Nyhetsbrev för kontaktpersoner för Barn som far illa, barnombud samt andra intresserade.

Kunskapscentrum barnhälsovård
Nyhetsbrev barn i utsatthet
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev barn i utsatthet

Nr. 4  oktober 2020 

Välkommen till nyhetsbrevet från Region Skånes uppdrag som arbetar med barn i utsatta livssituationer. Vi som står för innehållet är uppdragen Barn som anhörigaBarn som far illa och Hälsoundersökning på begäran av socialtjänst (tidigare BBIC). Det är tre regionala uppdrag placerade på Region Skånes Kunskapscentrum barnhälsovård.

Med full fart genom hösten

I backspegeln ser vi att första delen av hösten har bjudit på en mängd trevliga möten med er som är kontaktpersoner och barnombud, dels vid våra populära digitala barnforum, men även vid de digitala grundkurser vi hittills har hunnit erbjuda. Vi har även träffat studenter vid Lunds universitet, och glatt oss åt att ett stort engagemang för barnskyddsfrågor redan gror i dem som ska bli medarbetare i hälso- och sjukvården.
 
På tal om universitet och högskolor - ni känner väl till att kunskaper om Våld i nära relationer inklusive barn som upplever våld i uppväxtmiljön är ett eget utbildningsmål i flera utbildningsprogram nu för tiden? Barnafrid erbjuder utbildning till dem som utbildar inom de aktuella universitets- och högskoleutbildningarna. En av oss har under hösten gått den utbildningen för att se vad som ingår i utbildningsmålen. Vi har också tagit del av Barnafrids nya basprogram om Barn och våld som vi skriver mer om längre fram i nyhetsbrevet.
 
Två handlingsprogram, ett vårdprogram och en rapport
”Back stage” på Kunskapscentrum barnhälsovård är det mycket som pågår. Vi lägger just nu ett par sista händer på de reviderade handlingsprogrammen för Barn som anhöriga och Barn som far illa samt vårdriktlinjen för Hälsoundersökning på begäran av socialtjänsten. Vi har också arbetat med en regional rapport om barn i utsatta livssituationer som snart är klar! Den 21 november bjuder vi in till rapportsläpp – mer detaljer om det finns också här i nyhetsbrevet.
 
Barns rättigheter lyfts i Region Skåne
Våra uppdrag vilar på politiska beslut, men allra ytterst på FN:s konvention om barnets rättigheter, som både återspeglas i Sveriges lag och i Region Skånes alldeles nya policy om Barnets rättigheter. Läs mer om den här nedanför!

Region Skånes uppdrag för barn i utsatta livssituationer

Region Skånes policy för barnets rättigheter

Du har väl inte missat att Region Skåne har fått en ny policy om barnets rättigheter? Den beskriver hur politiker, chefer och medarbetare på alla nivåer och i alla områden i Region Skåne ska se till att barn får sina rättigheter tillgodosedda. Policyn gäller i hela Region Skåne, även för de som bedriver verksamhet på uppdrag av Region Skåne och som i sin verksamhet möter vårdnadshavare och barn.
 
Några av policyns inriktningsmål är att:

  • Barnet garanteras sina rättigheter
  • Barnet ges likvärdiga förutsättningar i sina kontakter
  • Barnet ges möjlighet till inflytande
  • Barnet ses som en självständig individ utifrån ålder och mognad
  • Barnet har rätt till subventionerad vård
  • Barnet skyddas mot fysiskt och psykiskt våld samt övergrepp och försummelse
Du hittar policyn på Skane.se under Styrande dokument

Telefonnummer till socialjourer i kommunerna

Ny lista på webbsidan Barn som far illa

På Region Skånes webbsida för Barn som far illa finns nu en lista med telefonnummer till socialjourer i Skånes kommuner. Den kan användas när du vill ha kontakt med socialtjänsten utanför kontorstid. Du hittar den under fliken Socialtjänsten.

