Nyhetsbrev för yrkesverksamma inom Primärvård, Specialistminneskliniker, kommuner och andra intresserade

Kunskapscentrum demenssjukdomar
Nyhetsbrev demenssjukdomar
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev demenssjukdomar

Nr 3 - vintern 2020/2021

I detta nyhetsbrev: 

  • Nyheter från KC demenssjukdomar
  • Save the date: Digitalt rapportsläpp 12 februari
  • Fokus: Anhöriga
  • Aktuellt om demenssjukdomar
Vill du inte få uppdateringar från Kunskapscentrum demenssjukdomar? Avregistrera dig genom att följa länken längst ner i detta utskick. 

Nyheter från KC demenssjukdomar

Nationella strategin 

I november anordnade Kunskapscentrum demenssjukdomar en digital konferens om de nationella styrdokument för demensvården och omsorgen. Medverkade gjorde bland annat Socialstyrelsen, ordförande för NPO och RPO Äldres hälsa och representanter från Vellinge kommun. Konferensen finns att ta del av i efterhand på KC demenssjukdomars hemsida. 

Skånska demensdagen

Skånska demensdagen anordnades i oktober och filmades av Utbildningsradion. Alla sex föreläsningar finns nu att ta del av på UR Play:
1. Personcentrerad kommunikation och demenssjukdomar - Lars-Christer Hydén
2. Existentiell hälsa vid kognitiv svikt - Elisabet Bexell 
3. Säker och jämlik demensvård oavsett bakgrund - Ingrid Fioretos och Emma Lindgren
4. Vikten av ditt eget bemötande - Lisa Jakobsson 
5. Våra behov av rörelse och beröring - Marie Ternström 
6. "Den store Hjärnini" - Allan Dalqvist 

Kognitiv svikt i slutenvården

Kunskapscentrum demenssjukdomar utkom nyligen med en rapport som visar att kognitivt sviktande patienter löper 50% ökad risk för återinläggning och har 40% längre vårdtid. 
För frågor om rapporten, kontakta Håkan Toresson på hakan.toresson@skane.se

FEBRUARI
12

Save the date: Digitalt rapportsläpp

Ny rapport om det mångkulturella kognitiva testbatteriet MCE 

Migrationsskolan lanserar i februari en ny rapport som presenterar resultatet av ett utvecklingsarbete där ett nytt mångkulturellt kognitivt testbatteri testats i klinisk praktik. Rapporten vänder sig till hälso- och sjukvårdspersonal inom primärvården och på specialistminnesmottagningar som arbetar med kognitiv utredning. Inbjudan och mer information kommer i början av 2021. Vill du veta mer redan nu? 

Fokus: Anhöriga

Ny rapport: Effekter av Covid-19-pandemin på demensvård och omsorg i Skåne

Andra delrapporten av Kunskapscentrum demenssjukdomars kartläggning om pandemins påverkan på demensvården i Skåne fokuserar på situationen för anhöriga och patienters situation. Rapporten bygger på en enkätundersökning genomförd under hösten 2020 där drygt 100 personer (både anhöriga och patienter) deltagit. 

Webbinarium:
Anhörigskap med fokus på etnicitet

Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga anordnar under hösten en serie webbinarier med tema "Anhörigskap i perspektiv". Webbinarierna belyser anhörigskapet utifrån olika aspekter. 
Vid webbinariet med tema etnicitet medverkade Emma Lindgren och Rebecca Sjöstrand från Migrationsskolan tillsammans med Sanna Bejic, anhörigkonsulent i Landskrona stad. 

Nytt underlag för nationell strategi:
Anhöriga som vårdar eller stödjer närstående äldre personer

Socialstyrelsen har nyligen utkommit med ett underlag för en nationell strategi för anhöriga. Fokus är äldre närstående som stöttas eller vårdas av anhöriga och bygger bland annat på intervjuer med forskare, företrädare för anörigorganisationer, äldreorganisationer och funktionsrättsorganisationer, anhörigkonsulenter och enskilda anhöriga. 

NKA genomför enkätstudie om covid-19-pandemins konsekvenser för anhöriga

Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) och Linnéuniversitetet genomför med stöd av Socialdepartementet och Eurocarers en kartläggning av hur covid-19-pandemin har påverkat anhöriga. 
Sprid gärna enkäten i era nätverk. 

Återhämtningsguiden - nytt material för anhöriga

Nationell samverkan för psykisk hälsa i Skåne (NSPH Skåne) har utkommit med Återhämtningsguiden - skriftliga material som kan fungera som verktyg för den som mår psykiskt dåligt och är i behov av återhämtning. Den som i sin yrkesroll möter målgruppen kan använda Återhämtningsguiden som ett stöd i arbetet. Det finns idag tre delar av Återhämtningsguiden, varav den senaste riktar sig till anhöriga. 

Aktuellt om demenssjukdomar

Demensvänligt Helsingborg

Demensvänligt Helsingborg är en del av Den (ut)forskande staden och arbetar för att skapa ökad livskvalitet för de som lever med kognitiva sjukdomar i Helsingborg stad. Genom ett nytänkande och förvaltningsövergripande arbetssätt, med stark målgrupps- och medborgarinvolvering, så stakar Demensvänligt Helsingborg ut nya metoder och angreppssätt för att skapa ett mer demensvänligt samhälle. 

Vård i rörelse - personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp

Södra sjukvårdsegionen anordnade nyligen en digital konferens med fokus på det sammanhållna vårdförloppet. Medverkade gjorde bland andra Anne Ekdahl, docent och överläkare inom geriatrik vid Helsingborgs sjukhus och ordförande i RPO Äldres Hälsa och Alma Fager, demenssjuksköterska i Burlövs kommun. 

Oskar Hansson en av världens mest citerade forskare

Oskar Hansson, professor vid klinisk minnesforskning vid Lunds universitet, rankas som en av världens mest inflytelserika forskare av analysföretaget Clarivate Analytics. Listan utkommer årligen och baseras på de mest citerade vetenskapliga artiklarna världen över.
 

Gott slut på 2020 och en god start på nästa år önskar vi på Kunskapscentrum demenssjukdomar!

Kunskapscentrum demenssjukdomar, Region Skåne
Sankt Johannesgatan 8, 211 46 Malmö
E-post: 
kc.minneskliniken.sus@skane.se
Hemsida:
skane.se/kcdemens

Redaktör nyhetsbrev demenssjukdomar:
Rebecca Sjöstrand
rebecca.r.sjostrand@skane.se

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och en hållbar utveckling i hela Skåne. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.

Avprenumerera