Region Skånes kulturförvaltning
Nyhetsbrev om biblioteksutveckling
Webbversion • Tipsa en kollega!Prenumerera

En höst för läsning och läsfrämjande

Hösten har anlänt och för många har lässäsongen satt igång på riktigt – hopkrupna på soffan med en kopp te och en bok, medan det ruskiga höstvädret utspelar sig utanför fönstret. 

”Knappt hälften av tonåringarna läste pappersböcker senaste året” är rubriken på Svensk bokhandels nyhetsbrev. Vi ser ännu dystrare siffror när det gäller lyssnandet av böcker (20% procent) och läsandet av e-böcker (10%) ( Svenskarna och Internet 2021).  Roligt nog ser man samtidigt tack vare plattformen Tiktok, som nästan enbart används av yngre, att intresset för skönlitterära böcker på engelska har ökat kraftigt just bland tonåringarna. Svenskarna och Internet visar också att 8-11 åringar läser och lyssnar mycket mer än sina äldre ”syskon”. Det är ett känt faktum bland läsfrämjare att man ofta tappar sina läsare så snart de kommer i tonåren. 

Det pågår ett fantastiskt läsfrämjande arbete på biblioteken i Skåne och under 2022 kommer det fortsatt att läggas mycket fokus på läsfrämjande, såväl i Skåne som nationellt. Kulturrådet har inrättat Läsrådet som kommer att fylla en viktig funktion med att bidra till att ge barn och unga mer likvärdiga förutsättningar för en fullgod läsförmåga och lustfyllda läsupplevelser. Samtidigt kan landets bibliotekarier se fram emot ett år med nya kompetensutvecklingsinsatser inom ramarna för Läsfrämjandelyftet, också initierat av Kulturrådet.

Bortsett från alla vinster med att utveckla sin läsförmåga, unnar vi alla mysiga stunder på soffan i höst!

Foto: Moob.

Presentera boken – digitalt bokprat i pandemitider

Landskrona bibliotek såg ett behov av att hitta nya former för att mötas kring böcker under pandemin. De sökte Experimentspår från Region Skåne för att arbeta digitalt med förmedling av lättläst litteratur, med inspiration av Sommarboken som modell.
Annika Liljengren, programansvarig på Landskrona bibliotek, berättar om projektet.

Annika Christerson, bibliotekarie på Lomma bibliotek, arbetar med projektet Shared reading för hjärntrötta.
Foto: Lomma bibliotek.

Shared reading för hjärntrötta

"Shared reading för hjärntrötta" är namnet på ett projekt som pågår på Lomma bibliotek, med stöd av Region Skåne. 
Läsecirklarna, som bland annat riktar sig till personer med utbrändhet, blev snabbt fullbokade.
– Det finns ett behov av mer kravlösa möten, men gärna med litteratur som utgångspunkt för samtal om livet. Möten som inte kräver förberedelse, säger Annika Christerson, bibliotekarie på Lomma bibliotek.

Marthina Elmqvist och Maria Maunsbach.
Fotograf: Ali Jehad.

Författarscen debutant i Malmö

Malmö stadsbibliotek kunde med hjälp av Experimentspår från Region Skåne starta en litterär scen för debutanter under 2020: Debutantscen. Därefter har de fått Region Skånes biblioteksutvecklingsstöd för att vidareutveckla projektet under 2021. Idén kommer från Maria Maunsbach, författare och krönikör, och Marthina Elmqvist, moderator och tidigare litterär agent. Maria Maunsbach berättar mer i en intervju om tankarna bakom idén med Debutantscen.

Bild från Ängelholms projekt med Virtual reality.
Foto: Emelie Ljungdahl.

Virtual Reality i Ängelholm – läsfrämjande i nya former

Kan en virtuell rundvandring i den mytomspunna fornlämningen Ales stenar tjäna läsfrämjande? Med stöd från Region Skånes Experimentspår undersökte biblioteket i Ängelholm hur man kunde använda ny teknik som Virtual Reality och Green screen i det läsfrämjande arbetet.
Emelie Ljungdahl på Ängelholms bibliotek har nu skrivit en artikel på Digiteket om projektet. Där finns också en film gjord av tredjeklassare inom ramen för projektet.

Tillgänglighet och delaktighet är teman för flera av projekten som nu får stöd. Bilden visar Mats Eriksson som deltar i ett språkcafé på Arlövs bibliotek hösten 2021. Foto: Lars Dareberg
 

Stöd till utveckling av biblioteken i Skåne

Ökad tillgänglighet och delaktighet för invånarna är gemensamma nämnare i sju utvecklingsprojekt på skånska folkbibliotek, som nu får dela på 1,1 miljoner kronor när Region Skåne satsar på biblioteksområdet. Tydligare skyltning, hembesök och skrivpedagoger. Pop up-bibliotek, medborgardialog och digitala maker space. Det är några exempel på vad som ingår i projekten som kommer genomföras av bibliotek i Bjuv, Burlöv, Hässleholm, Höganäs, Malmö, Perstorp och Simrishamn.

