresultat från BVC

Under 2019 har Kunskapscentrum barnhälsovård i samarbete med externa konsulter arbetat med att ta fram automatiserade uttag från PMO-journalen med ambitionen att ersätta den traditionella, manuella insamlingen.

Det har dock visat sig att för vissa indikatorer blir det ett oacceptabelt stort bortfall i automatiserade uttag jämfört med i de manuella insamlingarna.

När det gäller de verksamhetsuppgifter som ingår i Sveriges nationella statistik – amning, rökning och vaccinationer – kommer dessa därför att samlas in manuellt även för år 2019.

Detta gäller även antal barn med reservnummer, antal papperslösa barn och anmälningar till och samverkan med socialtjänsten, som inte är möjliga att ta fram genom automatiserade uttag.

Vår förhoppning är att uppgifter om antal förstfödda barn, första hembesök, hembesök vid åtta månader, depressionsscreening med åtgärder, föräldragruppsdeltagande och fyraårsbesöket (BMI och språkscreening med åtgärder) ska gå att lösa genom automatiserade uttag, men definitiva besked om detta kommer att skickas ut med e-post till alla verksamhetschefer under december.

Checklista för en jämställd vardag finns nu på engelska

Checklista för en jämställd vardag är ett verktyg för att främja dialogen mellan föräldrar om ansvarsfördelningen kring barn och hem. Nu finns hela listan översatt till engelska.

Listan togs fram av Kunskapscentrum barnhälsovård och Kunskapscentrum kvinnohälsa 2016 och har sedan dess fått stor spridning i media och på sociala medier.
 
skane.se/jamstalltforaldraskap hittar du Checklista för en jämställd vardag på engelska och svenska.

Aktuellt om barns hälsa

Ny forskning om den barncentrerade samtalsmodellen Grunda sunda vanor

Två nyexaminerade distriktsköterskor har genomfört en intervjustudie om sjuksköterskors erfarenheter av att arbeta med ett hälsofrämjande pedagogiskt bildmaterial inom barnhälsovården. Deras slutsats är att bildmaterialet från Grunda sunda vanor fungerar som en checklista men att sjuksköterskorna ändå kan rikta information efter familjens egna behov. Bilderna involverade hela familjen i samtalet och samtalet blev enklare.
Bilderna ledde till ökad förståelse, stimulerade till ett neutralt förhållningssätt och relationen mellan profession och familj blev mer jämlik.
 
Läs mer: Att använda pedagogiskt bildmaterial inom barnhälsovården i syfte att förebygga övervikt: Sjuksköterskors erfarenheter

Illustratör: Carin Carlsson

Nyligen publicerades även en intervjustudie om föräldrars erfarenheter av Grunda sunda vanor-modellen. Resultatet visade att föräldrarna ville samtala om mat och kände stöd, bekräftelse och vägledning kring olika frågor i hälsosamtalet. Föräldrar kände ofta oro över att deras barn åt för lite mat och blev under hälsosamtalet varse om vad som kunde vara lagom att äta för

barnet. Studiens resultat tillsammans med en studie om sjuksköterskornas erfarenheter tyder på att samtalsmodellen stärkte familjens empowerment, främjade familjens delaktighet och hälsolitteracitet.

Läs mer: Parents’ experiences of a health dialogue in the child health services: a qualitative study

Grunda sunda vanor i Rikshandboken: Grunda sunda vanor - pedagogiskt bildmaterial

Det är nära nu, snart blir barnkonventionen lag!

Den 1 januari blir barnkonventionen lag och olika myndigheter tar fram material för att medarbetare ska kunna lära sig vad barnets rättigheter innebär. Barnombudsmannens webbutbildning ger dig grundläggande kunskaper om barnkonventionen.

Ny anteckningsmall i PMO – Barn som far illa

I oktobers nyhetsbrev från PMO beskrivs en ny mall för dokumentation i fall då barn far illa.

För att den ska förbli dold krävs dock att du använder den rätt. 
 

Vad händer med pappan när mamman är sjuk

I BVC-podden talar psykolog Malin Bergström med barnombudsamordnare Charlotte Luptovics-Larsson om pappor vars partner har postpartumdepression eller annan psykisk ohälsa efter förlossningen. Charlotte har lång erfarenhet av att vara samtalsstöd till pappor i denna situation och beskriver hur pappor ofta känner sig och vilket stöd de efterfrågar.

Räddningsplankan - för föräldrar med trasslig bakgrund

Vetenskap & Hälsa berättar om ny forskning som visar hur nyblivna föräldrar med trassliga erfarenheter från barndomen i bagaget påverkas positivt av partnerns föräldraomsorger om det nyfödda barnet. Den trygga medförälderns beteende smittar.
 

BB Hemma - nu även i Helsingborg

Sedan i februari 2019 har nyblivna föräldrar i Malmö kunnat få hembesök av en barnmorska istället för att stanna på BB. I oktober startade projektet BB Hemma även i Helsingborg. Det primära syftet är att erbjuda mer individanpassad och familjecentrerad eftervård och förstärkt amningshjälp.

