Nyhetsbrev för yrkesverksamma inom Primärvård, Specialistminneskliniker, kommuner och andra intresserade

Kunskapscentrum demenssjukdomar
Nyhetsbrev
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev Kunskapscentrum demenssjukdomar

Nr 5 - sommaren 2021

Hej!

Med vårens sista nyhetsbrev vill vi på Kunskapscentrum demenssjukdomar och Migrationsskolan önska er alla en trevlig Midsommar och Glad sommar!!

Innehåll i detta nyhetsbrev:

  • Intervju med Anne Ekdahl om den nya kunskapsstyrningsorganisationen
  • Ny webbutbildning för dig som vill lära dig mer om kognitiv svikt/demenssjukdomar.
  • Hur påverkas demensvård och omsorg av coronapandemin?
  • Utbildningar hösten 2021
  • KC utbildar utbildare - som utbildar sina medarbetare 
  • Nyheter
  • Aktuell information från Socialstyrelsen

Nyheter från Kunskapscentrum demenssjukdomar

Intervju med Anne Ekdahl om den nya kunskapsstyrningsorganisationen

NPO, RPO, LPO, NSG, NAG, LAG och PSVF – den nya kunskapskapsstyrningsorganisationen kommer med många nya förkortningar, vad innebär de? Varför hamnade demenssjukdomar inom programområde Äldres hälsa? Hur säkerställs kunskapen om kognition/demens inom LPO Äldres hälsa? Detta och mycket mer ville vi söka svar på. Nedan artikel tar sin utgångspunkt i en intervju med Anne Ekdahl, ordförande i LPO Äldres hälsa.
 


Intervju med Anne Ekdahl

Webbutbildning om bemötande av personer med demenssjukdom eller demenslikande symtom

Ny webbutbildning för dig som vill lära dig mer om kognitiv svikt/demenssjukdomar. Den är i första hand framtagen för dig som arbetar på sjukhus eller på mottagningar men utbildningen är även öppen för alla som är intresserad av omvårdnad av personer med kognitiv svikt.


Webbutbildning

Hur påverkas demensvård och omsorg av coronapandemin?

I vintras genomförde KC demenssjukdomar en ny enkätundersökning om pandemiläget riktad till patienter med demenssjukdom och deras anhöriga. Denna och övriga publicerade rapporter om effekter av Covid-19-pandemin på demensvård och omsorg i Skåne kan du läsa här:

Migrationsskolan: Rapportsläpp i höst om Posttraumatiskt stressyndrom

Migrationsskolan kommer under hösten att presentera en rapport om kognitiv sjukdom och sent debuterande posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) hos personer med migrationsbakgrund. Rapporten bygger på ett utvecklingsarbete som undersökt om komplement till den basala kognitiva utredningen kan bidra till att uppmärksamma personer med migrationsbakgrund som söker vård i primärvården och där det är oklart om det handlar om kognitiv sjukdom eller PTSD. Håll utkik på vår hemsida under hösten för att ta del av rapporten. Ta gärna del av vårt arbete och tidigare rapporter på vår hemsida.

Utbildningar hösten 2021

Efter över ett år med flertalet inställda och framflyttade utbildningar är vår förhoppning att höstens utbildningstillfällen kommer kunna arrangeras som planerat. Du hittar mer information om varje nedan utbildningstillfälle och möjlighet till anmälan i vår Utbildningskalender.

Vårdcentralsspecifika utbildningar

  • Torsdag 21 oktober Utbildningsdag 2; Kognitiv testning och strukturerat arbetssätt runt personer med kognitiv svikt/demenssjukdom.   
  • Tisdag 2 november Utbildningsdag 1; Utredning, diagnostik och behandling av personer med kognitiv svikt/demenssjukdom.    
  • Torsdag 25 november Utbildningsdag 2; Kognitiv testning och strukturerat arbetssätt runt personer med kognitiv svikt/demenssjukdom.  
Samtliga ovan tillfällen är tyvärr redan fullsatta. Ni har dock möjlighet att sätta upp er på reservlista vid avbokningar. Får ni ändå ingen plats kommer ni erbjudas plats till samma utbildning under våren 2022 (datum ännu inte satta). Kontakta Elisabeth Daulin.   

