Region Skånes kulturförvaltning
Nyhetsbrev om biblioteksutveckling
Webbversion • Tipsa en kollega!Prenumerera

Det vackraste uttrycket för sann demokrati

Nytt år och ny biblioteksplan. I februari antogs den regionala biblioteksplanen för 2022–2025, ”Bibliotek för alla genom hela livet”, i regionfullmäktige, vilket innebär att den nu är slutgiltigt antagen. När Magnus Lunderquist, ordförande i Region Skånes kulturnämnd, presenterade planen i regionfullmäktige passade han på att tacka alla bibliotekspersonal på alla bibliotekstyper i Skåne för det arbete som utförs av dem med att dagligen stötta människor i att utöva sitt demokratiska engagemang och sina rättigheter.

Han citerade också Valfrid Palmgren, och höll med henne om att bibliotek är:
"det vackraste uttrycket för sann demokrati som tänkas kan". 

MARS
17

Stora utvecklingsdagen 2022

– med inspiration från skånska bibliotek

Den 17 mars välkomnar vi er till Stora utvecklingsdagen, SUD 2022! Var med och ta del av erfarenheter från andra bibliotek i Skåne, såväl som från Danmark och Nederländerna!

Lyssna till intressanta samtal och besök mässan med mingel och workshops som gästas av Bibblan svarar; Bibblix; Bläddra; Digiteket; Legimus; Litteraturbanken; Utbildningsradion och Världens bibliotek.

Dagen är kostnadsfri. Vi bjuder på fika och lunch. 
Stora utvecklingsdagen äger rum på Studio i Malmö. Anmäl dig senast den 14 mars!
 

Med stöd från Region Skånes Experimentspår undersökte Ängelholms bibliotek hur de kunde använda ny teknik som Virtual Reality och Green screen i det läsfrämjande arbetet. Foto: Emelie Ljungdahl.

Nu öppnar vi för ansökan om stöd!

Idag, den 1 mars, öppnar vi för ansökan om stöd till biblioteksutveckling. 

Region Skåne utlyser stöd som folkbibliotek i Skåne kan söka för att utveckla sin biblioteksverksamhet. Syftet med stöden är att främja samarbete, kvalitet och verksamhetsutveckling och att sprida kunskap kring insatserna.

Ansökan om stöd är öppen från den 1 mars till och med den 9 december 2022. Ansökningstiden är löpande under året. Det finns tre olika stöd att söka: Experimentspåret, Lärandespåret och Projektspåret.

Experimentspåret

Sök stöd inom Experimentspåret om du exempelvis vill testa ett nytt arbetssätt eller en ny metod. Du kan söka för att göra en förstudie eller ta fram ett underlag som ska undersöka möjligheterna att senare genomföra en större förändring. Det kan handla om att försöka hitta en målgrupp på ett annorlunda sätt, att flytta en viss verksamhet utanför bibliotekets rum eller att finna nya former för samarbeten i lokalsamhället.

Lärandespåret

Stöd inom Lärandespåret kan användas till olika former av lärande genom kompetensutvecklande eller kunskapsdelande insatser. Förutsättningen för att få stöd i Lärandespåret är att insatsen riktar sig till en bredare målgrupp än enbart den egna bibliotekspersonalen. Det kan exempelvis vara personal från andra folkbibliotek eller från andra bibliotekstyper i Skåne. Detta för att främja gemensamt lärande och samverkan.

Projektspåret

Sök stöd inom Projektspåret för olika former av utvecklingsprojekt. Projektet ska ha som syfte att långsiktigt stärka samarbete och biblioteksverksamhetens utveckling och kvalitet.  Det kan handla om ett fördjupat målgruppsarbete, om att bredda bibliotekets verksamhet eller om att etablera strukturerad samverkan med exempelvis andra bibliotekstyper, andra kommuner eller andra konst- och kulturaktörer. Det kan också handla om metodutveckling, att utarbeta långsiktigt hållbara mediestrategier- och samarbeten, eller att på andra sätt förbättra bibliotekets verksamhet. 

