Nyheter, aktuella frågor och pågående arbete rörande sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne.

Kunskapscentrum kvinnohälsa
Nyhetsbrev kvinnohälsa
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev kvinnohälsa

Oktober 2020

I detta nyhetsbrev:

Snart uppdaterade rekommendationer för BMM med anledning av covid-19
Skåningarna är positiva till amning
Webbinarium om undersökning av amningsvården i Skåne
Första digitala introduktionen till arbetet på barnmorskemottagning
Ny patientinformation om glukosbelastning i Skåne
Ändringar i riktlinjer för tuberkulosscreening under graviditet
Utskick av graviditetsenkäten fördröjs
Ny årsrapport från Graviditetsregistret
Allt fler skånska kvinnor går på sina cellkontroller
Nationell utvärdering av livmoderhalsscreening
Gravida och covid-19 på arbetsplatsen
Coronapandemin i ett jämställdhetsperspektiv
Utbildningdag för barnmorskor blir digital
Webbutbildning: Barnmorskans samtal om alkohol
Jubileumsföreläsningar ställs in
m.m.

Snart uppdaterade rekommendationer för BMM med anledning av covid-19

Det har visat sig att coronapandemin är något vi kommer att behöva leva med en längre tid. Vi arbetar nu därför för att fram uppdaterade regionala rekommendationer för arbetet på barnmorskemottagningen utifrån rådande läge. Områden som vi vet att det är angeläget med en uppdatering kring är bland annat föräldragrupper, vem som kan delta vid besök och rutiner för kallelse till cellprov.

Vi på Kunskapscentrum kvinnohälsa samarbetar med Smittskydd Skåne, Vårdhygien och Primärvården och hoppas kunna återkomma med färdiga rekommendationer inom kort!

Skåningarna är positiva till amning

Den 24 september släppte Skånepanelen en medborgarundersökning om kunskap och attityder kring amning. Undersökningen gjordes på initiativ av Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum barnhälsovård och svaren från nästan 6000 skåningar visar att en stor majoritet av skåningarna generellt är positivt inställda till amning. Samtidigt råder en stor osäkerhet kring amningens hälsofördelar. Svaren från medborgarundersökningen är ännu en viktig del pågående arbetet med att ta fram en regional amningsstrategi för Skåne.

Skånska bebisar får äta i fred – positiva attityder till offentlig amning

Se SVT:s inslag om Skånepanelens undersökning av attityder och kunskap om amning.

I klippet Mammor om offentlig amning: "Känns naturligt" kan du också ta del av två mammors erfarenheter av att amma offentligt.

Webbinarium om undersökning av amningsvården i Skåne

Som en del i arbetet med en regional amningsstrategi önskades en bättre förståelse för läget i amningsvården i Skåne. Mot denna bakgrund togs en webbenkät fram med frågor baserade på WHO:s implementeringsguide ”Tio steg för en lyckad amning”.

Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum barnhälsovård bjuder nu in alla respondenter och övriga intresserade till ett webbinarium den 21 oktober där resultaten från enkäten kommer att presenteras.

Angelägna resultat
Med enkäten har vi identifierat flera områden där amningsvården kan stärkas och utvecklas. Vi sammanställer just nu resultatet i form av en rapport som är tänkt att användas som ett underlag för framtida verksamhetsutveckling av amningsvården med målet att vända de negativa amningstalen i Skåne.

Första digitala introduktionen till arbetet på barnmorskemottagning

Den 15 september var det dags för första dagen av Kunskapscenter kvinnohälsas introduktionsutbildning för barnmorskor och läkare verksamma på barnmorskemottagningarna i Skåne.

Utbildningen består av två heldagar. Vanligtvis brukar vi vara tillsammans under dessa två heldagar men denna höst såg utbildningen annorlunda ut. På grund av corona har vi fått hitta nya former att mötas och förmedla kunskap mellan varandra. Utbildningen består i höst av två dagar med föreläsningar och gruppdiskussioner via en digital plattform.

Detta var den första digitala utbildningen som Kunskapscentrum kvinnohälsa erbjuder. Vi från kunskapscentrum var alla lite nervösa över tekniken och det nya formatet. Det var skönt att vara ett team och hjälpas åt med att lösa småtekniska problem som uppstod under dagen.

Under första dagen var det 15 deltagare som deltog. Tillsammans i gruppen fanns många års erfarenhet av att arbeta på barnmorskemottagningar! Fantastiska diskussioner och stort utbyte av erfarenheter och kunskap mellan deltagarna skedde trots att deltagarna befann sig utspridda över Skåne - i vardagsrum, arbetsrum och kontor.

