Region Skåne
Vårdgivarnytt februari 2024
Läs på webben

Vårdgivarnytt 

Februari 2024

Hej vårdgivare,

I månadens nyhetsbrev kan du bland annat läsa om tre nya vårdförlopp, uppdateringar om riktade hälsosamtal och flera kommande kurser och utbildningar.

Vårdgivarnytt är ett nyhetsbrev för offentliga vårdgivare och offentligt finansierade privata vårdgivare, verksamma inom LOV, LOL, LOF, LOU och IOP. 
 

 

Nyheter allmänt

Missa inte möjligheten att prenumerera på nyheter
Du vet väl att du kan prenumerera på uppdateringar av nyheter, utbildningar, rapporter och trycksaker inom olika områden på Vårdgivare Skåne. Det ger dig möjlighet att få information enbart om de ämnen du är intresserad av. Då får du ett e-postmeddelande varje vecka med samlad information från de ämnen som du har valt. Du hittar mer information på Vårdgivare Skåne.
Nya patientavgifter för vissa vårdkontakter på distans 
Patientavgiften för vårdkontakter på distans som ersätter fysiska besök, gäller från och med den 1 januari 2024 även vissa telefonsamtal och skriftliga kontakter. Du kan läsa om vilka kriterier som gäller för att en vårdkontakt ska vara avgiftsbelagd på Vårdgivare Skåne. 
 
Kontakt: Eva B Nilsson, hälso- och sjukvårdsstrateg, eva.b.nilsson@skane.se  
 
Ny hälsodeklaration inför sövning och operation 
Hälsodeklaration inför sövning och operation byter utseende. Det har gjorts en komplett revidering av formuläret så att det nu är mer tillgängligt och användarvänligt. Den nya versionen av formuläret ersätter den gamla och publicerades den 13 februari, förändringen påverkar alltså inte nuvarande rutiner och arbetssätt.
Formulär revideras med jämna mellanrum som en del av Region Skånes förvaltningsprocess och förbättringsarbete.  
 
Kontakt: Susanna Sjökvist, medicinsk rådgivare, susana.sjokvist@skane.se  
Brist på serviceresefordon – nytt trafikavtal 
Det är fortfarande brist på förare och fordon för sjukresor och färdtjänst. Därför ska sjukresor endast bokas när det är nödvändigt. Fråga om patienten kan klara resan på andra sätt som egen bil, hämtning av närstående eller allmän kollektivtrafik.  
 
Den 1 februari startade Serviceresor ett nytt trafikavtal för 500 nya fordon. Många av förarna är nya på jobbet, och det kan inledningsvis vara svårt att hitta rätt direkt. Tänk på att det är viktigt att ange ett telefonnummer vid bokning för att underlätta situationen.  

Kontakt: Lotta Ellberg, affärsutvecklare på Skånetrafiken, lotta.ellberg@skanetrafiken.se 
 
Produktinformation till förskrivare av diabeteshjälpmedel 
Mätare för blodsocker och keton GlucoMed Areo och Glucomen Areo 2K ersätts av GlucoMen Areo GK, som är en kombinerad mätare. Tillhörande teststickor är samma som tidigare och förändringen innebär därför inga nya förskrivningar eller recept. 
 
Läs mer om GlucoMen Areo GK på tillverkarens hemsida.  

Kontakt: Eric Donaldson, eric.donaldson@skane.se; Sortiment- och Avtalsledare Verksamhetsområde Hjälpmedel 
 
Nyheter om riktade hälsosamtal från den 1 januari  
Nu är det möjligt för primärvården att erbjuda hälsosamtal via video. Samtalsledaren på vårdcentralen behöver gå en kort introduktionsutbildning för att starta upp med digitala hälsosamtal, där metodens nyckelfaktorer i det digitala mötet belyses. Välkommen med anmälan till nästa tillfälle den 28 februari. Hälsosamtalet är fortfarande kostnadsfritt för deltagaren. En nyhet är att ersättningen till vårdcentralen har ökat till 1200 kronor per genomfört hälsosamtal.   

Kontakt: Johanna Jaran, processledare riktade hälsosamtal, johanna.jaran@skane.se 
 
Nationell vägledning för tortyrskador lanserades 1 februari 
Region Skåne lanserade den 1 februari (tillsammans med sju andra regioner, Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Svenska Röda Korset) en vägledning för omhändertagande av tortyröverlevare. Genom den kan medarbetare i vården bland annat få stöd i det allra viktigaste – att våga fråga. 
 
Vägledningen är en slags kortfattad introduktion till det vårdprogram Region Skåne antog 2022. 
 
