Region Skånes kulturförvaltning
Nyhetsbrev om biblioteksutveckling
Webbversion • Tipsa en kollega!Prenumerera

Läsfrämjande insatser på Skånska bibliotek

Bibliotekens lagstadgade läsfrämjande uppdrag är ryggraden i bibliotekens verksamhet och utgör en oumbärlig samhällsinsats. Enligt den senaste PISA-studien hör Sverige till ett av fem OECD-länder i världen som har högst uppmätt läsförståelse: 82 % av svenska 15-åringar klarar att läsa svårare texter. De har ett ordförråd som ligger på 50000-70000 ord. Men samtidigt har resterande, det vill säga nästan var femte 15-åring, svaga läskunskaper med ett ordförråd på runt 17000 ord och klarar inte att läsa en enkel text.
En klyfta på 23000 ord som är svår att överbrygga.

För två år sedan lyssnade jag på logopeden och forskaren Eva-Kristina Salameh. Något hon sa stannade hos mig: ”alla som besöker ert bibliotek ska gå därifrån med nya ord”.

Bibliotekariers gedigna och ihärdiga läsfrämjande arbete är ovärderligt. Ni tar vid redan när barnen kommer till världen, med insatser som Bokstart, och fortsätter kontinuerligt med att förse människor med nya ord genom hela livet. Det jobbar 768 personer på de Skånska biblioteken och vi har ett samlat bokbestånd på mer än 3,5 miljoner böcker och 800 000 e-böcker. Visst borde vi klara att överbrygga klyftan med 23000 ord!

/Annelien van der Tang Eliasson, utvecklare bibliotek

OKTOBER
15

Påminnelse: sök bidrag till biblioteksutveckling senast
den 15 oktober!

Folkbibliotek i Skåne kan söka bidrag för utvecklingsprojekt som träffar något av följande områden som de beskrivs i Region Skånes
regionala biblioteksplan:
demokrati och fri åsiktsbildning, digitalisering, folkbibliotek för alla, samt litteratur- och läsfrämjande.

Läsning på Moderna Museet i Malmö. Foto: Susanne Lindblad.

Nya Bokstartsspår

Under tre år har Region Skånes kulturförvaltning fått bidrag av Kulturrådet för att utveckla Bokstart i Skåne. Idag jobbar 26 av Skånes 33 kommuner med Bokstart. Vi delar ett axplock av pågående Bokstartsprojekt.

Den 9 oktober släpptes också en ny rapport, "Bokstart i Sverige", som tagits fram på uppdrag av Kulturrådet. I rapporten samlas erfarenheter och kunskap kring Bokstarts arbete hittills samt presentationer av förslag och riktning för vidare införande i fler kommuner och regioner.

VR-experimentet på
Ängelholms bibliotek

Ängelholms bibliotek har fått bidrag inom experimentspåret för att utforska nya sätt att arbeta med läslust och berättarglädje genom att låta barn möta de litterära världarna både via läsning och Virtual Reality.

Foto: Ängelholms bibliotek. 

VR-experimentet i Ängelholm →

Virtual Reality på
Vellinge bibliotek

Vellinge bibliotek har sedan ett par år tillbaka ett Virtual Reality-labb som de nu med hjälp av Stärkta bibliotek vill vidareutveckla med fokus på teknikdrivet skapande och berättande.

Foto: Vellinge bibliotek.

Virtual Reality i Vellinge →

Shared Reading

Den läs- och litteraturfrämjande metoden Shared Reading har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Läs om vår nya utbildning och om erfarenheter från Helsingborgs stadsbibliotek av att praktisera Shared Reading digitalt. 

Jason Timbuktu Diakités bok
"En droppe midnatt"

Lund Läser och hip hop som läs- och skrivfrämjande aktivitet

Folkbiblioteken i Lund har fått bidrag inom experimentspåret för att ägna en del av det större projektet Lund Läser åt att arbeta med hip hop som ett sätt att inspirera unga och unga vuxna till eget skrivande och att stärka dem i sin skrivprocess. Lund Läser utgår i år ifrån Jason Timbuktu Diakités bok "En droppe midnatt", där hip hop är ett självklart tema.

