Nyheter, aktuella frågor och pågående arbete rörande sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne.

Kunskapscentrum kvinnohälsa
Nyhetsbrev kvinnohälsa
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev kvinnohälsa

December 2020

I detta nyhetsbrev:

Regional riktlinje för gravida med covid-19
Så påverkar de skärpta vårdhygieniska åtgärderna barnmorskemottagningarna och kvinnosjukvården
Ny rapport om amningsvården i Skåne 2020
Nytt avtal för barmorskemottagningarna betonar vikten av amningsfrämjande insatser
Graviditetsenkäten är igång
Inspiration och erfarenheter från barnmorskemottagningarna i Sverige
Ny medarbetare: Karolina Nilsson
Stärkt stöd till nyblivna mammor Skåne
Checklista för bättre tolkade möten
Blivande föräldrar oroar sig mer för covid-19
Ta del av föreläsningar från kunskapsbank kvinnofrid
Forum kvinnohälsa - snart släpps datum för 2021

Regional riktlinje för gravida med covid-19 

Nu finns en tillfällig regional riktlinje för barnmorskemottagningarna i Skåne gällande handläggning av gravida med bekräftad covid-19.

Barnmorskan ska uppmana alla gravida att höra av sig till barnmorskemottagningen vid covid-19-infektion. Covid-19 kan påverka risken för blodpropp. Det är därför viktigt att barnmorskan gör en riskbedömning på alla gravida patienter om de, i händelse av covid-19-infektion, bör erbjudas behandling med trombosprofylax.

Riktlinjen är framtagen av Kunskapscentrum kvinnohälsa i samråd med alla förlossningskliniker.

Så påverkar de skärpta vårdhygieniska åtgärderna barnmorskemottagningarna och kvinnosjukvården

Från och med måndag 14 december råder skärpta vårdhygieniska åtgärder i all vård i Region Skåne med anledning av den höga smittspridningen av covid-19. På måndagen publicerade Kunskapscentrum kvinnohälsa därför även uppdaterade regionala rekommendationer för barnmorskemottagningarna i Skåne.

Enligt de nya rekommendationerna är alla blivande och nyblivna föräldrar välkomna till barnmorskemottagningen, såväl gravida som medföräldrar. Detta förutsätter symtomfrihet, och att verksamheten kan uppfylla alla hygienkrav och ge möjlighet till distansering i väntrummet. Om verksamheten inte kan uppfylla kraven på hygien och ge möjlighet till distansering erbjuds enbart den gravida att komma till besöken på BMM, det beslutet fattas av verksamhetschefen för barnmorskemottagningen.

Generellt gäller basala hygienrutiner för alla besök på BMM. Därutöver innebär de skärpta vårdhygieniska åtgärderna att munskydd och visir ska användas vid all patientnära vård. Alla föräldragrupper på barnmorskemottagningen är fortsatt på paus.

Besöksförbud inom kvinnosjukvården i Skåne
Inom kvinnosjukvården innebär de skärpta vårdhygieniska åtgärderna att medföräldern är välkommen på förlossningsavdelningarna i samband med aktivt värkarbete. Besöksförbud gäller i övrigt i all verksamhet (gyn, ultraljud, BB, antenatalt). Medföräldern tillåts inte heller i operationssalen vid kejsarsnitt. Detta gäller både vid planerade och akuta kejsarsnitt och gäller alla förlossningsavdelningar i Skåne.

Regionala rekommendationer för barnmorskemottagningarna i Skåne under pågående utbrott av covid-19
Munskydd och visir på vårdpersonal som extra smittförebyggande åtgärd för att skydda patienter och personal inom vård och omsorg mot covid-19

Ny rapport om amningsvården i Skåne 2020

Hur kan vi stärka amningsvården i Region Skåne? Nu kan du ta del av den färdiga rapporten där hälso- och sjukvårdspersonal ger sin bild av det amningsfrämjande arbetet i Skåne.

