Avdelningen för regional utveckling /
Enheten för Externa relationer och stöd
Brysselkontorets nyhetsbrev
Webbversion • Vidarebefordra • Avprenumerera

Ytterligare sanktionspaket presenteras 

EU-kommissionen har nu presenterat det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland sedan invasionen av Ukraina. I detta paket ligger fokus på att genom importförbud inom sex månader fasa ut rysk olja i EU. Utöver detta föreslås att ytterligare ryska banker ska kopplas från det internationella betalningssystemet SWIFT. EU:s energiministrar träffades nyligen för att diskutera energisituationen i EU och Rysslands beslut att stoppa leveranserna av gas till Polen och Bulgarien.  

Mer glädjande för Skånes del är att Helsingborg, Lund och Malmö alla tre ingår i de 100 utvalda städerna i EU:s uppdrag för klimatneutrala och smarta städer senast 2030. Vi säger stort grattis till er och konstaterar att detta gör Skåne till en av de mest välrepresenterade regionerna i Europa inom detta uppdrag.  

Vad gäller sammanhållningspolitiken och sektorsprogrammen befinner vi oss nu i genomförandet av den sju-åriga budgeten. Nya utlysningar publiceras löpande, många gånger i långsiktiga arbetsprogram. I detta budgetperspektiv finns utrymme att påverka inriktningen för kommande år. Just nu pågår till exempel en diskussion om hur den framtida innovationsagendan ska se ut i Europa. Om man vill delta i formandet av denna agenda finns nu ett pågående samråd där man som individ eller organisation kan tycka till om utformningen - missa inte den möjligheten!  

Green Week 2022 äger rum i slutet av maj och kommer bland annat att ta upp cirkulär ekonomi, biodiversitet och nollutsläpp. Detta är en av många temaveckor som går av stapeln i Bryssel varje år. I september är det dags för EU:s forskning och innovationsdagar och i oktober kommer den årliga veckan för regioner och städer, EWRC. Glöm inte att anmäla er! 

Detta och mycket mer kan ni läsa mer om i nyhetsbrevet. 
  
Trevlig läsning! 

Maria Korner Westin, enhetschef Externa relationer och stöd 

Michael Johnsson, Director Region Skånes Brysselkontor    

Månadens nyhetsbrev innehåller:

  • Skåne Innovation Week 13-17 juni
  • Det transeuropeiska transportnätverket (TEN-T) revideras
  • Europaparlamentet är redo att diskutera AI-akten 
  • Rådet och Europaparlamentet har nått överenskommelse om DSA
  • Helsingborg, Lund & Malmö utvalda att vara bland de 100 klimatneutrala & smarta städerna
  • Kommande utlysning: Europeiska innovationsekosystem 
  • En ny innovationsagenda för EU 
  • European Capital of Innovation Awards
  • Infodagar om uppdragen i Horisont Europa 
  •  Kommissionen presenterar förordning om ett europeiskt hälsodataområde 
  • Förordning ersätter direktiv om infrastruktur för hållbara bränslen
  • Grönare ambitionsnivå i förordningen om markanvändning och skogsbruk
  • Kommissionen vill förbjuda upp emot 7000 skadliga kemikalier
  • Aktuellt på Brysselkontoret
  • Kalendarium

Allmänt

Skåne innovation Week 

Den 13–17 juni anordnas Skåne Innovation Week i Helsingborg i samband med den internationella stadsmässan H22. Merparten av eventen kommer att äga rum på The Tivoli vid centralstationen men även runt om i Skåne kommer events att arrangeras kopplat till Skåne Innovation Week. Syftet med veckan är att stärka Skånes innovationskultur och innovations- och entreprenörskapsförmåga. Årets tio teman har ursprung i ”Skånes innovationsstrategi för hållbar tillväxt” och varje aktivitet kommer att kopplas till ett eller flera av Skånes sex specialiseringsområden eller breda näringslivsfrämjande insatser. 

Ett av de events som arrangeras under veckan är Hur hämtar vi hem EU-miljoner till skånska innovationssatsningar? som arrangeras av enheten för Externa relationer och stöd, till vilken Brysselkontoret tillhör. Seminariet kommer gå in närmare på några av de EU-program där skånska aktörer har särskilt goda möjligheter till att driva innovationsprojekt med EU-finansiering.  

Det transeuropeiska transportnätverket revideras   

Revideringen av det transeuropeiska transportnätverket (TEN-T) fortsätter i Europaparlamentet och målet är att en ny förordning ska träda i kraft i februari 2023. TEN-T syftar till att sammanbinda transportnätverken i EU till ett enda transportnät, ett arbete som ska vara färdigt 2050 med mellanliggande mål till år 2030. Förordningen TEN-T bygger på ersätts nu av en ny förordning.  

