Kunskap och spaningar för besöksnäringen | augusti 2024

Skåne – where tourism matters!

Spaningsbrevet augusti

Mat och hållbarhet

Mat och hållbarhet spelar en allt större roll för en plats attraktivitet. Spaningarna tyder på att utveckling på det här området kommer drivas av njutbarhet och äkthet, där destinationer som Skåne kan visa vägen genom att erbjuda lokalt producerad och hållbar mat i form av njutbara upplevelser. Det viktiga är att förmedla platsens unika smaker och traditioner. 

Spaningarna visar också det allt större behovet av att minska utsläpp och svinn. Hållbara råvaror och cirkulära system behöver integreras för att minimera avfall och främja innovation. 

Nästa spaningsbrev kommer i oktober.

Mångfald på menyn bra för både människor och planeten

För att skydda den biologiska mångfalden och miljön lyfter kockar runtom i världen fram lokala och i vissa fall lite mindre kända råvaror. På det sättet sänder de budskapet att en mångfaldig diet är bra både för människorna och för planeten.

Forskning visar att en mångfald av växter inom jordbruket gör det mer motståndskraftigt mot klimatförändringar, skadedjur och sjukdomar samtidigt som det påverkar jorden positivt och främjar det vilda djurlivet. Ändå består större delen världens jordbruk av ett fåtal arter vilket riskerar att utarma vår planet. 

Läs mer om och inspireras av 18 exempel på kockar som lagar mat på det här sättet bland annat Rene Redzepi som står bakom den välkända restaurangen Noma.

Cirkulära menyer – Ett steg närmare zero waste

Cirkulära menyer blir vanligare i restaurangbranschen, där målet är att minimera matsvinn genom att utnyttja och återanvända alla delar av en råvara i flera olika rätter. Detta inkluderar fermentering, kompostering av överblivna delar, och användning av återvunnet material i restaurangens design och utrustning. Denna trend är ett viktigt steg mot en mer hållbar matproduktion där inget går till spillo.

Ett cirkulärt matsystem handlar om att medvetet och med avsikt använda mindre överlag och ta fram produkter som använder färre resurser på alla plan. När produkterna är inne i systemet gäller det att förlänga deras liv så långt som möjligt och så länge det är möjligt undvika soptunnan.

Regenerativt jordbruk och vin – En hållbar kombination

Regenerativt jordbruk är inte bara en trend inom matproduktion, det håller även på att bli en ny standard för dryckesupplevelser. Naturvin är ett utmärkt exempel på hur denna metod tillämpas i praktiken. Naturviner framställs genom att använda druvor odlade utan syntetiska kemikalier, där fokus ligger på att bygga upp jordens hälsa genom att samarbeta med naturen och på så sätt bidra till att stärka det komplexa ekosystemet och främja nödvändigheter som pollinering.

Denna metod ger inte bara miljöfördelar, som förbättrad vattenhållning och koldioxidbindning, utan också, enligt många, bättre kvalitet på vinerna. Exempelvis har vinodlingar som Tablas Creek Vineyard och Eco Terreno Wines anammat regenerativt jordbruk för att producera viner som ger autentiska uttryck för sitt terroir, vilket resulterar i rika, mineraldrypande smaker.

Lokala råvaror + kända klassiker = kulinarisk fusion

En trend i restaurangvärlden är en form av global kulinarisk fusion. Det innebär att helt enkelt blanda globalt kända rätter med lokala råvaror.
 
Det ger restauranger möjlighet att erbjuda unika matupplevelser som gynnar både lokala producenter och globala smakinfluenser. Genom att använda färska, närproducerade ingredienser tillsammans med internationellt kända recept, kan restauranger skapa nya, innovativa rätter som känns igen av besökare, samtidigt som man erbjuder en lokal tolkning av rätten. 

Skånska tacos med gås? Skånsk äggakaka med koreanska smaker? Genom att experimentera och tänka utanför de vanliga ramarna kan du ge klassiker en modern twist. Men såklart ska vi inte glömma att den skånska traditionella maten är en reseanledning i sig för många. 

Hyperlokal mattradition möter moderna uttryck

Via delle Palme är ett italienskt projekt där två sicilianska kockar söker efter regionens traditionella matlagningsmetoder genom att använda lokala råvaror och söka upp recept från lokala "nonnas". Genom att dela sina erfarenheter på Instagram, inspirerar de även andra att återknyta till sina kulturella rötter och skapar en ny våg av hyperlokal matlagning som värderar autenticitet och hållbarhet.

Vill du prenumerera på våra kunskapsbrev?

Fyll i dina uppgifter

corporate.visitskane.com  | Kontaktuppgifter  | Öppna webbversion

Visit Skåne AB
Dockplatsen 26 | Malmö, Sweden

Skånes regionala destinationsbolag, Visit Skåne AB, ska stärka Skånes varumärke internationellt, och främja besöks- och eventnäringen. I uppdraget ingår att verka för att stora evenemang, kongresser, utställningar och mässor genomförs i Skåne. Det handlar också om att utveckla skånsk besöks- och eventnäring med fokus på hållbarhet och innovation, och att öka destinationens kännedom och attraktivitet internationellt. Visit Skåne AB ägs av Region Skåne Holding AB och bildades 2023 genom en fusion av Tourism in Skåne AB, Event in Skåne AB samt Business Region Skåne AB.