Region Skånes kulturförvaltning
Nyhetsbrev om biblioteksutveckling
Webbversion • Tipsa en kollega!Prenumerera

Ni gör demokrati

Vilket år det blev – 2020 blev inte som vi tänkt oss.
Vår förmåga att anpassa och utveckla oss har prövats och prövar oss. 

Biblioteksmedarbetare i Skåne, ni möter oroliga besökare och utsätts för smitta. Ni upprätthåller verksamheten och fullföljer ert uppdrag men på nya sätt, med digital programverksamhet, Boken kommer i utvidgade former och genom det digitala biblioteket. Just nu är biblioteken i 9 av Skånes 33 kommuner stängda vilket är ovant och olustigt. I kommunernas krisberedskap glöms biblioteken ofta bort och biblioteken som är stängda har i vissa fall stängts utan dialog med biblioteksledningen. Människors behov av biblioteken som mötesplats blir så tydlig nu när de inte kan vara just det.

Vad är då bibliotekets öppna mötesplats för något i en tid som denna? Biblioteken är den plats där vi kan söka korrekt information om situationen vi just nu befinner oss. En plats där vi kan använda datorer och uppkoppling, få stöd i att ta fram och utvärdera informationen vi söker. Där vi kan få hjälp och stöd i att förstå situationen vi befinner oss i antingen på egen hand eller i samtal med andra och inte minst bibliotekspersonalen. Där vi kan låna böcker och förstå mer av världen och människorna den befolkar eller bara drömma oss bort en liten stund.
 
Sofia Lenninger, tidigare kultur- och bibliotekschef i Sölvesborg, skriver i sin krönika i Biblioteksbladet att ”vi behöver platser där det faktiskt syns och upplevs att vi har och är ett gemensamt samhälle och att vi vill vara det utifrån alla människors lika värde.”  
 

Godnatt till bloggen Biblioteksutveckling Region Skåne

Efter 8 år stänger vi nu ner vår blogg om biblioteksutveckling.

Detta gör vi dels på grund av den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service som vi inte har tekniska möjligheter att anpassa bloggen till, och dels för att vi sedan bloggen startade har utvecklat andra kanaler för kommunikation, som vi nu vi nu renodlar och förenklar. Det innebär att vi blir mer aktiva på vår Facebook-sida och med att publicera nyhetsartiklar om biblioteksutveckling i Skåne på vår webb.

Vi tar farväl med en tillbakablick i ett sista blogginlägg.

Jessica ger datorhjälp på Landskronas DigidelCenter. Foto: Anders Ebefeldt, Studio e.

Möjligheternas bibliotek – lärande i det livslånga biblioteket

Genom kompetensutvecklingsbidrag från Region Skåne anordnade Malmö universitetsbibliotek under hösten 2019 och våren 2020 en studiecirkel med deltagare från olika bibliotekstyper: folkbibliotek, universitetsbibliotek, skolbibliotek och sjukhusbibliotek. Fokus låg på biblioteksbesökarens rörelse mellan olika bibliotekstyper, samt att de deltagande bibliotekarierna skulle lära av varandra och skapa förutsättningar för ett fortsatt erfarenhetsutbyte som kan inspirera andra bibliotek i regionen till gränsöverskridande samarbete. Jessica Ralsgård och Annika Liljengren från Landskrona stadsbibliotek berättar om sitt deltagande i projektet ur folkbiblioteksperspektiv.

Bild av Sarah Hirani, bildredaktör på tidskriften MANA.

Visa orätt, skriva rätt. Ett projekt om skrivande som självförsvar

Under hösten har Malmö stadsbibliotek drivit projektet ”Visa orätt, skriva rätt. Skrivande som självförsvar”. Skrivpedagog Henrik Johansson har lett en kurs där deltagarna fått öva på att skriva om sådant de tycker är orättvist.

SUD-frukostar

När Stora utvecklingsdagen, SUD, i mars hastigt tvingades ställa om till digitalt format uteblev de bibliotek som skulle varit med och presenterat sina projekt under dagen. Därför ordnade vi nu i början av december, i samarbete med Altitude meetings, tre SUD-frukostar där representanter från biblioteken i Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Lund, Osby, och Sjöbo sågs för att utifrån egna projekt samtala om digitalisering och barns delaktighet.

För er som missade dem finns nu SUD-frukostarna upplagda på vår Facebooksida att se i efterhand!

Hur stärker vi förtroendet för demokratin?

I oktober höll journalisten Emanuel Karlsten en föreläsning på Sjöbo bibliotek.

Maja Ricci, bibliotekssamordnare på Sjöbo bibliotek berättar att alla i personalen tyckte att det var en engagerande och inspierande föreläsning om utvecklingen från traditionella medier till internets genomslag och den nya scen det innebär. Hon reflekterar över det förändrade medielandskapet som digitaliseringen inneburit för demokratin, som föreläsningen handlar om: 

- Vi ser ett helt nytt sätt att kommunicera och med påverkan av sociala medier som ett gigantiskt torg med nya ”makthavare” som förflyttar maktbalansen i samhället med användaren som aktör. Hur man skapar relationer med sina följare i stället för att lyssna på auktoriteter. I förlängningen – den påverkan på demokratin som detta innebär och hur viktigt bibliotekets demokratiuppdrag är.

