Nyhetsbrev från Region Blekinge, Kultur- och bildningsenheten.

Nytt från Kultur och bildning!

Här är ett axplock av innehållet i höstens första nyhetbrev:

  • Kulturrådet på besök
  • Nytt nätverksmöte för kulturskapare
  • Datum för aktiviteter och projekt i oktober
  • Om Gestaltad livsmiljö
  • Nya medarbetare
  • Kultursamhället
Trevlig läsning!

Bra samtal när Kulturrådet kom på besök

Två gånger om året har Kultur och bildning möte med Kulturrådet för samtal och överläggningar på statlig och regional nivå, då man har ett gemensamt uppdrag i kultursamverkansmodellen med gemensam finansiering.
Den 6 september kom Kulturrådet till Blekinge museum och representerades av Veronica Lamppa Lönnbro, enhetschef/Stf Generaldirektör, Margareta Briliot, processledare för regional kultursamverkan, Ove Bengtsson och Josefine Alm, båda handläggare.

Samtalen handlade om hur regionen ser på verksamheten inför 2024, nya och ökade ambitioner och verksamhetsutveckling. Temat för dagen var Barn och unga.
Områden som lyftes var bla Blåsmusikens utveckling, Blekingemodellen, dvs Blekinges kulturgaranti för barn och unga, Dansverksamhetens utveckling i länet, Bibliotekens roll och utveckling  och Filmutveckling i Blekinge.
-Vi är glada över den konstruktiva dialog som vi tillsammans har och Kulturrådet är väldigt engagerade i våra frågor, säger Malena Sandgren, chef Kultur och Bildning, och betonar också hur viktigt det är att Kulturrådet ser verksamheter och miljöerna vi verkar i.
Nu är framställan gjord och i slutet av januari 2024 beslutar Kulturrådet hur finansieringen från staten kommer se ut.

Oktober
9

Nätverksmöte för kulturskapare - tema företagande

Kultur och bildning startar en ny form av nätverksträffar för dig som professionell/ yrkesverksam kulturskapare.
Anmäl dig senast 2 oktober.

Cross Innovation Southern Sweden - en treårig satsning

Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) har beviljat Region Skåne och Region Blekinge medel för att stärka södra Sveriges innovationsförmåga genom en satsning på tvärsektoriell innovation där de kulturella och kreativa branscherna är centrala noder. Projektet, som struktureras i flera delmoment, utgår från flertalet beprövade innovationsmetoder och syftar till att vara katalysator för omställning. 

Region Skåne och Region Blekinge söker företag/personer som är verksamma inom de kulturella och kreativa branscherna i Skåne och Blekinge och som vill vara med och bidra till hållbar utveckling genom innovationsarbete. Anmäl ditt intresse om du vill medverka.

Skolscen Sydost arrangeras den 17-18 oktober i Karlshamn

Skolscen Sydost anordnas för att skapa goda förutsättningar för scenkonst i skolan, visa scenkonst av hög kvalitet och för att skapa en mötesplats för skolans kulturombud.
Vi vänder oss till dig som är lärare, förskolepersonal, skolkulturombud, skol- och kulturpolitiker/tjänstepersoner, elever, KulturCrew samt alla andra som är intresserade!
Anmälan senast 9 oktober.

Kulturarvsforum 19 oktober

Under årets Kulturarvsforum diskuteras innovation, utveckling och möjliga tvärmöten. Hur kan man som kulturarvsaktör nå nya målgrupper och hur kan kunskap spridas på nya sätt och detta utan att förlora sin kärna och kulturella integritet?
 
Kulturarvsforum arrangeras av Kulturarv i Blekinge i samverkan med Blekingearkivet, Blekinge museum, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och Slöjd i Blekinge. Anmälan senast 5 oktober.

Dags att nominera

Nominera till Region Blekinges Kulturpris och Idrottspris, senast den 1 oktober.

 

Nominera din kandidat

Carl Film Forum

Den 4 oktober möts filmbranschen och politiken i Blekinge. På plats finns även den  amerikanska regissören Angus MacLane.

Anmälan och program

Språkstegen

Nu finns filmer för att stödja och inspirera föräldrar att läsa med yngre barn.

 

Mer om språkstegen

Jazzig höst i Blekinge

Blekinges jazzklubbar anordnar tillsammans med Musik i Blekinge flera spännande spelningar i höst.
 

Läs mer här

Fortbildningsdagar för slöjdlärare och pedagoger 30 - 31 oktober

Vad händer när traditionella hantverkstekniker möter den digitala världen? Sista dag för anmälan är 20 oktober.