Aktuellt om barn i utsatthet

Barn som anhöriga – Avhandling om en familjeintervention i palliativ vård

Läs om Rakel Eklunds doktorsavhandling som har fokus på barns erfarenheter av stödprogrammet The Family Talk Intervention. Avhandlingen belyser barnens erfarenheter av att leva med en förälder som vårdas inom specialiserad palliativ hemsjukvård. Stödprogrammet syftar till att öppna upp för samtal i familjen kring sjukdomen, att öka kunskaperna om sjukdomen och att vara föräldraskapsstödjande.

Sammanlagt deltog 32 familjer i studien, varav 52 barn i åldrarna 6-19 år. 20 av familjerna deltog i interventionen och de andra 12 familjerna utgjorde en jämförelsegrupp.

Studie om hur barn som är anhöriga till patienter med psykisk ohälsa mår

En forskargrupp med Ulf Axberg, professor vid fakultet for sosialfag VID vitenskapelige høgskole samt Gisela Priebe, docent vid institutionen för psykologi vid Lunds universitet, i spetsen står bakom en ny rapport om barn som är anhöriga till patienter i vuxenpsykiatrin. De har studerat hur barnen mår och hur situationen upplevs av barnen.
 
De barn som har det förhållandevis bra uppvisar ändå på gruppnivå egna psykiatriska symtom. Likaså hade även patientens partner i många fall egna psykiska problem. Rapporten belyser hur viktigt det är att inte ta för givet att den andra föräldern mår bra och är fysiskt och/eller psykologiskt tillgänglig för barnet.

Larm från ECPAT om att sexuella övergrepp mot yngre barn ökar på nätet

Barnrättsorganisationen ECPAT (End Child Prostitution, Child Pornography, and Trafficking of Children for Sexual Purposes) beskriver att de ser allt fler bilder och filmer på nätet med yngre barn (från sjuårsåldern) som utför sexuella handlingar på sig själva framför en webbkamera. I en ny rapport från ECPAT beskriver barn och unga hur kontaktförsök från vuxna, hot och tjat om att ta och skicka nakenbilder är vardag.
 
I rapporten ”I början vart det lite läskigt men nu är det vardag” har de pratat med barn och unga samt intervjuat ett antal aktörer som på olika sätt möter yngre barn. Rapporten innehåller även en analys av slumpvis utvalda egenproducerade bilder och filmer som kommit in till ECPAT Hotline under en månads tid. 

Alkoholrapporten 2020:
Alkohol, våld och otrygghet

Årets alkoholrapport från Systembolaget har tema alkohol, våld och otrygghet. Sofia Grönkvist, enhetschef för stöd och utbildning på Barnens rätt i samhället (Bris) är en av de som intervjuas i rapporten och berättar om den stora otrygghet och stress det innebär att leva med en förälder som dricker för mycket. ”Alltför många barn far illa av sina föräldrars alkoholkonsumtion. Det här är ett stort samhällsproblem och vuxna behöver agera.” I rapporten ges konkreta råd för hur du kan hjälpa ett barn som lever med alkoholmissbruk i familjen.

Föreläsningar på webben om alkohol, graviditet och små barns hälsa

Junis, IOGT-NTO, CAN och Länsstyrelserna har tagit fram en webbaserad föreläsningsserie i fyra delar till dig som i din yrkesroll möter blivande föräldrar och föräldrar med små barn. Föreläsningarna handlar om olika ämnen, till exempel FAS – Fetalt alkoholsyndrom – och hur man kan prata med blivande och nyblivna föräldrar om alkohol relaterat till hälsa och barn. Första föreläsningen sändes på webben den 30 september och resterande föreläsningar sänds en gång i veckan därefter.

Rapport från Maskrosbarn: 
Jag tyckte jag bodde i helvetet

Genom enkäter och djupintervjuer har organisationen Maskrosrosbarn tagit del av erfarenheter från 112 barn som har upplevt fysiskt och psykiskt våld hemma. Många av de tillfrågade barnen sa att de trodde det var normalt att vuxna använde våld, och att det tog lång tid för dem att förstå att det inte ska vara så. Resultatet av rapporten visar också att barn ofta har berättat om våldet för någon vuxen men att det inte lett till att de fått hjälp. Det kunde tvärtom leda till att situationen blev värre.