Till nyheterna hör att ett nytt delmål till 2040 introduceras och att delar av målen tidigareläggs från år 2050 till år 2040. Därtill åläggs samtliga 424 städer längst TEN-T-nätverket att ta fram urbana mobilitetsplaner för att främja fossilfri mobilitet samt att nio så kallade europeiska transportkorridorer kommer att skapas inom nätverket. Utöver den planerade revideringen har diskussionerna i transportutskottet i ljuset av kriget i Ukraina även kommit att handla om användning av infrastruktur till militär mobilitet, och säkerställandet av leveranser av livsmedel och andra kritiska råvaror. 

Konferensen om Europas framtid når sitt slut

I slutet av april hade konferensen om Europas framtid sin sista plenarsamling. Tillsammans med synpunkter från EU:s medborgare enades företrädare från Europaparlamentet, rådet, EU-kommission och medlemsländernas nationella parlament om 49 olika förslag. Förslagen omfattar frågor om bland annat miljö, hälsa, demokrati, migration, utbildning och digitalisering. Konferensen om Europas framtid avslutas officiellt i samband med Europadagen den 9 maj och därefter ska styrelsen för konferensen lämna in en slutrapport som institutionerna sedan har till uppgift att följa upp.

Digitalisering

Europaparlamentet är redo att diskutera AI-akten 

Efter att rapportörerna Brando Benifei (IMCO) och Dragoş Tudorache (LIBE) färdigställde sitt gemensamma utkast till betänkande i början av april är parlamentet nu redo att diskutera AI-akten (AIA) den 11 maj. Förslaget till förordning presenterades av kommissionen förra våren som en del av ett paket med regler och initiativ som ska göra Europa till en plats för säkra AI-system. AIA ämnar etablera en definition av AI och hantera de risker som systemen för med sig. Förordningen bygger på en riskbaserad metod som avgör om ett AI-system skapar oacceptabel risk, hög risk eller låg risk. 

I förslaget till betänkande, som ännu inte offentliggjorts, har rapportörerna adderat deepfakes och system som hanterar medicinsk bedömning eller försäkringar samt interagerar med barn på listan av hög-risksystem. För att förhindra diskriminering i rättsväsendet föreslås förordningen att förbjuda så kallad “predictive policing”. Utskotten har däremot inte kommit överens om reglering av AI för biometrisk identifiering ännu.  

Rådet och Europaparlamentet har nått överenskommelse om DSA

Den 24 april nådde rådet och Europaparlamentet en preliminär överenskommelse om lagen om digitala tjänster (DSA). Syftet med förordningen är att det som är olagligt offline även ska vara det online. Förordningen innehåller bland annat regler för hanteringen av olagligt innehåll på nätet, större transparens kring riktade annonser och ett krav på stora plattformar att genomföra årliga riskanalyser av sina system. Mot bakgrund av Rysslands krig mot Ukraina har en krishanteringsmekanism som möjliggör för EU-kommissionen att begära att stora plattformar agerar i krissituationer, exempelvis genom att ta bort krigspropaganda, lagts till. Innan förordningen kan träda i kraft behöver rådet och Europaparlamentet ge sitt formella godkännande.  
 

Forskning och innovation

Helsingborg, Lund & Malmö utvalda att vara bland de 100 klimatneutrala & smarta städerna

EU-kommissionen har valt ut 100 europeiska städer för att delta i EU:s mission för 100 klimatneutrala och smarta städer senast 2030. Bland de utvalda återfinns sju svenska städer varav tre skånska; Helsingborg, Lund och Malmö. Städerna ska leda vägen mot klimatneutralitet 2050 och fungera som platser för innovation och experiment som andra städer kan lära sig av i arbetet mot klimatneutralitet. För perioden 2023–2024 finansieras missionen med 360 miljoner euro från Horisont Europa. Städerna uppmanas utveckla klimatkontrakt som innehåller en plan för agerande och investeringar som ska göras för att nå målet med klimatneutralitet. Då intresset för missionen var stort - med 377 ansökande städer - har EU-kommissionen förhoppningen att kunna erbjuda stöd även till städer som inte blivit utvalda. 

Kommande utlysning: Europeiska innovationsekosystem 

I juni väntas en ny utlysning inom pelare tre i Horisont Europa att öppna upp för sammankopplade innovationsekosystem. Utlysningen syftar till att bättre sammankoppla och effektivisera befintliga ekosystem för innovation på såväl europeisk som nationell nivå. Detta genom att bygga på de ekosystem som finns på lokal och regional nivå och upprätta strukturer som möjliggör att ekosystem kan sammankopplas via hela kedjan från akademi till industri och marknadsupptagning.  

