Nyheter, aktuella frågor och pågående arbete rörande barns hälsa i Skåne.

Kunskapscentrum barnhälsovård
Nyhetsbrev barnhälsovård
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev barnhälsovård

januari 2020

I detta nyhetsbrev:

Håll utkik efter webbenkät om amning
Gruppledaren är viktig för att skapa trygga och engagerade föräldragrupper
Jämställt föräldraskap – en angelägen fråga i mödra- och barnhälsovården
Ny medarbetare: Oras Lopez Diaz
Nytt system för beställning av material till BVC
En påminnelse om kikhosta - från Smittskydd Skåne
Förändring i nationell statistik om amning
Beställ gratis barnbok om vår fiffiga kropp till alla femåringar
Fortbildning och träffar
Med mera!

På gång på Kunskapscentrum barnhälsovård

Håll utkik efter webbenkät om amning
 – vi behöver din medverkan!

Under våren kommer du som arbetar inom barnhälsovården eller mödrahälsovården att få en enkät utskickad till dig som handlar om vårdens amningsfrämjande arbete. Enkäten är baserad på Världshälsoorganisationens (WHO) tio steg för att skydda, främja och stödja amning.

Som vi tidigare skrivit om i Nyhetsbrev barnhälsovård arbetar Kunskapscentrum barnhälsovård i samarbete med Kunskapscentrum kvinnohälsa med en amningsstrategi för Skåne som syftar till att stärka hälso-och sjukvårdens amningsfrämjande arbete och därmed ge de som önskar att amma de bästa förutsättningarna för en lyckad amning.

Enkäten är en del i arbetet med amningsstrategin och vi behöver din medverkan. Håll utkik!

Hälsningar amningsstrategigruppen genom Louise Assarsson

Gruppledaren är viktig för att skapa trygga och engagerande föräldragrupper

Delaktighet och trygghet är fokus under ny rosad gruppledarutbildning för medarbetare på barnmorskemottagningar och BVC i Skåne. Målet är att skapa ett mer inkluderande och engagerande föräldrastöd för blivande och nyblivna föräldrar.

Deltagandet i föräldrastöd i grupp på barnmorskemottagningar och BVC har sjunkit de senaste åren och det finns stora ojämlikheter i vilka det är som deltar. Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum barnhälsovård har därför tagit fram en ny kurs för gruppledare i syfte att bidra till ett mer jämlikt föräldrastöd för blivande och nyblivna föräldrar i Skåne. De första två utbildningsomgångarna är nu avslutade och responsen har varit mycket positiv.

Elin Sloth, barnmorska på Capio Citykliniken i Malmö.

– Jag kände att kursen gav mig stöd att våga göra de blivande föräldrarna mer delaktiga och aktiva, säger Elin Sloth, barnmorska på Capio Citykliniken i Malmö, som var en av deltagarna vid den första utbildningsomgången under hösten 2019.

Kursen består av tre utbildningsdagar utspridda över cirka 10 veckor. Stor vikt läggs vid att förmedla metoder för att skapa delaktighet och trygghet i en grupp. Åsa Schön, distriktssköterska på BVC Sankt Lars i Lund, uppskattade särskilt utbytet med de andra deltagarna och att få med sig konkreta metoder.

Åsa Schön, distriktssköterska på BVC Sankt Lars i Lund.

– Utbytet med de andra är halva grejen. Vi har pratat mycket om just vår roll som gruppledare, att göra gruppen delaktig och att inte fastna i att det blir en föreläsning. Drömmen är ju att deltagarna får en så bra kontakt med varandra att de kan fortsätta att stötta varandra även vid sidan om föräldragruppen, säger Åsa Schön.

Kursen innehåller bland annat teorier kring gruppledarskap, styrkebaserad utveckling, människor i förändring och coachande samtal. Målet med kursen är

att deltagarna ska få med sig kunskap om gruppdynamiska processer, vad det innebär att vara gruppledare i föräldragrupp samt metoder och verktyg för att hantera och påverka den typen av processer.