Redogörelse av remissvar för remissversion av Regional biblioteksplan för Region Skåne 2022-2025

Utkastet till Regional biblioteksplan för Region Skåne 2022-2025, "Bibliotek för alla – genom hela livet", har varit ute på remiss. 28 remissinstanser svarade och planen har bearbetats med avstamp i synpunkter som inkommit. Både svarsfrekvensen och innehållet i svaren var sammantaget mycket glädjande. Den stora majoriteten av remissvar är mycket positiva och lyfter flertalet aspekter som de uppskattar.

Fotografering på boende för personer med funktionsnedsättning. Fotograf: Sara Mac Key. Källa: MTM.

Inspirerande nätverksträff om tillgänglig läsning

Peppande, roligt och stärkande! Det var några av kommentarerna från deltagarna efter en digital nätverksträff för de skånska biblioteken på temat tillgänglighet som Region Skåne arrangerade i slutet av september. Närmare 30 biblioteksanställda i Skåne deltog. Utöver de erfarenheter som delades från bibliotek i Skåne gästade Hillevi Andreasson från MTM och Karin Andersson Sundström från Regionbibliotek Stockholm.

Nina Pascoal från Skåne är en av sex deltagare som är först ut när Regionsamverkan Sydsverige startar ett utvecklingsprogram för skönlitterära författare. Foto: Emil Malmborg/Bonniers

Sex författare får unik chans att utveckla sitt skrivande

Den skånska författaren Nina Pascoal är en av sex deltagare som får chansen att utveckla sitt skrivande. Drygt 40 personer sökte till den första omgången av Skrivyta Syd, ett litterärt utvecklingsprogram inom Regionsamverkan Sydsverige. Projektet drivs av de sex regionerna Kalmar, Jönköping, Blekinge, Kronoberg, Halland och Skåne. 

Omslag till "Handbok för programarbete på bibliotek"

Kan bibliotek och museer lära av varandra?

Under 2020 träffades 30 bibliotekarier från Region Västra Götaland, Halland och Skåne vid flera tillfällen för att utforska programarbete på bibliotek. Kursdeltagarna fördjupade sig tillsammans med olika föreläsare i programarbete på bibliotek. Kursen resulterade i boken "Handbok för programarbete på bibliotek" som ger handfasta tips vad gäller exempelvis teknik, tillgänglighet, avtal och ekonomi i arbetet med program. 

Omslag till Framtidsdialoger – en metodbok.

Framtidsdialoger – en metodbok

Under årets bokmässa släpptes publikationen ”Framtidsdialoger – en metodbok”. Framtidsdialoger är en metod som Region Skåne och Lunds universitet utvecklat tillsammans med fem skånska kommuner och är ett redskap för att utveckla kommunens biblioteksverksamhet. Vi som arbetar regionalt med biblioteksutveckling i Skåne hoppas kunna fortsätta att använda och utveckla metoden tillsammans med fler kommuner.

Såhär uttryckte sig bibliotekschefen i en av de deltagande kommunerna om upplevelsen av att vara med i processen: ”Framtidsdialogerna har varit helt avgörande för att vår biblioteksplan har fått den form den har fått. Dialogerna gjorde att vår biblioteksplan blev betydligt bättre och mycket mer användbar. Det har varit väldigt värdefullt att få input från utomstående, dels från er på regionen och dels från våra användare.”

Lena Arborelius, Karin Linder och Brit Stakston på Bokmässan. Foto: Annelie Krell. 

Hur kan biblioteken stärka demokratins utveckling i en digital era?

På uppdrag av de regionala biblioteksverksamheterna i Skåne, Blekinge/Kronoberg och Jönköping har mediestrategen Brit Stakston tagit fram en förstudie om hur biblioteken kan utveckla tillämpningen av sitt demokratiuppdrag utifrån nutidens behov i den digitala samhällsutvecklingen: "Biblioteken som tankesmedjor? Förstudie om biblioteken och demokratiuppdraget". 

Med utgångspunkt i förstudien deltog hon tillsammans med Lena Arborelius, tf enhetschef på Region Skånes kulturförvaltning och Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening, i ett samtal om hur bibliotekens demokratiuppdrag kan tolkas i en digital tid.

Omslag till Svensk biblioteksförenings rapport "Läsning på gång!"

Läsning på gång - ny rapport om läsfrämjande

En ny rapport från Svensk biblioteksförening gör nedslag i aktuell läsforskning och ger en inblick i det läsfrämjande arbete som bedrivs på folkbibliotek och skolbibliotek. Den belyser också den regionala biblioteksverksamhetens stöd för utveckling av det läsfrämjande arbetet. 
Huvudfokus för rapporten är barn och unga.  Rapporten Läsning på gång riktar sig främst till bibliotekspersonal, men Svensk biblioteksförening hoppas att den också kan ge beslutsfattare en inblick i vad biblioteken och bibliotekarierna bidrar med när det gäller läsning.

