Region Skåne
Vårdgivarnytt juli 2024
Läs på webben

Vårdgivarnytt 

Juli 2024

Hej vårdgivare,

I månadens nyhetsbrev kan du bland annat läsa om nytt beslutsstöd i Mina planer, bättre digital tillgänglighet och operativt IT-forum för privata vårdgivare.

Vårdgivarnytt är ett nyhetsbrev för offentliga vårdgivare och offentligt finansierade privata vårdgivare, verksamma inom LOV, LOL, LOF, LOU och IOP. 
 

 

Nyheter allmänt

Information till alla verksamheter som beställer läkemedel till läkemedelsförråd 
Många verksamheter har anpassade öppettider och ändrad bemanning under sommarmånaderna. Innan ni gör en läkemedelsbeställning, säkerställ därför först att ni har personal på plats som kan ta emot leveranserna. Vid upprepade tillfällen har ApoEx skickat beställda läkemedel till verksamheter som visar sig ha stängt vid leverans. Det innebär att läkemedelsleveransen måste returneras och i många fall destrueras. Detta innebär onödiga kostnader och en ökad miljöbelastning.  
  
Läkemedelsleveransernas ledtider från ApoEx är normalt 1-2 dygn. Det går inte att lämna meddelanden i beställningssystemet till ApoEx med önskemål om anpassade leveranstider eller annan information om stängda dagar. ApoEx kommer att skicka ut information i läkemedelsboxarna med erbjudande om en tilläggstjänst, där anpassningar av leveranstider/dagar kan göras mot en extra kostnad.  
 
Kontakta ApoEx kundtjänst om ni har frågor. Kundcenter (040-62) 39000, talsvar ”ApoEx”. 
  
Kontakt: Regionala enheten för läkemedel 
Representanter från primärvården sökes till projekt om att leva med cancer 
Att allt fler överlever sin cancer ökar primärvårdens roll i cancervården. Skåne University Hospital Comprehensive Cancer Centre (SUHCCC) leder just nu ett projekt om Survivorship Care Plan (SCP) - en individuell dokumenterad plan innehållande en sammanfattning av vårdtiden, innefattande diagnos och behandling, och en uppföljningsplan med syfte att fungera som ett stöd i övergång från aktiv cancerbehandling.  
I den nuvarande arbetsgruppen ingår patientrepresentanter och representanter från olika verksamhetsområden på Sus och RCC syd. Nu sökes representanter från primärvården (läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter) som vill vara med och påverka och ge input. Uppstart till hösten.  
  
För anmälan och frågor, hör av dig senast den 20 augusti. 
 
Kontakt: Malin Peterson, cancersamordnare Sus, malin.peterson@skane.se 
Årsrapport för riktade hälsosamtal visar ett ökat deltagande 
Syftet med riktade hälsosamtal är att förebygga hjärtkärlsjukdom och diabetes typ 2 genom att identifiera ohälsosamma levnadsvanor och erbjuda kunskap och stöd till förändring. Under 2023 bjöds sju av tio 40-åringar och fyra av tio 50-åringar in till ett hälsosamtal på listad vårdcentral. Varannan inbjuden invånare tackade ja till erbjudandet, visar årsrapporten för 2023. 
 
Ta del av hela rapporten via länken nedan. 
  
Kontakt: Johanna Jaran, hälso- och sjukvårdsstrateg, johanna.jaran@skane.se  
Mina planer får beslutsstöd för sjuksköterskor  
Den 16 september införs den digitala versionen av beslutsstöd enligt ViSam-modellen i Mina planer. Beslutsstödet är ett verktyg som används av sjuksköterskor inom kommunal primärvård i Skåne vid försämrat hälsotillstånd hos patient. Syftet är att bedömningen ska bli strukturerad, patienten ska få vård på optimal vårdnivå och informationsöverföringen till nästa vårdgivare säkras. Digitalisering av beslutsstödet möjliggör för akutmottagning och vårdcentral att se och jämföra utfall av genomförda bedömningar.  
  
Kontakt: Louise Roberts, ledningsstrateg, louise.roberts@skane.se 
Punktprevalensmätning av läkemedelsdiskrepanser i skånsk öppen- och slutenvård 
Hur korrekta är läkemedelslistorna i journalen? Diskrepanser i befintligt journalsystems läkemedelslista i förhållande till de läkemedel patienten använde i anslutning till det aktuella vårdtillfället identifierades hos tre av fyra patienter. Ta del av hela mätningen via länken nedan. 
 
Kontakt: Cecilia Lenander, apotekare, cecilia.lenander@skane.se 
Uppdaterad utskrivningsinformation vid vårdens övergångar 
Det är väl känt att misstag och missuppfattningar om läkemedelsanvändning är särskilt vanliga i vårdens övergångar, det vill säga när patienten byter vårdnivå, exempelvis från sjukhus till kommun. Anledningen är ofta brister vid informationsöverföringen mellan de olika vårdenheterna. För optimal nytta krävs en utskrivningsinformation av god kvalitet som överförs och används adekvat.  