Även om en del av deltagarna tycker det är läskigt och jobbigt att prata inför gruppen till en början så märks det vid tillfälle tre till fyra att de är mer aktiva. Det tar lite längre tid men det är väldigt kul när det blir ett samtal, ibland får man nästan stoppa dem. Vi har fått väldigt mycket positiv feedback från föräldrarna, säger Elin Sloth.

Två nya kurstillfällen är inplanerade under våren 2020. Tidigare kurser har blivit fullsatta så anmäl dig redan nu.

Jämställt föräldraskap – en angelägen fråga i mödra- och barnhälsovården

Reflektionsövningar i föräldragrupper, studiecirklar i personalgruppen och enskilda samtal med föräldrar är några av de sätt som metodmaterialet Jämställt föräldraskap – för barnets bästa används på idag.

Under förra året genomförde Kunskapscentrum kvinnohälsa och barnhälsovård en enkätundersökning för att undersöka hur personal inom mödra- och barnhälsovård i Skåne arbetar med frågor om ansvarsfördelning och 

jämställdhet i föräldraskap. Enkätundersökningen gjordes bland annat för att få en bild av hur Region Skånes metodmaterial Jämställt föräldraskap – för barnets bästa används i verksamheterna samt vilka behov och önskemål som finns hos personal för att arbeta med frågan framöver.

80 procent känner sig bekväma att prata om ansvarsfördelning i föräldraskapet
Enkätundersökningen visar att nästan 90 procent av de 158 svarande anser att det är viktigt eller mycket viktigt att arbeta med jämställt föräldraskap inom mödra- och barnhälsovården. Nästan alla svarar också att de i praktiken arbetar med frågan, men till varierande grad, och 80 procent svarar att de känner sig bekväma med att samtala med föräldrar om frågor som rör ansvarsfördelning i föräldraskapet.

Samtalskort och extramaterial är mindre poppis
Resultatet visar att metodmaterialet Jämställt föräldraskap – för barnets bästa finns tillgängligt på de allra flesta arbetsplatser och att majoriteten av de svarande använder boken i sitt arbete. Det framgår att samtalskorten som ingår materialet används i lägre utsträckning och att det är få som använder sig av det nedladdningsbara extramaterialet som finns på nätet (till exempel Checklista för en jämställd vardag)

Tips på olika sätt att använda metodmaterialet
Flera av de svarande beskriver att de använt metodmaterialet genom att ha en studiecirkel där personalgruppen läser ett kapitel åt gången och sedan diskuterar det på ett gemensamt möte. Andra anger att de använder sig av reflektionsfrågor ur boken i sina föräldragrupper, eller att de i enskilda möten uppmuntrar föräldrar att kommunicera med varandra om ansvarsfördelningen kring barn och hushåll. Flera beskriver att de har blivit mer medvetna om sitt bemötande av föräldrar efter att ha läst boken.

Fortsättning följer
I enkäten framkom enhälliga önskemål om mer fortbildning i ämnet samt möjlighet till påfyllning och fördjupning och mer tid till gemensam reflektion i arbetsgruppen.

Vi vill rikta ett stort tack till alla er som tog er tid att svara på enkäten! Vi tar med oss era önskemål i planeringen av det fortsatta arbetet för att främja dialogen om ansvarsfördelningen inom familjen!
 

Ny rapport: Jämställt föräldraskap – en arbetsgivarfråga

Diskrimineringslagen har stärkt kravet på att arbetsgivare aktivt ska göra det möjligt för medarbetare att förena yrkesarbete med föräldraskap. Endast 5 av 53 tillfrågade kommuner/aktörer i Skåne arbetar med alla de fyra steg lagen föreskriver, visar en ny rapport från Länsstyrelsen Skåne.

Män i Skåne tar ut minst föräldraledighet i landet

Rikssnittet för antalet män som tog ut föräldraledigt låg på 30 procent under 2019, enligt Försäkringskassan senaste siffror. Skåne tillsammans med Gävleborg är de län som ligger sämst till med 28 procent.

Bjuv är den kommun som har den lägsta siffran i Skåne med 23 procent.

