Nyhetsbrev för yrkesverksamma inom Primärvård, Specialistminneskliniker, kommuner och andra intresserade

Kunskapscentrum demenssjukdomar
Nyhetsbrev
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev Kunskapscentrum demenssjukdomar

Nr 4 - våren 2021

Hej!

År 2020 kommer att bli året som vi minns som ett år med en pandemi. En pandemi som påverkade alla, så även oss på Kunskapscentrum (KC) demenssjukdomar och våra olika målgrupper. Fysiska utbildningar och nätverksträffar fick ställas in och det blev en stor, digital omställning. En stor del av KC demenssjukdomars personal blev omställda till andra arbeten inom vården för att möta det ökade behovet av vård. Trots detta genomfördes många aktiviteter. Du kan läsa mer i vår verksamhetsberättelse.

Året präglades även av den nya kunskapsstyrningsorganisationen. Den bygger på ett gemensamt beslut vid Sveriges regioner att införa ett nationellt system för kunskapsstyrning i hälso- och sjukvården. Målet är att den bästa kunskapen ska finnas tillgänglig och användas i varje patientmöte. Det finns 26 nationella programområden (NPO) som leder Kunskapsstyrningen inom sitt område. Demenssjukdomar återfinns i NPO ”Äldres hälsa” som nu har tagit fram ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp. 

I Skåne finns ett kunskapsstyrningsråd med uppdrag att leda, styra och samordna Region Skånes kunskapsstyrning. Här ingår det lokala programområdet (LPO) för äldres hälsa. Denna nya organisation innebär att framtiden för regionens kunskapscentra är oviss. I november 2020 skulle ett förslag läggas fram i Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) som skulle innebära halverad budget för KC demenssjukdomar under 2021 och ingen finansiering alls under 2022. Detta förslag återremitterades dock och ett nytt förslag kommer att läggas fram i HSN den 6 maj. Vad detta innebär för KC demenssjukdomar vet vi inte i dagsläget. 

Mer att läsa om i detta nyhetsbrev:

  • Nätverksträff och utbildningar för dig som arbetar på vårdcentral
  • Migrationsskolan; Rapportsläpp: Ett mångkulturellt kognitivt testbatteri, Boka utbildad minnestolk och Informationsblad om minnesutredning på olika språk 
  • Vill du själv utbilda dina medarbetare?
  • Tillgång till MoCA-testet via KC demenssjukdomar 
  • Aktuellt
Vårhälsningar från Eva Granvik, enhetschef på KC demenssjukdomar. 


Besök vår hemsida

För dig som arbetar på vårdcentral

Är du sjuksköterska eller arbetsterapeut med ansvar för kognitiva utredningar eller omhändertagande av personer med kognitiv svikt/demenssjukdom på din vårdcentral?

Då är du välkommen att vara med i KC demenssjukdomars nätverk. Vi arrangerar nätverksträff 2 gånger/år i syfte att tillhandahålla fortbildning och möjlighet till kunskapsutbyte. I dagsläget har 129 av Skånes 161 ackrediterade vårdcentraler en representant med i vårt nätverk. För deltagande i nätverket eller övriga frågor inom ramen för vårdcentralens ansvar, vänligen kontakta Annsofie Svensson, vårdutvecklare/sjuksköterska.

Nätverksträff och vårdcentralsspecifika utbildningar 

Det senaste året har tyvärr inneburit såväl inställda nätverksträffar som utbildningar. Vi beklagar detta. Men torsdag 3 juni är det så äntligen dags för en fysisk nätverksträff. Vi har möjliggjort för ökat deltagande och därför åter öppnat upp möjligheten till anmälan. Har du önskemål om ämnen/frågor du önskar lyfta eller veta mer om? Kontakta Annsofie Svensson

Vårdcentralsspecifika utbildningar våren 2021: 

  • Tisdag 1 juni Utbildningsdag 1; Utredning, diagnostik och behandling av personer med kognitiv svikt/demenssjukdom. Fullsatt.  
  • Onsdag 2 juni Utbildningsdag 2; Kognitiv testning och strukturerat arbetssätt runt personer med kognitiv svikt/demenssjukdom. Fullsatt
  • Onsdag 16 juni Utbildningsdag 2; Kognitiv testning och strukturerat arbetssätt runt personer med kognitiv svikt/demenssjukdom. 6 platser kvar. 

Migrationsskolan

Rapportsläpp - Ett mångkulturellt kognitivt testbatteri 

Vid ett nationellt seminarium den 12 februari presenterade Migrationsskolan rapporten Ett mångkulturellt kognitivt testbatteri – att främja personcentrerad kognitiv utredning. I rapporten presenteras ett utvecklingsarbete där Migrationsskolan har jämfört ett mångkulturellt testbatteri bestående av fyra test, med test som traditionellt används under kognitiv utredning. Syftet med arbetet har varit att undersöka om testresultaten är påverkade av faktorer som kön, ålder, utbildningsnivå och huruvida patienten är inrikes eller utrikes född. Rapporten finns för nedladdning här.


