Nyheter, aktuella frågor och pågående arbete rörande barns hälsa i Skåne.

Kunskapscentrum barnhälsovård
Nyhetsbrev barnhälsovård
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev barnhälsovård

september 2020

I detta nyhetsbrev:

Snart uppdaterade rekommendationer för BVC med anledning av covid-19
Skåningarna är positiva till amning
Webbinarium om undersökningen av amningsvården i Skåne
Region Skåne har fått policy för barns rättigheter
Graviditetsenkäten – start 1 oktober
Spinal muskelatrofi - tidig behandling gör skilllnad
Digital intensivkurs för att säkra personal till barnhälsovården
Folkhälsomyndighetens uppdaterade rekommendationer för BCG-vaccination
HPV-vaccination för pojkar hösten 2020
Rädda barn känner mer
Boktips inför hösten
Ögon i fokus - intervju med en ortoptist
Fortbildning och träffar

På gång

Snart uppdateras rekommendationerna för BVC med anledning av covid-19

Det har visat sig att coronapandemin är något vi kommer att behöva leva med en längre tid. Vi arbetar nu därför för att fram uppdaterade regionala rekommendationer för arbetet på BVC utifrån rådande läge. Områden som vi vet att det är angeläget med en uppdatering kring är bland annat föräldragrupper och vem som kan delta vid besök.

Vi på Kunskapscentrum barnhälsovård samarbetar med Smittskydd Skåne, Vårdhygien och Primärvården och hoppas kunna återkomma med färdiga rekommendationer inom kort!

Skåningarna är positiva till amning

Unik undersökning om attityder och kunskap om amning

Den 24 september släppte Skånepanelen en medborgarundersökning om kunskap och attityder kring amning. Undersökningen gjordes på initiativ av Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum barnhälsovård och svaren från nästan 6000 skåningar visar att en stor majoritet av skåningarna generellt är positivt inställda till amning. Samtidigt råder en stor osäkerhet kring amningens hälsofördelar. Svaren från medborgarundersökningen är en viktig del i det pågående arbetet med att ta fram en regional amningsstrategi för Skåne.

Läs hela nyheten på Vårdgivare Skåne: 6000 skåningar bidrar till ny amningsstrategi för Region Skåne

Skånska bebisar får äta i fred
– positiva attityder till offentlig amning

Se SVT:s inslag om Skånepanelens undersökning av attityder och kunskap om amning.

I klippet Mammor om offentlig amning: "Känns naturligt" kan du också ta del av två mammors erfarenheter av att amma offentligt.

Webbinarium om undersökning av amningsvården i Skåne

Ytterligare en avgörande del i arbetet med en regional amningsstrategi är en bättre förståelse för hur läget i amningsvården i Skåne ser ut idag. Mot denna bakgrund togs under våren en webbenkät fram med frågor baserade på WHO:s implementeringsguide ”Tio steg för en lyckad amning”.

Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum barnhälsovård bjuder nu in alla respondenter och övriga intresserade till ett webbinarium den 21 oktober där resultaten från enkäten kommer att presenteras.

Angelägna resultat
Med enkäten har vi identifierat flera områden där amningsvården kan stärkas och utvecklas. Vi sammanställer just nu resultatet i form av en rapport som är tänkt att användas som ett underlag för framtida verksamhetsutveckling av amningsvården med målet att vända de negativa amningstalen i Skåne.

Region Skåne har fått en policy för barns rättigheter

Högst upp på listan över styrande dokument i Region Skåne ligger nu den nya policyn för barnets rättigheter som Region Skånes högsta politiska ledning beslutade om i juni. Syftet med policyn är att ”tydliggöra Region Skånes ansvar för att attityder mot det enskilda barnet respektive mot barn i grupp samt arbetsmetoder har sin grund i barnkonventionen och att beslutsfattande sker i enlighet med barnets bästa”. Varje chef och medarbetare behöver känna till barnrättspolicyns innehåll.

Graviditetsenkäten – start 1 oktober

Från den 1 oktober har kvinnor som föder barn möjlighet att delta i den nationella graviditetsenkäten och svara på frågor om hur de upplever vården och sin egen hälsa – före, under och efter förlossning. Eftersom två av tre delenkäter går ut efter förlossning så är barnhälsovården en mycket viktig informationskanal.
 