Program och anmälan

Gestaltad livsmiljö - människan i fokus

Fredagen den 1 september arrangerades den regionala konferensen om Gestaltad livsmiljö, som en avslutning på Karlshamns årliga Arkitekturvecka. Konferensen var ett samarbete mellan Region Blekinge och Karlshamns kommun. Konferensen bjöd på inspiration, olika perspektiv, insikter och kunskap, samt ett stort engagemang från både talare, panel och åhörare.  
 
- Det går! sa Sveriges Riksarkitekt Helena Bjarnegård på Boverket i sin avslutande kommentar när hon skulle ge några snabba råd till Blekinges fortsatta arbete med gestaltad livsmiljö under konferensen. Gestaltad livsmiljö handlar kort om hur arkitektur, form, design, konst och kulturarv tillsammans kan bidra till att forma samhället och invånarnas vardag. Helena lyfte under konferensen vikten av omsorgsfullt gestaltade miljöer i det stora och i det lilla. Hon betonade vikten av en helhetssyn, användarbarhet och upplevelser samt ett tillsammansarbete mellan många aktörer.

Vi är inspirerade och glada över de olika perspektiv, insikter och kunskap som förmedlades under dagen, liksom över alla deltagare och deras engagemang, säger Torun Ekstrand, konstutvecklare på Konst i Blekinge.
 
I samband med konferensen delades en publikation om Gestaltad livsmiljö ut. Med publikationen vill Region Blekinge inspirera och höja kunskapen kring betydelsen av en medveten och omsorgsfull gestaltning av våra livsmiljöer. Publikationen och mer info om Gestaltad livsmiljö finns att läsa här:
 


Gestaltad Livsmiljö - Region Blekinge

Leila Rudelius - ny på Kultur och bildning

Leila Rudelius är ny verksamhetsutvecklare inom Litteratur i Blekinge. Här är en liten kort presentation:
Vad har du gjort innan:
Om du menar inom yrkeslivet, så har jag varit journalist och kommunikatör under de senaste 30 åren.
Vad utmärker litteraturen i Blekinge? Det vet jag inte om det finns ett enkelt svar på, men jag ser ju att mycket litteratur från länet ofta innehåller beskrivningar av naturen på olika sätt – vår kustmiljö, havet och skärgården men också skogen och sjöarna.
Vad vill du bidra med i din roll som verksamhetsutvecklare inom litteratur?
 Att författare, både etablerade och debutanter, och även andra seriöst skrivande människor får olika plattformar att mötas, synas och utvecklas inom. De förtjänar att höras och synas mer. En sådan plattform är till exempel Blekinge bokmässa som i år äger rum på Lokstallarna i Karlshamn den 18 november.

Annika Fagerberg - ny på Kultur och bildning

Annika är anställd som producent för Kultur i vården och Blekingemodellen på Kultur och Bildning.
Vad har du gjort innan?
Blekinge Läns Bildningsförbund var min senaste arbetsgivare. Jag arbetar dock med detsamma fortfarande, men nu med Region Blekinge som arbetsgivare.
Hur ser dina arbetsuppgifter ut?
Kultur i vården handlar i kort om att alla personer som bor på länets SÄBO och Trygghetsboende och även de personer som besöker våra träffpunkter ska ges möjlighet till ett rikt professionellt kulturutbud – kan du inte komma till kulturen, så får kulturen komma till dig.
I min tjänst ingår också att schemalägga Musik i Blekinges musikturnéer till länets SÄBO, Träffpunkter, Trygghetsboenden och Daglig verksamheter med 255 musikframträdande per år.
Just nu arbetar jag till stor del med Skolscen Sydost och Scenkonst för barn och unga, Blekingemodellen. Jag har ett väldigt roligt och spännande uppdrag!

Nytt presidium

Kultur- och bildningsnämnden har fått nytt presidium och leds av:
Karolina Widerberg (SD), ordförande
Jens Melander (S), förste vice ordförande 
Malgorzata Andersson (KD), andre vice ordförande.

Kultursamhället

Den 27 september tog kulturministern emot betänkande från kultursamverkansutredningen Kultursamhället – utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun, som med stor sannolikhet kommer att påverka oss framöver.
Vi återkommer med mer information längre fram.
 

Trevlig läsning önskar Kultur och bildning!

NYHETSBREV, KULTUR OCH BILDNING • SEPTEMBER 2023
Visa webbversion • Skicka vidare