Rapport - Ett mångkulturellt testbatteri

Boka utbildad minnestolk 

När vårdpersonal och patient inte talar samma språk ska tolk tillkallas för att underlätta kommunikationen. Detta är särskilt viktigt vid kognitiv utredning som förutsätter fungerande samspel mellan vårdpersonal och patient. I syfte att stärka den kognitiva utredningen som sker genom tolk har Migrationsskolan utbildat tolkar om de vanligaste kognitiva sjukdomarna och den kognitiva utredningen. För närvarande finns drygt 60 utbildade minnestolkar på 15 olika språkDu som ska göra en kognitiv utredning där tolk ska medverka kan boka utbildad minnestolk. Se bifogade länkar.

Informationsblad om minnesutredning på olika språk 

Informationsblad om minnesutredning har översatts på ytterligare språk och finns nu tillgängligt på 19 olika språk. De nya språken är: spanska, thailändska och vietnamesiska. Nedan hittar du vilka språk som är tillgängliga. 

Utbildningar

Vill du själv utbilda dina medarbetare?

Vi arbetar för att Skåne ska bli ett demensvänligt samhälle. För att klara det behöver vi personer med kunskap och erfarenhet inom området, som vill hålla i utbildningar. KC demenssjukdomar tillhandahåller utbildningsmaterial och stöttar utbildarna. Allt för att säkerställa att alla personer som möter eller arbetar i Skåne ska kunna känna sig trygga i hur de bäst kan möta målgruppens behov.

Vill du bli en del av det? På länken nedan kan du läsa mer. Frågor? Kontakta Sigrid Kulneff, vårdutvecklare/sjuksköterska.

Utbudet av utbildningar ökar allt eftersom utbildningarna blir klara. I dagsläget finns utbildningar framtagna för Specialiserade vård, Kommun, Anhöriga samt för Personen som själv fått en diagnos. Vi arbetar för närvarande med att färdigställa en fördjupning inom smärta hos personer med demens samt ett utbildningsmaterial som riktar sig mot primärvården. Utbildningarna sker under våren helt digitalt.  Välkommen med din anmälan! 

Aktuellt

Tillgång till MoCA-testet via KC demenssjukdomar 

Ägarna till MoCA-testet ställer numer krav på att man som användare ska ha gått en webbaserad certifieringsutbildning för att få tillgång till deras test. Detta för att öka kvaliteten på utförande och tolkning. Kunskap om detta är dock lika viktigt oavsett vilket kognitivt test som utförs. Av denna anledning genomförde KC demenssjukdomar under 2018 ett kvalitetsarbete som resulterade i instruktionsfilmer till samtliga rekommenderade kognitiva test inom ramen för den basala kognitiva utredningen i Skåne. Till dessa togs även två manualer fram; Manual för testledare samt Manual för bedömning och tolkning.  

Ni kan därför, efter att ha tagit del av nämnda material, få tillgång till MoCA-testet via Annsofie Svensson på KC demenssjukdomar, och behöver således inte genomföra certifieringsutbildningen. 

Uppdaterad webbutbildning 

Svenskt Demenscentrum har publicerat en uppdaterad version av webbutbildningen Demens ABC som vänder sig till vård och omsorgspersonal. En grundläggande utbildning utifrån de vanligaste demenssjukdomarna baserad på de nationella styrdokumenten. Innehållet är strukturerat i 10 separata kapitel som kan utföras i egen takt.

Ett tips är även de fördjupande webbutbildningarna Demens ABC plus som är framtagna utifrån vilken del av vårdkedjan vi arbetar: Sjukhus, Primärvård, Särskilt boende, Anhöriga, Hemtjänst samt Biståndshandläggare.  

Vill du veta mer om demenssjukdomar? 

Vill du fördjupa dina kunskaper, hålla dig uppdaterad inom området och få nyheter i ett större perspektiv rekommenderas följande nationella aktörer: 

BPSD-registret i Skåne

Det nationella kvalitetsregistret för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens (BPSD) utgår från Region Skåne som har det juridiska ansvaret för registret (centralt personuppgiftansvar, CPUA). Samtliga skånska kommuner har någon enhet som är ansluten och på hemsidan går det att se resultat uppdelat på kommunnivå, under fliken som heter ”Rapporter, statistik och kvalitetsindikatorer”. Det går tex att utläsa att Klippans kommun är den kommun som har högst andel personer med Alzheimers sjukdom som har symtomlindrande behandling av de som registrerats i BPSD-registret (totalt 19 personer år 2020, Figur 1).

Figur 1. Andel registrerade personer med Alzheimers sjukdom som har symtomlindrande behandling.

I Skåne är man bättre än övriga län i riket när det gäller att arbeta i multiprofessionella team med BPSD-registret. Allra bäst är man i Burlövs kommun där 97 % av arbetet görs i team, Figur 2.

Figur 2. Registreringar i Riket, Skåne län och Burlöv. 

Om du vill veta mer om kvalitetsindikatorerna och hur det ser ut i din kommun eller om BPSD-registrets arbete, klicka nedan.

Kunskapscentrum demenssjukdomar, Region Skåne
Sankt Johannesgatan 8, 211 46 Malmö
E-post: 
kc.minneskliniken.sus@skane.se
Hemsida:
skane.se/kcdemens

Redaktör nyhetsbrev demenssjukdomar:
Annsofie Svensson
annsofie.svensson@skane.se

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och en hållbar utveckling i hela Skåne. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.

Avprenumerera