TAKK-sagostund med musik i stadsparken tillsammans med Helsingborgs kulturskola. Foto: Matilda Nilhamn

Trippelt prioriterad målgrupp i fokus för nytt projekt på Helsingborgs bibliotek

TrioPrio är namnet på ett nytt projekt på Helsingborgs bibliotek som riktar sig till barn som har en funktionsnedsättning och ett annat modersmål än svenska. Namnet är valt med hänvisning till bibliotekslagen, där barn och unga, personer med annat modersmål än svenska, och personer med funktionsnedsättning är prioriterade målgrupper.
 
Genom projektet vill Helsingborgs bibliotek få mer kunskap om bemötande och inkludering av målgruppen TrioPrio på biblioteket. Hur kan biblioteket nå ut till barn och föräldrar, få dem att känna sig välkomna på biblioteket, och anpassa aktiviteter till målgruppen?
 

Linda Hagberg på stadsbiblioteket i Hässleholm målar Hälsohörnan grön och fin med inspiration från hälsofrämjande natur och skog. Foto: Catrin af Malmborg

Hälsohörnan inspirerar på stadsbiblioteket i Hässleholm
 

Stadsbiblioteket i Hässleholm har skapat en grön och skön Hälsohörna. Här samsas böcker och tidskrifter om hälsa, mat och träning med inspirerande föredrag och inte minst bibliotekets egen film om vardagsgympa på jobbet!

Hälsohörnan på stadsbiblioteket i Hässleholm startade som ett Experimentspårsprojekt med stöd från Region Skåne, men utvecklas nu vidare i takt med att besökarna upptäcker utbudet.

Bild från Malmö stadsbibliotek. Foto: Lars Dareberg.

Rum för demokrati på Biblioteken i Malmö

Förra året beviljades Biblioteken i Malmö projektstöd av Region Skåne för ett tvåårigt delprojekt med så kallade redaktioner, inom ett större projekt, “Rum för demokrati”, i syfte att demokratisera det offentliga rummet och bredda det offentliga samtalet. Projektledaren Pär Gustafsson svarar på några frågor om tankarna bakom och arbetet med projektet.

Kerstin Önnebo och Sofie Berthet. Foto: privat.

Om skrivardagar i Bjärred och Lomma

Lomma kommun har fått stöd för att genomföra ett projekt med skrivardagar för vuxna och unga vuxna i april tillsammans med Kerstin Önnebo, från Skrivarpodden, och Sofie Berthet, författare och skrivpedagog. Vi har ställt några frågor till Malin Reimerthi och Annika Christerson som arbetar med projektet.

IFLA, International Federation of Library Associations and Institutions.

IFLA World Library and Information Congress

Till sommaren arrangeras IFLA World Library and Information Congress (WLIC) åter som en fysisk konferens. Konferensen äger rum i Dublin och det finns stipendier från Svensk biblioteksförening att söka för den som vill vara med och diskutera biblioteksfrågor internationellt och lära känna kollegor från hela världen!

Vi har ställt några frågor till Tina Haglund, avdelningschef vid Helsingborgs bibliotek, som sökte stipendier för att delta vid konferensen i Dublin 2020.

Gina Alabidi visar sin målning för Kulturpedagogen Ilona Geiger under “After School” på Gamlegårdens bibliotek i Kristianstad, som vann Region Skånes kulturpalett år 2021. Foto: Lars Dareberg.


Vem ska få Region Skånes kulturpalett 2022?

Gamlegårdens bibliotek i Kristianstad vann Region Skånes kulturpalett år 2021 för sitt kreativa arbete med “After School”, en mötesplats med ett brett utbud av kulturella aktiviteter för barn i nio- till tolvårsåldern. Personalen tar barns röster på största allvar, vilket bland annat resulterade i ett politiskt beslut om att biblioteket är öppet exklusivt för barn två eftermiddagar i veckan.

Kulturpaletten är ett verksamhetspris som följer den regionala kulturplanens utvecklingsområden: konstnärligt skapande, delaktighet och medskapande, kulturens rum och platser, barns och ungas rätt till kultur samt digital utveckling. Kulturpaletten ska uppmärksamma verksamheter som arbetar framgångsrikt med målgruppsarbete, publikutveckling och ett inkluderande kulturliv.