På Vårdgivare Skåne finns nu en samlingssida med grundläggande fakta om vad du och din verksamhet behöver känna till för att ge kvinnorna rätt information med bland annat hänvisning till information på 1177.se. Här hittar du även informationsmaterial som du kan överlämna till kvinnan samt länk till nationell information som vårdpersonal kan ta del av, med fördjupande frågor och svar.

Prenumerera på Region Skånes nyhetsbrev om barn i utsatthet

Fyra gånger om året ger Region Skånes uppdrag som arbetar med barn i utsatta livssituationer ut Nyhetsbrev barn i utsatthet. Genom nyhetsbrevet kan du följa uppdragen Barn som anhöriga, Barn som far illa och Hälsoundersökningar på begäran av socialtjänst, och det är en perfekt kunskapspåfyllning för dig som vill hålla dig uppdaterad på vad som händer inom dessa frågor i Skåne. Via uppdragens respektive webbsida på Vårdgivare Skåne kan du hitta alla tidigare nummer och anmäla dig som ny prenumerant.

Spinal muskelatrofi
– tidig behandling gör stor skillnad

Karin Jahnke, barnneurolog som bidragit till texten om spinal muskelatrofi. 

Spinal muskelatrofi (SMA) är en ovanlig neuromuskulär sjukdom med cirka tio till tolv nya fall per år i Sverige. Sjukdomen är ärftlig och leder till undergång av motoriska nervceller i det centrala nervsystemet. Detta medför en successivt tilltagande muskelsvaghet. Barnets kognitiva utveckling påverkas inte.

För dig som arbetar på en BVC är det viktigt att känna till denna sjukdom, då det sedan 2018 finns en medicinsk behandling med mycket goda resultat. Effekten av behandlingen är bättre ju tidigare behandlingen sätts in.

Digital intensivkurs för att säkra uppdaterad personal till barnhälsovården


I våras tog Kunskapscentrum barnhälsovård fram en digital intensivkurs för att förbereda personal för plötsliga inhopp i barnhälsovården med anledning av covid-19. Kursen togs fram på önskemål från primärvården och riktade sig till både privata och offentliga BVC i Skåne.

I juni gick 17 specialistsjuksköterskor webbaserade intensivkursen Introduktion till barnhälsovården.

Kursen baserades på det nationella barnhälsovårdsprogrammet och de prioriteringar som togs fram nationellt i händelse av prioriteringsbehov med anledning av covid-19. Fokus för kursen låg därför framförallt på hälsobesöken 0–6 veckor, vaccinationer och att upptäcka och agera för barn som far illa.

– Inom några veckor hade vi i samarbete med representanter för både offentlig och privat barnhälsovård tagit fram en digital ”intensivkurs”. Den ersätter inte den vanliga introduktionskursen, men var ett sätt för oss att vara med och bevaka barns rätt till tillgång till barnhälsovård av god kvalitet i kristid, säger Marie Köhler, enhetschef på Kunskapscentrum barnhälsovård.

Bakgrunden till kursen var att Kunskapscentrum barnhälsovård kontaktades med frågan om man kunde ta fram ett kunskapsstöd för att möjliggöra fortsatt fungerande barnhälsovård i ett scenario där det är personalbrist på grund av covid-19-pandemin. Ett scenario som tack och lov ännu inte förverkligats.

Vaccinationer

Folkhälsomyndighetens uppdaterade rekommendationer för BCG-vaccination

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina rekommendationer för preventiva insatser mot tuberkulos sedan screening för SCID inkluderades i PKU-provet som tas vid födseln. innebär bland annat att:

  • Alla spädbarn som tillhör riskgrupp rekommenderas vaccination vid 6 veckors ålder* jmf med tidigare 6 månaders ålder, beroende på riskbedömningen.
  • Kompletterande vaccination rekommenderas endast upp till 6 års ålder (så länge barnet är inskrivet på BVC) jmf med tidigare 18 års ålder.
  • Länder med ökad risk för TB är de med TB incidens >40 fall/100 000 jmf med tidigare >25 fall/100 000 tidigare.
 
* OBS! Barn kan vaccineras redan från och med 4 veckors ålder om resultatet av screening för medfödda immunbristsjukdomar (SCID), som tas inom ramen för PKU-provet vid födseln, finns tillgängligt.

