Kunskap och spaningar för besöksnäringen

Skåne – where tourism matters!

Spaningsbrevet

Trovärdig kommunikation

Från perfektion till äkthet

Skapa förtroende med autentiska bilder i sociala medier

Sociala medier har ändrat hur människor planerar sina resor. Tidigare användes perfekta bilder för att locka besökare, men nu ifrågasätts vad som är äkta på grund av den stora mängden fejknyheter och redigerade bilder.

Besökare och konsumenter vill inte längre ha perfektion – de vill ha äkthet. Förtroendet för marknadsföring som endast använder sig av perfekta bilder har sjunkit, och på sociala medier ser man allt fler resenärer som uttrycker besvikelser genom den så kallade "förväntningar vs verklighet"-trenden. Genom att vara äkta och transparent och visa verkligheten som den faktiskt är, finns det möjlighet att bygga förtroende och få fler bokningar. Det är det nya sättet att lyckas i en värld där verklighet värderas högre än perfektion. Läs mer och få praktiska tips för att skapa äkta bilder och bra innehåll till marknadsföringen

Våga kommunicera hållbarhetssatsningarna

Hållbarhetskommunikation som engagerar och involverar

Det finns många fantastiska destinationer och passionerade företagare runtom i Sverige som satsar lite extra på sitt arbete med hållbar utveckling. Ibland blir man hemmablind och glömmer att kommunicera det man gör samtidigt som det kan vara just dessa initiativ som sticker ut i bruset till potentiella besökare. Här kommer några inspirerande exempel:

Kullabergsguiderna erbjuder guidade turer och äventyrsaktiviteter och fokuserar på hållbar turism och strävar efter att minimera sin påverkan på naturen. Deras guider betonar vikten av respekt för miljön och informerar besökare om hållbara beteenden.

Destination Järvsö: Järvsö är en levande och växande bygd där hållbar utveckling är den röda tråden i utvecklingsarbetet. Hållbarhetsarbetet innebär att göra medvetna val för att skapa en mer hållbar destination, ett förhållningssätt som också ska inspirera bygdens besökare att bidra med medvetna och hållbara val.

Laponia Adventures fokuserar på att erbjuda hållbara naturupplevelser och strävar efter att minimera sin påverkan på naturen och främja respekt för det samiska kulturarvet. Deras webbplats och marknadsföring betonar långsiktigt hållbar turism i nära samarbete med besökarna.

Innovationer som förändrar och förnyar

200 innovationer från 2023

Världen förändras i en otroligt snabb takt och det gäller verkligen att hänga med. Och då gäller det inte bara det som händer inom sin egen bransch utan det som på de mest oväntade sätt förändrar hur vi lever, arbetar, tänker och vad som faktiskt är möjligt. Varje år väljer TIME Magazine ut 200 nyskapande produkter och idéer inom olika områden som mat, transporter, appar, tillgänglighet etc. Det är innovationer som på kanske på oväntade sätt kan inspirera och förnya ens verksamhet och skapa nyfikenhet hos och bygga attraktionskraft för besökare. Låt dig inspireras och läs mer!

Kommunikationstrender som stärker besöksnäringen

För att skapa en stark relation med befintliga kunder och locka nya, är det viktigt att kommunicera på rätt sätt. The Tardigrades sammanfattar sina tips. 

Lär känna målgruppen. Förstå dina besökare och anpassa kommunikationen efter deras preferenser och intressen. Det kan vara familjer, äventyrsresenärer, kulturella entusiaster eller affärsresenärer. Anpassa budskapen och marknadsföringen för deras specifika behov.

Berätta en historia. Använd storytelling för att bygga känslor till ditt erbjudande och din plats. Vad gör ditt resmål unikt och vad finns för lokala värden som kan attrahera besökare? Berättelser skapar engagemang och talar till våra känslor. Uppmuntra besökarna att dela sina egna äventyr – äkta berättelser blir din bästa marknadsföring.