  • Torsdag 2 december Nätverksträff;  
Nätverksträffen vänder sig till sjuksköterskor och arbetsterapeuter som arbetar med kognitiva utredningar på vårdcentraler i Skåne. Syftet med regelbundna nätverksträffar är kontinuerlig kompetenshöjning, informationsspridning samt en möjlighet att delge varandra sina erfarenheter. 

Veckoutbildningar

Denna utbildning riktas till all personal som möter personer med kognitiv sjukdom, men veckan startar upp i två nivåer, där schemat är detsamma. På nivå 1 hålls flertalet föreläsningar av sjuksköterskor och på nivå 2 hålls flertalet föreläsningar av läkare. Vi tror att nivå 1 skulle kunna passa dig som är undersköterska och nivå 2 skulle kunna passa dig som är sjuksköterska eller läkare, men det står dig fritt att välja själv. 

  • Måndag – Fredag 25-29 oktober; Veckoutbildning nivå 1 
  • Måndag – Fredag 6-10 december; Veckoutbildning nivå 2 

Utbilda utbildare

Har du goda kunskaper och erfarenhet av personer med demenssjukdomar, eller känner någon som har? KC demenssjukdomar tillhandahåller kostnadsfria utbildningsmaterial som utbildade utbildare för ut till olika målgrupper.

  • Onsdag 1 september; Kommun: Intro, bas Kommun 1-9 
  • Onsdag 15 september; Specialiserad vård: Intro, bas & specialiserad vård 
  • Onsdag 22 september; Del: Studiecirkel för anhöriga och personer med kognitiv sjukdom. 
  • Onsdag 6 oktober; Specifika ämnen: Sexuell hälsa och intellektuell funktionsnedsättning med demensutveckling 
  • Onsdag 20 oktober; Mångkulturella möten i vården 


Här kan du läsa mer om att utbilda utbildare

Skånska demensdagen

Torsdag 7 samt Fredag 8 oktober arrangerar vi för 11:e året i rad heldagskonferensen Skånska demensdagen. En föreläsningsdag med varierat utbud av föreläsare från hela landet där kognitiv sjukdom belyses. Du får ta del av aktuell forskning, inspirerande arbetssätt och kompletterande kunskap kring demensområdet. En dag som vänder sig till alla yrkeskategorier som arbetar gentemot målgruppen. Vi arrangerar Skånska demensdagen i två upplagor. Anmälan sker till en av dagarna, som har samma utbud.  

Svenska demensdagarna 

Vi vill även göra er uppmärksamma på den nationella konferensen Svenska Demensdagarna som i år arrangeras 12-13 oktober i Örebro. Som sig bör kommer KC demenssjukdomar finnas med en monter för att dela med oss av vårt arbetssätt nationellt. Mer information och anmälan hittar ni här:


Svenska demensdagarna

KC utbildar utbildare - som utbildar sina medarbetare 

Arbetet med att ta fram ytterligare faktagranskat utbildningsmaterial fortsätter. 12 maj informerades deltagarna vid nätverksträffen för Vårdutvecklare inom SUS att utbildningsmaterialet som vänder sig till sjukhus är klart och att utbildare sökes. Detta utbildningsmaterial vänder sig till samtliga sjukhus inom samtliga förvaltningar i Skåne. Kontakta Sigrid Kulneff, vårdutvecklare/sjuksköterska vid intresse eller önskan om att få veta mer.

Erfarenheter från Lomma kommun att utbilda under pandemin 

I artikeln nedan delar Lomma kommuns Demenssjuksköterska Jeanette Brink samt Silviasyster Corina Carlberg med sig av sina erfarenheter om att arbeta utifrån ”Utbilda utbildare”-materialet under pandemin. Vad gör man när möjligheten till såväl fysiska träffar som digitala hinder för live-sändningar utmanar möjligheten att utbilda?


Artikel - Inspiration Lomma

Möjlighet för kommuner att ansöka om statsbidrag

I ovan artikel nämner Jeanette och Corina att de erhållit statsbidrag från Socialstyrelsens nationella satsning Motverka ensamhet bland äldre och ökad kvalitet i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom. Möjligheten att söka bidrag i detta syfte gäller samtliga svenska kommuner, och ansökningstiden löper fram till 1 november detta år. 

