En reformering av svensk hälso- och sjukvård pågår, det vill säga en omställning till en nära vård. Som ett led i omställningen har Sveriges kommuner och regioner, SKR, och regeringen nyligen ingått en överenskommelse där staten avsätter strax över sex miljarder kronor för arbetet med den nära vården.
Nära vård är ingen ny organisationsnivå eller en benämning på dagens primärvård. SKR beskriver att nära vård är ett nytt sätt att arbeta med hälsa, vård och omsorg. Det handlar om att arbeta personcentrerat, stärka tillgängligheten och öka kontinuiteten.
I Västra Götaland tar en länsgemensam utvecklingsstrategi för god och nära vård form. Det sker mellan länets kommuner och Västra Götalandsregionen och innehåller områden där samverkan bidrar till en förbättring av vården nära invånarna.
Hälso- och sjukvårdsavtalet är en gemensam grund vid framtagandet av utvecklingsstrategin, tillsammans med den samverkan som sker i Vårdsamverkan Västra Götaland, både länsgemensam och på delregional nivå.
Omställningen gör primärvården till hälso- och sjukvårdens nav och sätter patientens behov i centrum. Kommuner och regioner genomför redan omfattande satsningar på att skapa vårdkedjor där rätt vård ges på rätt plats av personal med rätt kompetens.
Kommunalförbundet har i uppdrag av sina medlemskommuner att stödja i detta omställningsarbete.
Jeanette Lämmel
Förbundsdirektör