Ny medarbetare:
Oras Lopez Diaz,
socionom/utvecklare

Vad gör du på Kunskapscentrum barnhälsovård?
–  Jag började som utvecklare i början av januari och kommer att ha fokus på Barn i utsatta livssituationer (BIUL), främst kring frågorna som berör Barn som far illa och Hälsoundersökning på begäran av socialtjänst. 

Berätta om något du har jobbat med tidigare?
– Jag har arbetat som kurator inom olika verksamheter inom regionen i snart 10 år. Främst som kurator inom

habiliteringen, först med vuxna och sedan barn. Senast kommer jag från BUP Första linjen där jag hade behandlingsarbete med barn och ungdomar med psykisk ohälsa.  Jag är utbildad socionom och leg. hälso- och sjukvårdskurator med kompetens i grundläggande psykoterapiutbildning i KBT. Jag är också på sluttampen av en masterutbildning inom socialt arbete.

Varför har du valt att arbeta med det du gör
– Jag har en bred erfarenhet av att arbeta med barn och deras familjer och jag har alltid haft ett stort intresse för utvecklingsarbete i frågor som rör barns hälsa, utveckling och välbefinnande. Dessa frågor får jag möjlighet att arbeta vidare med i mitt arbete som utvecklare här på kunskapscentrum.

Nytt system för beställning av material till BVC

Börjar det bli dags att fylla på i förrådet? Visste du att numera måste varje enskild BHV-enhet själv beställa ”Min personliga hälsobok” och ”Leva med barn”? Materialet är inte upphandlat och det står varje enhet fritt att beställa från den leverantör som tillhandahåller produkterna till lägsta pris. Till exempel är det möjligt att beställa ”Min personliga hälsobok” både från SKL Kommentus och Staples. Observera att priserna kan variera!

Boken ”Leva med barn” finns även som applikation på svenska via Gothia fortbildning. Appen är billigare än pappersversionen. Förslagsvis kan man ha några blädderexemplar av boken på BVC-mottagningen och till föräldrar som önskar/ har behov av en pappersversion. Den engelska versionen finns endast i pappersform.

Vi på Kunskapscentrum barnhälsovård är medvetna om att det nya systemet för att beställa material innebär merarbete och eventuellt en ökad kostnad för enheterna. Vi kommer att lyfta frågan med avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning och informera verksamhetscheferna.

En påminnelse om kikhosta – från Smittskydd Skåne

Kikhosta förekommer som samhällssmitta året runt men ofta syns en tydlig ökning under hösten. Hösten 2019 såg vi ett ökat antal fall jämfört med de senaste åren (se diagram). Hosta hos barn och vuxna kan vara kikhosta även om personen är vaccinerad eller har haft sjukdomen tidigare. Kikhosta kan vara en mycket allvarlig sjukdom för spädbarn som kan få livshotande andningssvårigheter och behöva sjukhusvård. Detta gäller speciellt för de minsta spädbarnen under sex månader.

En särskild risksituation är kikhosta hos gravida i slutet av graviditeten, eller hos andra familjemedlemmar i anslutning till att ett barn föds. Vid symtom med hosta bör dessa personer provtas, och vid behov behandlas så att barnet inte smittas efter födseln.

Det är även viktigt att uppmärksamma kikhosta som möjlig orsak till långdragen hosta hos personer med nära kontakt med spädbarn. Barn under sex månader bör erbjudas profylaktisk behandling redan vid misstanke på att de utsatts för smitta.

Per Hagstam, Bitr Smittskyddsläkare

Aktuellt om barns hälsa

Förändring i nationell statistik om amning

Socialstyrelsen har beslutat att anpassa nuvarande amningskategorier och mätåldrar i den nationella amningsstatistiken. En anledning är att nuvarande indelning av ammade barn i "helt ammade" och "delvis ammade" bedöms vara för grov för svenska förhållanden.

Det är vanligt att ge pyttesmå smakprov av annan föda samtidigt som barnet huvudsakligen ammas. I statistiken har det tidigare inte kunnat skiljas från barn som ammas lite och huvudsakligen får annan föda. Kategorin "delvis ammad" delas nu därför upp i "övervägande ammad" och "delvis ammad", med en reviderad definition. Den nuvarande mätåldern 9 månader ändras också till 8 månader.