Tio steg som främjar amning - En rapport om amningsvården i Skåne - så heter den rapport där Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum barnhälsovård redogör för de resultat som framkom efter vårens webbenkät till hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar med blivande och nyblivna föräldrar.  Resultaten ger en viktig nulägesbild av amningsvården i Region Skåne och presenterades vid ett välbesökt webbinarium den 21 oktober. Webbinariet inleddes med en presentation av Dr Joao Breda, chef för WHO:s Europa-avdelning för förebyggande och kontroll av icke smittsamma sjukdomar, där han kort berättade om WHO:s arbete med att skydda, främja och stödja amning och varför det är så viktigt.

Vill du läsa rapporten i sin helhet samt ta del av de förslag till förbättringsåtgärder som föreslås kan du gå in på amningsstrategins webbsida. Där hittar du också länk till Skånepanelens undersökning av skåningarnas attityder kring amning som vi publicerade i september.

På webbsidan kan du läsa mer om Skånes regionala amningsstrategi men också ta del av annan information och nyheter relaterat till amning. Inom kort kommer du även att kunna ta del av Dr Bredas presentation samt Anna Kjellboms presentation av rapporten ”Tio steg som främjar amning – en rapport om amningsvården i Skåne”.

Vårdpersonal ger sin bild av amningsvården i Skåne, Vårdgivare Skåne
Amningsstrategins webbsida, Vårdgivare Skåne
 

Nytt avtal för barnmorskemottagningarna i Skåne betonar vikten av amningsfrämjande insatser

I förfrågningsunderlaget för avtal avseende BMM i Skåne för 2021 finns ett förtydligande att alla vårdgivare ska verka för en främjad amning, erbjuda individuell amningsrådgivning och följa den Internationella Koden för Marknadsföring av Modersmjölkersättning (WHO, 1981), utarbetad av WHO och UNICEF (Svensk författningssamling, Lag, 2013:1054).

Graviditetsenkäten är igång

Efter en längre försening startade graviditetsenkäten den 1 december. På Vårdgivare Skåne finns samlad information om vad du behöver veta för att ge blivande och nyblivna mammor rätt information.

Inspiration och erfarenheter från barnmorskemottagningarna i Sverige

Årets möte mellan Sveriges mödrahälsovårdsläkare, samordningsbarnmorskor och mödrahälsovårdspsykologer skedde i år, som så mycket annat, i digital form. Tre dagar i oktober fylldes av föreläsningar och presentationer av olika kollegors projekt och arbete runt om i landet. Här följer en sammanfattning av några av höjdpunkterna:

Nationellt fokus på vårdkedjan graviditet – förlossning – eftervård
Vårdkedjan är ett prioriterat område inom överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) om ”Förlossningsvård och kvinnors hälsa”. Flera projekt pågår just nu där det finns ”glapp” i vårdkedjan under graviditet, förlossning och eftervård. Överenskommelsen innebär totalt 8,9 miljarder i medel till regionerna mellan åren 2015 och 2022.

Nytt om kost och graviditet från Livsmedelsverket
Livsmedelsverket arbetar med att ta fram nya underlag och rekommendationer om kost under graviditet. Sökfunktionen LIV på livsmedelverkets webbsida som vi tipsat om tidigare är den del av detta arbete. Uppdateringar var bland annat att Listeria kan förekomma i tinade frysgrönsaker och skivad melon.

Idag äter endast cirka 30 procent av gravida kvinnor folsyra tre månader före graviditet, vilket är något som Livsmedelsverket också vill ändra och förbättra.

Föräldrainformation på nätet i Örebro
Region Örebro län redovisade sitt projekt om föräldrastöd ”FIN- föräldrainformation på nätet med chattfunktion”. Projektet innebär att blivande föräldrar har tillgång till skriftlig digital information och möjlighet att chatta med en barnmorska.