Hembesök erbjuds till alla familjer som åker hem inom 48 timmar efter förlossningen, och bor max 30 minuter med bil från Helsingborgs lasarett. Alla tester och kontroller som ingår i BB-vården görs då av barnmorskan i samband med hembesöket istället för på BB-mottagningen. De som åker hem 6 timmar efter förlossningen kommer sedvanligt till en barnläkarundersökning 12-36 timmar efter födseln. Uppföljande telefonkontakter och fler hembesök kan erbjudas efter behov.

- Friska mammor efter en normal förlossning och välmående barn måste inte vårdas på sjukhuset, men de behöver stöd och det kan vi erbjuda hemma. Den första månaden besökte vi över 100 föräldrar och vi upplever att familjerna är jättenöjda, berättar Kirsti Kaski, projektledare för BB Hemma i Helsingborg.

Projektettiden för BB Hemma i Helsingborg är tre år och därefter är planen att det ska ingå i ordinarie eftervård.

- Att komma hem till familjer och anpassa allt på den enskilde familjens behov ger också mer arbetstillfredsställelse. Att i lugn och ro kunna samtala om det som är viktigt och aktuellt just för den familjen ger så mycket mer för alla. Det kan till exempel vara lättare att ge amningsråd som fungerar när mamman är trygg i sin hemmamiljö, förklarar Kirsti Kaski.

Vaccinationer

Uppdaterade arbetsblad – kompletterande vaccinationer

Nu har vi uppdaterat barnhälsovårdens arbetsblad för kompletterande vaccinationer. De nya versionerna innehåller även rotavirusvaccinet och andra små justeringar:

  • Arbetsblad för kompletterande vaccinationer på BVC
    Barn som inte följt det nationella barnvaccinationsprogrammet.
  •  Arbetsblad för vaccinationsplanering inför resa barn sex månader
     Barn som ska resa före sex månaders ålder.
Du hittar de nya versionerna på vardgivare.skane.se > Vårdriktlinjer > Vaccinationer > Vaccinationer i barnhälsovården

Brist på MPR-vaccin drabbar inte Skåne

Som ni kanske hört är det brist på MPR-vaccin enligt det nya nationella avtalet. MMRVAX-pro är helt slut hos leverantören och nya doser kommer i mitten av december.

Skåne berörs inte av den akuta bristen eftersom det finns ett säkerhetslager från det förra regionala avtalet. MPR-vaccinationer på BVC i Skåne kan alltså fortsätta som vanligt. Sveriges kommuner och regioner (SKR) uppmanar dock till att vara restriktiva med att beställa MPR-vaccin utöver det för tillfället aktuella behovet.

Ändringar i rekommendationer om vaccination mot tuberkulos

Enligt Folkhälsomyndigheten får BHV-sjuksköterskor ordinera BCG-vaccin även när barnet är sex veckor om hen bedömer att barnet ska få en tidig BCG-vaccination. Tidigareläggning av vaccination rekommenderas om barnet kommer att vistas i en miljö där det finns särskild risk för smittspridning, det vill säga:

  • Om barnet före sex månaders ålder ska resa till högriskområde med nära kontakt med lokalbefolkningen
  • Om inte barnet kan nås vid sex månaders ålder
  • Aktiv smittsam tuberkulos i barnets närhet efter samråd infektionsläkare.
 
Ändringar i rekommendationer om vaccination mot tuberkulos (Folkhälsomyndigheten)

Information till föräldrar om ställningstagande gällande vaccination mot tuberkulos och andra regionala dokument om BCG finns numera som regional tillägg på Rikshandboken under BCG-vaccination

Information om svaret på SCID-screening:
  • Negativa svar svaras inte ut.
  • Positiva svar går till närmsta barnimmunolog (troligen inom en vecka).
  • Falskt positiva svar utreds inom sex veckor.
 
OBS! Ta kontakt med PKU-labbet hos barn vid behov av BCG-vaccinet tidigare än vid sex veckors ålder (då krävs läkarordination).

Så beställer du BCG-vaccin

BCG-vaccination ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet och ingår därför inte i den nationella upphandlingen. Du beställer vaccinet via leverantören Tamros kundservice, tel. 0771 15 00 30, eller e-post vaccin@tarmo.com. Varorna skickas direkt till BVC-mottagningen.

Du kan även beställa via Marknadsplatsen/Raindance där ordern går till ApoEx. Det gäller dock inte större ordrar (max 50 doser enligt önskemål från ApoEx).

BCG-vaccin finns numera i svensk förpackning i 1-pack. Utspädningsvätskan ligger i samma förpackning som det frystorkade vaccinet (just nu kostar det 349 kr/förpackning). PPD finns i 10-pack, också svensk förpackning (just nu 2 663 kr/förpackning). I början av 2020 levereras förpackningar med längre hållbarhet (till september 2020).

Under 2019 får BVC 60 kr för BCG till barn listade på egen BVC och 327 kr för BCG till ett barn som inte är listat.