Skåne har delvis påbörjat övergången till nya kategorier
Socialstyrelsen fattade beslutet i november 2019 och målsättningen är att samtliga regioner i Sverige ska rapportera enligt de ändrade amningskategorierna och mätåldrarna från och med barn födda 2021. I Skåne har rapporteringen enligt de nya riktlinjerna delvis påbörjats i och med årets statistikinsamling från BVC, där rapportering är möjlig enligt både de tidigare och de nya riktlinjerna.

Nya amningskategorier och mätåldrar
Följande kategorier ska gälla
Helt ammad: Barn som enbart fått bröstmjölk, inkl. vitaminer (t.ex. D-droppar), mineraler eller läkemedel de senaste 7 dagarna.
Övervägande ammad: Barn som förutom bröstmjölk också fått pyttesmå smakprover, oavsett antal, eller annan kost vid 1-2 tillfällen de senaste 7 dagarna.
Delvis ammad: Barn som förutom bröstmjölk också fått annan kost vid 3 eller fler tillfällen de senaste 7 dagarna. (Pyttesmå smakprov räknas inte)
Ej ammad: Barn som enbart fått annan kost än bröstmjölk de senaste 7 dagarna.

Följande mätåldrar ska gälla
1 vecka, 2 månader, 4 månader, 6 månader, 8 månader och 12 månader.

Beställ gratis barnbok om vår fiffiga kropp till alla femåringar

Under 2020 får alla BVC-mottagningar i Sverige möjlighet att gratis dela ut boken Saga Sagor – fiffiga kroppen och finurliga knoppen till alla 5-åringar i samband med 5-årsbesöket. Boken ges ut av Generation Pep som arbetar med barn och ungas hälsa med fokus på fysisk rörelse och hälsosamma matvanor. Organisationen är ett initiativ av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel.
 
Boken finns på svenska, engelska, arabiska och somaliska.

Såhär gör du för att beställa böcker till din BVC:

  • Räkna ut hur många böcker din mottagning vill beställa på respektive språk
    Det går att beställa ett minimum på 75 st böcker/beställning. Ju färre separata beställningar det blir desto snabbare kan leveranserna göras, så små mottagningar får gärna gå ihop och beställa tillsammans.
  • Fyll i beställningsformuläret via denna länk
  • De första beställningarna skickas i slutet av januari. Fler leveranser kommer senare i vår. De 5-åringar som redan haft sitt besök kan få sin bok i efterhand.
Läs mer om boken och organisationen Generation Pep som står bakom satsningen (länk till PDF)

Tidig intervention – nytt material för att stödja kommunikation, lek och samspel

Habiliteringen i Region Uppsala har tagit fram ett pedagogiskt material som vänder sig till föräldrar, eller andra vuxna, som vill lära sig mer om och få tips kring hur man kan stödja sitt barn till kommunikation och lek.

På webbsidan finns enkla informationstexter om hur du som förälder kan komma igång med kommunikation, rutiner i vardagen, lek och gemensam bokläsning med sitt barn. Det finns även korta filmer om exempelvis tecken som stöd, förslag på tidiga lekar och lekmaterial samt mängder av andra tips.

En del av materialet går att skriva ut som enkla informationsblad.

”Mer än bara mamma” – informationssatsning från Socialstyrelsen om eftervårdstiden

På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen genomfört en enkätundersökning och haft fokusgruppssamtal med ett stort antal nyblivna mammor över hela landet. I materialet framgick att gravida får mycket information om en mängd olika saker under graviditeten, men att de har saknat information om eftervårdstiden. Därför har en ny satsning som heter ”Mer än bara mamma” skapats.
 
Satsningen riktar sig till personer som snart ska föda barn eller precis har blivit föräldrar, med syfte att uppmärksamma kvinnors hälsa och välmående efter förlossning. Under rubriken ”Snart mamma” finns frågor som bygger på andra nyblivna mammors erfarenheter. Det är frågor som kan hjälpa till att sätta ord på sådant som kan vara viktigt att känna till och fundera kring när det gäller hälsa och välmående för den födande.

