Nyhetsbrev från Lysekils kommun

Läs online

Nyhetsbrev för företagare i Lysekils kommun

I nyhetsbrevet vill vi förmedla information som är intressant och aktuell för dig som företagare.

I detta nyhetsbrev kan du läsa om:
Lysekil klättrar i undersökningen Insikt, Upphandling på landets tio-i-topp-lista
- Välkommen på frukostmöte i Lysekil 29 maj
- NLC bjuder in till nätverkslunch 14 maj
- Företagarna Lysekil välkomnar till träff 16 maj
- Inspirationsafton inför Kulturdagarna, träff 27 maj
- Krögarmöte med bra dialog
- Tips: Felanmäl via kommunens app
- Bygglovsteamet fortsätter med drop in
- Välbesökt frukostmöte på Skaftö
- Invigning av skylt på Skaftö
- Behöver du anställa? Verksamt ger tips
- Stafettpinnens senaste etapp

God läsning önskar Elisabeth och Mikael!  

Följ oss gärna på Facebook för senaste nytt!
@lysekilskommunsnaringsliv

Upphandling bland tio-i-topp

Vi är mycket stolta över att upphandling i Lysekils kommun placerar sig på plats 9 av 100 deltagande kommuner i servicemätningen Insikt 2023! Insikt är en undersökning via Sveriges Kommuner och Regioner som går ut till företagare och ideella föreningar som haft ett myndighetsärende hos kommunen.

– Vi är glada att vi ser förbättringar både på det totala resultatet och de flesta områdena, i synnerhet Upphandling. Ett av våra fyra utvecklingsmål är att erbjuda ett gott företagsklimat där det finns bra förutsättningar att starta, driva och utveckla sitt företag. Det pågår ett gemensamt arbete, både internt och med våra företagsorganisationer, i syfte att tillsammans skapa just det där goda klimatet. Resultatet i mätningen kan ses som ett kvitto att vi är på rätt väg, säger Karolina Samuelsson, kommundirektör i Lysekils kommun.

Mätningarna i undersökningen görs inom följande områden: brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll, serveringstillstånd och upphandling.

Resultat övriga myndighetsområden
Totalt sett placerar sig Lysekils kommun på plats 152 av 198 kommuner i mätningen för år 2023. Jämfört med föregående år ökar NKI, ”nöjd-kund-index”, med två poäng till 72. Snittet i landets kommuner är 75.

Av fyra redovisade myndighetsområden har tre ökat i värde, den högsta ökningen står mark för som ökar från 69 till 78 i NKI. Både bygg och livsmedel ökar med fyra i värde. Miljö minskar sin NKI från 70 till 56 vilket räknas som ett lågt betyg.

Bland delområdena får bemötande högst betyg med 78 och effektivitet lägst med 71.

Frukostmöte i Lysekil

Varmt välkommen på vårens sista frukostmöte, denna gång bjuder vi in er till kommunhuset.

På agendan står:
- Katarina Barter, SIQ, "Så kan du genom SIQ managementmodell nå hållbar framgång"
- Anne Bergeld Gunnäs, maritim verksamhetsutvecklare på Lysekils kommun, berättar om kommunens initiativ i den hållbara blå omställningen
- Runda kring bordet och tid att nätverka 

Datum: 29 maj
Tid: 07.30 - 09.00
Plats: KF-salen i kommunhuset, Kungsgatan 44, Lysekil
Anmälan: Senast 28 maj till Elisabeth Jonsson

NLC bjuder in till nätverkslunch

Nu bjuder Näringslivscentrum in medlemmar och andra intresserade företagare till Företagslunch igen. Gäst denna gång är Anki Lindgren, Stångenäs Försäkringar.

Datum: 14 maj
Tid: 11.30-13.00 
Plats: Restaurang Rosvik
Anmälan: Senast måndag förmiddag 13 maj på info@nlclysekil.se

Lunchen är till självkostnadspris.