Kontakt: Hannes Brunner, teamledare Utveckling migration och hälsa, hannes.brunner@skane.se  
 
Nya rutiner för SITHS- eTjänstekort och certifikat
I samband med införandet av nationellt system för hantering av SITHS- eTjänstekort och certifikat har rutinerna ändrats.
För dig som medarbetare innebär detta:
  • Du får inte längre något kuvert hemskickat med PIN-/PUK-kod.
  • Kortet kommer att levereras direkt till din folkbokföringsadress.
  • Du behöver besöka någon av kortstationerna för att aktivera kortet för att kunna använda det.
  • Du kan få hjälp på kortstationen att låsa upp ditt eTjänstekort
  • Kortet innehåller endast legitimeringscertifikat (tidigare fanns det även ett underskriftcertifikat)
  • På SITHS Mina Sidor kan du utföra fler aktiviteter än tidigare, exempelvis ladda ner certifikat och beställa underskriftscertifikat. 
KontaktRafunktionen@skane.se  
 
 

Nya och reviderade riktlinjer

Ny version av Skånelistan speciallivsmedel 
Läkemedelsrådet har fastställt 2024 års version av Skånelistan speciallivsmedel.  

Kontakt: Jeanette Sjölander, dietist, jeanette.sjolander@skane.se, 040-675 36 39 
 

Nya vårdförlopp

Nu introduceras tre nya personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp. 
Hjärtsvikt – nydebuterad i Region Skåne ​  
Vårdförloppet Hjärtsvikt - nydebuterad omfattar utredande och behandlande åtgärder. Vårdförloppet inleds vid välgrundad misstanke om nydebuterad eller nyupptäckt hjärtsvikt och avslutas senast efter ställningstagande till andra linjens behandling. Huvudsakligen berörs vårdcentraler, klinisk fysiologi, akutmottagningar och hjärtmottagningar (teambaserade). Läs mer om vårdförloppet och införandet via länken nedan. 

Kontakt: psvf@skane.se eller Kerstin Zettervall, hälso- och sjukvårdsstrateg, kerstin.zettervall@skane.se  
Osteoporos – sekundärprevention efter fraktur i Region Skåne  
Vårdförloppet Osteoporos - sekundärprevention efter fraktur inleds vid misstanke om osteoporos hos patient som nyligen haft en fraktur och därmed har hög risk för ny fraktur. Det omfattar utredande och behandlande åtgärder och avslutas när en plan för behandling och uppföljning har upprättats tillsammans med patienten. Målgrupp för det personcentrerade och sammanhållna vårdförloppet är:  
  • patienter över 50 år med fraktur – kota, bäcken, höft, överarm eller handled  
  • alla (oavsett ålder) med höftfraktur  
Huvudsakligen berörs: ortopediska kliniker, enheter där DXA-mätningar utförs, geriatrisk och invärtesmedicinsk slutenvård, kirurgiska kliniker och vårdcentraler.   
 
Läs mer om vårdförloppet och införandet via länken nedan. 

Kontakt: psvf@skane.se eller Emma Ekberg, hälso- och sjukvårdsstrateg  emma.ekberg@skane.se 
Stroke och TIA (del 1) – tidiga insatser och vård i Region Skåne ​ 
Vårdförloppet Stroke och TIA – tidiga insatser och vård omfattar utredande och behandlande åtgärder. Det inleds vid misstanke om stroke inklusive subarachnoidalblödning eller TIA och avslutas inför utskrivning av patient från strokeenhet eller vid överflyttning av patient till annan specialiserad vård. Huvudsakligen berörs prehospitala ambulanssjukvården, akutmottagningar och strokeenheter. Läs mer om vårdförloppet och införandet via länken nedan. 

Kontakt: psvf@skane.se eller Emma Ekberg, hälso- och sjukvårdsstrateg  emma.ekberg@skane.se 
 

Utbildning

Nya kurser om medicinska databaser och informationssökning  
Nu är vårens undervisningstillfällen publicerade i Lärportalen. Sjukhusbiblioteken bjuder in till olika lärarledda undervisningar via Teams, från Lexicomp till PubMed, Endnote och mycket mer. Hitta alla undervisningstillfällen genom att söka på sjukhusbibliotek i Lärportalen. Varmt välkommen att kontakta Sjukhusbiblioteket om du har frågor. 

Kontakt: Terece Palm Dackeskog, bibliotekarie, terece.palm-dackeskog@skane.se, 046-17 28 13 
Föreläsning om hepatit den 28 februari 
Vad är hepatit? Kan hepatit B och C elimineras som hot mot folkhälsan? Vilka virus orsakar hepatit B och C och hur behandlas dem? Det är några av frågorna som avhandlas i denna föreläsning med fokus på virusorsakad hepatit B och C. Föreläsningen arrangeras av Smittskydd Skåne, VO Infektionssjukdomar och Patientforum Sjukhusbiblioteket vid Skånes universitetssjukhus, onsdagen den 28 februari (13.30–16.00), Jubileumsaulan, Jan Waldenströms gata 1, Sus Malmö. Välkomna! 
 