I anknytning till detta vill vi passa på att åter tipsa om forskarstudien "Hiphop som folkbildning med implikationer på läs- och skrivfrämjande" av Johan Söderman, som skrevs på uppdrag av Region Skåne för att studera kopplingen mellan läs- och skrivfrämjande och unga som deltar i hiphopaktiviteter inom olika skånska studieförbund.

Foto: Skurups bibliotek

LasseMaja och cirkusmysteriet på Skurups bibliotek

Skurups bibliotek fick utvecklingsbidrag för att under sommaren hålla i utställningen LasseMaja och cirkusmysteriet – en interaktiv lekutställning för barn i alla åldrar.

Läs om hur pandemin fick Skurups bibliotek att hitta nya arbetssätt, öppna upp sig för nya kanaler ut och på så sätt nå ut till fler.

Foto: Malmö stad

Delaktighet för barn 0-8 år på biblioteken i Malmö

Den 8 september bjöd Biblioteken i Malmö in till en förmiddag med lansering av inspirationsboken om delaktighet på bibliotek för de yngsta barnen.
Läs inspirationsboken om delaktighet för barn 0-8 år  →

Med utgångspunkt i delaktighet undersöktes hur barnkonventionen kan genomföras i praktiken i bibliotekens vardagliga arbete. Ylva Mårtens, radiojournalist med program som Barnen i P1 och Barnens romanpris deltog med en inspirationsföreläsning.
Se utbildningsfilmer i barnrättsbaserat utvecklingsarbete →

Bild från fansinet skapat av deltagarna. 

Serier och högläsning med Seriestorm

Under hösten höll Seriestorm fyra workshopar i skapande och högläsning med serier som utgångspunkt för barn i åldrarna 9-14 år på Malmö stadsbibliotek och på fritidsgården Mötesplatsen på Nydala. Ett experimentspårs-projekt där deltagarna utgick från karaktärerna från serierna/filmen Black Panther och det utopiska landet Wakanda i Afrika. De fick utrymme att reflektera och fantisera och skapa serier tillsammans genom att bygga på varandras berättelser. De som ville fick också framträda inför publik och läsa upp replikerna i sina serier som samtidigt visades på projektor med musik och ljudeffekter. 

Ett fansin med alla serier som skapats av deltagarna under träffarna har tryckts upp.

Missa inte höstens kommande arrangemang och kompetensutveckling!
OKT
19

Malmö stadsbibliotek bjuder till två digitala träffar för kompetensutveckling i vardagsarabiska, den 19 oktober och den 2 november.

OKT
20

En digital samtalsserie om Framtidens berättande arrangeras av Region Skåne och Malmö universitet för att lyfta erfarenheter kring framtidens berättande inom alla kulturområden. 

OKT
21

Sjöbo bibliotek bjuder in till en föreläsning med Emanuel Karlsten om bibliotekens roll i att skapa förtroende för demokrati. 

NOV
16

Nina Pascoal, bibliotekarie på Helsingborgs stadsbibliotek, håller en föreläsning om skrivarcirklar på bibliotek, utifrån ett projekt under våren som resulterat i en antologi.

NOV
25

Biblioteken i Malmö och Folkbiblioteken i Lund bjuder in till en utvecklingsdag med fokus på hbtq-litteratur med författarebsök av Saga Becker.

NOV
25

Nu har du möjlighet att ansöka till en utbildning i Shared reading med inriktning äldreomsorg  den 25-27 november på Sankt Gertrud i Malmö. 

OKTOBER
22

Träffpunkt biblioteksplaner: 
Armens längd och tilliten till bibliotekets demokratiska uppdrag

Träffpunkt Biblioteksplaner 2020 äger rum digitalt och arrangeras av Kungliga biblioteket i samarbete med Kulturrådet och Myndigheten för tillgängliga medier. Anmäl dig senast 19 oktober!

Biblioteksutveckling  | Kontakta oss

Region Skånes kulturförvaltning, 205 25 Malmö
Växel: 040-675 37 50 E-post: kultur@skane.se

Region Skåne ansvarar för vården i Skåne och har dessutom ett ansvar för utvecklingen av näringsliv, kollektivtrafik, kultur och samarbete med andra regioner i och utanför Sverige. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.