Region Skånes kulturförvaltning
Nyhetsbrev om biblioteksutveckling
Webbversion • Tipsa en kollega!Prenumerera

Folkbibliotek för alla

FN:s Agenda 2030 innehåller sjutton mål för hållbar ekonomisk, miljömässig och social utveckling. Biblioteken är viktiga institutioner för att uppnå målen, inte minst genom den sammanlänkande roll de spelar i lokalsamhället. Under den pågående pandemin ser vi hur biblioteken samlar sina krafter och ändrar sina kontaktytor för att upprätthålla förbindelsen med lokalsamhället.

I årets första nyhetsbrev har vi tema språkcaféer. Språkcaféer är en aktivitet som har pågått och utvecklats under pandemin. Det är en sådan insats som förbinder människor med varandra, men som också kan vara ett sätt att tillsammans bygga kunskap för att förbättra och vidareutveckla det egna loksamhället. Genom språkcaféer bidrar biblioteken till hållbar utveckling och mål 4: God utbildning för alla, mål 10: Minskad ojämlikhet och kanske till och med till mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen. Samverkan i lokalsamhället är oumbärlig för utveckling. För att stötta arbetet med kommunernas biblioteksplaner har Kulturförvaltningen med metoden Framtidsdialog under 2020 tillsammans med Lunds universitet bland annat utforskat vilka samarbetsytor som finns för biblioteken. 2020 inledde vi också arbetet med att se över vår infrastruktur för mediesamverkan i Skåne utifrån Agenda 2030.

TEMA: Språkcaféer

Stina Knutsson, bibliotekarie i Båstad.

Båstads biblioteks språkcafé tilldelas integrationspris

I höstas fick Båstads biblioteks språkcafé, efter att ha blivit nominerade av biblioteksbesökare, kommunens integrationspris. Priset delades ut under den årliga näringslivsgalan. Vi har ställt några frågor till Stina Knutsson, ansvarig bibliotekarie.

Delar av MORO:s styrelse: (från vänster) Janne Hako, Isa Tiilikainen, Jasmin-Leyla Virta och Kia Salmela.

Önskemål om språkcaféer av sverigefinska ungdomsföreningen MORO

Under ett samråd med Region Skåne, Malmö Stad, Länsstyrelsen Skåne och den sverigefinska ungdomsföreningen MORO framkom det en del önskemål om språkträning i svenska, både språkkurser och språkcaféer. Kia Salmela, representant för MORO berättar om de behov ungdomarna har.

Familjen Helsingborgs affisch med texten "Välkommen att delta i våra digitala språkcaféer"

Familjen Helsingborg samarbetar kring digitala språkcaféer

Biblioteken i Familjen Helsingborg samarbetar sedan ett par veckor kring digitala språkcaféer. Vi ställde några frågor till de ansvariga på biblioteken om hur de tycker att det fungerat hittills med de digitala träffarna.

Unga Malmö Stadsteatern håller i Skapande skola-kurs på en skola. Foto: Emmalisa Pauly

Biblioteken och barnkonventionen

Camilla Sjöstrand, utvecklare barn och unga, på Region Skånes kulturförvaltning reflekterar kring det första året med barnkonventionen som svensk lag, och ger konkreta tips och verktyg för hur folkbiblioteken kan tänka och utbilda sig och arbeta barnrättsbaserat. Artikeln bjuder också på material som går att använda i era verksamheter, och information om vilket stöd ni kan få från oss som arbetar med biblioteksutveckling. 

Bild från Stora utvecklingsdagen 2018.
Foto: Nils Bergendahl.

Metodhandbok om Framtidsdialoger på gång

Förra året utvecklades ett nytt samarbete kring metoden Framtidsdialog. Den regionala biblioteksverksamheten prövar ett nytt arbetssätt och forskare från Lunds universitet följer och bidrar till utvecklingen av metoden. Samarbetet går nu in i en ny fas. Under våren ska en metodhandbok tas fram.

Logo Agenda 2030: Globala målen för hållbar utveckling

Bibliotek, samling och Agenda 2030

I veckan undertecknades ett tvåårigt avtal mellan Region Skånes kulturförvaltning och Regionservice kring de vardagliga medietransporterna. Sedan september har vi en arbetsgrupp med representanter från olika bibliotek i Skåne för att utforska hur vi kan arbeta på ett hållbart sätt, utifrån Agenda 2030.