Företagarna Lysekil bjuder in till träff

Torsdagen 16 maj är du välkommen till en träff med Företagarna Lysekil på Luna Vingård. Medlemmar i Företagarna Munkedal och Sotenäs är också välkomna!

Ägaren av Luna Vingård, Javier Amador, kommer först att visa runt i vingården och berätta om arbetet med deras vinproduktion. Efter detta serveras middag.

Tid: Torsdagen 16 maj kl.18:00
Plats: Luna Vingård , Dalskogen 102 i Lysekil.
Kostnad: 350:-/person (betalas på plats)

Anmälan senast 8 maj. Ange Lammfilé eller Havskatt vid anmälan.
 

Save the date

Lysekils kommun bjuder in till en inspirationsafton inför Kulturdagarna 2024.
Aktörer som är verksamma inom upplevelsebranschen, det vill säga ni som är aktiva inom kultur- och besöksnäring, är varmt välkomna.

Syftet är att inspirera, bli inspirerad och möta andra aktörer inom samma näring.

Tid: Måndag 27 maj kl.18.00
Plats: Brastad Folkets Hus
För mer information eller anmälan kontakta  kajsa.flink@lysekil.se
 
Aktiviteten är en del av interregprojektet Upplevelsenäring.

Krögarmöte med bra dialog

23 april hölls vårens krögarmöte. Det var ett härligt gäng som träffades. Med på mötet fanns även alkoholhandläggare, polis, räddningstjänsten, arbetsförmedlingen m.fl.

Lägebild

Vår lokalpolis inleder med att berätta att lägesbilden i Lysekil ser bra ut för tillfället. Flera gripande och många förebyggande insatser i samarbete med Lysekils kommun har lett till en lugnare situation "på stan". Detta bekräftar även våra krögare. Även våld och skadegörelse ligger på lägsta nivå på flera år.
Vad gäller sommarpoliser kommer det finnas ökad förstärkning under 4 veckor.

Tips inför kommande säsong
Räddningstjänsten berättade om de insatser som görs för den ökade säkerheten på verksamheterna exempelvis brandskydd. Vikten av förebyggande arbete, och att alla anställda vet hur man agerar om brand uppstår.

Det kommer in färre klagomål vad gäller buller från verksamheterna. Här jobbar våra krögare på ett väldigt bra sätt för att hålla oljud till ett minimum.

Evenemangssamordnare bjuder in våra restauranger till att medverka på Lysekils Kulturdagar, exempelvis servera en Kulturmeny eller Hjälterätt (temat på Kulturdagarna) så det verkligen genomsyrar hela kommunen att det är Kulturdagar.

Flera kommande evenemang diskuterades. Benjamin Ingrosso, Cruisingen m.m. Det blir en sommar med många spännande händelser. Vi ser fram mot en trygg och fin sommar i Lysekils kommun.

Tips: Felanmäl via kommunens app

Ibland kanske du ser fel eller faror före oss, därför har vi nu gjort det enklare för dig att felanmäla saker som du tycker bör åtgärdas i vår kommun.

Felanmäl via app
Nu kan du även felanmäla via din smartphone, ladda ner vår app Felanmälan Lysekils kommun och aktivera telefonens platstjänster så blir det enklare att ange vilken plats i ditt ärende handlar om.

Tack för samarbetet!

Öppet hus - Bygglov

Du vet väl att kommunens bygglovsteam har öppet hus varannan vecka så att du enkelt kan få rådgivning i frågor som rör bygglov?

Om inte tiderna nedan passar kan du också få rådgivning via teams eller per telefon. Boka tid genom att mejla planochbygg@lysekil.se

Fram till sommaren finns de på plats i kommunhuset:
8 maj kl. 15-17
22 maj kl. 9-12
5 juni kl. 15-17
19 juni kl. 9-12

Var: entréplan i kommunhuset på Kungsgatan 44. Ta gärna med skisser eller annat material.

