Nyhetsbrev för kontaktpersoner för Barn som far illa, barnombud samt andra intresserade.

Kunskapscentrum barnhälsovård
Nyhetsbrev barn i utsatthet
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev barn i utsatthet

Nr. 3  maj 2020 

Välkommen till nyhetsbrevet från Region Skånes uppdrag som arbetar med barn i utsatta livssituationer. Vi som står för innehållet är uppdragen Barn som anhörigaBarn som far illa och Hälsoundersökning på begäran av socialtjänst (tidigare BBIC). Det är tre regionala uppdrag placerade på Region Skånes Kunskapscentrum barnhälsovård.

Information om hälsoundersökning riktad till barn och unga

Många av barnen och ungdomarna som kommer för hälsoundersökning vet inte varför de blivit kallade och det finns ett behov av information riktad specifikt till barn-och ungdomar. Arbetet med att ta fram ett sådant informationsmaterial har påbörjats.

Nytt vårdprogram på gång om hälsoundersökningar på begäran av socialtjänsten

Arbetet med en vårdriktlinje för hälsoundersökningar på begäran av socialtjänsten har påbörjats under våren. I arbetsgruppen ingår flera olika yrkeskategorier och det finns representanter från både beställare, utförare och administration. Vi hoppas att arbetet ska göra att det blir tydligare hur det ska gå till när undersökningen beställs, förtydliga rutinerna i remissförfarande och övrig administration kring undersökningen.

Vårdprogram om våld i nära relationer
har uppdaterats

Det regionala vårdprogrammet för våld i nära relationer har uppdaterats. Utöver mindre justeringar och korrigeringar av länkar så finns nu ett nytt avsnitt om Skånes barnskyddsteam. I vårdprogrammet anges i vilka situationer hälso- och sjukvårdspersonal ska fråga, hur frågan kan ställas och vilket stöd patienten kan få.
 
Det finns nu också en affisch med budskapet ”Känner du dig trygg hemma?” att sätta upp i väntrum. Affischen går att ladda ner på samma webbsida som vårdprogrammet.
 
Vårdprogram Våld i nära relationer och affischer hittar du på Skane.se/valdinararelationer
 
Med anledning av att coronapandemin kan innebära en ännu svårare situation för de som är utsatta för våld i hemmet finns en kampanjsida om våld i nära relationer på Vårdgivare Skåne som uppmärksammar frågan.

Vi ska fråga om våld

Det finns flera verksamheter i Region Skåne som rutinmässigt frågar patienter om våld. Här berättar hälso- och sjukvårdspersonal i några av dessa verksamheter hur de tar sig an frågan när den våldsutsatta har barn eller är ett barn.

Att rutinmässigt fråga om våld
– vad säger forskningen?

Våld i nära relationer har långtgående konsekvenser för människors liv och hälsa och är viktigt att upptäcka. Att fråga om våld är alltid viktigt och aktuellt men är än mer så under nuvarande pandemi när familjer är mer isolerade.

I Sverige har ungefär hälften av alla kvinnor någon gång under sitt liv erfarit våld eller hot om våld från en man. Över 30 procent har varit utsatta i en nära relation.

Det finns starkt forskningsstöd för att våld och hot har mycket negativa konsekvenser för hälsan. Våldet är en större riskfaktor för ohälsa och för tidig död hos kvinnor under 45 år, än andra kända riskfaktorer såsom rökning, högt blodtryck och övervikt. Studier visar att kvinnor som utsatts för våld har sämre fysisk och psykisk hälsa, lägre livskvalitet och har mer kontakt med sjukvården. Därför bör frågor om våldsutsatthet höra till en medicinsk anamnes. Vid våld i nära relationer är det oftast kvinnor och barn som är utsatta men det är viktigt att påminna sig om att även män blir utsatta.

Våld i familjen drabbar i allra högsta grad barnen. Det påverkar barnet psykiskt, fysiskt och socialt, och har långtgående konsekvenser för barnets hälsa och utveckling. De negativa konsekvenserna av våldet är desamma oavsett om barnet själv utsätts för våld eller om barnet bevittnar det.

Den allvarligaste riskfaktorn för barnmisshandel är... 

Använd KVÅ-kod vid anmälan till socialtjänsten på BVC

Du som är kontaktperson för barn som far illa på BVC får gärna hjälpa till att sprida informationen om att vid anmälan till socialtjänsten ska KVÅ-kodregistrering med GD008 göras i barnets PMO BHV-journal.
 
I PMO BHV-journal ligger åtgärdskoden i modul Åtgärd. Registreringen går sedan över till PASIS. Koden används inom barnhälsovården sedan i början av förra året. För frågor om detta, kontakta PMO-support.