Förlossningsrädsla i Stockholm
Region Stockholm informerade om implementeringen av sitt projekt Förlossningsrädsla. Syftet med projektet är att öka barnmorskans kompetens kring förlossningsrädsla, minska psykiskt lidande för kvinnor med förlossningsrädsla och att minska behovet av remiss till samtalsmottagningarna på kvinnoklinikerna. Ett långsiktigt mål är att minska antal kejsarsnitt som sker på indikation förlossningsrädsla. Vid identifierad måttlig förlossningsrädsla hos den gravida finns möjlighet att träffa en samtalsbarnmorska på barnmorskemottagningen för ett fördjupat samtal om förlossningsrädsla. Uppföljningen av projektet visar att 96 procent av kvinnorna tyckte att det hjälpte dem att ha ett extra samtal med barnmorska.

Sammanfattningsvis
Tre intensiva dagar med mycket inspirerande diskussioner. Trots pandemitider gav dagarna mycket positiv energi. Vilket fantastiskt arbete det görs runt om i landet för landets kvinnor och familjer!

Efter dagarna valdes en ny ordförande i Rikssambornas styrgrupp. Detta uppdrag tilldelades Petra Pålsson, samordningsbarnmorska i Region Skåne.
 

Foto: Maj Nilsson Bojlund

Ny medarbetare:
Karolina Nilsson
Barnmorska/barnsjuksköterska

Vad gör du på Kunskapscentrum kvinnohälsa?
– Jag är på Kunskapscentrum kvinnohälsa en dag i veckan under hösten och bistår de som arbetar med amningsstrategin med min erfarenhet och kunskap inom ämnet amning.

Vad gör du när du inte arbetar på kunskapscentrum?
– Jag arbetar som barnmorska/International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) på Amningsmottagningen på kvinnokliniken på SUS i Lund. Mottagningen stängdes 2013 men öppnades igen i januari 2020.

Varför är du så intresserad av amning?
– Svår fråga! Kanske en fascination över att något som kan vara så enkelt också kan vara så komplext? Och att amning har så många positiva hälsoeffekter för både den ammande och för barnet.

När jag blev barnmorska år 2001 arbetade jag på BB och det gick upp för mig att amning kunde vara krångligt. Jag såg hur tärande det kunde vara på den som vill amma när det är smärtsamt och sårigt och hur frustrerande det kan vara. Jag såg vilken skillnad det gjorde när smärtsam amning förbyttes till icke-smärtsam amning.

Jag förstod att en hel del problem kan förebyggas med ökad kunskap, både bland vårdpersonal och med amningsutbildning för gravida och deras partners. Amningsvård har under lång tid varit ett oprioriterat område med projekt som startas och läggs ner, amningsmottagningar som öppnas upp och slår igen. Och det har aldrig varit för att det saknats ammande i behov av amningsstöd. 

Jag ser det som mycket hoppfullt att kunskapscentrum nu arbetar för en förbättrad amningsvård i Skåne.

Stärkt stöd till nyblivna mammor i Skåne

Barnhälsovården i Skåne stärker sitt stöd till nyblivna mammor med psykisk ohälsa. Från januari 2021 kommer nyblivna mammor i behov av stöd att erbjudas uppföljande samtal med EPDS 4-6 månader respektive 8-12 månader efter förlossningen.

Syftet är att uppmärksamma mammor vars depressiva symtom eller depression riskerar att återkomma eller bli långvariga, eftersom risken för negativa effekter på barnets hälsa och utveckling då är som störst.

Hos cirka 30 procent av alla mammor med en post partum-depression (det vill säga 3–4 procent av alla nyblivna mammor) kvarstår depressionen under barnets första levnadsår, ibland ännu längre. Det är därför viktigt att systematiskt följa upp de mammor som inte mått väl i samband med depressionsscreeningen vid 6-8 veckor efter förlossningen. 

Läs mer om screening med EPDS för depression hos nyblivna mammor, Rikshandboken barnhälsovård

Checklista för bättre tolkade möten

Det finns mycket du som tolkanvändare i hälso- och sjukvården kan göra för att ett tolkat möte ska bli så bra som möjligt. Till din hjälp har Kunskapscentrum migration och hälsa samlat 20 punkter att checka av innan, under och efter ett tolkat möte med en patient.

