Viktig oppdatering

20. desember 2024

Faglig nyhetsbrev til konsulenter

Kjære konsulenter,

🎄✨ Det er noe magisk med desember. Når dagene blir kortere og mørket legger seg tidligere, skinner stjernene desto klarere. Kulda utenfor minner oss om varmen inne – en kopp kaffe, gløgg eller kakao, lyden av peisen som knitrer, og duften av granbar og julekaker som fyller rommet. ❄️

Det handler om ro. 🌟 Desember minner oss på å finne glede i det enkle – i samvær, stillhet og de små øyeblikkene som gir livet mening. ✨

Samtidig ser vi fremover med spenning. Vi går snart inn i et nytt år som kanskje blir ett av de mest spennende årene for Miljøfyrtårn på lenge. Vi står foran store endringer, både innad i ordningen, med tjenestene og produktene vi leverer, og ikke minst med det som skjer rundt oss i samfunnet.

Vi gleder oss til å ta fatt på 2025 sammen med dere og ønsker dere en fredelig førjulstid, en god jul og et godt nyttår!

Her er en liten video av vår egen Bjørn Henrik Brandtenborg som forhåpentligvis kan skape litt julestemning i heimen:

Orientering om obligatorisk oppdateringskurs og opplæring i Luma

Som dere sikkert har fått med dere, kan vi endelig avsløre at navnet på det nye helhetlige bærekraftsverktøyet er Luma. I tillegg kan vi røpe at vi 30. januar 2025 vil lansere en revitalisert visuell identitet for Miljøfyrtårn. Dette, og mye mer, vil dere få innblikk igjennom det obligatoriske oppdateringskurset på nyåret.

Her er hva dere kan forvente:

  • Lansering: Det obligatoriske oppdateringskurset blir tilgjengelig kort tid etter nyttår.
  • Format: Kurset er e-læringsbasert og vil gjennomføres i Kajabi.
  • Diplom: Ved fullføring mottar dere et diplom som bekreftelse.
  • Praktisk trening: Tilgang til en fiktiv virksomhet i en ny kursportal vil gi dere muligheten til å teste funksjoner og bli kjent med Luma.
  • Oppgaver: Kurset inkluderer enkle oppgaver for å forankre viktige prinsipper og funksjoner.
  • Krav: Gjennomføring av kurset er nødvendig for å opprettholde rollen som miljøfyrtårnkonsulent.
Vi ser frem til å dele dette med dere og høre deres tilbakemeldinger. Denne opplæringen markerer starten på en spennende reise, både for Miljøfyrtårn som organisasjon og for dere som konsulenter.

Gjør dere klare for Luma – sammen skal vi ta bærekraftsarbeidet til nye høyder!
 

Lissepasning om tildelte midler til virksomheter i nord

Det er opprettet et felles bærekraftsutvalg med deltakere fra Sparebank 68° Nord og Sparebankstiftelsen 68° Nord. Bank og stiftelse ønsker å støtte lokal bærekraftig utvikling ved å bidra til prosjekter og aktiviteter som fremmer miljømessige, sosiale og økonomiske verdier i Lofoten, Vesterålen, Harstadregionen og Ofoten.

Bærekraftsbidraget kan gi støtte på inntil 30.000 kroner til prosjekter som kan hjelpe søkerne i gang med sin bærekraftsreise og jobbe mot FNs bærekraftsmål. Eksempler på støttede tiltak kan være kurs, miljøfyrtårnsertifisering, eller anskaffelse av fornybar energi-utstyr. 

Det er satt av 1 million kroner til prosjekter som fremmer bærekraft. Både bedrifter, organisasjoner (private og offentlige) og lag/foreninger kan søke.

Dette er noe dere som konsulenter kan tipse aktuelle virksomheter om!
 

Nye modeller for sertifisering i hovedkontormodellen

Fra 1. januar 2025 innføres oppdaterte modeller og metoder for sertifisering av underliggende enheter i hovedkontormodellen. Endringene er utviklet i samarbeid mellom Stiftelsen Miljøfyrtårn og Certnor for å tydeliggjøre og forenkle sertifiseringsprosessen, med fokus på større effektivitet og tilpasning til ulike kundegrupper.