Läs mer på socialstyrelsen.se/meranbaramamma och tipsa nyblivna föräldrar att gå in och läsa.

Juridiskt stöd för dig inom hälso- och sjukvården

Dokumentation kan vara utmanade i vissa situationer, och då kan det behövas juridisk vägledning. Hur ska samtycke dokumenteras? Hur dokumenteras personuppgifter när någon har skyddad identitet? Det är ämnen som finns med i det bibliotek av vägledande texter (utifrån gällande författningar) som socialstyrelsen har skapat på sin webbsida.

Bokstart Skåne

2020 blir ett nytt inspirerande Bokstartsår

Biblioteken i Svedala, Örkelljunga, Lund, Hässleholm, Osby och Östra Göinge kommer i år att ha fokus på att (vidare)utveckla sitt samarbete med barnhälsovården inom ramarna för Bokstart. Bokstart kommer även att se över om det går att göra en extra insats för de bibliotek och BVC som är involverade i projektet Växa Tryggt. 
 
En eftermiddag om film för små barn
Nytt för i år är också att Bokstart utvidgas till flera museer samt barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF.

BUFF har under många år visat film för barn i förskoleåldern. I samarbete med den nationella satsningen Bokstart, genomför BUFF den 23 april en eftermiddag för er som finns runt små barn – förskolepersonal, föräldrar, biblioteks- och BVC- personal och andra. Mer information kommer.

Det är nu 26 kommuner i Skåne som arbetar med Bokstart. Håll utkik efter Bokstart i din kommun!

Boktips: Dyksommar
 – Sara Stridsberg och Sara Lundberg

Bilderboken Dyksommar är en barnversion av Sara Stridsbergs bok ”Beckomberga”. Det är en bok som kan hjälpa till att sätta igång samtal om svåra ämnen.

En dag är Zoes pappa bara borta. Hon får veta att han har blivit sjuk och måste vara kvar på det stora sjukhuset länge. När hon hälsar på tillsammans med sin mamma, säger han att han inte orkar med fler besök. Men Zoe fortsätter att åka dit ändå. Och i väntan på att pappan ska orka möter hon simmerskan Sabina, som blir hennes vän.

Om Bokstart
Bokstart är en nationell satsning som vänder sig till föräldrar och vuxna i små barns närhet, med syfte att tidigt stimulera språkutveckling. Bokstart bygger på samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola som alla har ett uppdrag att arbeta med små barns språkutveckling.

Länk till Bokstart Skåne och fler lokala exempel

Länk till Bokstarts nationella webbplats Bokstart.se
 

Fortbildning och träffar

Utbildning om amnings betydelse för hälsan

Kunskapscentrum barnhälsovård och Kunskapscentrum kvinnohälsa bjuder in till en utbildningsdag om amning och dess betydelse för hälsan. Ämnen som berörs är partners betydelse, vanliga komplikationer, lagar och förordningar relaterat till amning och mycket mer.

Datum: 8 maj
Plats: Kunskapscentrum kvinnohälsa/barnhälsovård, Malmö

Träffar om barnhälsovård och barnrättsfrågor för verksamhetschefer

På mötet vill vi gärna diskutera kvalitetsuppföljningen av barnhälsovårdens årsstatistik. För att vi ska kunna ta fram verksamhetsspecifik statistik för just din enhet är det bra om du i god tid låter oss veta att du kommer.

Nytt för i år är att vi vill erbjuda dig att ta med en valfri medarbetare från din BVC-enhet till exempel enhetschef, BHV-sjuksköterska eller kontaktperson för barn som far illa-frågor. Däremot kan du inte skicka en ersättare för dig själv.

Dessutom kommer vi att tillsammans diskutera utvecklingsområden inom barnhälsovården och övriga primärvården med betydelse för barns hälsa utifrån barnets rättigheter. Ta gärna med dig egna frågor och funderingar som känns angelägna för dina vårdverksamheter.

Vi kommer även att berätta om vilka fortbildningar som kunskapscentrum barnhälsovård planerar att erbjuda för dina medarbetare under 2020.

