Skåne University Hospital Cancer Centre
Webbversion • Vidarebefordra • Avprenumerera

Nyhetsbrev december 2021

Detta nyhetsbrev skickas till alla som jobbar med någon form av cancervård, forskning och utbildning på Skåne University Hospital Cancer Centre (samarbete mellan Skånes universitetssjukhus, Lunds universitet, Regionalt cancercentrum syd, Medicinsk service och Primärvården palliativ vård).

Så här ska centrumet utvecklas

Nu finns det en strategisk plan för Skåne University Hospital Cancer Centre som gäller för perioden 2022 till 2027. Planen identifierar sex viktiga strategiska områden som ska bidra till att vi når visionen. 

1. Gemensam ledning och styrning
Utvecklingsområdet handlar om att skapa en ledningsstruktur som planerar, leder och utvärderar. Det ska kunna uppfyllas genom samarbeten, transparens, delaktighet och en tydlig ansvarsfördelning. Exempel på några konkreta aktiviteter:

  • Skapa uppdragsbeskrivningar
  • Kartlägga och utveckla kommunikationsvägar
  • Skapa nätverk med ackrediterade centrum i Sverige
  • Skapa en dashboard som kontinuerligt följs upp av styrgruppen
2. Patientcentrering
Det här utvecklingsområdet handlar om att skapa en delaktighet och förutsägbarhet för patienter och närstående. Det kan nås genom en struktur som underlättar för patienter och närstående att delta vid planering, utvärdering och utveckling av cancervård, klinisk forskning och innovation. Exempel på några konkreta aktiviteter:
  • Införa nationella versioner av Min vårdplan (se artikel nedan).
  • Cancercentrumet ska aktivt samverka med patient- och närståenderåd, både på Sus och RCC syd. 
  • Hälsoskattning, bedömningsinstrument för cancerrehabilitering, ska införas. 
  • Öka deltagande i och utvärdering av PREMS/PROMS (patientenkäter).
3. Forskning och innovationer/utveckling
Skåne University Hospital Cancer Centre ska ha en ledande roll inom nationella och internationella forskningsprojekt. Detta ska uppnås genom ett gemensamt administrativt system för klinisk forskning, ett vetenskapligt råd, en gemensam databas för att identifiera studier och en årlig utvärdering för att veta vilken utveckling som behövs. Exempel på några konkreta aktiviteter:
  • Skapa en enhetlig struktur för dokumentation i patientjournalen gällande klinisk forskning.
  • Biobank - utveckla och ta fram nya biomarkörer för att förbättra behandling.
  • Skapa en arbetsgrupp med representanter från samtliga organisationer med ansvar för att skapa ett funktionellt arbetssätt för kliniska forskningsenheter för samtliga diagnosgrupper inom cancervården.
4. Kvalitet
Utvecklingsområdet handlar om att cancercentrumet ska stärka den personcentrerade vården och arbeta med kvalitet och patientsäkerhet genom patientens hela vårdprocess. Detta uppnår vi genom att följa upp och utvärdera avvikelser, ha en enhetlig struktur för de multidisciplinära konferenserna och tydliga rollbeskrivningar. Exempel på några konkreta aktiviteter:
  • Tydliggöra avvikelsehantering gällande cancervård.
  • Genomlysning av MDK för att skapa funktionella och effektiva MDK.
  • Tydliggöra övergripande omvårdnadsområden för sjuksköterskor både utifrån roller och ansvar.
  • Identifiera och åtgärda flaskhalsar i cancerprocesserna.
5. Utbildning
Detta handlar om kompetensutveckling hos vårdpersonal men också om att erbjuda utbildning till patienter och närstående. Detta uppnår vi genom att skapa en struktur för utbildningar för patienter och närstående, samt genom att involvera dem när utbildningarna tas fram. Exempel på några konkreta aktiviteter:
  • Kartläggning av tillgängliga patient- och närståendeutbildningar och vilka behov som finns.
  • Utveckla och organisera patient- och närståendeutbildningar. 
  • Utse patientrepresentant till patient- och närstående utbildningar.
  • Implementera Core curriculum.
  • Identifiera områden för kunskaps- och kompetensöverföringar mellan och inom yrkeskategorier.
6. Attraktiv arbetsplats
Det är viktigt med stolta medarbetare. Det uppnår vi genom att vi pratar om vision och mål, att medarbetarna är delaktiga i verksamhetens utveckling, att det finns möjlighet till personlig utveckling och att medarbetarna jobbar i tvärfunktionella team runt patienten. Exempel på några konkreta aktiviteter:
  • Göra medarbetare delaktiga i arbetet med förbättringsplanen.

