Region Skånes kulturförvaltning
Nyhetsbrev om biblioteksutveckling
Webbversion • Tipsa en kollega!Prenumerera

God jul och gott nytt år!

Vi vill passa på att tacka er för fint samarbete, intressanta samtal och glada skratt under året – mest digitala, men faktiskt också en del i samma rum.

Höstens återgång till fysiska möten, borttagna restriktioner och en svag doft av normalitet, ”efter pandemin”, byttes lagom till jul ut mot något vagt, osäkert och lite snöpligt. Den där pandemin gick visst inte att räkna ut så lätt. Lilla O gjorde sitt intåg, och då talar vi tyvärr inte om Pip-Larssons gulliga Ofelia i Kastrullresan av Edith Unnerstad, utan om virusvarianten omikron, grekiska för ett litet o.

Ett betydligt trevligare grekiskt ord är demokrati! Det är också den röda tråden i detta sista nyhetsbrev för året. Vi går nu in i ett valår, något som påverkar biblioteken på många olika sätt. Samtidigt ligger det ständiga arbetet för demokratisk utveckling som en stabil och självklar grundton i folkbibliotekens arbete alla år.

Det nya året innebär också att vi börjar arbeta enligt vår nya regionala biblioteksplan 2022-2025 tillsammans med de skånska folkbiblioteken och sjukhusbiblioteken, förutsatt att den antas av regionfullmäktige i februari.

Vi ser fram emot att träffa er i en mängd olika sammanhang och samtal under 2022!
Trevlig läsning!

Ungdomarna i projektet Koll tillsammans med Kamal Masri vid visning av filmen ”Brev till en seriemördare”. Foto: Rickard Sjöholm.

Unga lär unga om antirasism på KRUT i Malmö

Ungdomar i Malmö ska under våren med hjälp av Region Skånes experimentspår utforska metoder för att sprida kunskaper om antirasism och diskrimineringsfrågor till andra unga. Projektet heter Koll och är en del av mötesplatsen Krut på Malmö stadsbibliotek.

Bild: Colourbox.

Folkbiblioteken i Lund inleder demokratiprojekt

Folkbiblioteken i Lund har nyligen beviljats experimentspår från Region Skåne för att arbeta med projektet ”Demokrati – att göra skillnad”. Projektets fokus kommer vara medborgares rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Karin Morwing, bibliotekarie vid Lunds stadsbibliotek och ledare för tvärgruppen för Språklig mångfald och nationella minoriteter, berättar mer om projektidén och det planerade genomförandet.

Foto: Andreas Nilsson. Bildrättigheter Rättighetscentrum Västerbotten.

Att arbeta praktiskt med barn och demokratifrågor på bibliotek

I Eslövs nyantagna biblioteksplan för åren 2021-2025 är "demokrati och fri åsiktsbildning" ett prioriterat område - ett område som de såg ett behov av att öka sin kompetens inom i relation till arbete med barn och unga. De sökte därför kompetensutvecklingsstöd från Region Skåne för att arbeta med demokratiprocesser med barn. Maja Bergström-Svahn, projektledare på Eslövs stadsbibliotek, berättar mer om kompetensutvecklingsinsatsen.

Johanna Hjalmarsson har under hösten praktiserat på Region Skånes kulturförvaltning. 

Biblioteken är demokrati i praktiken

Johanna Hjalmarsson studerar mänskliga rättigheter vid Lunds universitet och har under hösten praktiserat på Region Skånes kulturförvaltning. Utifrån sina erfarenheter och sin studiebakgrund reflekterar hon kring bibliotekens demokratiuppdrag.

Stärkt uppsökande verksamhet med Stärkta bibliotek i Lomma

Lomma kommun fick under 2021 beviljat Stärkta biblioteks-medel för att jobba uppsökande gentemot barn och unga i kommunen, som ju är en prioriterad målgrupp. Lomma är dessutom den kommun i Skåne som har högst andel barn 0-17 år i relation till övriga åldersgrupper. De är nu i uppstarten av detta arbete som ska pågå även under 2022. Hittills har två delprojekt inletts: högläsning och kapprumsbibliotek på förskolan, samt ett fördjupat samarbete med fritidsklubbarna.

Lena Rodman och Charlotte Holmström Hedgate, bibliotekarier vid Lomma och Bjärreds bibliotek, berättar om det delprojekt som riktar sig till förskolorna.

Läs mer →

Jenny Juréen, Elin Holmer och Isolde Athini arbetar som skol- och folkbibliotekarier i Lomma kommun och har hand om den del som riktar sig mot fritidsklubbar.

Läs mer →

Foto: Ylva Petersson.

Gör din röst hörd! Demokrati & digitalisering på Ystad bibliotek 2022

Under valåret 2022 kommer Ystads bibliotek genom Stärkta bibliotek att arbeta med projektet "Gör din röst hörd", som har fokus på demokrati, yttrandefrihet och delaktighet. Linda Willander, bibliotekschef på Ystads bibliotek, berättar om projektet.

 

Brit Stakston, som medverkar i projektet "Biblioteken som tankesmedjor", föreläser på Höllvikens bibliotek.
Foto: Lars Dareberg.

Biblioteken som tankesmedjor - vad innebär det?

I paraplyprojektet "Biblioteken som tankesmedjor" vill de regionala biblioteksverksamheterna i Skåne, Blekinge/Kronoberg, Halland och Jönköping ge förutsättningar för bibliotekspersonal att, såväl internt som tillsammans med invånarna i lokalsamhället, utforska och undersöka hur man kan skapa rum för samtal om frågor i skärningspunkten mellan demokrati och digitalisering. 