Information till personal och föräldrar om BCG-vaccination

Informationen till personal och föräldrablanketter om BCG-vaccination som tidigare använts har tagits bort från Vårdgivare Skåne. Mer information om BCG-vaccination på BVC finns att läsa på Rikshandboken. Information till föräldrar i Skåne finns på 1177.se. Lista över länder med ökad risk för tuberkulos finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Läs mer om BCG-vaccination på Rikshandboken barnhälsovård
Information till föräldrar på 1177.se: Vaccination mot tuberkulos i Skåne
Lista över länder med ökad risk för tuberkulos från Folkhälsomyndigheten

Svenska barn har fortsatt starkt vaccinationsskydd

Hela 97 procent av landets tvååringar har ett gott skydd mot svåra sjukdomar och anslutningen till det nationella vaccinationsprogrammet för barn är fortsatt hög. Dessutom ökar antalet flickor som vaccineras mot HPV, visar Folkhälsomyndighetens och Läkemedelsverkets gemensamma årsrapport för 2019.

HPV-vaccination för pojkar från augusti 2020

HPV-vaccination av pojkar ingår i vaccinationsprogrammet sedan augusti 2020 och pojkar födda 2009 och senare omfattas av det uppdaterade programmet. Vaccinet ges till båda pojkar och flickor i årskurs fem via elevhälsan. Det vill säga vid ett tidigare tillfälle än innan.

Vaccinet skyddar mot framförallt livmoderhalscancer men också andra cancerformer som även pojkar kan drabbas av. Införande av en könsneutral vaccination är positivt utifrån ett jämställdhetsperspektiv och alla barns rätt till bästa uppnåeliga hälsa.

Aktuellt om barns hälsa

Rädda barn känner mer

När barn besöker sjukvården är rädslan för att besöket ska innebära smärta ofta det som skapar mest oro. Smärta är nära förknippat med rädsla - är man rädd så gör det mer ont, gör det ont så blir man mer rädd. Forskning visar att många barn blir hjälpta av att känna sig delaktiga.

Vad är viktigt att mäta i forskning som undersöker behandling av depression under och efter graviditet

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) har låtit relevanta intressenter från flera länder (framför allt patienter, forskare samt vårdpersonal) fastställa vilka utfall som ska ingå i ett Core Outcome Set (COS) för framtida forskningsstudier avseende behandling av depression under samt efter graviditet. Projektet är ett regeringsuppdrag och ingår i regeringens satsning på kvinnohälsa.

Tips: Temanummer av Barnläkaren om barnhälsovård

Barnläkarföreningens medlemstidning nummer tre som kom ut före sommaren har tema barnhälsovård. Ämnen som lyfts är bland annat erfarenheter av rotavirusvaccin, hembesöksprogram och nya vägar för BVC att nå båda barnets föräldrar.
 

Föreläsningar om alkohol, graviditet och små barns hälsa

Organisationen Junis erbjuder tillsammans med IOGT-NTO, CAN och Länsstyrelserna en föreläsningsserie i fyra delar om Alkohol, graviditet och små barns hälsa. Första föreläsningen sänds på webben den 30 september och resterande föreläsningar en gång i veckan därefter.

Boktips

För tidigt född – Handbok för barnhälsovården

Författare: Jenny Rydell

Boken För tidigt född - Handbok för barnhälsovården är en lättläst bok som riktar sig till BHV-sjuksköterskor som arbetar inom barnhälsovården och träffar för tidigt födda barn. Boken ger dig en överblick och förståelse för det för tidigt födda barnets utmaningar och utveckling. Områden som tas upp är vanliga problem hos för tidigt födda, nutrition, tillväxt, motorisk och fysisk utveckling, föräldrablivande samt praktiska tips om hur BHV-sjuksköterskan kan stötta familjen med mera. Författaren har lång erfarenhet av både neonatalvård och barnhälsovård.

Livet på neo – berättelser om små och stora kämpar

Författare: Johanna Darnéus

Vart tionde barn som föds i Sverige börjar sitt liv på en neonatalavdelning. Det blir ofta en chockartad start som kan sätta djupa och långvariga spår hos familjen. I Livet på neo får vi följa nio familjer vars barn har börjat sina liv på neonatalavdelningar. Genom intervjuer med anhöriga och vårdpersonal skildrar boken både vardagen på neo och neonatologins historia och utveckling och ger oss en bättre förståelse för hur livet kan te sig för familjer med för tidigt födda och sjuka barn.

