Region Skåne
Vårdgivarnytt maj 2024
Läs på webben

Vårdgivarnytt 

Maj 2024

Hej vårdgivare,

I månadens nyhetsbrev kan du bland annat läsa om en ny regional sårkonsultfunktion, ökning av kikhosta i samhället och förbättringsarbete kopplat till Hälsodeb.

Vårdgivarnytt är ett nyhetsbrev för offentliga vårdgivare och offentligt finansierade privata vårdgivare, verksamma inom LOV, LOL, LOF, LOU och IOP. 
 

 

Nyheter allmänt

Ofullständig avgiftshistorik i tjänsten för digitala frikort
Det finns invånare som inte ser alla sina betalda avgifter för hälso- och sjukvård i Region Skåne, i den nya e-tjänsten för digitalt frikort. Informationen om frikort är däremot korrekt, vilket innebär att invånaren ser om hen har uppnått frikort även om avgiftshistoriken är ofullständig.
 
Det kommer inom kort finnas en informationsruta inne i e-tjänsten för att uppmärksamma invånare på detta. Denna information är synlig för invånare som är folkbokförda i Skåne, och som loggar in på 1177.se och navigerar till e-tjänsten.
 
Problemet felsöks och kommer att åtgärdas så snart som möjligt. Tills vidare ska besök registreras precis som tidigare. 

Kontakt: Lisa Jalakas, kommunikationsstrateg, lisa.mcshane.jalakas@skane.se 
Anmäl ny adress inför sommarens sjukresor
Byter verksamheten adress under sommaren? Tänk på att anmäla ändringar till Skånetrafiken om verksamheten tillfälligt byter adress. Mejla till: Adressandring.Serviceresor@skanetrafiken.se

Kontakt: Lotta Ellberg, affärsutvecklare, lotta.ellberg@skanetrafiken.se
Regional sårkonsultfunktion på plats i maj
Primärvårdsnämnden i Region Skåne beslutade den 24 april att Region Skåne ska satsa på en regional sårkonsultfunktion. Konceptet sårkonsultfunktion som Primärvården Skåne arbetat fram under drygt två år kommer nu att utvidgas till att bli en regional funktion som även privata vårdaktörer i Hälsovalet kan kontakta.
 
Under hösten 2024 ges även möjlighet för Skånes kommuner att kontakta den regionala sårkonsultfunktionen.  
 
Sårkonsulten nås från och med denna vecka på 046-17 49 00, tisdagar klockan 8.00–11.45 och torsdagar klockan 13.00–16.00.
 
Kontakt: Christina Monsen, Förvaltningsövergripande vårdutvecklare, sjuksköterska och doktor i medicinsk vetenskap, Christina.Monsen@skane.se
Ökning av kikhosta
Folkhälsomyndigheten meddelar att antalet fall av kikhosta har ökat de senaste månaderna, och man ser också flera fall bland spädbarn. Kikhosta cirkulerar i samhället i samma omfattning som före perioden med pandemirestriktioner. Även i Skåne ser vi denna ökning. Spädbarn löper störst risk för allvarlig sjukdom och det är viktigt att vården är uppmärksam på kikhosta för att skydda dessa.
 
Kontakt: Smittskydd Skåne, Smittskydd.skane@skane.se
Succéintresse för Kolla vilket tryck
Över 36 000 skåningar har hittills sökt information om blodtrycksinsatsen Kolla vilket tryck! på 1177.se. Insatsen fortsätter under maj med gratis blodtrycksmätningar på nära 200 vårdcentraler. Tidig upptäckt av högt blodtryck gör att man kan förebygga och hindra allvarliga sjukdomstillstånd. En tredjedel av vår vuxna befolkning har högt blodtryck. Men de flesta märker det inte utan att mäta och det är därför Region Skåne gör denna hälsosatsning.  
 
 

Nya och reviderade riktlinjer

Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp för höft- respektive knäledsartros introduceras inom primärvård i Region Skåne
Läs mer om vårdförloppen, införandet i Skåne och stöd för implementering här: Höft- och knäledsartros – introducerade vårdförlopp - Vårdgivare Skåne (skane.se). Läs mer om införandet av personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp i Region Skåne här: Personcentrerade sammanhållna vårdförlopp - Vårdgivare Skåne (skane.se).
 
Kontakt: Emma Ekberg, Hälso- och sjukvårdsstrateg, psvf@skane.se
Nya dokument för multiresistenta bakterier, MRB
Indikationer för provtagning av MRB har uppdaterats och de frågor som ska ställas till patienten finns nu i Melior och PMO. Nytt är att patienter tillfrågas om vistelse utanför Norden de senaste sex månaderna istället för vistelse i högendemiska länder. Anledningen är en ökad förekomst av MRB i samhället i flera delar av världen.