Mer information om utlysningen på Funding & Tenders Portal

En ny innovationsagenda för EU 

EU-kommissionen har öppnat upp för synpunkter på ett kommande meddelande om ”En ny innovationsagenda för EU”. Kommissionen ser ett behov av att bättre koppla samman europeiska innovationsekosystem och stärka innovationskraften på såväl nationell som regional nivå i EU, bland annat genom att adressera aspekter såsom finansiering och behov av regleringar på områden där utvecklingen går snabbt framåt.  

Ett meddelande är ett sätt för EU-kommissionen att lägga fram sin position inom ett ämne utan att den har någon rättslig inverkan. Synpunkter kan lämnas fram till den 10 maj. 

Länk till samrådet om En ny innovationsagenda för EU

European Capital of Innovation Awards

För åttonde gången drar nu tävlingen om titeln som europeisk innovationshuvudstad igång. Tävlingen, som arrangeras av det europeiska innovationsrådet (EIC) kommer att kora vinnare i kategorierna European Capital of Innovation och Rising Innovative City. Vinnarna kommer att tilldelas 1 miljon respektive 500,000 euro för att dela sina goda exempel med andra städer i Europa.  

Tävlingen är öppen för städer med över 50,000 invånare, och deltagarna kommer bedömas enligt sitt innovationsarbete på fem huvudområden. Sista dag att ansöka är den 30 juni.  

Infodagar om uppdragen i Horisont Europa 

Den 17 och 18 maj anordnar EU-kommissionen infodagar om uppdragen, även kallade missions, inom Horisont Europa där nya så kallade topics inom samtliga uppdrag kommer att presenteras i och med justeringar i arbetsprogrammet 2021 – 2022 för uppdragen.  

Hälsa

 Kommissionen presenterar förordning om ett europeiskt hälsodataområde 

Som del i arbetet mot en europeisk hälsounion har kommissionen nu presenterat sitt förslag till förordning om ett europeiskt hälsodataområde (EHDS). Initiativet syftar till att främja digitalisering av hälsodata, ge patienter större kontroll över sin egen hälsodata och förbättra möjligheterna att använda hälsodata för forskning, innovation och policyutveckling. Förhoppningen är att hinder för hälsodata att förflyttas över landsgränser ska åtgärdas, och att en inre marknad för hälsa ska utvecklas.  

Konkret tar EHDS sikte på att förbättra patienternas tillgång till sin egna hälsodata genom att ställa krav på digitala journaler med utgångspunkt i EU:s dataskyddslagar. Utöver patienterna ska även forskare och beslutsfattare kunna få tillgång till anonymiserad patientdata från hela unionen. Kommissionen hoppas således att EHDS ska bidra till ett större forskningsunderlag och utökade möjligheter att forska på hälsoområdet. Inom EU:s medlemsländer ska vårdgivare och forskningsinstitutioner utgöra noder i ett system där hälsodata delas. EHDS är först ut i en bredare satsning på dataområden inom EU, och förordningen skickas nu till parlamentet och rådet, där en lång förhandlingsprocess väntas. Kommissionen räknar med att de nya reglerna ska börja gälla 2025, efter en övergångsperiod på cirka ett år för att ge aktörerna tid att anpassa sina system. 

Miljö

Förordning ersätter direktiv om infrastruktur för hållbara bränslen

Som del av ”Fit for 55”-paketet meddelade kommissionen under 2021 sin avsikt att ersätta 2014-års direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen med en förordning, Alternative Fuels Infrastructure Regulation, förkortad AFIR.  Kommissionen menar att nuvarande direktiv inte bidragit tillräckligt till utvecklingen av infrastruktur för alternativa bränslen och har därför lagt fram ett förslag om en ny förordning. Förordningen sätter upp ett antal bindande mål, bland annat kvoter för laddningsstationer längs vägarna i EU för elektriska fordon samt ett minimumantal laddningsstationer längs centrala sträckor av TEN-T-nätverket. Parlamentets transportutskott debatterade förslaget den 21 mars och Europaparlamentet väntas anta sin position inom kort. Innan förordningen kan träda ikraft behöver rådet och Europaparlamentet ge sitt formella godkännande.  

Grönare ambitionsnivå i förordningen om markanvändning och skogsbruk

I juli 2021 presenterade kommissionen en serie åtgärder för att säkerställa en fortsatt utveckling mot klimatneutralitet senast år 2050. Till åtgärderna hör en uppdatering av förordningen om markanvändning och skogsbruk, förkortad LULUCF. Medlemsstaterna har tidigare förpliktat sig att kompensera utsläpp från skogsbruk, men i och med LULUCF kommer kompensationen för första gången att stadgas i EU-lag. LULUCF föreslås utöver skogsbruk inkludera markanvändning och från 2026 även våtmarker. Utsläpp från biomassa, exempelvis rester från skogsbruk, kommer också för första gången att räknas när medlemsstaternas utsläpp fastställs. Förordningen har nu behandlats i Europaparlamentets miljöutskott ENVI, och utskottet kommer inom kort att anta sin position. Rådet uttryckte i april preliminärt sitt stöd för revisionen, men en position är ännu inte slutgiltigt fastställd.  