Bokstart Skåne

Fortsatt samarbete mellan barnhälsovård och bibliotek

Kunskapscentrum barnhälsovård och Region Skånes kulturförvaltning fortsätter sitt samarbete inom Bokstart med hjälp av medel från Kulturrådet. Under de två år som samarbetet har pågått i Skåne har det utvecklats många intressanta samarbeten mellan barnhälsovård och bibliotek. Läs gärna mer om de samarbeten som har skett i Landskrona och Lomma.
 
Landskrona: Att tillsammans med BVC och familjecentraler utforma samarbeten kring de små barnens läsning

Lomma: Bibblan och BVC bokstartar – med böcker, bingo och barnteater


Det närmaste året kommer vi inom Bokstart att ha fokus på bland annat utveckling av föräldragruppsträffar på bibliotek. Under 2020 ingår Lund, Hörby, Hässleholm, Östra Göinge, Ystad, Svedala, Örkelljunga och Kristianstad i Bokstart Skånes nätverk.
 

Bokstart och barnkonventionen

Att satsa på små barns språkutveckling är ett sätt att införliva Barnkonventionen, som blir lag den 1 januari 2020, i verksamhetens arbete. Bokstart skapar förutsättningar för att kunna efterleva de fyra grundprinciperna i barnkonventionen (artiklarna 2, 3, 6 och 12) som bland annat säger att alla barn ska komma till tals, få utvecklas, kunna bilda sig och uttrycka sina åsikter. Det råder ingen tvekan om att språkkunskaper är en grundläggande förutsättning för dessa rättigheter.

Boktips: Barnkonventionen Artikel 31 – Barnets rätt till lek

Bilderboken Gropen av Emma Adbåge ger en fin bild om fantasins och lekens kraft. Om fega vuxna och om att aldrig ge sig! För hur skulle det bli om de vuxna bestämde allt?

Om Bokstart
Bokstart är en nationell satsning som vänder sig till föräldrar och vuxna i små barns närhet, med syfte att tidigt stimulera språkutveckling. Bokstart bygger på samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola som alla har ett uppdrag att arbeta med små barns språkutveckling.

Länk till Bokstart Skåne och fler lokala exempel

Länk till Bokstarts nationella webbplats Bokstart.se
 

Beställ barn- och ungdomsbokskatalog gratis till BVC

Barn- och ungdomsbokskatalogen ger boktips och läsinspiration för barn och unga. Katalogen har getts ut i 20 år och produceras av Kulturrådet. Här presenteras böcker från det senaste året, valda och presenterade av experter på barn- och ungdomslitteratur. Det är läsning för såväl de riktigt små barnen som ungdomar och unga vuxna. Det finns även tips om böcker på flera olika språk, utgivna av svenska förlag.
Barn- och ungdomsbokskatalogen är gratis att beställa från Kulturrådets webb, valfritt antal exemplar.

Fortbildning och träffar

Introduktion i barnhälsovård – en fortbildning för nyanställda i barnhälsovården

Nu är anmälan öppen till vårens introduktion i barnhälsovård. Introduktionen är ett kurspaket, sex dagar för sjuksköterskor och frm dagar för läkare. De två första dagarna är i internatform på Åkersberg i Höör, övriga dagar är på Kunskapscentrum barnhälsovård i Malmö.

Datum: 19-20 mars, 26 mars, 16 april, 23 april och 5 maj

Utbildningskalender 2020

2020 erbjuder många möjligheter för dig att fortbilda och fördjupa dig i frågor som rör barns hälsa:

  • Fördjupning i tuberkulos och BCG vaccinering av barn, 14 januari
  • Barnforum - ersätter de tidigare nätverksträffarna för kontaktpersoner inom Barn som far illa, januari-februari
  • Allergi på BVC, 7 februari
  • Workshop om lite klurigare vaccinationsfrågor, 25 februari
  • Enskilda föräldrasamtal, februari-maj
  • Grundkurser Barn som anhöriga och Barn som far illa, februari-maj
  • Introduktion i barnhälsovård för nya verksamhetschefer, 24 mars
  • Barnhälsovårdsforum, april - juni
  • Träff om barnhälsovård för verksamhetschefer, maj
  • Gruppledarutbildning för föräldragrupp (två nya kurstillfällen under våren 2020 publiceras inom kort)

Mer information om alla Kunskapscentrum barnhälsovårds utbildningar finns i Utbildningskalendern på vardgivare.skane.se

Välj ämnesområde "KC barnhälsovård" så hittar du anmälningssidorna till alla våra utbildningar.

Prenumerera på nyheter om barns hälsa

I Nyhetsbrev barnhälsovård delar vi på Kunskapscentrum barnhälsovård med oss av information om pågående arbete, aktuell forskning och nyheter rörande barns hälsa. Vi bevakar främst utvecklingen lokalt i Skåne men även i övriga landet och världen.  

Skane.se/kunskapscentrumBHV

Kunskapscentrum barnhälsovård, Region Skåne
Baltzarsgatan 31, 205 02 Malmö
Tel: 040-623 41 47
E-post: kunskapscentrum.bhv.pv@skane.se

Redaktör Nyhetsbrev barnhälsovård
Emelie Svensson: emelie.a.svensson@skane.se

Avprenumerera