Region Skånes kulturförvaltning
Nyhetsbrev om biblioteksutveckling
Webbversion • Tipsa en kollega!Prenumerera

Vi börjar se ljuset

Pandemin passerade för ett par månader sedan sin årsdag och vi börjar se ljuset i tunneln med sommarvärme och storskalig vaccination i sikte. Biblioteken förbereder sig på att öppna helt igen. Ännu kan vi inte riktigt överblicka pandemins konsekvenser.
 
Kerstin Olsson, projektledare för Digitalt först med användaren i fokus, reflekterar i essäsamlingen Bankdosor, skam och sms-poesi, just kring ”användaren i fokus”. Pandemin har tvingat bibliotekariekåren att återuppfinna sitt yrke i en digital kontext. Biblioteken har anpassat sina verksamheter och användarna i fokus fick ett annat innehåll. Take away, digital handledning, digitala språkcaféer, digitala programmeringskurser och filmade boktips i sociala medier är endast ett axplock av bibliotekets förändrade kontaktytor mot invånarna. Kerstin Olsson konstaterar att anpassningarna under pandemin har krävt digital, språklig och emotionell kompetens, men att det i synnerhet har det krävts klokskap. Det har helt enkelt behövts erfarenhet och reflektion för att hantera alla komplexa, oförutsedda situationer som uppstått under pandemin.

I den postpandemiska perioden, som förhoppningsvis ligger inom snar framtid, kan vi med stort självförtroende och nya digitala verktyg möta våra besökare. Inte förrän dagen då biblioteken helt har öppnat sina dörrar igen vet vi vilka besökare vi har förlorat och vilka grupper i samhället som har drabbats värst. Bibliotekariers klokskap behövs mer än någonsin för att möta dem som har gått vilse under pandemin.

Programmering för barn med Bibliotek Familjen Helsingborg

Bibliotek Familjen Helsingborg har fått kompetensutvecklingsstöd från Region Skåne för att under våren genomföra en serie online-workshops i programmering för barn tillsammans med Hemkodat, som är en ungdomsdriven organisation som vill utveckla barns och ungas intresse för och kunskap inom teknik och programmering. Maria Johansson-Näslund som är bibliotekarie i Helsingborg svarar på några frågor om projektet.

Bildkollage från online-workshops med Hemkodat.

Catharina Elofsson. Foto: privat.

Catharina Elofssons reflektioner från Ledarpaketet

Ledarpaketet är en utbildning inom Digitalt först med användaren i fokus som vänder sig till bibliotekschefer i Skåne. Syftet med paketet är att lägga grunden för hur bibliotekschefer kan stimulera och stärka den egna organisationens digitala mognad. Ledarpaketet är just nu mitt uppe i en andra omgång. Catharina Elofsson som är bibliotekschef i Båstads kommun är en av deltagarna. Hon svarar på några frågor om tankar och lärdomar från den pågående utbildningen.

Arbete med en ny regional biblioteksplan för 2022-2025

Under våren har Kulturförvaltningen och sjukhusbiblioteken tillsammans tagit fram ett utkast till en ny regional biblioteksplan för Region Skåne som ska gälla för 2022-2025. För att skapa underlag till planen har dialog förts med folkbibliotekscheferna i Skåne, med andra bibliotekstyper inom ramen för det regionala biblioteksrådet i Skåne, samt med sakkunniga och förenings- och målgruppsrepresentanter för Sveriges nationella minoriteter och personer med funktionsnedsättning. 

Planen kommer att gå på remiss under sommaren till de skånska kommunernas kulturnämnder eller motsvarande, till dem som deltagit i de olika samråden, samt till sjukhusstyrelser, primärvårdsnämnd och psykiatri, habilitering och hjälpmedelsnämnden inom Region Skåne. Sista dag att svara är den 1 oktober 2021.

Foto: Länsstyrelsen Skåne.

Summeringar från samråden

Som ett led i att skriva den nya regionala biblioteksplanen hölls ett samråd med fokus på nationella minoriteter och tre samråd med fokus på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. 

Dagstidningen som taltidning. Bild från Myndigheten för tillgängliga medier. Foto: Apelöga.

Stora utvecklingsdagen

Stora utvecklingsdagen den 18 mars blev en otroligt inspirerande och intressant dag tack vare alla som var med och framträdde och skapade dagen. Dagens primära fokus låg på de skånska folkbibliotekens olika projekt. Genomgående under projektpresentationerna var budskapet att våga arbeta utforskande och prova sig fram, liksom vikten av samarbete och att dela med sig. 