Övriga exponeringar med ökad risk för MRB kvarstår oförändrade såsom;
·       sjukhusvård eller poliklinisk vård utanför Norden,
·       vård- och omsorgsarbete utanför Norden,
·       att ha befunnit sig i en flyktingsituation under de senaste sex månaderna
·       samt för MRSA att leva nära en bärare av meticillinresistenta stafylokocker, MRSA.
 
Det har även skapats nya dokument för MRB provtagning och vårdhygieniska rutiner för både ”Akutmottagning ”och ”Dagsjukvård”.
 
Kontakt: Kristina Trell, läkare Vårdhygien, kristina.trell@skane.se   
 

IT

Så förändras jobbvardagen med SDV – medarbetare berättar
Under åren har medarbetare inom hälso- och sjukvården bidragit till att utveckla och anpassa Skånes digitala vårdsystem (SDV) till skånska förhållanden. Tre av dem är barnsjuksköterskan Mathilda Bergman, läkaren Måns Ornstein och controllern Ingela Fröjdh. I artikeln som länkas nedan ger de en glimt av hur jobbvardagen förändras när SDV införs hos offentliga och privata vårdgivare.
 
Kontakt: Åsa Lundin, införandeledare, ansvarig för privata vårdgivare, sdv.privat@skane.se
Förbättringsarbete för rätt ersättningar via Hälsodeb ​
Region Skåne har gjort en revision på den tekniska komponenten Hälsodeb som pekar på ett antal förbättringsområden kring såväl den tekniska lösningen, som processförbättringar för en mer effektiv och proaktiv hantering av fel och åtgärder.​ Nu finns en plan för att säkra upp kvalitet och funktionalitet i framtida utveckling och förvaltning av Hälsodeb. IT formerar sig på ett nytt sätt med en uppdragsledare som driver arbetet med att förbättra produkten, koordinera aktiviteter och driva kravställan för att proaktivt möta behoven på såväl kort som lång sikt. ​Ytterligare förbättringar för att stärka processer och kvalitetssäkra rutiner görs utifrån att Region Skåne identifierat delar som kan öka förmåga till framförhållning och minska risken för försenade och felaktiga utbetalningar.
 
Kontakt: Maria Cea Melin, enhetschef uppdragsstyrning, Maria.CeaMelin@skane.se
 
 

Utbildning

Internetförmedlad KBT (IKBT) på nätet – för vårdcentraler inom hälsovalet
Internetförmedlad KBT är i korthet ett digitalt förmedlat behandlarstöd för kognitiv beteendeterapi i självhjälpsformat. IKBT är en digital behandling som har ökat de senaste åren, och i september passerades 10 000 startade IKBT-behandlingar i Skåne. Behöver din vårdcentral utbilda nyanställda behandlare eller göra ett omtag så finns utbildningstillfälle i Lärportalen. Läs mer och anmäl dig via länken nedan.

Kontakt: Ola Winquist, hälso- och sjukvårdsstrateg, ola.winquist@skane.se   
Artrosskolan på nätet – för vårdcentraler inom hälsovalet
Vårdcentraler inom hälsovalet kan erbjuda Artrosskolan på nätet via e-tjänsten Stöd och behandling på 1177.se. Den digitala Artrosskolan på 1177.se är utvecklad som en digital version av fysisk artrosskola, som sedan tidigare hjälpt många patienter. Programmet riktar sig till patienter som har en artrosdiagnos. Patienten tilldelas Artrosskolan i Stöd och behandling av sin behandlare och därefter kan logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster, där tilldelat stödprogram (moment) hittas under Stöd och behandling.  
 
Artrosskolan vänder sig till sjukgymnaster, fysioterapeuter och arbetsterapeuter (med inriktning handartros). Utbildning för behandlare genomförs digitalt.
 
Läs mer och anmäl dig via länken nedan.
 
Kontakt: Ola Winquist, hälso- och sjukvårdsstrateg, ola.winquist@skane.se
 
Vill du veta mer om genetik och genetisk vägledning?
Kursen ”Klinisk genetik och genetisk vägledning 15 hp” ger dig möjlighet till ökad kunskap om genetik, arvsmönster, diagnostik, samtalsmetodik vid ärftliga tillstånd samt etik och juridik. Kursen vänder sig till dig som är intresserad i ditt yrke och har behov av att veta mer.
Kursstart den 4 september. Välkommen med din anmälan!
 
