Hej på er!

Här kommer tips på teknik som lockar till lek och aktivitet. Kom gärna och hälsa på oss i år! 

Många hälsningar
Anna och Maria

Nyheter

CI-terapi

Datateket fick i september äran att vara med på barn- och ungdomshabiliteringens CI-terapi (Constrainted induced movement therapy). Den går ut på att deltagarna ska lockas använda hand och arm med begränsad rörelseförmåga. Barn i åldern fyra till sex från hela Skåne har med teknikens hjälp kommit igång med olika aktiviteter. De har provat på VR (virtual reality), appar och tv-spel kopplat till rörelse. Längst ner i brevet hittar du exempel på appar som kan stimulera motoriken.

Rulleskolor

Under hösten var Datateket medarrangörer i två rulleskolor, i Malmö och i Hässleholm. Barnen tränade tajming genom att passera en manöverkontakt och på så vis pricka rymdfarkoster i ett appspel. I stället för slalom mellan koner följde de efter en boll styrd med bluetooth. Tillsammans med de ansvariga på rulleskolorna utformade Datateket banor med integrerad teknik, för att göra träningen rolig och motiverande. Kontakta oss om ni är intresserade av ett samarbete.   

Intervju i tidningen Unik

En journalist från FUB:s tidskrift Unik har hälsat på oss. Han var intresserad av hur Datateket arbetar med VR och intervjuade några av de deltagare som kommit för att spela. Håll utkik i tidskriften Unik för att läsa reportaget!

VR - Virtual Reality

Många hör av sig till Datateket med frågor om Virtual Reality (virtuell verklighet) och därför kommer här en kort guide. Med hjälp av datorteknik har du möjlighet att uppleva sådant som tidigare varit en begränsning, som att åka skidor, hoppa fallskärm, färdas i rymden, besöka en stad eller ett museum. För den som sitter i rullstol eller har begränsad rörelseförmåga i hand och arm finns anpassningar att göra för att upplevelsen ska bli densamma som för en gående person.


För att spela VR behöver du ha ett headset (en hjälm) på huvudet. Framför varje öga i headsetet finns en skärm som skapar 3D-djup. Huvudets rörelser registreras av en accelerometer som gör att du kan titta runt i den virtuella världen.

I många spel behöver du därtill ha en eller två handkontroller. Om du har svårt att använda kontrollerna kan vi hjälpa till med lösningar. Det är till exempel möjligt att fästa kontrollerna på armen.

På Datateket har vi både haft individuella rådgivningar och gruppbesök med VR. Bland annat har personer knutna till habilitering och daglig verksamhet spelat hos oss. Den som är nyfiken och vill testa kan kontakta oss på datateket@skane.se. Vi riktar oss till personer med funktionsvariation boende i Skåne, samt till personal och anhöriga.
Om du har epilepsi rekommenderas försiktighet med VR.

Kurser

InPrint 3

Datateket håller kurs i InPrint 3 för anhöriga och personal, 7 februari och 23 maj. För att få gå kursen ska programmet vara förskrivet som hjälpmedel.
I kursen lär du dig grunderna och får tips om hur du kan använda programmet utifrån olika behov. Du lär dig att hantera färdiga mallar men även att skapa egen layout, skriva med symboler/text, göra rutnät och ramar, pratbubblor och klockor.

DUMLE och Datatekets ljud- och musikworkshop

Datateket och DUMLE bjuder in till ljud- och musikworkshop. Låt er inspireras av hur musiken kan användas för att stimulera och motivera. Komponera din egen melodi i en app, förvandla saker omkring dig till ett instrument, utforska ljud med hjälp av interaktiva kontakter. Vi välkomnar anhöriga och personal.

Tid: 21 mars klockan 8:30-12:00

Idétorget

Datateket och DUMLE har öppet hus den 7 maj klockan 14-16. Alla är välkomna.
Ingen föranmälan behövs. På idétorget går du själv runt och tittar och provar vårt material.
Om du har specifika frågor eller vill ha fördjupad information är du välkommen att istället boka ett besök hos oss på Datateket eller på Dumle.

Appar

Airvox

iOS

I Airvox skapar du toner genom att förflytta handen i olika lägen över skärmen. Du börjar med att scanna din eller någon annans hand, därefter är du redo att komponera. För en person med begränsad rörelseförmåga i hand och arm kan det vara extra motiverande att se hur långt upp på skalan du når efter träning. Appen kan med fördel användas vid CI-terapi.

+ Appen är gratis och lättanvänd.
- Tonerna kan efter en stund upplevas som oljud.
 

Clapper

iOS

Clapper är ett samarbetsspel där du ska klappa din väns händer i rätt tid. Skärmen följer händernas skuggor och det gäller att anpassa klapparna efter de cirklar som rör sig över skärmen. I bakgrunden hörs musik som underlättar att finna rätt rytm. Ni kan klappa med en eller två händer, enkelt eller i kors. För större utmaning, öka tempot ytterligare.

+ Ett spel som lockar till interaktion med andra.
- Designen är inte anpassad till vuxna.
 

Warmest greetings

iOS

I Warmest greetings följer du olika linjer med fingrarna. Spelet är låst så länge du inte använder båda händerna samtidigt, vilket uppmuntrar till rörelse för den som behöver träna en svagare sida. Du har femton sekunder på dig att klara uppgiften och linjernas svårighetsgrad ökar efter hand.

+ Appen har ett rent utseende utan störande visuell stimuli. 
- Trots att du betalar 20 kronor för appen förekommer popup-reklam.
 
 

Tiny piano

iOS

I Tiny Piano kan vem som helst bli en mästare med pianotangenterna. I appen finns en uppsjö av låtar, allt från Beethoven till Lady Gaga. Välj din favorit och kör igång. Genom enkla tryck, var som helst på skärmen, spelas rätt ackord upp. Det gör att appen även kan användas tillsammans med en manöverkontakt. I surfplattans inställningsmeny kan du göra en anpassad gest för att trycka mitt på skärmen.

+ Du bestämmer tempot. 
- Appen innehåller reklam som ligger som ett band längst ner.