Kontakt: Bruno Clevström, handläggare avdelning Forskning och Utbildning, bruno.clevstrom@skane.se 040-33 28 65 
Läkemedel i Skåne 2024 – välkommen med din anmälan! 
Anmälan till årets mässa ”Läkemedel i Skåne” är öppen. Passa på att ta del av ett brett föreläsningsprogram, nätverka, mingla och träffa kolleger från hela Skåne den 20–21 mars på MalmöMässan i Hyllie. Mer information hittar du via länken 
 
Kontakt: Läkemedelsrådet, lakemedelsradet@skane.se  
Ny digital utbildning om Samordnad Individuell Plan (SIP) 
I en ny utbildning får du möjlighet att lära dig hur SIP hjälper till att samordna vården för den enskilde och hur du använder IT-stödet Mina planer för att samordna SIP-möten och deltagare. Målgrupp för utbildningen är medarbetare inom regional och kommunal primärvård, specialistvård, socialtjänst och elevhälsa. Utbildningen genomförs digitalt på egen hand eller i grupp. Utbildningen är framtagen inom ramen för Vårdsamverkan Skånes Skånegemensamma samverkansgrupp Vården övergångar.  
 
Kontakt: Louise Roberts, ledningsstrateg, louise.roberts@skane.se , 040-6753117 
Förkortad version av utbildning om endoskopi 
Vårdhygien kommer att erbjuda en förkortad version av den årliga heldagsutbildning vi har gällande endoskopi. Den förkortade versionen är två timmar och målgruppen är läkare och endoskopister. 
 
Den 19 mars 2024 kl 14.30–16.30 i Helsingborg samt 20 mars 2024 kl 14.30–16.30 i Lund
 
Utbildningstillfälle kommer även att erbjudas i Malmö respektive Kristianstad under hösten 2024. Utbildningstillfället är kostnadsfritt för deltagare, och erbjuds till läkare och endoskopister som arbetar på uppdrag av Region Skåne. Du hittar mer information samt möjlighet att anmäla dig till utbildningen via länken nedan.
 
Kontakt: Cecilia Sandgren, hygiensjuksköterska Vårdhygien Skåne, cecilia.sandgren@skane.se 
Artrosskolan på nätet – för vårdcentraler inom hälsovalet
Nu kan vårdcentraler inom hälsovalet erbjuda Artrosskolan på nätet via e-tjänsten Stöd och behandling på 1177.se. Den digitala Artrosskolan på 1177.se är utvecklad som en digital version av fysisk artrosskola, som sedan tidigare hjälpt många patienter. Programmet riktar sig till patienter som har en artrosdiagnos. Patienten tilldelas Artrosskolan i Stöd och behandling av sin behandlare och därefter kan logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster, där tilldelat stödprogram (moment) hittas under Stöd och behandling.  
 
Artrosskolan vänder sig till sjukgymnaster, fysioterapeuter och arbetsterapeuter (med inriktning handartros). Utbildning för behandlare genomförs digitalt. Läs mer och anmäl dig i Lärportalen.

Kontakt: Ola Winquist, hälso- och sjukvårdsstrateg, ola.winquist@skane.se
Internetförmedlad KBT (IKBT) på nätet – för vårdcentraler inom hälsovalet
Behöver din vårdcentral utbilda nyanställda behandlare i IKBT eller göra ett omtag? Nu finns ett utbildningstillfälle på Lärportalen.

Info och anmälan i Lärportalen.

IKBT är i korthet ett digitalt förmedlat behandlarstöd för kognitiv beteendeterapi i självhjälpsformat. Under hösten passerade vi 10 000 startade IKBT-behandlingar i Skåne. IKBT har över lag ökat de senaste åren.
 
De två första veckorna i januari kommer vi att köra en repris på kampanjen om Internetförmedlad KBT. Kampanjen kommer att rulla på Skånetrafikens bussar och tåg.

Kontakt: Ola Winquist, hälso- och sjukvårdsstrateg, ola.winquist@skane.se
 

Hälso- och vårdval

Hepatit B-vaccination till barn i skolåldern 
Denna information är för vårdcentraler inom Hälsoval Skåne som är ansvariga för att erbjuda vaccination mot hepatit B till riskgruppsbarn i skolåldern. Målgruppen är barn och ungdomar i skolålder som har sitt ursprung i länder med medelhög/hög hepatit B förekomst. Riktlinjer finns nu publicerade på Vårdgivare Skåne 
 
Kontakt: Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare, per.hagstam@skane.se  
Kontakt Vårdgivarservice
Webb
vardgivare.skane.se/vardgivarservice
Telefon
040-623 90 00
Öppettider
måndag till torsdag 08.00-16.00, fredag 08.00-15.00
Kontakt Vårdgivarnytt
Har du tankar om innehållet i Vårdgivarnytt? Hör gärna av dig till Lisa Jalakas, redaktör.

Redaktör: Lisa Jalakas, lisa.mcshane.jalakas@skane.se  

Ansvarig utgivare: Maria Cea Melin, maria.ceamelin@skane.se
Hitta Ring Kontakta
Region Skåne finns till för att alla som bor i Skåne ska må bra och känna framtidstro. Genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv – inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård – i Skåne. Tillsammans gör vi livet mera möjligt.

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.