Omslagsbild till den regionala biblioteksplanen: Venetia Lärlund i projektet Romska sagor på Lunds stadsbibliotek. Foto: Tove Eriksson.

Ny regional biblioteksplan på gång

Under året kommer den regionala biblioteksplanen för perioden 2017-2020 att revideras och skrivas om till en ny regional biblioteksplan som ska gälla för perioden 2021-2024. Vi delar med oss av lärdomar från de senaste åren och hur vi blickar mot framtiden, bland annat med hjälp av visioner och ambitioner som Skånes folkbibliotekschefer delat med oss.

Omslag till foldern med texten "Bibblan funkar - där jag hittar, förstår och känner mig trygg".

Bibblan funkar

Bibblan funkar är ett projekt på Stockholms stadsbibliotek i vilket de har skapat en folder med konkreta tips och förslag på hur biblioteket och bibliotekets verksamhet kan bli mer kognitivt tillgängligt. Med kognitiv tillgänglighet menas att besökare hittar, förstår och känner sig trygga under biblioteksbesöket.

Digital omställning under pandemin

I Post- och telestyrelsens (PTS) rapport Digital omställning till följd av Covid-19 kan man läsa om erfarenheter från flera områden sedan pandemin startade, PTS ger också förslag på åtgärder. I rapporten ingår en beskrivning av bibliotekssektorns omställning, och ett förslag om att öka bibliotekens digitala tillgänglighet. Bland åtgärdsförslagen finns att skapa en nationell digital biblioteksplattform.

MARS
18

Stora utvecklingsdagen 2021

För fjärde året i rad välkomnar vi er till Stora utvecklingsdagen! Var med och ta del av andras erfarenheter, lyssna till intressanta samtal, besök vår mässdel och mingla med kollegor! Dagen är gratis och kommer att äga rum digitalt.

Omslagsbilden till kulturplanen är hämtad från en familjevisning på Moderna Museet Malmö.
Foto: Sanna Dolck Wall.

Regional kulturplan för Skåne 2021-2024

Den nya regionala kulturplanen för Skåne som började gälla den 1 januari har nu fått en grafisk form med ett fantastiskt bildmaterial från olika kulturverksamheter runtom i Skåne och finns tillgänglig att ladda ned som pdf. 

MARS
19

Kick-off för den nya regionala kulturplanen för Skåne

Den 19 mars bjuder Region Skåne in kommuner och kulturliv till ett inspirerande kulturpolitiskt möte med utgångpunkt i den nya regionala kulturplanen. Arrangemanget modereras av Johanna Koljonen och gästar gör bland andra Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder och forskaren Jonna Bornemark. 

Passa på att ta del av två inspirerande dagar och anmäl er både till Stora utvecklingsdagen kulturplanens kick-off!

FEBRUARI
25

Slutkonferens: Digitalt först med användaren i fokus

Kungliga biblioteket bjuder in till en digital slutkonferens, där de summerar tre år med Digitalt först med användaren i fokus och reflekterar kring folkbibliotekens förutsättningar att fortsätta utvecklas som nav för digital kompetens och demokratisk infrastruktur.

MARS
11

Järnvägssjuka, fake news och juvenism – om unga och digitalisering

Biblioteken i Kristianstad arrangerar en föreläsning för bibliotekspersonal med Elza Dunkels som berättar om sin forskning kring unga och nätet. Föreläsningen är kostnadsfri och genomförs digitalt.

MARS
25

Robotar och ritblock – digital biblioteksverksamhet för barn och unga

Den 25 mars arrangerar biblioteken i Kristianstad en föreläsning med Linn Holmstedt om digital biblioteksverksamhet utifrån sin rapport Robotar och ritblock. Föreläsningen är kostnadsfri och genomförs digitalt.

APRIL
15

Lågaffektivt bemötande - hur får vi till det i vardagen?

Landskrona stadsbibliotek anordnar en utbildningsdag i lågaffektivt bemötande med Jeanette Ånmark.

Biblioteksutveckling  | Kontakta oss

Region Skånes kulturförvaltning, 205 25 Malmö
Växel: 040-675 37 50 E-post: kultur@skane.se

Region Skåne ansvarar för vården i Skåne och har dessutom ett ansvar för utvecklingen av näringsliv, kollektivtrafik, kultur och samarbete med andra regioner i och utanför Sverige. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.