Min tur att berätta 
Barns röster om att leva med våld

Ny rapport från Bris och Stadsmissionen belyser konsekvenserna för barnen när det förekommer våld i nära relationer i deras uppväxtmiljö, ställt mot de rättigheter barn har. I rapporten kommer bland annat barn som lever i skyddat boende till tals, likaså barn som inte har kunnat gå till skolan på länge.

Nya regler för att hindra barnäktenskap

Den 1 juli 2020 stärktes lagen mot tvångsäktenskap och barnäktenskap. Bland annat infördes reseförbud i LVU (Lagen om vård av ungdom) som ska skydda barn från att föras utomlands. Det ger Socialtjänsten ökade möjligheter att agera när barn riskerar att föras ut ur landet för att ingå äktenskap i ett annat land.

Ny Socialtjänstlag – Förslaget är klart!

Inte på 25 år har socialtjänstlagen setts över, men nu är en rejäl genomgång gjord och ett förslag till ny socialtjänstlag är lämnat till regeringen.

I förslaget har barnets rättigheter förtydligats efter att utredningen visat att nuvarande socialtjänstlag medger att barnets rättigheter inte alltid tillgodoses.

Föreläsningar och kunskapsunderlag

Lunchföreläsning från Läkarsällskapet:
Covid-19 – Vad händer med barnen?

Det är lätt att glömma barnen och ungdomarna som bara undantagsvis insjuknar i covid-19 och inte heller utgör någon stor smittorisk. Men barnen påverkas i högsta grad av förändringarna i vardagen med regler för social distansering. För de sårbara ungdomarna i avgångsklasserna kan våren innebära minskade chanser till en ljusnande framtid. Läkarsällskapet erbjöd i juni ett kunskapsutbyte med tema "Covid-19 - Vad händer med barnen?".
 
Medverkade i lunchseminariet gjorde Anna Sarkadi, professor och ordförande i Svensk socialmedicinsk förening, Josef Milerad, docent och ordförande i Svenska skolläkarföreningen, Tobias Alfvén, barnläkare vid Sachsiska barn-och ungdomssjukhuset, Södersjukhuset, docent i global hälsa vid Institutionen för global folkhälsa vid Karolinska Institutet samt tillträdande ordförande i Svenska Läkaresällskapet.

Internationell insamling av erfarenheter kring coronapandemins effekter för barn

Hela världen efterfrågar mer kunskap om vilka effekter covid-19 får för våra barns välbefinnande. Barnafrid deltar i ett globalt initiativ där yrkesverksamma som möter barn anonymt kan samla in covid-relaterade erfarenheter. 
 
Genom appen Covid 4P-log kan yrkesverksamma som möter barn besvarar en fråga om dagen, och på så sätt bidra till att samla in erfarenheter i realtid. Laura Korhonen, professor vid Linköpings universitet och centrumchef för Barnafrid, uppmanar yrkesverksamma som möter barn att ladda ned appen och delta i studien. Målgruppen är exempelvis hälso- och sjukvård, skolpersonal, polis och socialtjänst.
 
Arbetet samordnas av Institute for Inspiring Children’s Futures vid University of Strathclyde, Glasgow.

Nytt digitalt basprogram om våld mot barn

Den 30 september lanserade Barnafrid ett nytt digitalt basprogram om våld mot barn. Basprogrammet bygger på forskning och beprövad erfarenhet och har målet att barn ska bemötas tryggt och kunnigt av professionella i verksamheter som möter barn. Basprogrammet har ett tvärprofessionellt perspektiv, är kostnadsfritt och består av sju digitala kapitel med filmer, texter och fördjupande avsnitt inom varje område.

Tidsåtgång för att se hela basprogrammet beräknas till cirka tre timmar, men det finns möjlighet att pausa programmet och komma tillbaka och fortsätta senare.

För att höra mer om bakgrunden till basprogrammet, dess innehåll och uppbyggnad, kan du ta del av den digitala lanseringskonferensen som ägde rum 30 september.