Datum och plats:
Tors 7 maj i Malmö (länk till anmälan)
Tis 19 maj i Hässleholm (länk till anmälan)

Introduktion i barnhälsovård – en fortbildning för nyanställda i barnhälsovården

Nu är anmälan öppen till höstens introduktion i barnhälsovård. Introduktionen är ett kurspaket på sex dagar. De två första dagarna är i internatform på Åkersberg i Höör. Övriga dagar är på Kunskapscentrum barnhälsovård i Malmö.

Datum: 16-17 september, 22 september, 8 oktober, 20 oktober, 5 november, 17 november.

(Vårens introduktion är fulltecknad och börjar den 19 mars)

Lokala utbildningar i PMO för barnhälsovården

Under våren finns möjlighet att delta i utbildning i barnhälsovårdsversionen av datajournalen PMO. Utbildningen leds av Sara Forss, verksamhetsspecialist PMO, och riktar sig i första hand till nyanställda sjuksköterskor inom barnhälsovården. Den är även öppen för de som vill fräscha upp sina kunskaper och arbeta optimalt i datajournalen.

Anmäl dig via e-post till sara.forss@skane.se
Det går också bra att skicka frågor i förväg.
 
Datum och plats:
31 mars, kl. 13.45–16.00, SUS Malmö, CRC datasalen i källaren
6 maj, Helsingborg, Olympiahuset lokal Poseidon
8 september, Kristianstad, CSK lokal Ekenabben

Fira 15 år med oss!

2020 är ett stort jubileumsår för Kunskapscentrum barnhälsovård och Kunskapscentrum kvinnohälsa. Kunskapscentrum barnhälsovård fyller 10 år och Kunskapscentrum kvinnohälsa fyller 5 år. Det vill vi fira med er som arbetar på BVC och barnmorskemottagningar i Skåne!
 
Under de här åren har vi sett hur utbildning och kunskapsinsatser kan göra skillnad och vi vill ta tillfället i akt att ladda på med extra inspiration tillsammans med er. Den 1-3 december 2020 kommer vi att bjuda in till tre halvdagsutbildningar på tre platser i Skåne utifrån tre viktiga teman:
 
Tema levnadsvanor – Hässleholm, Statt hotell
Tema social sårbarhet – Helsingborg, Dunkers kulturhus
Tema psykisk hälsa – Malmö, biograf Panora
 
Mer information om programmet och vilken dag vi kommer att vara var kommer framöver, men sätt en stjärna i kalendern redan nu.

Utbildningskalender 2020

2020 erbjuder många möjligheter för dig att fortbilda och fördjupa dig i frågor som rör barns hälsa:

  • Workshop om lite klurigare vaccinationsfrågor, 25 februari
  • Enskilda föräldrasamtal, februari-maj
  • Grundkurser Barn som anhöriga och Barn som far illa, februari-maj
  • Introduktion i barnhälsovård för nya verksamhetschefer, 24 mars
  • Barnhälsovårdsforum, april - juni
  • Träff om barnhälsovård för verksamhetschefer, maj
  • Gruppledarutbildning för föräldragrupp, två nya kurstillfällen, kurs 1 mars-maj och kurs 2 april-juni
  • Amningsutbildning 8 maj

Mer information om alla Kunskapscentrum barnhälsovårds utbildningar finns i Utbildningskalendern på vardgivare.skane.se

Välj ämnesområde "KC barnhälsovård" så hittar du anmälningssidorna till alla våra utbildningar.

Prenumerera på nyheter om barns hälsa

I Nyhetsbrev barnhälsovård delar vi på Kunskapscentrum barnhälsovård med oss av information om pågående arbete, aktuell forskning och nyheter rörande barns hälsa. Vi bevakar främst utvecklingen lokalt i Skåne men även i övriga landet och världen.  

Skane.se/kunskapscentrumBHV

Kunskapscentrum barnhälsovård, Region Skåne
Baltzarsgatan 31, 205 02 Malmö
Tel: 040-623 41 47
E-post: kunskapscentrum.bhv.pv@skane.se

Redaktör Nyhetsbrev barnhälsovård
Emelie Svensson: emelie.a.svensson@skane.se

Bilder från Scandinav bildbyrå.

Avprenumerera