Utbildningen bestod av liveföreläsningar, inspelade filmer, olika patientfall och gruppdiskussioner. Gruppen fick bland annat följa ”Charlotte” på hälsosamtal och eftervårdsbesök, vi fördjupade oss i tyreoideasjukdomar, anemi och fetma under graviditet. På eftermiddagen fick vi en föreläsning om psykisk hälsa och ohälsa.
Nu ser vi verkligen fram emot att få träffa alla deltagna igen för dag två av utbildningen! Den 6 oktober ses vi igen för att få ta del av bland annat amning, jämställt föräldraskap, gruppledareskap, våld i nära relation, antikonception och cervixcancerprevention.

Text: Louise Blomqvist

Ny patientinformation om glukosbelastning i Skåne

Nu finns en ny sida på Vårdguiden 1177.se med information om hur glukosbelastningen går till i Skåne. Innehållet riktar sig till gravida i Skåne och innehåller bland annat information om hur den gravida ska förbereda sig inför undersökningen och hur själva undersökningen går till.

Regionala riktlinjer

Ändringar i riktlinjer för tuberkulosscreening under graviditet

Folkhälsomyndigheten har under sommaren justerat gränsen för vad som anses som land med ökad risk för tuberkulos. Gränsen har höjts från 25/100 000 till 40/100 000. Denna gräns avser främst vilka barn som ska BCG-vaccineras. I den nya listan från Folkhälsomyndigheten är högriskländerna (>100/100 000) markerade. Gravida från dessa länder är den primära målgruppen för TB-screening på BMM. Vi rekommenderar fortsatt att asylsökande gravida även från länder med ”ökad risk” provtas.

Uppdaterade regionala riktlinjer finns på Vårdgivare Skåne > Vårdriktlinjer > Kvinnosjukdomar och förlossning

Lista från Folkhälsomyndigheten över länder med ökad risk för tuberkulos

Innan sommaren reviderades även följande riktlinjer:

  • Regionala riktlinjer för urinvägsinfektioner under graviditet
  • Regionala riktlinjer för fetal RHD-screening och profylax
  • Regionala riktlinjer för fosterdiagnostik i första trimestern
  • Regionala riktlinjer för mödrahälsovården gällande kvinnor som genomgått viktminskningskirurgi
  • Regionala riktlinjer för anemiscreening inom basmödrahälsovården

Alla regionala riktlinjer för kvinnosjukdomar och förlossning hittar du på Skane.se/barnmorska

Aktuellt om sexuell och reproduktiv hälsa

Utskick av graviditetsenkäten fördröjs

Planerad start för den nationella graviditetsenkäten var den 1 oktober, men på grund av tekniska problem har det blivit en försening av utskicket. Det finns inget nytt startdatum i nuläget men prognosen är att det rör sig om en kortare försening.

Ingen i målgruppen kommer att missa sin enkät på grund av förseningen. Alla som skulle ha fått enkäten från den 1 oktober kommer att inkluderas när enkäten väl kommer igång.

Genom den nationella graviditetsenkäten har kvinnor som föder barn möjlighet att svara på frågor om hur de upplever vården och sin egen hälsa – före, under och efter förlossning.

Samlad information för hälso- och sjukvårdspersonal
På Vårdgivare Skåne finns samlad fakta om vad du och din verksamhet behöver känna till för att ge kvinnorna rätt information inför utskicket av enkäten. Här finns bland annat hänvisning till information på 1177.se och informationsmaterial som du kan överlämna till kvinnan. Du hittar också länk till nationell information som vårdpersonal kan ta del av, med fördjupande frågor och svar.

Bild: Graviditetsregistret

Ny årsrapport från Graviditetsregistret

Graviditetsregistrets årsrapport för 2019 är här. Rapporten visar att mödrahälsovården i allt fler regioner når de nationella målvärdena för andel gravida som screenas för riskbruk av alkohol, AUDIT (95%), andel gravida som tillfrågas om våldsutsatthet (95%) samt andel kvinnor som gör ett eftervårdsbesök efter förlossningen (85%). Framförallt har andelen kvinnor som kommit på eftervårdsbesök ökat under 2019. Detta är troligtvis ett resultat av den stora uppmärksamhet som ägnats eftervård, bland annat uppföljning av förlossningsskador.