Kulturpaletten 2022 lyfter utvecklingsområdet kulturens rum och platser
Under pandemin har vi sett hur rum, resurser och mötesplatser för konst och kultur har förändrats och utvecklats på olika sätt.  
  
Kulturpaletten 2022 uppmärksammar innovativa rum och platser för konst och kultur - våra gemensamma arenor för upplevelser, möten och samtal och skapande. Vi vill premiera nytänkande verksamheter som kreativt tillgängliggör konst och kultur - för att nå ut och skapa förutsättningar för breddat deltagande 
 
Känner du till en verksamhet som kreativt och med framgång utvecklat fysiska och/eller digitala platser, rum, möten för konst och kultur?  Nominera dem! Och ja, du kan nominera din egen verksamhet.

Prissumman för 2022 är 100 000 kronor. Organisationer eller enskilda personer kan nominera pristagare. Priset kan inte sökas.
 
Berätta för oss – nominera en verksamhet/organisation och kanske blir det just den verksamheten som får Region Skånes kulturpalett 2022!

Mer dans på biblioteken

Litteratur, läsning och dans blir verklighet när Biblioteken i Malmö inleder nationellt samarbete med Riksteatern Skåne och tar in en kommunkoreograf. Under våren inleds samarbetet med Riksteatern Skåne kring projektet med en kommunkoreograf på Biblioteken i Malmö. Satsningen ger Malmöbor en möjlighet att möta dans på nya platser och på nya sätt.

Tren­der i bibli­o­teks­pla­nerna

Nu släpper KB rapporten Trender i planerna 2020, som är en analys av de kommunala biblioteksplaner som antogs detta år. 2020 blev ett annorlunda år för biblioteken på grund av Coronapandemin. Rapporten lyfter därför också några exempel på hur biblioteksverksamheten i landet ställdes om under detta år. Rapporten visar bland annat också hur statliga satsningar, som Bokstart och Digitalt först med användaren i fokus, har satt avtryck i planerna.

Utforska dina digitala dilemman

Digiteket har släppt en ny kurs om digitala dilemman. Kursen är inspirerad av fyra forskarcirklar som bibliotekspersonal genomförde under ledning av forskare från Södertörns högskola, våren 2020. Forskarcirklarna var en del i Skeptikerspåret inom kompetenslyftet Digitalt först med användaren i fokus. 

Vägledande material om inflytande och samråd. Bild: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Inflytande och samråd för nationella minoriteter

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har tagit fram en vägledning för att hjälpa kommuner, regioner och statliga myndigheter att arbeta med inflytande och samråd för barn och unga från de nationella minoriteterna. Vägledningen är framtagen efter ett antal intervjuer med olika kommuner, regioner och statliga myndigheter och efter samtal med de nationella minoriteternas ungdomsförbund. Tydligt, enkelt och användbart!

Myndigheten för delaktighets logga.

Tillgängliga val

Att rösta är en hörnsten i demokratin och då behöver vallokaler och information vara tillgängliga. Myndigheten för delaktighet har tagit fram ett stödmaterial med checklista och tips på initiativ att inspireras av, till exempel satsningar på att stärka intresset för och kunskapen om politik och val bland personer med intellektuell funktionsnedsättning.

MIK-jam: Agenda 2030

För ett par veckor sedan var vi tre biblioteksutvecklarkollegor som deltog i MIK-jam med tema Agenda 2030, som arrangerades av Biblioteksutveckling Sörmland och KB. MIK-jam är ett skapande event där kreativa deltagare med olika bakgrund och kompetenser möts och tar fram nya koncept, aktiviteter och prototyper inom MIK-området, till exempel för bibliotek, skola och museum.

Vi gillade både formatet och innehållet - och det är roligt att resultatet ligger uppe, fritt för alla att inspireras av. Ta en titt!

Ett av initiativen, som vi kallar Klimatkontakten, utvecklas nu vidare i två planerade pilotprojekt på Kungsbacka bibliotek och Östberga bibliotek i Stockholm. I vår Klimatkontakten-grupp finns också Research institutes of Sweden, RISE, representerade.

