Nyhetsbrev från Region Skånes kulturförvaltning

Region Skånes kulturförvaltning
Nyhetsbrev #5 Maj 2024
Läs på webben

Hej!

Skåne har en stark position i svenskt kulturliv, men har som mål att också vara internationellt attraktivt – inte minst i Norden och norra Europa. Under maj månad har två återkommande evenemang med nationell och internationell dragningskraft bidragit: Bibu i Helsingborg och Southern Sweden Design Days i Malmö  – två viktiga mötesplatser för breddat och fördjupat perspektiv på vad kraften i scenkonst för barn och unga respektive design är och gör i samhället.
 
I eftermiddag invigs Southern Sweden Design Days av kulturdepartementets statssekreterare Karin Svanborg-Sjövall och i ett efterföljande rundabordssamtal om den nya nationella strategin för kulturella och kreativa företag deltar både kulturnämndens ordförande Fredrik Sjögren och jag tillsammans med representanter från Visit Skåne, Malmö stad och experter från designområdet.

Anna Lyrevik

Lokstallarna i Malmö är festivalens huvudarena men programmet äger rum på fler platser runt om i Malmö. Foto: Daniel Engvall

Southern Sweden Design Days - en språngbräda för hållbar och innovativ design

Malmö blir centrum för hållbar design under Southern Sweden Design Days 23–26 maj. Festivalen som i år arrangeras för fjärde gången bjuder på utställningar, seminarier och workshops med fokus på innovation och samverkan.

- Southern Sweden Design Days är inte bara en fest för designälskare, utan en viktig katalysator för utveckling och innovation inom designfältet, säger Jaana Järretorp, utvecklare bild och form.

Pascal Fogelberg var en av konstnärerna som deltog i ShareMusics residens ”Skapa plats” i Tomelilla. Foto: Gert Germeraad

Residens skapar möjligheter för konstutövare

Residens ger konstutövare tid, utrymme och resurser att fokusera på sin konst utan att vardagen pockar på uppmärksamhet. I höst gör Region Skåne en ny utlysning av stöd till residens för tvärdisciplinär samverkan, konstnärlig fördjupning och ömsesidig utveckling.

Professionella aktörer inom kulturområdet och den kreativa sektorn kan söka stöd för att vara värd för ett eller flera residens. Ansökan öppnar den 20 augusti.

Vi har pratat med KKAM Ateljén, Rikstolvan och ShareMusic & Performing Arts som fick stöd för residensprojekt våren 2022 för att se vad residensen har betytt för dem.

Bild: Svensk scenkonst

Ny statistik över evenemangsnäringen

I maj publicerade Svensk Scenkonst rapporten "Evenemang i siffror 2024". Rapporten visar den senaste statistiken över över svensk evenemangsnäring. och har till syfte är att belysa evenemangens värde och deras utveckling över tid.
 
Skåne visar en liten ökning i antalet verksamheter och sysselsatta inom näringarna, men ligger fortfarande relativt lågt när det gäller omsättning och antal sysselsatta jämfört med andra regioner. Dalarna, Gotland, Jämtland och Kalmar toppar listan över antalet sysselsatta inom näringarna per invånare. Stockholmsregionen utmärker sig, som väntat, i de flesta kategorier såsom antal verksamheter, sysselsatta och omsättning.

Malmö Opera Foto: Roos & Tegnér

Sju av tio vill se mer scenkonst

En ny undersökning från Riksteatern visar att sju av tio svenskar önskar att de oftare deltog i teater, dans och annan scenkonst. Rapporten "Svenskarna & Scenkonsten 2024" visar att sex av tio svenskar går på scenkonst minst en gång per år, medan en tredjedel inte deltagit alls det senaste året. Ekonomiska hinder och geografiskt begränsat utbud är de främsta skälen till att fler inte tar del av scenkonst.

JUNI
11

Utbildningsnät och konstnärlig utveckling – varför ska vi prata med varandra om det?

Välkommen till ett seminarium med kunskapsdelning och dialog om framtidens konstnärer, konstnärlig utveckling, utbildningsnätet och förutsättningar för livslångt lärande.

I seminariet, som arrangeras i samarbete med Malmö universitet, ges en inblick i olika perspektiv som sätter ljus på kommande utmaningar för såväl kultur- som utbildningssektorn.

Sista anmälningsdag är 28 maj.

JUNI
13

European Creative Economy Conference 2024

Den 13 juni bjuder Region Skåne, Helsingborgs kommun och ECBN/Creative FED in till en heldag med fokus på forskning, policy och praktik inom kulturella och kreativa branscher i Europa.

Under denna heldag kommer tjänstemän, forskare, politiker, entreprenörer och praktiker inom den kulturella och kreativa sektorn att samlas på Dunkers Kulturhus i Helsingborg för en dag fylld med dialog, inspirerande föredrag och möjligheter till nätverkande.

Sista anmälningsdag 31 maj

OKTOBER
10

Morgondagens Pippi - forum för litteratur, film och spel

Är du bildberättare, författare, filmskapare, speldesigner, pedagog, bibliotekarie eller kulturproducent? Kom till Vimmerby den 10-11 oktober för konferensen Morgondagens Pippi - ett nytt forum för tvärkonstnärliga möten, pedagogik, inspiration, erfarenhetsutbyte, kreativitet och kunskapsutveckling kring berättelser för barn och unga.

Kalendarium

 
Region Skånes kulturförvaltningen anordnar – oftast i samarbete med verksamheter inom bland andra konst- och kulturområdet och akademin – regelbundna aktiviteter och utbildningar. I kalendariet på vår webbplats hittar du alla aktuella event.
Hitta Ring Kontakta
Region Skåne finns till för att alla som bor i Skåne ska må bra och känna framtidstro. Genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv – inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård – i Skåne. Tillsammans gör vi livet mera möjligt.

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.