Andra resultat som sticker ut är bland annat att antalet gravida som träffar en läkare av graviditetsrelaterade skäl ökar för varje år och att det är fler gravida som träffar läkare tre eller fler gånger under graviditeten.

I en separat del av rapporten visas data relaterade till covid-19 under graviditet och förlossning från våren/sommaren 2020.

Allt fler skånska kvinnor går på sina cellprovskontroller

Regionalt cancercentrum Syds årsrapport för 2019 visar att andelen skånska kvinnor som går på sina kontroller för cellförändringar i livmoderhalsen och HPV har ökat stadigt i alla åldersgrupper de senaste åren. 83,5 procent av skånska kvinnor blir kontrollerade inom screeningprogrammet för livmoderhalscancer, jämfört med 79,4 procent i landet.

Bredare vaccin av HPV från hösten 2020
Sedan 2012 erbjuds alla flickor i årskurs 5 vaccination mot HPV som orsakar 70 procent av all livmoderhalscancer. Från och med hösten 2020 används ett bredare vaccin som förebygger 95 procent av all livmoderhalscancer och ges till både flickor och pojkar i årskurs 5.

Nationell utvärdering av livmoderhalsscreening

Socialstyrelsen har publicerat den första nationella utvärderingen av livmoderhalsscreening som följer upp hur väl screeningen fungerar i förhållande till de Nationella riktlinjerna. Idag kallas en hög andel av kvinnorna till livmoderhalsscreening och deltagandet är stort. Men det finns regionala skillnader. Det har även tagit tid för alla regioner att införa cellprovtagning med analys för HPV.

Utvärderingen visar också att alla kvinnor med avvikande cellprov behöver följas upp. Och att det är svårt att nå fram till vissa grupper av kvinnor.

Gravida och covid-19 på arbetsplatsen
– försiktighetsprincipen ska råda

Arbetsmiljöverket har fastslagit att arbetstagare som är gravida inte ska arbeta med behandling eller omvårdnad av patienter eller omvårdnadstagare med konstaterad infektion av covid-19. Beslutet grundar sig i de särskilda risker som kan kopplas till den som är gravid.

1 av 100 barn får alkoholrelaterade skador

Under september månad uppmärksammades Fetal Alcohol Spectrum Disorders (FASD) awareness över hela världen. I Sverige uppmärksammades FAS-dagen den 9 september bland annat genom 1 av 100-kampanjen, särskilt framtagen för att öka kunskapen kring alkoholrelaterade fosterskador. Den riktar sig särskilt till socialtjänsten men även för oss som arbetar och möter gravida, barn och ungdomar. Här kan du testa dina kunskaper om alkoholens effekt under fostertiden.

Läs mer på 1av100.se

Föreläsningar om alkohol, graviditet och små barns hälsa

Organisationen Junis erbjuder tillsammans med IOGT-NTO, CAN och Länsstyrelserna en föreläsningsserie i fyra delar om Alkohol, graviditet och små barns hälsa. Första föreläsningen sändes på webben den 30 september och resterande föreläsningar sänds en gång i veckan därefter.

Länk till mer information och anmälan

”Fråga Liv” – Livsmedelsverkets snabbguide för gravida

Bild på "Liv" från Livsmedelsverkets webbsida.

Livsmedelsverket har lanserat nya webbsidor för gravida. På webben finns nu bland annat guiden Fråga Liv – en ny sökfunktion där gravida snabbt kan söka fram information om ett visst livsmedel.
Gravida – råd om bra mat (Livsmedelsverket)

Internationella klimakteriedagen – 18 oktober

Den 18 oktober är det den internationella klimakteriedagen. Då kommer Socialstyrelsen bland annat att uppmärksamma sitt material om Levnadsvanor och klimakteriet.

Behandling av depression under och efter graviditet - vad ska forskningen mäta?

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) har låtit relevanta intressenter från flera länder (framför allt patienter, forskare samt vårdpersonal) fastställa vilka utfall som ska ingå i ett Core Outcome Set (COS) för framtida forskningsstudier avseende behandling av depression under samt efter graviditet.

Projektet är ett regeringsuppdrag och ingår i regeringens satsning på kvinnohälsa.

Samlad kunskap från regeringens satsningar inom kvinnohälsa

Inom regeringens satsning för att stärka förlossningsvården och kvinnors hälsa har Statens beredning för social och medicinsk utvärdering (SBU) fått flera uppdrag med syfte att sammanställa och tillgängliggöra kunskap.