Passa på att se föreläsningen, som kommer att ligga uppe på vår Facebook året ut!


Till föreläsningen →

Armens längd och tilliten till bibliotekets demokratiska uppdrag

Träffpunkt Biblioteksplaner, som arrangeras av Kungliga biblioteket i samarbete med Kulturrådet och Myndigheten för tillgängliga medier, ägde rum digitalt den 22 oktober. Dagen hade ett mångsidigt och inspirerande program och finns att se i sin helhet på Kungliga bibliotekets Youtube-kanal. 

Om hbtq

Den 25 november höll folkbiblioteken i Lund och Malmö en kompetensutvecklingsdag för bibliotekspersonal med fokus på hbtq. Som så mycket annat blev dagen digital, och vi blev glatt överraskade över att de 100 platser som det digitala verktyget för sändningen tillät tog slut och fler därtill ville anmäla sig! Det känns bra att intresset i Skåne är så stort i fråga om ett så viktigt och angeläget ämne. Vi hoppas på ännu fler hbtq-certifierade bibliotek i framtiden.

Tyvärr går dagen inte att se i efterhand, men vi kan däremot tipsa om det mycket tänkvärda inslaget "Normkritik i planen: Hbtq-perspektiv i verksamheten" från Träffpunkt biblioteksplaner av Christer Edeholt från Regionbibliotek Västerbotten. Han lyfter hur arbete med hbtq på bibliotek i grund och botten handlar om demokrati och mänskliga rättigheter – inslaget är bara en kvart och väl värt en lyssning. 


Se "Normktitik i planen: Hbtq-perspektiv i verksamheten" →

"Det omätbaras renässans" av Jonna Bornemark

Att ge plats åt det omätbara

Under hösten kom Jonna Bornemark till Lund och föreläste för bibliotekspersonal utifrån sin bok ”De omätbaras renässans”. Ylva Hammarström på Lunds stadsbibliotek och Annelien Van Der Tang-Eliasson på Region Skånes kulturförvaltning reflekterar över föreläsningen och boken. 

Mötesplats Profession – Forskning

Mötesplats Profession – Forskning har arrangerat sedan år 2000. Sedan 2018 är Svensk biblioteksförening huvudarrangör till denna konferens, som fyller en betydelsefull roll som mötesplats för utbildning, forskning och alla typer av biblioteksverksamhet.

I år genomfördes konferensen via Zoom och huvudtalare var Sverker Sörlin och Lisa Olsson Dahlquist. Deras två föreläsningar spelades in och finns nu tillgängliga:

Lisa Olsson Dahlquists föreläsning Att göra delaktighet: möjliga metoder och verktyg för biblioteken.

Se föreläsningen →

Sverker Sörlins föreläsning Till samhällets försvar: En bildningspolitisk idé för de kunskapsuppehållande institutionerna.

Se föreläsningen →

Foto: Nils Bergendahl

Nya utvecklingsprojekt

Fem utvecklingsprojekt på folkbibliotek i Helsingborg, Kristianstad, Lomma, Malmö och Ängelholm får dela på 951 000 kronor. Flera av projekten ska jobba med att stärka dialogen inom kultursektorn för att på så sätt stimulera ett ökat användande och en ökad och mer jämlik tillgång till biblioteken i Skåne.

Det demokratiska samtalet i en digital tid

I det nyligen släppta betänkandet Det demokratiska samtalet i en digital tid. Så stärker vi motståndskraften mot desinformation, propaganda och näthat (SOU 2020:56) får biblioteken stort utrymme. Utredaren, Carl Heath, trycker i en intervju med Biblioteksbladet på bibliotekens "roll som offentlig, trovärdig och tillitsskapande arena i det offentliga [...] för ett demokratiskt samtal i lokalsamhället" – en roll som biblioteken redan axlar, men som han menar att de kan utveckla ytterligare med bland annat större digital kunskap.

APRIL - OKTOBER
2021

Civila samhället i samverkan – generella perspektiv och skånska erfarenheter

Under 2021 erbjuder Ersta Sköndal Bräcke högskola, i samverkan med Region Skåne, Nätverket – Idéburen sektor Skåne och SISAM tjänstepersoner inom idéburen och offentlig sektor i Skåne en utbildning i civilsamhällets alla delar och funktion i samhället. Sedan tidigare erbjuder Ersta Sköndal Bräcke högskola en liknande utbildning i Stockholm med nationell antagning men nu erbjuds en komprimerad och subventionerad utbildning på plats i Skåne.

Du som samverkar med civilsamhället, folkbildningen, föreningslivet kan behöva en fördjupad förståelse för dess särart och förutsättningar för att nå bästa resultat. Det finns totalt 30 platser och en beredskap för att genomföra utbildningen digitalt.
Sista ansökningsdag är 15 mars.

Biblioteksutveckling  | Kontakta oss

Region Skånes kulturförvaltning, 205 25 Malmö
Växel: 040-675 37 50 E-post: kultur@skane.se

Region Skåne ansvarar för vården i Skåne och har dessutom ett ansvar för utvecklingen av näringsliv, kollektivtrafik, kultur och samarbete med andra regioner i och utanför Sverige. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.