Se lanseringskonferensen av Basprogram om våld mot barn

Utbildningar och träffar

Save the date: Region Skåne släpper ny rapport om barn i utsatthet

Den 20 november släpper Region Skånes uppdrag för barn i utsatta livssituationer en ny gemensam rapport. För första gången sammanställs data för Barn som anhöriga, Barn som far illa och Hälsoundersökningar på begäran av socialtjänst i Skåne. 
 
Syftet med rapporten är att belysa hälso- och sjukvårdens insatser för barn i utsatta livssituationer de senaste sex åren, men också att stimulera till ytterligare utvecklingsarbete. 
 
I samband med releasen bjuder Kunskapscentrum barnhälsovård in till ett webbinarium där rapporten presenteras. En inbjudan med mer information kommer inom kort. 

Tid: 20 november kl. 9.00-10.00
Plats: Rapporten kommer att presenteras digitalt via Teams.

Digitala grundkurser om Barn som anhöriga och Barn som far illa

På grund av Region Skånes riktlinjer för att minska smittspridning hålls grundkurserna för Barn som anhöriga och Barn som far illa på en digital mötesplattform under hösten. Du anmäler dig som vanligt via utbildningskalendern. Höstens kurstillfällen är just nu fullbokade.
 
Vi avvaktar Region Skånes riktlinjer för möten och utbildningar innan vi tar beslut om eventuellt digitala grundkurser även under våren 2021. Om det krävs kommer vi fortsätta bjuda in till digitala grundkurser.

Uppskjutet tioårsjubileum

Vi på Kunskapscentrum barnhälsovård hade glatt oss åt att bjuda in till ett rejält firande med intressanta föreläsare, viktiga återblickar och spännande framåtspaningar under en dag i början av december med anledning av att vi fyller 10 år. På grund av restriktionerna för att minska smittspridning av covid-19 skjuts firandet på framtiden. Vi hoppas att det inte dröjer allt för länge innan vi kan fira tillsammans med er!

Information från barnskyddsteamen i Skåne

Hösten har dragit in och pandemin ligger kvar som ett underliggande hot. Men vi har lärt oss att leva med restriktionerna och vet mer om hur vi ska skydda oss själva och andra. Vi får hjälpas åt att påminna varandra!

Barnskyddsteamens fortbildningar blev i många delar lagda på is i våras men nu kan vi se att efterfrågan att anlita oss för olika fortbildningsinsatser ökar. I vissa fall i digital form och i andra fall anpassar vi lokalens storlek till pandemirekommendationerna. Tveka inte att kontakta oss!

Barnskyddsteamen har fått en webbsida

Den 5 oktober publicerades barnskyddsteamens nya webbsida. Den ligger under rubriken Projekt och utvecklingsarbete på Vårdgivare Skåne.
Där hittar du information om vad vi gör och kontaktuppgifter, med mera.
 
Framöver hoppas vi kunna lägga upp lite stödmaterial, FAQ och annat matnyttigt inom området.

Barnskyddsvecka, vecka 43

Barnskyddsteamen i Skåne arrangerar för andra året en vecka med aktiviteter med fokus på olika barnskyddsfrågor. I år arrangerar vi tre seminarier med tema Våld mot barn respektive Sexuella övergrepp mot barn.

Eftersom vi är mitt i en pandemi kommer de flesta få delta via webbinarium istället för att delta på plats. Detta har möjliggjorts genom finansiellt stöd av Stiftelsen Justa Gardi. Två av seminarierna arrangeras i samarbete med Child Right Institute inom Lunds Universitet.

Våld mot barn
19 oktober kl. 13.00 – 16.00
Våld mot barn tar avstamp i IVO:s rapport från 2019 ”Barn riskerar att hamna mellan stolarna”.

Ur programmet:

  • Barns erfarenhet av våld i familjen
  • Rättsliga dilemman vid barnavårdsutredningar
  • Barnahus – en samverkansmodell vid brott mot barn?
  • Våld mot det unga barnet, nationell checklista för sjukvården
  • Child-check i akutsjukvård för vuxna
Anmäl dig till webbinariet Våld mot barn via Utbildningskalendern (Vårdgivare Skåne)

Barn och sexuella övergrepp
22 oktober kl. 9.30-12.30 eller kl. 13.00–16.00
Barnskyddsteamet i nordvästra Skåne bjuder in till en föreläsning med Annika Wassberg som sedan 25 år tillbaka har arbetat med frågor rörande barn och unga som begår sexuella övergrepp och har varit utsatta för övergrepp. Hon har på uppdrag av Socialstyrelsen, under mitten av 1990-talet, tillsammans med andra aktörer tagit fram metoder för att arbeta med unga som förgriper sig sexuellt.