Nyheter

Ny studie från Lunds universitet: Alzheimers sjukdom – fyra distinkta subtyper

Oskar Hansson, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor i neurologi vid Lunds universitet, har lett en nyligen publicerad studie där fyra olika subtyper till Alzheimers sjukdom identifierats. Patienters olika symtombilder och prognos har i studien kunnat kopplas till skillnader i spridning av tau i hjärnan.

Ny studie: Enkelt diagnostiskt verktyg förutsäger risken för Alzheimer på individnivå

Sebastian Palmqvist, docent vid Lunds universitet och överläkare vid Minneskliniken på Skånes universitetssjukhus har publicerat nedan artikel om en prognostisk digital algoritm som ökar den diagnostiska träffsäkerheten att förutsäga risken för en person med lättare minnessvårigheter att insjukna i Alzheimers sjukdom inom 4 års tid. Den digitala algoritmen baseras på en kombination av resultatet från ett blodprov där mängden fosforylerat tau samt förekomst av ApoE4-allegenet kunnat identifieras, samt tre olika kognitiva test. Även denna forskargrupp har letts av Oskar Hansson.

Första riktiga bromsmedicinen mot Alzheimers sjukdom godkänd: Vilka patienter har chans att få ett förlängt liv?

Det amerikanska läkemedelsverket (FDA) har nu godkänt läkemedlet Aduhelm (Aducanumab) för behandling vid Alzheimers sjukdom. Den första bromsmedicinen mot sjukdomen. Dock inte ett fullt godkännande utan ett så kallat Accelerated Approval, viket innebär att man kräver fler studier men tillåter att det förskrivs under tiden. Om detta kan du läsa mer om på bland annat Alzheimer Life nedan.

Svenskt Nätverk för Unga Anhöriga (SNUA)

Vi vill tipsa alla om Svenskt Nätverk för Unga Anhöriga (SNUA). Deras hemsida vänder sig både till vårdpersonal och till unga anhöriga till personer med kognitiv svikt/sjukdom. Här finns tips och råd på vad vi bör tänka på i mötet med unga anhöriga, och betydelsen av att fånga upp och lyssna på dem. Här finns även nedladdningsbart informationsmaterial samt broschyrer och böcker att beställa. Sprid gärna vidare information om detta nätverk till berörda. 

Aktuell information från Socialstyrelsen

Munhälsa

Betydelsen av att vi uppmärksammar munhälsan hos personer med kognitiv svikt/demenssjukdom genom hela sjukdomsprocessen och inom hela vårdkedjan lyfts i de nationella styrdokumenten. Socialstyrelsen har nu tagit fram både publikationen Vägledning för en god munhälsa hos personer med demenssjukdom samt en webbutbildning i grundläggande munhälsa. 

Bra vanor! – tänk stort, börja smått
Ett lekfullt material som inspirerar till hälsosamma vanor

Socialstyrelsen har tagit fram två olika spel riktat mot personer med kognitiv funktionsnedsättning. Spelen syftar till att stimulera hälsosamma levnadsvanor med fokus på fysisk aktivitet samt hälsosamma livsmedel. De kan användas eller rekommenderas till personer med kognitiv svikt och/eller demenssjukdom inom såväl särskilt som ordinärt boende, och kostar endast 26:50 kr. Mer information och länk till beställning: 

Introduktionsutbildning som riktar sig till vikarier och nyanställda inom kommunala verksamheter

Socialstyrelsen har även tagit fram en nationell webbaserad introduktionsutbildning som riktar sig till vikarier och nyanställda inom kommunala verksamheter. Utbildningsmaterialet är uppdelat i två delar med sju olika moduler och tar cirka fyra dagar att genomföra i sin helhet. Som del av detta ingår även arbete gentemot personer med kognitiv svikt/demenssjukdom.
 

God vård för äldre på särskilda boenden – hur når vi dit överallt och alltid?

Socialstyrelsen arrangerade ett livesänt frukostseminarie 19 maj med temat God vård för äldre på särskilda boenden – hur når vi dit överallt och alltid? En intressant diskussion om utmaningarna i samverkan över såväl huvudmannagränserna som mellan HSL och SoL. Annat som diskuteras är den föreslagna Äldreomsorgslagen, personcentrerad vård, stärkt medicinsk kompetens på särskilda boenden samt omställningen till God och nära vård.