Kommissionen vill förbjuda upp emot 7000 skadliga kemikalier

Kommissionen ämnar genom en ändring av förordningen om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (REACH) förbjuda upp emot 7000 skadliga kemikalier. Den 25 april publicerade kommissionen ett arbetsdokument som lägger upp en plan för hur förbudet ska genomföras. Kemikalierna som ska begränsas genom ändringen kan kopplas till cancer, hormonstörningar och infertilitet och återfinns idag i kosmetiska produkter som solkräm och parfym, samt målarfärg, städprodukter och bindningsmedel. Förslaget välkomnas av den Europeiska miljöbyrån (EEA), men inom industrin finns en oro för att förslaget kommer få betydande konsekvenser för tillgången på produkter som tillverkas och används i Europa.  

Aktuellt från Brysselkontoret

På gång just nu

Vi har sakta kommit ingång med ett antal fysiska event på kontoret igen. Tidigare i maj bjöd vi in det näringspolitiska rådet från den svenska representationen för att uppdatera kring status i förhandlingarna för European Chips Act. Senare i maj får vi även besök från skånska socialdemokrater. Det känns roligt att verksamheten återgår mer till det normala och hoppas kunna välkomna fler skånska utvecklingsaktörer till kontoret framöver.   

Aktuellt från nätverken

ERRIN har med hjälp av sina medlemmar samlat erfarenheter för de första utlysningarna inom de olika uppdragen (missions) - vad som saknats och vad som kan förbättras till de kommande arbetsprogrammen för 2023–2024. Kontakta oss gärna om ni vill ta del av detta inspel. ERRIN kommer även att svara på det samråd om EU:s framtida innovationsagenda som vi nämnt tidigare i detta nyhetsbrev, även här går det bra att bidra om man vill det och vi delar naturligtvis inspelet när det finns färdigt till de som är intresserade.  

Den 23 maj anordnar ERRIN en projektutvecklingssession där intressenter som söker partners kan få möjlighet att göra en pitch på ca 5 minuter. Deadline för intresseanmälan att genomföra en pitch har nu förlängts till 13 maj. Kontakta oss för mer information. 

EUREGHA håller sitt årsmöte i Bryssel den 8-9 juni, det första fysiska mötet för organisationens medlemmar sedan pandemin började. Vid mötet kommer bland andra EUREGHAs nytillsatta direktör Michele Calabro att medverka. Michele tar över från Valentina Polylas som går vidare till nya utmaningar. På årsmötet deltar i övrigt representanter för regionala hälso- och sjukvårdshuvudmän från olika delar av Europa för att diskutera prioriteringar för nätverkets arbete framåt. 

Kalendarium

MAJ
20

Bryssel LIVE 20/5

Vad händer inom EU och hur påverkar det Skåne? Bryssel LIVE är Region Skånes Brysselkontors månadsvisa sändning om aktuella EU-frågor. Månadens sändning äger rum den 20 maj kl. 13:30 och handlar om EU:s sammanhållningspolitik. Anmäl dig till sändlistan för att få direkt information och länk till nästa sändning. 

Europadagen 9 maj uppmärksammas med videokampanj 

Europa Direkt-kontoren i Skåne har spelat in en gemensam videokampanj med EU-projekt för att lyfta fram hur EU bidrar till samhällsutvecklingen i Skåne. I linje med Europaåret för unga 2022 riktar sig flera av projekten till ungdomar.  
Ta del av: 

  • Erasmus+-projektet i Ystad som möjliggör för unga och lokalpolitiker att mötas i Europas fyra hörn.  
  • Socialfondsprojektet som erbjuder lokala jobbspår i Helsingborg. 
  • Leader-projektet som syftar till att utveckla Hässleholms stadskärna.   
  • Horisont 2020-projektet som undersöker hur överskottsvärmen från MAX IV kan nyttjas för att värma upp delar av Lund. 

Se videoklippen på Europa Direkt Skåne

Lanseringskonferens för Socialfondsprogrammet ESF+ 

Den 31 maj anordnas ett lanseringsevent för det nya socialfondsprogrammet som innehåller presentation om det nya programmet, seminarier om de nya programområdena samt information om kommande utlysningar.  

Läs mer och anmäl dig på ESF-rådets hemsida

Du hittar alltid fler seminarier i vår seminarielista som uppdateras veckovis

Skane.se  | Kontakta oss

Region Skåne, 291 89 Kristianstad
Växel: 044-309 30 00 Fax: 044-309 32 98 E-post: region@skane.se

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och en hållbar utveckling i hela Skåne. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.