Ur föreläsningen:
  • Barn som begår sexuella övergrepp.
  • Hur pratar man med barn om sexuella övergrepp.
  • Hur hanterar man OM barn pratar.
  • Tecken på att ett barn blivit utsatt.
  • Vad är ett normalt/onormalt beteende.
Föreläsningen hålls digitalt och du anmäler dig via mejl till paula.smetana-ekstrom@skane.se

Sexuella övergrepp mot barn
22 oktober 13.00 – 16.00
Vid webbinariet om Sexuella övergrepp mot barn kommer en regional checklista lanseras.

Ur programmet:
  • Sexuella övergrepp mot barn - vad vet vi?
  • Presentation av ny regional checklista för sjukvårdens handläggning och myndighetssamverkan vid sexuella övergrepp
  • Panel med företrädare från olika verksamheter medverkar
Anmäl dig till webbinariet Sexuella övergrepp mot barn via Utbildningskalendern (Vårdgivare Skåne)

Våld i nära relationer

I Sverige utsätts varje år omkring 75 000 kvinnor i åldrarna 15 till 84 år för våld av sin partner eller tidigare partner. Det motsvarar två procent av alla kvinnor i Sverige. Var tredje vecka dör en kvinna efter att ha blivit utsatt för våld i hemmet.
 
Finns det barn? Vi måste fråga om det finns barn. Barn tar skada.

Tips:

Just nu finns serien En våldsam kärlek på Svt play. En serie i fem delar om våld i nära relationer.
 

Nyheter från respektive barnskyddsteam

Barnskyddsteam Sus

Sus barnskyddsteam har fått en ny medarbetare
Socionom Christina Mironidou har efterträtt Johan Andersson, som fått annat arbete. Christina har lång erfarenhet inom socialtjänsten och kommer närmast från Lunds kommun.

Barnskyddsteam nordost

Samverkansprojekt mellan vård och kommun
Barnskyddsteamet i nordöstra Skåne har fått möjlighet att starta ett samverkansprojekt mellan vård och kommun. Verksamheter som deltagit har varit Vuxenpsykiatrin Kristianstad – Hässleholm, Barn- och ungdomshabiliteringen Kristianstad – Hässleholm, VO Barn och ungdom (Barnkliniken) och tre socialtjänster i nordöstra Skåne – Hässleholm, Osby och Bromölla. Genom att fysiskt mötas i grupper från såväl kommun som hälso- och sjukvård har vi lärt känna varandras verksamheter och underlättat samarbete. Vi har haft gemensamma utbildningar. Vi har lärt oss hur viktigt det är med en bra avsändare i anmälan och öka nåbarheten för socialtjänsten.

När det gäller hälsoundersökningar begärda av socialtjänsten, HUBS, så har socialtjänsten varit närvarande och försökt förbättrade frågeställningar.

Barnskyddsteamet nordost medverkade under Skåneveckan för psykisk hälsa

Under rubriken "Vem uppmärksammar barnen när de behöver det som mest?" har vi deltagit i en informativ intervju med barnombud Pia Bredberg och Eva-Britt Strandh från vuxenpsykiatrin i Kristianstad.

Se intervjun i efterhand

Riksdagsledamot på studiebesök
Måndagen den 12 oktober kom en riksdagsledamot i socialutskottet och gjorde studiebesök i vår verksamhet.

Barn som anhöriga  | Barn som far illa  | Hälsoundersökning på begäran av socialtjänst

Kunskapscentrum barnhälsovård, Region Skåne
Redaktör: Emelie Svensson emelie.a.svensson@skane.se

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och en hållbar utveckling i hela Skåne. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.

Avprenumerera