På sbu.se finns nu en webbsida med samlad information om alla projekt inom detta område, både färdiga rapporter och information om pågående projekt.

Coronapandemin i ett jämställdhetsperspektiv

Enligt Jämställdhetsmyndigheten kan covid-19-pandemin få konsekvenser inom samtliga delmål i den svenska jämställdhetspolitiken.

De flesta som är involverade i att utforma och fatta beslut välden över är män. Ungefär en fjärdedel av världens parlamentsledamöter och mindre än 10 procent av världens stats- eller regeringschefer är kvinnor. Detta innebär att män i mycket större utsträckning är involverade i beslut som tas inom offentlig sektor och politik på grund av covid-19. Att kvinnor har mindre makt och möjlighet i att delta i beslutfattande kan leda till att kvinnors behov inte tillgodoses i lika stor omfattning vid beslut.
Coronaepidemin kan dock leda till ett mer jämställt samhälle eftersom fler män arbetar inom de branscher som riskerar arbetslöshet och kvinnor är överrepresenterade i skola, sjukvård och omsorg där ett stort behov av arbetskraft finns och ses framöver. Detta kan leda till att fler pappor stannar hemma och ett mer jämställt uttag av föräldrapenning.

Utbildningar

Utbildningsdag för medarbetare på barnmorskemottagningarna i Skåne blir digital

Fruktsamhet och assisterad befruktning – möjligheter och utmaningar

På grund av rådande situation med covid-19 kommer höstens utbildningsdag för medarbetare på barnmorskemottagningarna i Skåne endast att erbjudas digitalt. Utbildningsdagen kommer att sändas live den 24 november med möjlighet att ställa frågor till föreläsarna.  

Utbildningsdagen kommer även att spelas in och finnas tillgänglig digitalt året ut för dig som inte har möjlighet att delta den 24 november.

Anmälan sker via utbildningskalendern oavsett om du kan delta den 24 november eller önskar se föreläsningarna i efterhand.

Datum

24 november

Lokal

Utbildningen erbjuds digitalt

Tid

08:30-16:00

Webbutbildning:
Barnmorskans samtal om alkohol

Kunskapscentrum kvinnohälsa har tagit fram ett digitalt utbildningspaket om barnmorskans samtal om alkohol riktat till alla som arbetar på barnmorskemottagning i Skåne. Du kan genomföra utbildningen på egen hand, men vi rekommenderar att du gör den i grupp tillsammans med kollegor. För dig som genomför utbildningen i grupp finns en instruktion som underlättar planering och genomförande.

Utbildningen går igenom den senaste forskningen om riskerna med alkohol innan, under och efter en graviditet med fokus på barnmorskans samtal kring alkohol med blivande föräldrar.

Materialet är baserat på en utbildningsfilm från Svenska barnmorskeförbundet i samarbete med Systembolaget. Medverkande i filmen är bland annat bland annat överläkare Åsa Magnusson, psykolog Pia Risholm Mothander och Barnläkare Ihsan Sarman.

Inloggning på utbildningsportalen för privata vårdgivare
Du som arbetar för en privat vårdgivare och inte varit inloggad på Region Skånes utbildningsportal tidigare kan behöva registrera dig innan du når kurssidan. Det gör du via Skane.se/utbildningsportalen

Servicedesk kan hjälpa dig med frågor om RSID och inloggning tel. 077-67 30 000.

Jubileumsföreläsningar ställs in

Jubileumsföreläsningarna som var planerade i december 2020 för att fira att Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum barnhälsovård fyller fem respektive tio år kommer dessvärre att ställas in med anledning av de fortsatta restriktionerna på grund av covid-19.

Prenumerera på nyheter om sexuell
och reproduktiv hälsa i Skåne

I Nyhetsbrev kvinnohälsa delar vi på Kunskapscentrum kvinnohälsa med oss av information om pågående arbete, aktuell forskning och nyheter rörande sexuell och reproduktiv hälsa. Vi bevakar främst utvecklingen lokalt i Skåne men även i övriga landet och världen.  

Kunskapscentrum kvinnohälsa, Region Skåne
Baltzarsgatan 31, 205 02 Malmö
Tel: 040-623 93 15
E-post: kunskapscentrum.kh.pv@skane.se 

Redaktör Nyhetsbrev kvinnohälsa
Emelie Svensson: emelie.a.svensson@skane.se
Bilder från Scandinav bildbyrå.

Avprenumerera