Nyhetsbrev njurtransplantation, maj 2020
Skånes universitetssjukhus

Så påverkas transplantations-verksamheten av covid-19

Under de senaste månaderna har transplantationsverksamheten, som alla andra delar av sjukvården, behövt anpassa och förändra arbetssätt, verksamhet och rutiner på grund av covid-19-pandemin. 

Detta har tyvärr fått negativ effekt för en del av våra patienter. Därför är det glädjande att vi nu, med rådande ”stabilt läge” i vår region, har fått klartecken att återuppta vissa delar av verksamheten.

Bland annat kan vi, i likhet med övriga enheter i Sverige, återuppta transplantationerna med levande donatorer (LD). I vår region kommer LD-verksamheten starta vecka 20 med planen att genomföra ett par angelägna transplantationer före det planerade ordinarie sommaruppehållet. Transplantationsmottagningen kan åter inkludera fysiska besök för vissa patienter som har planerade operationer eller som ska sättas upp på väntelistan.
 
Verksamheten har tagit fram särskilda rutiner för covid-provtagningar, slutenvård och patientselektion med hänsyn tagen till fortsatt pågående pandemi. SPK (Simultaneous Pancreas Kidney) kommer att utföras hos selekterade patienter med låg morbiditet och förväntad snabb återhämtning. PTA (Pancreas Transplantation Alone) kommer fortsatt att vara nedlagda, medan transplantation med organ från avlidna donatorer pågår som tidigare. 

Ny nationell donationspärm (DBD) i Sverige

För första gången sedan den introducerades i mitten på 80-talet är donationspärmen nu nationell. Det innebär att den finns tillgänglig på landets alla intensivvårdsavdelningar, operations- och anestesienheter där organdonationer utförs. Den nya pärmen innehåller några regionala anpassningar, men har i princip samma innehåll och likadant utseende i hela landet.  

Pärmen är tänkt att användas som en handlingsplan i donationsprocessen där döden fastställs med direkta kriterier, så kallad DBD (Donation after Brain Death, ”donation då döden inträffar efter primär hjärnskada”). Syftet är att vägleda och underlätta för all personal som är delaktig i denna process.  

Pärmen är framtagen av transplantationskoordinatorerna i Sverige i samverkan med transplantationsenheterna och regionalt donationsansvariga läkare och sjuksköterskor. Faktagranskning har även skett av i övrigt berörda verksamheter.

Slutrapport från det nationella DCD-projektet

Under drygt fyra års tid har donation efter cirkulationsstillestånd (DCD) tillämpats framgångsrikt på utvalda pilotenheter i Sverige (i vår region på IVA Kristianstad och IVA Malmö).

Vid slutkonferensen i Stockholm den 10 mars 2020 presenterades slutrapporten. Den beskriver DCD-projektets bakgrund och genomförande, hur DCD-processer har fallit ut utifrån både personals och närståendes perspektiv samt resultaten för de transplanterade patienterna. Förutsättningar och stöd för en vidare nationell implementering finns också med i rapporten.

Kommande utbildningar

Datum

Aktivitet

5-6 nov

EDHEP, Stiftsgården Åkersberg, Höör

24-26 nov

Avancerad Donationsutbildning, Torekov
Läs mer

Ansvarig för nyhetsbrevet är Alireza Biglarnia, överläkare njurtransplantation, Skånes universitetssjukhus. Har du tips på nyheter eller vill lämna synpunkter? Kontakta maria.ohm@skane.se

Hos Södra sjukvårdsregionen hittar du samlad information om arbetet med organ- och vävnadsdonation i regionen. Läs mer om organ- och vävnadsdonation på
Södra sjukvårdsregionens webbplats.