Om något skånskt bibliotek är intresserat av att haka på med en egen pilot, bolla idéer, eller bara av att veta mer om initiativet, hör av er till oss!

Bild: Bok-Makaren AB.

Alfons Åberg 50 år

I år firas 50 år med Gunilla Bergströms älskade barnboksfigur, Alfons Åberg. Rabén & Sjögren har skapat en specialsida med material som är helt fritt att ladda ner och använda vid större och mindre evenemang under året – från tipspromenad och pyssel till utställning och bildspel för högläsning. 

MARS
8

Microbit på barnbiblioteket

Biblioteket i Bjuv bjuder in till en fysisk förmiddagsworkshop för att lära och inspireras kring olika sätt att använda Microbit. Fokus ligger på aktiviteter med barn och hållbarheten i att inspireras till att använda de digitala verktyg man väljer att köpa in på så många sätt som möjligt i verksamheten. Anmäl dig senast 4 mars. 

MARS
16

Inspirationsworkshop om interaktiva berättelser med verktyget Twine

Biblioteket i Bjuv bjuder in till en workshop med Bobbi A Sand om interaktiva berättelser med hjälp av verktyget Twine. Bobbi är spelutvecklare och författare, driver spelstudion Transcenders Media och arbetar med att främja spelskapande för barn och unga via Game Habitat. Anmäl dig senast 14 mars.

MARS
16

Utbildningsdag om tillämpning av minoritetslagstiftningen i praktiken

Länsstyrelsen Skåne och Romskt informations- och kunskapscenter Malmö stad (RIKC) bjuder in till en halvdagsutbildning fylld med nya perspektiv och praktisk kunskap om hur minoritetslagstiftningen kan implementeras och tillämpas i praktiken i en kommun. Anmäl dig senast den 7 mars.

MARS
25

Nyfiken på-timme med klimatprojektet Terra-pi

Det nya Skånebaserade projektet Terra-pi adresserar barns och ungas oro för klimatet med samtal och kollektiv handling. Hur kan biblioteken bidra? Projektledaren Lisa Garting presenterar projektet och bjuder in skånska bibliotek till samarbete.

APRIL
7

Utbildningsdag om podcast med Kerstin Önnebo

Region Skånes kulturförvaltning bjuder in till en utbildningsdag i podcast med Kerstin Önnebo från Skrivarpodden, för dig som funderar på starta en podcast på ditt bibliotek. Det kommer vara en dag med miniföreläsningar blandat med övningar kring ditt idématerial så att du kommer från dagen med en tydlig idé av vad det är du vill göra och hur man kan lägga upp arbetet. Anmäl dig senast 14 mars.

APRIL
20

Bibliotek som resurs i kommuners digitala utveckling

Region Skåne bjuder in till en dag om biblioteken som resurs i kommunernas digitala utveckling. Hur kan biblioteken vara en resurs i kommunens digitala utveckling? Hur arbetar biblioteken med digitalisering gentemot invånarna i kommunen? Kan kommunens kundtjänster, medborgarkontor med flera dra nytta och lära av bibliotekens arbete med att stärka sina medarbetares kompetens för att möta invånarnas digitala frågor? Det är tre frågor som vi ska belysa under en heldag den 20 april. Anmäl dig senast 4 april.

MAJ
18

Med orden växer världen - en inspirationsdag kring små barns språkutveckling

Region Skånes kulturförvaltning bjuder in till en dag full av inspiration till arbetet med små barns språkutveckling. Dagen utgår bland annat från det arbete som fyra museer i Skåne genomförde under 2020 och 2021 inom ramen för det läs- och språkfrämjande projektet Bokstart. Museerna delar med sig av sina olika erfarenheter från möten med barn och deras föräldrar. Dagen riktar sig till läsfrämjande bibliotekarier, kultur-, musei- och konstpedagoger.

Skane.se  | Kontakta oss

Region Skånes kulturförvaltning, 205 25 Malmö
Växel: 040-675 37 50 E-post: kultur@skane.se

Region Skåne ansvarar för vården i Skåne och har dessutom ett ansvar för utvecklingen av näringsliv, kollektivtrafik, kultur och samarbete med andra regioner i och utanför Sverige. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.