Kontakt: Charlotte Armins Waldeck, verksamhetsutvecklare Centrum för sällsynta diagnoser Syd (CSD Syd), charlotte.armins-waldeck@skane.se
Patientsäker endoskopiverksamhet – utbildningsdag 17 september 
Kontaminerade endoskop associeras med vårdrelaterade infektioner och utbrott finns beskrivna såväl regionalt, nationellt som internationellt. Flexibla kanalförsedda endoskop är komplexa instrument som kräver god kontroll av de processer som är nödvändiga för att förhindra att mikroorganismer överförs mellan patienter.
 
Vårdhygien Skåne bjuder därför in till utbildningsdag den 17 september för de enheter som använder flexibla endoskop. Programmet innehåller såväl grundläggande mikrobiologi och smittrisker som manuell och maskinell rengöring, desinfektion samt provtagning av kanalförsedda instrument. Utbildningsdagen har två inriktningar, en för chefer för enheter med endoskopisk verksamhet samt alla personalkategorier som använder, rengör och desinfekterar endoskop. Den andra inriktningen är för läkare och endoskopister.
 
Mer information om anmälan kommer i början på juni Vårdhygien Skåne.
 
Kontakt: Cecilia Sandgren, hygiensjuksköterska, cecilia.sandgren@skane.se
 

Hälso- och vårdval

Nu finns inspelning från Dialogmöte Hälsovalen
Den 6 maj genomförde Primärvårdsnämnden tillsammans med hälso- och sjukvårdsstrateger ett dialogmöte för leverantörer inom hälsovalen (Vårdcentral, Barnmorskemottagning, Barnavårdscentral och Psykoterapi). Bildspel och länk till sändningen finns nu publicerade på Vårdgivare Skåne
Samma barnmorska hela vägen ger trygghet
Skånes universitetssjukhus inför en ny vårdmodell som ska skapa extra trygghet för gravida kvinnor i Malmö med förlossningsrädsla, ångest och oro eller som inte förstår svenska. Samma barnmorska, tillsammans med ett barnmorsketeam, följer den gravida kvinnan genom graviditet, förlossning och eftervård. Vårdmodellen har med goda resultat införts i Sverige och internationellt, och införs nu i Malmö i form av ett treårigt projekt.

Privata och offentliga barnmorskemottagningar har en viktig roll för att fånga upp och remittera målgruppen till BB Min barnmorska Malmö.

Kontakt: Malin Torkildsen, projektledare och enhetschef BB Min barnmorska Malmö, Malin.Torkildsen@skane.se 
Vårdcentraler kan nu erbjuda digital diabetes-utbildning
Nu kan vårdcentraler inom hälsovalet erbjuda ”Lär dig om diabetes typ 2” på nätet via e-tjänsten Stöd och behandling på 1177.se. ”Lär dig om diabetes typ 2” är ett digitalt stödprogram för patienter som önskar få fördjupad kunskap och konkreta råd om vad de själva kan göra för att må bra framöver. De får bland annat tillgång till information om riskfaktorer, behandling och hälsosamma levnadsvanor. 
 
För behandlare/ diabetessjuksköterskor på vårdcentral finns utbildning att tillgå digitalt. Läs mer och anmäl dig i Lärportalen.    
 
Kontakt: Ola Winquist, hälso- och sjukvårdsstrateg, ola.winquist@skane.se   
 
ACG-genomlysning 2024 Hälsoval Skåne
Region Skåne genomför återkommande ACG-genomlysning (adjusted clinical groups) av samtliga vårdcentraler med avtal enligt Lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) i Region Skåne. Resultat av genomlysningen 2024 som avser registreringar under 2023 finns nu på Vårdgivare Skåne, se länk nedan. Uppdragsgivaren uppmanar vårdcentralerna att säkerställa verksamhetens följsamhet till Socialstyrelsens och regionala riktlinjer för diagnosregistrering samt journaldokumentation.
 
Kontakt: Mari Månsson, hälso- och sjukvårdsstrateg, mari.mansson@skane.se, och Karin Petersson, hälso- och sjukvårdsstrateg, karin.h.petersson@skane.se
 
Kontakt Vårdgivarservice
Webb
vardgivare.skane.se/vardgivarservice
Telefon
040-623 90 00
Öppettider
måndag till torsdag 08.00-16.00, fredag 08.00-15.00
Kontakt Vårdgivarnytt
Har du tankar om innehållet i Vårdgivarnytt? Hör gärna av dig till Lisa Jalakas, redaktör.

Redaktör: Lisa Jalakas, lisa.mcshane.jalakas@skane.se  

Ansvarig utgivare: Maria Cea Melin, maria.ceamelin@skane.se
Hitta Ring Kontakta
Region Skåne finns till för att alla som bor i Skåne ska må bra och känna framtidstro. Genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv – inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård – i Skåne. Tillsammans gör vi livet mera möjligt.

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.