Hållbarhet och ansvarstagande. Lyft fram din destinations gröna hjärta. Kommunicera tydligt om hållbarhetsinsatser och miljövänliga initiativ. Att kunna erbjuda hållbara konferenser är en självklarhet idag. Attrahera besökare som delar din vision om en ansvarsfull besöksnäring.

Interaktivt innehåll. Öka engagemanget med interaktivt innehåll och gör upplevelsen av din destination informativ och rolig. Locka besökare att utforska genom virtuella rundturer, interaktiva kartor och underhållande spel.

Videomarknadsföring. Fånga essensen av din destination i inspirerande videor och skapa känslomässiga upplevelser (tänk storytelling) som lockar besökare. Dela dessa ögonblick på olika digitala plattformar och sociala medier för maximal effekt.

Verktyg för att kommunicera

Det finns många olika bra verktyg att ta hjälp av för att kommunicera och skapa berättelser för att marknadsföra en destination. Vi har gjort ett urval med några inspirerande tips, som vi hoppas kan ge inspiration och stöd i arbetet.

Verktygslåda för att kommunicera med den medvetna resenären
Visit Sweden har tagit fram en verktygslåda som består av fem delar som innehåller fakta och insikter, för att nå sin målgrupp samt handgripliga tips om hur du praktiskt går tillväga.
 

Skriv attraktivt innehåll till hemsidan 
Det viktigaste målet när du utvecklar textinnehåll till din hemsida och för marknadsföring, är att intressera de besökare du drömmer om att ha. Resenärer behöver din hjälp när de planerar sina resor - något att tänka på när du tar fram kommunikationstexter med det syftet.

Locka besökare med kreativa filmer
Innan besökare väljer en destination gör de oftast en snabb online-sökning. Video är det mest engagerande sättet för att marknadsföra en destination. Du säljer inte bara en plats, utan en upplevelse och där är rörlig bild ett bra sätt att  locka besökare.

7 tips från Brödfabriken i Jonsered
På mindre än två år har Brödfabriken i Jonsered blivit ett välbesökt utflyktsmål som lockar både långväga och lokala besökare. En av flera viktiga ingredienser i framgångssagan Brödfabriken är de väldigt aktiva sociala kanalerna - ta del av deras konkreta tips!

Länge Leve Gastrolutionen!
Med fokus på evenemang har vi skapat fyra guider som ska hjälpa till att använda hållbarhet, storytelling och sociala medier för att attrahera besökare från hela världen. 

Digital närvaro - verktygslåda
Visit Skåne har samlat konkreta guider till de viktigaste kanalerna att synas i som besöksnäringsföretag. Här finns också verktyg för att skapa eget innehåll. 

Tips på utlysningar, poddar och utbildningar

Podd

 

Transformationspodden: Innovation som verktyg för hållbar turism
Vad innebär innovation för att utveckla en hållbar destination? När framtiden är oviss och utmaningarna för besöksnäringen är komplexa, behövs nya verktyg.

Podd

 

Lyssna & lär om att skriva nyhetsbrev
Nyhetsbrev är ett alltmer populärt sätt att nå sina målgrupper. Lyssna på hur du skriver “det ultimata nyhetsbrevet"

Konferens

 

Boka in i kalendern
Den globala organisationen Global Sustainable Tourism Council arrangerar en världskongress för hållbar turism i Stockholm den 23-25 april 2024.

Vill du prenumerera på våra kunskapsbrev?

Fyll i dina uppgifter

corporate.visitskane.com  | Kontaktuppgifter  | Öppna webbversion

Visit Skåne AB
Dockplatsen 26 | Malmö, Sweden

Skånes regionala destinationsbolag, Visit Skåne AB, ska stärka Skånes varumärke internationellt, och främja besöks- och eventnäringen. I uppdraget ingår att verka för att stora evenemang, kongresser, utställningar och mässor genomförs i Skåne. Det handlar också om att utveckla skånsk besöks- och eventnäring med fokus på hållbarhet och innovation, och att öka destinationens kännedom och attraktivitet internationellt. Visit Skåne AB ägs av Region Skåne Holding AB och bildades 2023 genom en fusion av Tourism in Skåne AB, Event in Skåne AB samt Business Region Skåne AB.