Broschyrer för att samtala med barn om våld

Allmänna barnhuset har tagit fram broschyrer för att samtala med barn om våld – en för yngre och en för äldre barn. I materialet finns bland annat exempel på hur det är vanligt att reagera och var man kan få hjälp och stöd.

När någon gjort dig illa – för små barn

När någon gjort dig illa – för lite äldre barn

Intervju

Föräldrastöd – en viktig insats för barn och ungas hälsa

Frida Flygare, psykolog på Föräldrastödet 6-12 år.
Foto: Privat bild

Föräldrastödet 6-12 år en psykologverksamhet inom Region Skåne som erbjuder samtalsstöd. Mottagningen tar vid efter BVC-tiden där det annars uppstår ett glapp just vad gäller ett hälsofrämjande stöd riktat till föräldrar. Ett värdefullt tips att ge till föräldrar i behov av stöd.

En enkel och kravlös ingång till någon att prata med kan göra stor skillnad för den som behöver extra stöd i sitt föräldraskap. Frida Flygare är psykolog på föräldrastödet 6-12 år och berättar att en viktig del i deras arbete är att skapa en hög tillgänglighet och göra det enkelt att ta kontakt.

På webben finns mer information om hur du kommer i kontakt med mottagningen.
Föräldrahälsomottagning Föräldrastödet 6-12 år (Vard.skane.se)

Aktuellt om barn i utsatthet

Tips på stöd för psykisk hälsa i kristid

Sveriges kommuner och regioner har på en och samma webbsida samlat tips på aktiviteter för hur psykisk ohälsa i kristid kan hanteras av människor i alla åldrar, även barn.

Jämställdhetsministern håller pressträff för barn om corona

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, som är ansvarig för barnrättspolitik i regeringen, håller pressträffar för barn för att besvara barns frågor om det nya coronaviruset.
 

Både mammor och pappors alkoholkonsumtion kan påverka foster

Att gravida avråds från alkoholkonsumtion är ett faktum sedan länge, men både den blivande mamman och pappans alkoholkonsumtion innan graviditeten kan påverka fostret negativt är mindre känt.

Viktig forskning med jämställdhetsperspektiv presenteras i rapporten Alkohol, graviditet och spädbarns hälsa. Att förhindra alkoholskador hos barnet är inte längre enbart den gravidas ansvar.

Alla människor som vill bli föräldrar i framtiden behöver se över sina alkoholvanor.

Få barn som växer upp i miljöer med alkoholmissbruk får stöd

Junis, IOGT/NTO:s organisation för barn, har släppt sin årliga rapport om kommuners stöd till barn i familjer med missbruk. Organisationen rapporterar att 320 000 barn i Sverige påverkas negativt av en förälders drickande men enbart en procent av dessa (3 244 barn) fick stöd av sin kommun under 2019.
 

Barndom utan baksmälla

Systembolaget och ett antal barnrättsorganisationer har gått samman och tagit fram material att använda för att stödja barn som växer upp i miljöer med alkoholmissbruk. Materialet består bland annat av handfasta råd till vuxna, och skriften Avgörande ögonblick – gör mer för de barn som drabbas av sina föräldrars alkoholproblem som kan skrivas ut och användas i patientmöten, läggas i väntrum med mera.

Ny rapport om multiutsatta barn

Ny rapport från Stiftelsen Allmänna barnhuset fördjupar kunskaperna kring barn som utsätts för flera typer av misshandel. Rapporten bygger på barn och ungdomar som svarat anonymt och inkluderar därför även barn som inte tidigare haft myndighetskontakt. Detta ger en mer realistisk bild av utsatta barn jämfört med vad antalet orosanmälningar gör och ger värdefulla kunskaper i våldsförebyggande arbetet.

Ny rapport om barns syn på sina rättigheter

Barnombudsmannens nya rapport lyfter ett högaktuellt ämne med tanke på att barnkonventionen blev lag i år – barnens syn på sina rättigheter samt allmänhetens uppfattningar om barnets rättigheter. Barnombudsmannen har tittat på domstolarnas arbete ur ett barnrättsperspektiv. Rapporten lyfter flera förbättringsområden där barnperspektivet behöver förstärkas ytterligare.

Digitala gruppträffar för unga omsorgsgivare

Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NKA) erbjuder stödjande digitala gruppträffar till ungdomar i ålder 15-17 år som ger vård, stöd eller hjälp till någon som är sjuk, mår psykiskt dåligt, har en funktionsnedsättning eller har problem med alkohol och droger.

Utbildningar och träffar

Utbildningsdag för läkare den 9 juni blir webbutbildning

Den 9 juni planeras en utbildningsdag för läkare som utför hälsoundersökningar av barn som ska placeras av socialtjänsten. På grund av rådande pandemi kommer kursen göras om till en webbutbildning. När vi kan mötas fysiskt igen kommer vi att behöva fylla på utbildningen med fördjupning kring specifika frågor och workshops.