Boka utställningen LÄSMOD till ditt bibliotek!

Kulturcentrum Skåne erbjuder bibliotek att låna utställningen LÄSMOD som handlar om läsning, boksamtal och lättläst litteratur. Den kostnadsfria utställningen består av 13 porträtt av deltagare i lättlästa bokcirklar, med citat. 
Innehållet bygger på en lättläst bokcirkel som Kulturcentrum Skåne har drivit tillsammans med Lunds stadsbibliotek sedan 2013. Utställningen vill inspirera, väcka lust och LÄSMOD.
Under hösten 2020 gavs boken Bokcirkel i Lättläst - att skapa läsmod hos läsare med funktionsvarianter ut på LL-förlaget, författare Jenny Friman, Kulturcentrum Skåne.
LÄSMOD! är skapad för bibliotek, skolor, studieförbund och andra verksamheter där läsning, litteratur och personlig utveckling har en central roll. 

Fotograf: Kenneth Ruona.

Kurs i MIK som demokratiskt verktyg

Under våren 2022 erbjuds personal vid folkbibliotek i Skåne och Blekinge/Kronoberg att gå en kurs för att stärka bibliotekens arbete med MIK och digital delaktighet. Kursen är ett samarbete mellan Lunds universitet Institutionen för kulturvetenskaper, Avdelningen för ABM och Digitala kulturer och de regionala biblioteksverksamheterna i Skåne och Blekinge/Kronoberg.

Utgångspunkten för utbildningen är ett eget projekt som du genomför på ditt bibliotek, samtidigt som du genom gemensamma diskussioner och reflektioner samt med utgångspunkt i ämnesrelevant forskning fördjupar dina egna kunskaper. Sista anmälningsdag är 15/11.

Vem är en läsande förebild? Foto: Susanne Kronholm. Källa: Kulturrådet.

Läsande förebilder tema för Kulturrådets årliga träff

Den 2-3 december är det dags för Kulturrådets årliga träff för läsfrämjande. Temat är Läsande förebilderBland talarna på träffen finns forskare, författare, bibliotekarier, musiker, lärare och gäster från Nederländerna och Finland. De ger sin syn på varför vissa läser och andra inte, och hur man når dem som ”hatar läsning”. Du får även höra mer om det nya läsrådet som är utsett av regeringen.
Sista anmälningsdag är 25/11.

Bra att veta är också att Kulturrådet startar ett nyhetsbrev om läsfrämjande! Det kommer ut en gång i kvartalet med aktuella satsningar, forskning, goda exempel, rapporter och evenemang. Med brevet hoppas myndigheten sprida kunskap och inspiration till alla som arbetar med läsfrämjande i Sverige

NOVEMBER
10

HBTQ/Normkreativitet

Välkommen till en utbildningsdag anordnad av Ystads bibliotek den 10/11 kring HBTQ och normkreativitet som ger kunskap, verktyg och inspiration för dig i din verksamhet. Sista anmälningsdag är 1/11.

NOVEMBER
18

Biblioteken, digitaliseringen och juridiken

Välkommen till en förmiddag arrangerad av Kristianstads bibliotek med fokus på biblioteksjuridik i ljuset av en digital kontext. Jonas Holm, jurist med bred erfarenhet av biblioteksjuridiska frågor, guidar oss genom allt från upphovsrätt till personuppgifter.
Sista anmälningsdag är 11/11. 

JANUARI
13 20

MIK-jam Agenda 2030: MIK, kreativitet och hållbarhet

MIK-jam är ett skapande event där deltagare med olika bakgrund och kompetenser möts och arbetar tillsammans kring MIK, denna gång med de globala målen som utgångspunkt, som arrangeras av Biblioteksutveckling Sörmland i samarbete med Interaktiva rum och KB. Sista anmälningsdag är 12/11.

MARS
17

Stora utvecklingsdagen 2022 – med inspiration från skånska bibliotek

Sätt redan nu kryss i kalendern för den 17 mars välkomnar vi er till Stora utvecklingsdagen, SUD 2022! Var med och ta del av andras erfarenheter, lyssna till intressanta samtal, besök vår mässdel och mingla med kollegor!

Biblioteksutveckling  | Kontakta oss

Region Skånes kulturförvaltning, 205 25 Malmö
Växel: 040-675 37 50 E-post: kultur@skane.se

Region Skåne ansvarar för vården i Skåne och har dessutom ett ansvar för utvecklingen av näringsliv, kollektivtrafik, kultur och samarbete med andra regioner i och utanför Sverige. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.