Aktuellt om sexuell och reproduktiv hälsa

Blivande föräldrar oroar sig mer för covid-19

Tidigare i veckan släpptes en rapport från SOM-insitutet som visar att blivande föräldrar och föräldrar med barn under ett år tänker mer på coronaviruset och dess konsekvenser än andra grupper i samhället. Till och med mer än personer som är över 70 år och befinner sig i uttalad riskgrupp. De är också mer oroade för viruset, och gravida känner sig betydligt mer påverkade av den rådande pandemin jämfört med 20-40-åringar som inte är gravida.

Region Skåne först ut med egenprovtagning för HPV-screening

Region Skåne är först i landet med att införa egenprovtagning för HPV (humant papillomvirus) som screeningmetod för livmoderhalscancer.

Det innebär att kvinnor i åldern 23-70 år inte längre kommer att få en kallelse till cellprovtagning hos barnmorska. De får i stället ett egenprovtagningskit för HPV hemskickat i brevlådan. Förändringen sker från och med hösten 2021.

Trender inom arbetet mot cervixcancer – årsrapport från Nationellt Kvalitetsregister för Cervixcancerprevention

Nationellt Kvalitetsregister för Cervixcancerprevention (NKCx) årsrapport beskriver utvecklingen av det preventiva arbetet mot cervixcancer under 2019. Från att ha en konstant ökning på ca 2,5 procent i antalet fall med cervixcancer per år verkar trenden nu ha vänt mot det bättre. På nationell nivå rapporteras cirka 10 fall per 100 000 invånare. Skåne ligger strax under snittet på strax under 9 (data från 2018).

Under 2019 rapporteras också en förbättrad täckningsgrad i screening för HPV. Nationellt nås 82 procent av patientgruppen. Förbättringarna mot tidigare år kommer från att fler regioner nu screenar individer upp till 70 års ålder.

Uppföljningen av positiva vävnadsprov som kan innebära cellförändringar ska helst ske inom tre månaders tid. Förra året följdes 58 procent av patienterna i Skåne upp inom tre månader efter provtagning och 97 procent av patienterna inom ett år. Skåne är den region i landet där flest patienter med positiva vävnadsprov inte alls följs upp (cirka 7 procent 2019).

Kunskapsbank för kvinnofrid har funnits i tio år

Nationellt centrum för kvinnofrids kunskapsbank startades för 10 år sedan. I NCK:s kunskapsbank medverkar 130 forskare, det finns publikationer och material från 20 myndigheter, Sveriges kommuner och regioner, och från alla länsstyrelser.

10-årsjubileet uppmärksammades genom ett webbinarium med fyra presentationer om forskning kring mäns våld mot kvinnor - fysiskt, psykiskt, sexuellt och ekonomiskt våld. På NCK:s webbsida kan du ta del av föreläsningarna:

  • Samlad kunskap för kvinnofrid – tio år med NCK:s kunskapsbank
  • Sex som självskada
  • Kvinnors erfarenheter av mäns ekonomiska våld i nära relationer
  • Dödligt våld i nära relationer i Västra Götaland 2000–2016

Utbildningar

Forum kvinnohälsa

I mars 2021 komemr det åter att finnas tillfälle för kvinnoklinikerna och barnmorskemottagningarna att mötas digitalt i Kunskapscentrum kvinnohälsas Forum.

Nya datum publiceras inom kort. Gå in i Vårdgivare Skånes utbildningskalender för att se aktuella datum och göra din anmälan.

Prenumerera på nyheter om sexuell
och reproduktiv hälsa i Skåne

I Nyhetsbrev kvinnohälsa delar vi på Kunskapscentrum kvinnohälsa med oss av information om pågående arbete, aktuell forskning och nyheter rörande sexuell och reproduktiv hälsa. Vi bevakar främst utvecklingen lokalt i Skåne men även i övriga landet och världen.  

Kunskapscentrum kvinnohälsa, Region Skåne
Baltzarsgatan 31, 205 02 Malmö
Tel: 040-623 93 15
E-post: kunskapscentrum.kh.pv@skane.se 

Redaktör Nyhetsbrev kvinnohälsa
Emelie Svensson: emelie.a.svensson@skane.se
Bilder från Scandinav bildbyrå.

Avprenumerera