Höstens utbildningar och forum

I Utbildningskalendern på Vårdgivare Skåne finns höstens Barnforum och Grundkurser i Barn som anhöriga och Barn som far illa öppna för anmälan.

Information från barnskyddsteamen i Skåne

Barnskyddsarbete i coronatid

Barnskyddsteamen i Skåne har som de flesta verksamheter i vården påverkats av pandemin, flera av oss har ökat sitt kliniska arbete och en del av barnskyddsarbetet har förändrats. Men det betyder inte att barnskyddsarbetet avstannat! Bland annat stödjer vi flera enheter att ta fram lokala rutiner för att uppmärksamma barns situation.

Vi förbereder oss även inför hösten och försöker ta fram digitala alternativ för fortbildningar om behovet att social distans och reserestriktioner kvarstår.

I tider av kris, vid social isolering där vuxna blir oroliga för arbetslöshet och försämrad ekonomi är barn extra utsatta! Vi vill uppmana och uppmuntra alla i vården att hålla kvar fokus på barnens situation!

När det uppstår frågor och osäkerhet, lyft gärna luren till barnskyddsteamen.

Barnskyddsteam Nordöstra Skåne
Konsulttelefon: 044-309 15 46
Telefontider: vardagar kl. 09.00-15.00
E-post: Asa.M.Gustafsson@skane.se

Barnskyddsteam Nordvästra Skåne
Konsulttelefon: 042-406 16 85
Telefontider: vardagar kl. 09:00-15:00
E-post: Bjorn.H.Jonsson@skane.se

Barnskyddsteam Skånes universitetssjukhus (SUS)
Konsulttelefon: 046-17 79 84
Telefontider: vardagar kl. 08.30-16.00
E-post: barnskyddsteam.sus@skane.se

Barnskyddsfrågan aktuell på Sus ledningsmöte

Fredagen den 8 maj fick samtliga chefer inom Sus möjlighet att lyssna till Barnskyddsteamets resultat, erfarenheter från första årets arbete och om att barn som far illa både är en patientsäkerhets- och arbetsmiljöfråga.

Barnskyddsteamet uppmanar nu dig som är ute i verksamheterna att diskutera med din närmsta chef var ni just nu befinner er i ert barnskyddsarbete och hur ni kan ta hjälp av teamet för att stärka er förmåga att identifiera barn som far illa. I din verksamhet kan det handla om allt från konsultationer av svåra ärenden, hjälp med kompetenspåfyllnad, förbättrad samverkan med socialtjänst och polis. Men det kan också innebära stöd kring metodutveckling, checklistor eller andra verktyg i vardagen. Vi finns till för er!

Viktig fakta: Sus Barnskyddsteam konsulterades under 2019 vid över 280 tillfällen, en gång per dag måndag till fredag, där knappt en fjärdedel handlade om administrativa frågor. Under samma tidsperiod fick drygt 2 900 medarbetare utbildning i barnskyddsfrågor. Tillsammans stärker vi skyddet för barn som far illa eller riskerar att fara illa!

Länk till Ledningsforum 8 maj (inslag nr. 6 för mer fakta om Sus Barnskyddsteams arbete – 15 minuter)

Save the date: Barnskyddsvecka, vecka 43

I höst är det åter dags för en uppmärksamhetsvecka för barnskydd som arrangeras av barnskyddsteamen i Skåne tillsammans med Lunds Universitet. Barnskyddsveckan blir i år vecka 43 och vi vill göra reklam för några aktiviteter som redan nu är planerade.

Våld mot barn
19 oktober 13.00 – 16.00
Barn riskerar bli utan hjälp och stöd – IVO redogör för resultat av regional tillsyn av våld i nära relationer. Hur kan vården och socialtjänsten arbeta för att barns erfarenheter av våld lyfts fram?
Målgrupp: politiker och chefer i kommuner och region, andra intresserade
Lokal: Lux aula, Helgonavägen 3, Lund
 
Sexuella övergrepp mot barn
22 oktober 13.00 – 16.00
Presentation av forskningsläget samt lansering av ny regional checklista för handläggning och samverkan vid sexuella övergrepp.
Målgrupp: vårdpersonal från alla verksamheter
Lokal: Jubileumsaulan, Sus Malmö
 
Har du själv eller din verksamhet idéer om egna aktiviteter den veckan så kontakta gärna ditt Barnskyddsteam för support!

Vi arbetar för att kunna arrangera seminarierna både med fysiska deltagare samt i form av webbsändning.

Barn som anhöriga  | Barn som far illa  | Hälsoundersökning på begäran av socialtjänst

Kunskapscentrum barnhälsovård, Region Skåne
Redaktör: Emelie Svensson emelie.a.svensson@skane.se

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och en hållbar utveckling i hela Skåne. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.

Avprenumerera