Hva innebærer endringene?
De nye modellene er kun relevante for miljøfyrtårnkonsulenter som jobber med konsern og kommuner, og inkluderer:

  • Nye sertifiseringsprinsipper: Klare regler for hvor mange underliggende virksomheter som trekkes ut til sertifisering.
  • Oppdaterte metoder: Kombinasjon av fysisk og digital sertifisering, samt enkel dokumentsjekk som erstatter tidligere dokumentkontroll.
  • Fokus på rasjonalitet: Sertifisørene vil prioritere nærhet til lokasjoner og koordinere sertifiseringene på en mest mulig effektiv måte.
En viktig endring er at virksomheter i kategori 3 nå krever fysisk befaring, noe som vil påvirke hvordan reiser og sertifiseringer planlegges.

Trinnvis innføring
For nye hovedkontorkunder vil de nye modellene gjelde fra 1. januar 2025. For eksisterende kunder blir modellene innført trinnvis ved resertifiseringstidspunktet.

Mer informasjon tilgjengelig snart
Detaljer om de nye modellene og tilhørende informasjon vil være tilgjengelige fra 1. januar 2025. Stiftelsen vil i tillegg ta kontakt med berørte virksomheter i god tid.

Dette er en viktig oppdatering for alle konsulenter som arbeider med konsern og kommuner. Sørg for å sette deg inn i endringene og hvordan de kan påvirke dine kunder!
 

Viktig påminnelse: Miljøledelse handler om handling, ikke bare papirarbeid

Vi får dessverre en del tilbakemeldinger fra sertifisører om at mange virksomheter ikke fullt ut forstår hva det innebærer å bli miljøfyrtårnsertifisert. Ofte handler arbeidet i for stor grad om å fremvise dokumentasjon, uten at dette er forankret i reell forståelse og praktisk gjennomføring.

Derfor ønsker vi å minne alle konsulenter på at kjernen i Miljøfyrtårn-arbeidet er implementeringen av faktisk miljøledelse – ikke bare det å oppfylle krav på papir. Dokumentasjon er viktig som et verktøy for å vise at standarden oppfylles, men det skal alltid være en støtte for gode prosesser og tiltak i virksomheten – ikke en byrde.

Din rolle som konsulent er sentral
Konsulentens oppgave er ikke å være en "dokumentasjonsmaskin" som leverer ferdige maler virksomheten bare fyller ut. Tvert imot skal du veilede virksomheten til å forstå og integrere miljøledelse i sitt daglige arbeid. Målet er å hjelpe dem med å oppnå konkrete forbedringer i miljøprestasjoner og bærekraftige løsninger.

Husk dette i ditt arbeid som konsulent
Når du jobber med kunder:

  • Legg vekt på tiltakene som faktisk gjør en forskjell i praksis.
  • Sørg for at dokumentasjon brukes som et hjelpemiddel for å støtte implementeringen, ikke som en hovedoppgave.
La oss holde fokus på det som virkelig betyr noe: handling og forbedring for miljøet!

Kurs og samlinger:

Kurs i energiledelse

Ønsker du å lære mer om energiledelse og hvordan dette kan gi store energigevinster?

Etter suksessen tidligere i høst ønsker vi å sette opp et nytt kurs i energiledelse sammen med Energiråd.

Kurset holdes 23.01 - 30.01.2025

Kurs i sirkulærøkonomi

Er du klar til å ta din virksomhet til neste nivå?

Uansett om du driver en produksjonsbedrift, handelsvirksomhet eller tilbyr tjenester, spiller din virksomhet en viktig rolle i den sirkulære økonomien.

Sirkulær økonomi er mye mer enn ombruk og håndtering av avfall, og i dette kurset legger vi vekt på å tenke sirkularitet i alle ledd.

Kurset holder 08.01 - 09.01.2025

Åpningstider i julen

Vårt sentralbord har stengt fra 24. desember og frem til 2. januar 2025.

Ved hastesaker – kontakt ledergruppen.

Vi i Stiftelsen Miljøfyrtårn ønsker deg og dine en riktig god jul og et godt nytt år! 🎄

www.miljofyrtarn.no | e-post | telefon 38 00 80 60.

Denne eposten har blitt sendt til email-address@domain.tld Du mottar denne e-posten fordi du er registrert i vår portal som kontaktperson for din virksomhet. Dersom du ikke er riktig mottaker av denne informasjonen, send oss en e-post.

Les nyhetsbrevet på nett