Leva med fler barn

Författare: Marie Köhler, Antonia Reuter, Johanna Tell

Nu finns ett komplement till boken Leva med barn om hur det är att leva med fler barn. I boken Leva med fler barn kan föräldrar hitta stöd kring frågor som väcks när familjen växer. Författarna har lång erfarenhet från olika professioner inom barnhälsovården.
 
Sagt om boken:
Till bokens plus hör att den tar upp olika familjekonstellationer, att den utgår från barnens behov och rättigheter samt att den också innehåller berättelser från verkliga familjer. Denna föräldrahandbok är välskriven, lättläst och lättillgänglig med ett varmt, positivt, peppande tilltal. (BTJ-häftet nr 16, 2020)

Ny upplaga av Leva med barn

Boken Leva med barn utkom första gången 1983 och nu kommer en fjortonden reviderad och uppdaterad upplaga.

Life with children, den engelska förkortade versionen av Leva med barn är också uppdaterad.

Fördjupning

Ögon i fokus – intervju med en ortoptist

BHV-sjuksköterskor har en viktig roll i att genomföra synprövning på alla 4-åringar och tidigt identifiera eventuellt behov av vidare utredning hos ortoptist. Här får du en inblick i en ortoptists arbete.
 

Annette Lundblad, ögonmottagningen i Helsingborg.

Kunskapscentrum barnhälsovård har ett samverkansarbete med ortoptisterna i Region Skåne och ses cirka två gånger per år för att diskutera utvecklings- och utbildningsmöjligheter.

Annette Lundblad är en mycket erfaren ortoptist med över 30 års erfarenhet inom området som nu arbetar på ögonmottagningen i Helsingborg.

Hon ger oss bland annat tips inför
4-årsbesökets synundersökning och hur du undviker de vanligaste "felen" i ögonremisser från barnhälsovården.

Fortbildning och träffar

Digitala utbildningar med anledning av covid-19

I enlighet med fortsatta restriktionerna utifrån covid-19 kommer Kunskapscentrum barnhälsovård enbart erbjuda digitala utbildningar och träffar under hösten. 

Vi uppdaterar löpande i utbildningskalendern på Vårdgivare Skåne vilka utbildningar och träffar som ställs in alternativt omvandlas till digital form.

Höstens barnhälsovårdsforum

Vi fortsätter med våra digitala BHV-forum under hösten och alla möten äger rum 12.30-13.30. Några möten har ställts in, men här är alla aktuella datum:

24 september
22 oktober
24 november
8 december
15 december

Introduktionsutbildning för barnhälsovården antar digital form

Introduktion i barnhälsovård ges under hösten 2020 som en webbaserad kurs på fyra dagar. Kursen är fulltecknad.

Under kursen varvas filmer via utbildningsportalen, föreläsningar och smågruppsdiskussioner kring fall via Teams samt självständig inläsning av faktamaterial.

Digital träff om barnhälsovård och barnrättsfrågor för verksamhetschefer

6 oktober - Fullbokad
Det har varit stort intresse och träffen blev snabbt fullbokad. Fler tillfällen planeras till våren.

Introduktion i barnhälsovård för nya verksamhetschefer

23 oktober - Fullbokad
Fler tillfällen planeras till våren.

Jubileumsföreläsningar ställs in

Jubileumsföreläsningarna som var planerade i december 2020 för att fira att Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum barnhälsovård fyller fem respektive tio år kommer dessvärre att ställas in med anledning av de fortsatta restriktionerna på grund av covid-19.

Prenumerera på nyheter om barns hälsa

I Nyhetsbrev barnhälsovård delar vi på Kunskapscentrum barnhälsovård med oss av information om pågående arbete, aktuell forskning och nyheter rörande barns hälsa. Vi bevakar främst utvecklingen lokalt i Skåne men även i övriga landet och världen.  

Skane.se/kunskapscentrumBHV

Kunskapscentrum barnhälsovård, Region Skåne
Baltzarsgatan 31, 205 02 Malmö
Tel: 040-623 41 47
E-post: kunskapscentrum.bhv.pv@skane.se

Redaktör Nyhetsbrev barnhälsovård
Emelie Svensson: emelie.a.svensson@skane.se

Avprenumerera