Välbesökt frukostmöte hos Grundsunds Marina 

Fredagsmorgonen bjöd på ett mycket välbesökt och trevligt frukostmöte i strålande vårsol på Grundsunds Marina AB.

Till en både delikat och vacker liten frukostbuffé inledde Jonas Wilén med att presentera sitt fina företag och sina framtidsvisioner.
Efter honom fortsatte Joakim Hagetoft, enhetschef på samhällsbyggnadskontoret, att berätta om kommunens planer för utveckling och förbättringsarbete.
Maggie Grundén informerade om arbetet i Destination Skaftö med många olika samarbetsprojekt och nätverk som pågår för fullt.

Frukostträffen avslutades med en presentationsrunda kring borden och en rundtur på företaget för de som önskade. Stort tack till Jonas för ditt värdskap!

Invigning av ny skylt på Skaftö

Efter frukostträffen på Grundsunds Marina väntade invigning av den nya skylt som Destination Skaftö monterat vid Skaftöbron.

Kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Johansson fick äran att klippa bandet. Skylten syftar till att året runt välkomna tillresande gäster, såväl bilister som cyklister, med matnyttig information och QR-koder.
En väldigt fin skylt, med snygga bilder tycker vi!

Behöver du anställa?

Har ditt företag högsäsong på sommaren och du behöver se över bemanningen? 
På verksamt.se hittar du ett avsnitt om personal och rekrytering där du kan räkna ut vad en anställd kostar, se vad ett avtal ska innehålla och vilka regler det finns kring arbetstider.

Stafettpinnens senaste etapp

Stafettpinnen har denna etapp tagit sig från Jenny Elfström på StyleByJE till  Angelica Svanberg Grafisk form.

Angelica firar i år 15 år i branschen. Hon drivs av att göra helheten inom såväl webb som trycksaker (grafiska profiler, logotyper, storformat till mässor, visitkort, broschyrer mm) och har många lokala kunder.

Stefattpinnen är ett sätt att uppmärksamma och besöka olika företag. Det är företaget som får besök som väljer nästa företag. Stafettpinnen ger er företagare möjlighet att styra våra besök och tack vare er får vi inblick i många olika verksamheter, i olika branscher och kommundelar. 

Kalender

29 maj - Frukostmöte i Lysekil

Hösten 2024
27 september - 4 oktober
Lysekils Kulturdagar
14 - 20 oktober Lysekils Hållbarhetsdagar 
Vill du veta mer om detta redan nu, kontakta Kajsa Flink.

Via Företagsarenor Västs kalender hittar du möten, webbinarium och utbildningar som rör ditt företagande. Arrangör är kommunerna i norra Bohuslän eller någon av företagsfrämjande aktörer i vår region.
 

Till Företagsarenor Västs kalender

Lotsgruppsmöten

Om du som företagare behöver träffa fler tjänstepersoner i samma ärenden gällande mark, byggnader, tillstånd etc. kan du anmäla ditt ärende till dessa möten.

Samtliga möten äger rum klockan 15.00 i kommunhuset och/eller digitalt.

Våren 2024
13 juni

Hör av dig till företagslots Mikael Lennartsson om du är intresserad av lyfta ditt ärende i lotsgruppen.

Välkommen att kontakta oss
Om du har några funderingar eller frågor kring ditt företag eller affärsidé, eller vill ha hjälp att försöka hitta rätt bland alla de stöd och möjligheter som finns, kontakta oss gärna.
Vi kommer även gärna på besök till ditt företag.

Näringslivsutvecklare Elisabeth Jonsson

elisabeth.jonsson@lysekil.se  0523-61 31 67

Företagslots Mikael Skarp Lennartsson

mikael.lennartsson@lysekil.se 0523-61 30 00

Lysekils kommun | Tel. 0523-61 30 00 | E-post

www.lysekil.se/naringsliv  | kommun@lysekil.se

Tel: (+46) 523-61 31 67 | 453 80 Lysekil, Sweden