Dawit Isaak-biblioteket i Malmö har förbjudna och censurerade böcker i sina samlingar.
Foto: Lovisa Rosengren.

Dawit Isaak-biblioteket får stöd till demokrati- och yttrandefrihetsprojekt

Dawit Isaak-biblioteket, som finns på Malmö stadsarkiv, ska under nästa år utveckla sin verksamhet med pedagogiska klassvisningar. Projektet ”Kompetensfördjupning i demokrati, yttrandefrihet och konstnärlig frihet genom Dawit Isaak-biblioteket” får nu 350 000 kronor genom Region Skånes stöd till biblioteksutveckling.
Ett syfte med projektet är att ta fram metoder till visningar för skolklasser som inte har möjlighet att ta sig till Malmö. 

Det litterära residenset Hedlandet vänder sig till professionella berättare såsom dramatiker, författare, filmare, serietecknare. Här deltagare från Skrivyta Syd. Foto: Sophie Holgersson.

Stöd till utveckling av berättelser

Den ideella föreningen Hedlandet får 380 000 kronor från Region Skåne för att fortsätta utveckla sin residensverksamhet som tar emot residenter inom konstområden som litteratur, film och scenkonst.

Det litterära residenset Hedlandet vänder sig till professionella berättare såsom dramatiker, författare, filmare, serietecknare samt forskare i deras arbete med att skriva inom akademiska vetenskapsfält.

Fredrik Hanell och Joacim Hansson. Foto: Linnéuniversitetet. 

Undersöker politisk påverkan på folkbibliotek

Linnéuniversitetet driver just nu ett projekt kallat ”Folkbiblioteken i ett förändrat politiskt landskap – ett demokratiuppdrag för en ny tid?”. Projektet undersöker politisk påverkan på folkbibliotekens verksamheter i sex sydsvenska regioner. Vi har ställt några frågor till projektledaren Joacim Hansson och en av projektmedlemmarna, Fredrik Hanell.
 

Läsfrämjandelyftet har särskilt fokus på barn och ungas läsning. Foto: Kulturförvaltningen

Läsfrämjandelyftet på gång!

Kulturrådet genomför just nu en satsning på ett läsfrämjandelyft för personal på de kommunala folkbiblioteken. Läsfrämjandelyftet ska fram till och med 2023 bidra till kompetensutveckling inom litteraturförmedling och läsfrämjande, med ett särskilt fokus på barns och ungas läsning samt bibliotekslagens prioriterade målgrupper.
Uppdraget ska genomföras i dialog med den regionala biblioteksverksamheten.

MIK Sveriges kunskapsbank innehåller material från medlemsaktörer i nätverket MIK Sverige.
Illustration: Shutterstock

Ny kunskapsbank ska stärka medie- och informationskunnighet

MIK Sveriges kunskapsbank är en webbplats som samlar lektioner, rapporter och rörligt material från flera olika aktörer. Här finns över 1400 pedagogiska resurser, sökbara efter målgrupp och ämne. Tonvikten i dagsläget ligger på material som riktar sig till pedagoger och bibliotekarier, men har relevans för alla som är intresserade av exempelvis källkritik, massmedier, sociala medier och digital teknik.

Bakom kunskapsbanken står det nationella aktörsnätverket MIK Sverige, som leds av Statens medieråd. Innehållet hämtas från fyra av nätverkets medlemmar, utöver Statens medieråd; Kungliga biblioteket (Digiteket), Internetstiftelsen och Utbildningsradion (UR). 

Bibliotek som medborgarkontor?

I oktober släppte Svensk biblioteksförening rapporten "Bibliotek som medborgarkontor?", där de har undersökt i vilken utsträckning folkbibliotek fungerar som medborgarkontor och om de i så fall har ett uttalat uppdrag, kompetens eller finansiering för det. Resultatet visar att biblioteken erbjuder en stor variation av samhällsservice till invånarna, som i en del fall upplevs sträcka sig bortom uppdraget. 

Bild: Kungliga biblioteket.

Nya uppdrag för nationella minoriteters biblioteks­verksamhet

Nu bygger Kungliga biblioteket ut uppdraget om biblioteksverksamhet för de nationella minoriteterna. Flera samarbetspartners får nya uppgifter – som bland annat innebär ökat fokus på unga och verksamhet för den romska minoriteten.

Den 6 december i år genomfördes ett halvdagswebbinarium med fokus på satsningen de nationella minoriteternas bibliotek. Ett nationellt uppdrag som KB samordnar sedan årsskiftet. Nu går det att se webbinariet i efterhand.

JANUARI
24

Vilken betydelse har kulturupplevelser för besökaren?

En inspirationstimme för bibliotek, kulturarvsinstitutioner och konstmuseer med analysföretaget Seismonaut om kulturinstitutionernas betydelse för sina besökare. Digitalt möte den 24 januari.

MARS
17

Stora utvecklingsdagen 2022 – med inspiration från skånska bibliotek

Sätt redan nu kryss i kalendern den 17 mars! Då välkomnar vi er till Stora utvecklingsdagen, SUD 2022.
Var med och ta del av andras erfarenheter, lyssna till intressanta samtal, besök vår mässdel och mingla med kollegor!

Biblioteksutveckling  | Kontakta oss

Region Skånes kulturförvaltning, 205 25 Malmö
Växel: 040-675 37 50 E-post: kultur@skane.se

Region Skåne ansvarar för vården i Skåne och har dessutom ett ansvar för utvecklingen av näringsliv, kollektivtrafik, kultur och samarbete med andra regioner i och utanför Sverige. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.