Min vårdplan i cancervården

Min vårdplan är en skriftlig vårdplan som individanpassas utifrån patientens behov. Syftet är att ge tydlig information och stöd till patient och närstående, att göra dem delaktiga i vården samt att öka deras trygghet. Alla patienter med cancer bör ha en vårdplan.

En elektronisk Min vårdplan (e-MVP) introduceras på allt fler vårdverksamheter, varav flertalet utgår ifrån en nationell enhetlig och generell patientinformation. Den generella informationen finns nu samlad i ett dokument som är tillgängligt i pdf-format på RCCs webbplats.

På agendan hos styrgruppen

Styrgruppen jobbar för tillfället med den strategiska planen och planerar för vårens platsbesök. 

Uppe från vänster: Maria Rejmyr Davis (RCC syd), Lisa Rydén (Sus och LU), Ingrid Vesterberg (Palliativ vård och ASIH), Sven Karlsson (Sus), Gunilla Bodelsson (Medicinsk service)
Nere från vänster: Nick Lamb (patientrepresentant), Björn Ekmehag (Sus), Silke Engelholm (Sus), Malin Axelsson (Sus), Malin Peterson (Sus), Sophia Zackrisson (LU),

NÅGRA NYHETER FRÅN HÖSTEN

Så upplever patienterna vården – allt spelar roll

Att vid ett första besök säga hej, bjuda på ett leende och fråga vad patienten behöver för att sedan erbjuda personligt anpassad information kan låta självklart, men så fungerar inte alltid vården. På kirurgi- och endoskopimottagningen i Lund är det däremot en självklarhet – tack vare att två sjuksköterskor tog reda på hur patienterna vill ha det.

– Vi tänker oftast inte på hur patienten egentligen upplever besöket i vården. De flesta av oss jobbar på ett sätt för att vi tror att patienterna vill ha det så, men ingen har egentligen frågat. Därför bestämde vi oss för att ta reda på hur våra patienter upplevde sitt första besök hos oss, berättar Wenche Melander, specialistsjuksköterska på kirurgimottagningen.

Undersökningen gjordes som ett examensarbete under utbildningen till specialistsjuksköterskor inom kirurgisk vård, ett arbete som dessutom gav dem båda utmärkelsen ”Årets specialistsjuksköterska” av nationella föreningen för sjuksköterskor inom kirurgisk vård.

– Vi har jobbat på ett liknande sätt tidigare, men tack vare vårt arbete har vi lyft frågan och konkret ändrat vårt arbetssätt. Nu behöver vi inte längre gissa vad patienterna behöver. Nu vet vi, konstaterar Pernilla Ingers, specialistsjuksköterska på endoskopimottagningen.
 
Fem tips för bättre vård

  • Var snäll. Bjud på ett leende, det kan vara avgörande för hur patienten uppfattar vården.
  • Se helheten. Vi i sjukvården fixerar oss ofta vid ett enskilt sjukt organ – glöm inte att patienten är mer än sin sjukdom.
  • Involvera anhöriga. De ger viktig information och hjälper patienten klara vardagen.
  • Teamet är allt. Ingen är en ö. Det är först när alla jobbar tillsammans i team som förändringar sker.
  • Fråga patienten. Ställ öppna frågor, lyssna och ge den information patienten behöver och vill ha.

Vi är först i Sverige med ny cellterapi vid myelom

CAR-T celler är behandling som redan används vid vissa lymfom och leukemier. På Sus används sedan två år metoden i klinisk rutin för att behandla aggressivt B-cellslymfom.

Och nu behandlar även Sus, som första sjukhus i Sverige, även patienter med myelom med metoden inom ramen för en klinisk prövning

FEBRUARI
18

Platsbesök

Den 18 februari besöker OECI Skåne University Hospital Cancer Centre. Under besöket kommer OECI:s representanter att få en inblick i forskning, klinisk verksamhet samt styrgruppens arbete. De kommer att vara med på en mutidisciplinär konferens (MDK) och besöka några avdelningar och mottagningar. 

Vårdgivare Skåne

Skåne University Hospital Cancer Centre är ett samarbete mellan Skånes universitetssjukhus, Lunds universitet, Regionalt cancercentrum syd, Medicinsk service och Primärvården palliativ vård.

Centrumet är bildat för att ta ett ännu större samlat grepp kring cancervård och cancerforskning.