Nu finns en sida för Stora utvecklingsdagen på vår hemsida med info och summeringar av flera av de projekt som presenterades, samt med inspelningarna från höstens SUD-frukostar!

Digitalt stöd

Avsnitt 1 av Seniorsurfarna, på UR play. 

UR - en resurs för bibliotek!

Du som var med på Stora utvecklingsdagen i år kanske besökte UR, Sveriges utbildningsradio, under konferensens mässdel. Där berättade de om serien "Seniorsurfarna" som sänts under två säsonger.

Digitalhjälpen

Post- och telestyrelsen har på uppdrag av regeringen tagit fram Digitalhjälpen för att bidra till att bryta den sociala isoleringen, framför allt för äldre, i nuvarande situation med pandemin. Här finns handfasta tips och guider för att klara olika digitala göromål i vardagen.

Källkritik, Källtillit, Algoritmer & AI

Den 25 mars anordnade Lunds universitet en temadag för biblioteksanställda om källkritik, källtillit, algoritmer och AI, med kompetensutvecklingsstöd från Region Skåne. Fram till den 31 augusti kan ni ta del av föreläsningarna och presentationerna för dagen på Lunds universitets hemsida!

Foto: "Emergence & Convergence / PHI (CA)" av Ars Electronica / Myriam Ménard.

Två nya rekryteringar

Under våren har vi utlyst två nya tjänster på Kulturförvaltningen som utvecklare bibliotek, som nu är tillsatta. Fanny Sundman, som tillträder den ena tjänsten, vikarierar sedan april 2020 som utvecklare på Kulturförvaltningen, och har dessförinnan arbetat som folkbibliotekarie i Tomelilla och Burlöv. Vi hälsar också Lena Arborelius välkommen tillbaka från och med den 1 juni. Under 2018-2020 var hon projektanställd för att utveckla Region Skånes satsningar inom Digitalt först med användaren i fokus. Lena kommer också temporärt att gå in som enhetschef med bl.a. ansvar för regional biblioteksverksamhet från 1/7 till 15/11 2021, då förvaltningschefen Gitte Wille kommer att vara ledig och enhetschef Maria Tsakiris kommer att gå in som tillförordnad förvaltningschef. 

”Under året har jag varit med och skrivit en ny regional biblioteksplan som ska gälla för 2022-2025, och det känns fantastiskt roligt att nu också få vara med och arbeta för att förverkliga målen och visionerna i planen!"
– Fanny Sundman

"Vilka behov av stöd för verksamhetsutveckling finns på de skånska biblioteken? Det ska jag fortsätta utforska tillsammans med er och med en alldeles färsk regional biblioteksplan som ledstjärna. Så kul det ska bli att jobba med er alla igen!" – Lena Arborelius

Malmö vad drömmer du om?

“Malmö, vad drömmer du om?” är ett treårigt Arvsfondsprojekt som sammanfört gymnasieelever med skånska fristadsförfattare för att skapa konst på temat drömmar. Projektet resulterade i en utställning på Malmö stadsbibliotek, och avslutades med tre digitala samtal som finns att se i efterhand, samt en metodbok som finns att läsa digitalt. De är relevanta för alla som är nyfikna på att samarbeta med fristadsförfattare eller att jobba i projekt med ungdomar. Ett tips är också att fler bibliotek kan låna utställningen!

Skåneförslaget

Skåneförslaget är en ny kanal för medborgardialog där invånare i Skåne, oavsett ålder, kan ta initiativ till att bidra med idéer till det politiska arbetet och Skånes utveckling. Förslaget ska beröra Region Skånes verksamhetsområden. Det är bland annat kultur, hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, och frågor som rör Skånes utveckling. Om du inte har ett eget förslag kan du bidra till utvecklingen genom att rösta på andra inlämnade förslag.

Skåneförslaget. skane.se/skaneforslaget

JUNI
3

Next Library Festival 2021

Next Library 2021 är blir ett digitalt evenemang vars syfte är att sammanföra biblioteksorganisationer, biblioteksinnovatörer, designers och politiker från hela världen. Teman för dagen kommer bland annat att vara demokrati, lärande och biblioteken efter pandemin. Dagen är gratis. 

Biblioteksutveckling  | Kontakta oss

Region Skånes kulturförvaltning, 205 25 Malmö
Växel: 040-675 37 50 E-post: kultur@skane.se

Region Skåne ansvarar för vården i Skåne och har dessutom ett ansvar för utvecklingen av näringsliv, kollektivtrafik, kultur och samarbete med andra regioner i och utanför Sverige. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.