Få koll på det senaste inom SDV, Skånes Digitala Vårdsystem
September 2019
Detta är ett nyhetsbrev från SDV, Skånes Digitala Vårdsystem. Syftet är att ge en sammanfattning av de största händelserna inom SDV-projektet den senaste tiden. Du får denna information i din roll som chef i en av Region Skånes vårdförvaltningar, alternativt om du på annat sätt behöver information om SDV. Längst ned hittar du en knapp för prenumeration. 

Varje dag av stor vikt i SDV-projektet

Region Skånes programkontor för SDV, Skånes Digitala Vårdsystem siktar på att rulla ut systemet med början hösten 2021, enligt den nya plan som tagits fram i sommar och tidig höst. Enligt förslaget kommer utrullningen att ske mer koncentrerat vilket innebär att den ursprungliga projekttiden på fem år kan hållas och allt vara klart 2023.

Planen är att sjukhusen blir först ut tillsammans med Palliativ vård och ASIH, Medicinsk service och Regionservice, följt av Psykiatri och habilitering och sedan öppenvård**. De privata vårdgivarna rullas ut parallellt med övrig verksamhet. Farten i projektet är hög, och omfattningen stor eftersom SDV går in i alla vårdens arbetsprocesser. En struktur har tagits fram som samlar allt som ska göras i olika arbetspaket som tillsammans med tydliga milstolpar hjälper projektet att ha full kontroll över utvecklingen i alla delar av den komplexa projektportföljen.

SDV Ledarforum den 20 september

"Vad är det som gör att vi måste omkoda så mycket mer än alla andra? Varför fokuserar vi inte på att ändra arbetssättet istället?" En av många frågor från cheferna på fredagens SDV Ledarforum.

Bra fråga, tyckte Pelle Johnsson - detta är en balansakt som vi jobbar med i projektet. Vi ska anpassa systemet efter våra behov, men inte skapa en helt egen version som gör att vi sedan inte kan ta del av den utveckling som vår leverantör gör för alla sina andra kunder både i Sverige och globalt.

SDV Ledarforum riktar sig till verksamhetschefer både inom Region Skåne och privata vårdgivare. Under fredagens forum gav Pelle Johnsson en uppdatering om var vi är i projektet. Fredrik Jonsson berättade om att utrullningsplanen tagit form, och Emilia Öhr om projektets resursbehov under det kommande året.

Mötet livesändes till de inbjudna deltagarna, och finns även att se i efterhand.

Checkpoint 2 -  en kraftsamling

Med start i vecka 38 samlades alla projektdeltagare i SDV:s funktionella workstreams för att fokuserat och tvärfunktionellt arbeta med att färdigställa en mängd olika arbeten genom att stämma av beroenden mellan alla workstreams. En riktig kraftsamling helt enkelt!

Anledningen är att vi måste bli klara med designen och få godkänt de arbetsflöden som workstreams håller på med. Att samlas så här är en ypperlig möjlighet att vara effektiva och ta vara på all kompetens som samtidigt finns i huset.

Detta är den andra stora projektavstämningen som görs, och kallas därför Checkpoint 2. Den första avstämningen var i våras. Då bjöd SDV-programmet även in chefer och nyckelpersoner i Region Skåne för att komma och se hur långt projektet kommit. Den här gången handlar det dock helt om projektinternt arbete under tre intensiva veckor. Huvudfokus kommer att ligga på samarbete mellan workstreams (så kallade ”integrated sessions”) och att sprida kunskap om gemensamma arbetssätt.

– Vi räknar med att ett stort steg framåt kommer att kunna tas, med många fattade beslut och godkända arbetsflöden, säger Linn Kennedy, klinisk ledare för funktionella workstreams.

Workstream Tidbokning

Barbro Fallhammar, Workstream Lead Tidbokning, berättar hur arbetet under Checkpoint 2 går. 
 

Energiboost!

De tre Checkpoint 2-veckorna kräver mycket energi, och därför boostar oss vi med ett sju minuters avspänningspass varje tisdagslunch. Anna Sandström, HR-ansvarig i SDV-projektet och på fritiden även gympaledare, leder passen.

”Framtidens patientupplevelse”

Patientens behov och kunskap var i centrum när ”Framtidens patientupplevelse” arrangerades i Malmö av Region Skåne och Dagens Medicin tidigare i september.

Under dagen gavs dock flera exempel på hur patienter får en allt mer aktiv roll i vården. Lena Kjerrman och Anna Saur Öberg beskrev arbetet med att involvera patienter i utvecklingen av SDV. Peter Ekolind berättade om sina erfarenheter som patient, och hur han nu bidrar till utvecklingen av SDV.  Anna Forsberg, professor i vårdvetenskap pratade om personcentrerad vård och om vikten av att ta personen på allvar – en nödvändighet för liv och hälsa.

Att systematiskt samla in information om patienters upplevelse av allt från tidbokning och betalning, till bemötande och behandling, är en framgångsfaktor. Men då måste insamlandet utgå från patientens behov. 

– Det måste vara relevant för mig, annars blir det skit in i systemen och skit ut, som Jenny Christensson från Elsa Science uttryckte det.

Psykiatri och habilitering i Region Skåne berättade om medarbetarresurser – brukare som delar med sig av sina erfarenheter och ses som medarbetare.

– Det har pratas om patientmedverkan och delaktighet i många år och nu ser vi att det börjar hända saker. Patientmedverkan och en förbättrad patientupplevelse har blivit en självklarhet som alla strävar efter, säger Anna Saur Öberg.

1 år i SDV-huset! 

Tisdagen 3 september firar vi i @sdvprojektet 1 år i SDV-huset i Lund och att det var 1 år sedan de första projektdeltagarna kom in i projektet. Det firade vi med gofika.

Titta och lyssna på SDV!

SDV finns både på Instagram och som podd

  • I senaste avsnittet av SDV-podden möter vi Magnus Isaksson, projektledare för funktionella workstreams. Podden finns på soundcloud som du laddar ner via Appstore.
  • Följ gärna SDV på Instagram. Vi heter @sdvprojektet.
Utöver det finns SDV även på Region Skånes  intranätet, som hemvist under namnet SDV-programmet, på skane.se och Vårdgivare Skåne.

Prenumerera på nyhetsbrevet 

Vill du få uppdateringar via mejl om vad som är på händer inom SDV, Skånes Digitala Vårdsystem?  

Programkontoret för SDV
Region Skåne
291 89 Kristianstad
Växel: 044-309 30 00
E-post: sdv@skane.se