Tack för 2021!

Vi håller på att avsluta ännu ett år i en verksamhet som ständigt utvecklas, men där vi även ställs inför nya utmaningar. Mycket av arbetet under året har syftat till att stärka transplantationsverksamheten i Södra sjukvårdsregionen. Transplantationscentrum Sus hade en lyckad dag i november tillsammans med flera representanter från specialistområden som vi samarbetar med för att våra patienter ska få vård med bästa medicinska kvalitet. Vi har styrt upp rutiner runt remisshantering. En stor satsning sker inom forskning där flera studier är igång. Samtidigt är vi i skrivandets stund nära ett all-time-high i antalet donatorer under året. Glädjande är också att vi stärker upp vår verksamhet med nyrekryteringar.

Vi vill tacka alla för värdefulla insatser och ett gott samarbete under 2021. Vi önskar god jul och ser fram emot ett spännande 2022 tillsammans med er!

Nationella DCD-pärmen är klar

Nu finns DCD-pärmen online och den kommer inom kort även skickas ut till DAS (donationsansvariga sjuksköterskor) och DAL (donationsansvariga läkare) på alla intensivvårdsavdelningar.

Det är viktigt att alla läser innehållet som ligger till grund för att bedöma möjlig donator. Där beskrivs också hur donationsprocessen ser ut vid DCD (Donation after Circulatory Death, eller donation efter cirkulationsstillestånd). För de sjukhus som ännu inte har implementerat DCD finns mycket stöd och riktlinjer att hämta i pärmen, till exempel vid utformning av checklistor och utbildningstillfällen.

Ett ljus i mörkret

Under donationsveckan den 8-14 november tillkom 10 780 nya registreringar i Socialstyrelsens donationsregister, jämfört med cirka 400-500 under en vanlig vecka. Omkring

1,8 miljoner medborgare i Sverige är nu registrerade. Ta ställning!

Som tradition tänder flera av sjukhusen i Södra sjukvårdsregionen marschaller eller gravljus för att hedra årets donatorer på måndagen i donationsveckan. Detta skedde bland annat vid Centralsjukhuset Kristianstad.

Marie Omnell Persson

En pionjär går i pension

Marie Omnell Persson, med dr och transplantationskoordinator, går i pension vid årsskiftet. 1980 började Marie som nyutexaminerad sjuksköterska på kärl-och transplantationsavdelningen på dåvarande MAS. Därefter följde en resa i en tid av utveckling inom transplantation, där Marie var med att bygga upp verksamheten. Hennes insatser ligger till grund för transplantationskoordinatorernas funktion och arbete idag. Vi tackar Marie för 35 fantastiska år som transplantationskoordinator! En krönika där hon berättar om sina erfarenheter kommer att skickas ut i ett separat mail.

Utbildningar och konferenser

Datum

Aktivitet

20-21/1 2022

Nationella Donationsmötet, Båstad
Mer information och anmälan

24/3 2022

ETPOD – European Training Program on Organ Donation.
Inbjudan skickas separat.

7-8/4 2022

EDHEP – European Donor Hospital Education Programme, Höör
Mer information och anmälan

Ansvarig för nyhetsbrevet är Clara Paul, överläkare/sektionschef och Kerstin Karud, enhetschef njur- och pankreastransplantation, Skånes universitetssjukhus. Har du tips på nyheter eller vill lämna synpunkter? Kontakta maria.ohm@skane.se

Hos Södra sjukvårdsregionen hittar du samlad information om arbetet med organ- och vävnadsdonation i regionen. Läs mer om organ- och vävnadsdonation på
Södra sjukvårdsregionens webbplats.