Riktlinjen för utskrivningsinformation är nu uppdaterad. 
 
Kontakt: Cecilia Lenander, apotekare, cecilia.lenander@skane.se  
Tillfälligt uppehåll i läkemedelsbehandlingen vid intorkning – rekommendationer kring sköra äldre 
Snart är det sommar! Kan vi hoppas på sol och värme i år igen? Visst tycker många av oss att det vore skönt. Men vad kan det få för konsekvenser i allmänhet och för äldre sköra patienter i synnerhet? Läs mer om tecken på intorkning hos äldre och rekommendationer för behandlingen. 
 
Kontakt: Cecilia Lenander, apotekare, cecilia.lenander@skane.se 
Beställningsprocess för kommunala vårdgivare (KVG) läggs in i Mina planer 
Beställningar av förbruknings- och sjukvårdsartiklar som tidigare gjorts via fax görs från och med den 2 september digitalt i Mina planer. Utvecklingen av beställningsprocessen kommer att ske stegvis. Steg ett innebär förändringar vad gäller att lägga beställningar för kommunala vårdgivare. Senare kommer även hantering och godkännande av beställningar att ses över. Även hanteringen av beställning på Gemensam Servicefunktion, GSF, kommer att förbättras i samband med detta. Mer information om handhavande kommer tillgängliggöras på sidan som länkas nedan.  
 
Kontakt: Louise Roberts, ledningsstrateg, louise.roberts@skane.se  
Nationella kliniska kunskapsstöd samlas på 1177 – Vårdgivare Skåne fortsatt samlingsplats för Skåne 
Webbplatsen Nationellt kliniskt kunskapsstöd har bytt namn och blivit 1177 för vårdpersonal. I den första versionen av 1177 för vårdpersonal flyttar de nationella kunskapsstöden på nationelltklinisktkunskapsstod.se till den nya webbplatsen 1177 för vårdpersonal. Webbplatsen Vårdgivare Skåne är fortsatt Region Skånes samlingsplats för information till dig som arbetar i den skånska hälso- och sjukvården. I Skåne har innehåll hämtats från Nationellt kliniskt kunskapsstöd till Vårdgivare Skåne och du ska därför fortsätta att gå dit även framöver.  
Kvinnor i Skåne trygga med förlossnings- och mödrahälsovård 
Nio av tio kvinnor som fött barn i Skåne känner sig trygga med den vård de fått under sin förlossning. Det visar graviditetsenkäten som besvarats av nästan 8 000 kvinnor i Skåne. Enkätsvaren visar att kvinnorna generellt har en positiv uppfattning om vården och bemötandet de fått. Det gäller Sverige i stort liksom för Skåne.   
 
Kontakt: Pernilla Wargéus, samordningsbarnmorska i Region Skåne, pernilla.wargeus@skane.se 
Nu tar vi nästa steg för bättre digital tillgänglighet och rätt administration
1177 tidbokning ska breddinföras bland verksamheterna i Region Skåne enligt beslut av regiondirektören. Beslutet innefattar även en gemensam servicenivå av digitala tjänster. ”Det här är en satsning på bättre tillgänglighet och rätt administration”, säger Lars-Åke Rudin, regiondirektör. Med ett breddinförande ska alla verksamheter där det är möjligt se till att invånarna kan boka, omboka och avboka tider i vården via 1177 tidbokning: 1177 tidbokning - information för vårdgivare i Skåne - Vårdgivare Skåne (skane.se) 
 
Kontakt: Anna Lenfeldt, utvecklare på Enheten för digitala tjänster, anna.lenfeldt@skane.se  
Ny information till invånare på vårdcentralernas kontaktkort
Från och med den 24 juni finns ny information på vårdcentralernas kontaktkort på 1177.se. Den nya informationen följer Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om listningstjänst för vårdval och vårdval på annat sätt och avser: 
  • Tillgänglighet: Medicinsk bedömning av legitimerad vårdpersonal inom tre dagar. Andelen medicinska bedömningar av en legitimerad vårdpersonal inom tre dagar. (Källa: Väntetider i vården, Sveriges Kommuner och Regioner) 
  • Omdömen: Skulle du rekommendera vårdcentralen till någon annan? Andelen patienter som kan tänka sig att rekommendera vårdcentralen. (Källa: Nationell patientenkät, Sveriges Kommuner och Regioner) 
Därutöver finns en informationstext om huruvida det går att lista sig/ställa sig i kö för att lista sig på enheten samt länk för att kunna göra detta. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om listningstjänst ska även information visas över vilka kategorier av legitimerad personal som finns inom verksamheten. Arbete pågår för att möjliggöra även denna information framöver. 

Kontakt: Ronny Wain, hälso- och sjukvårdsstrateg, ronny.wain@skane.se  
Personcentrerade sammanhållna vårdförlopp – status i Skåne 
I Skåne pågår ett gemensamt förbättringsarbete i samband med införandet av personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp. Hittills är åtta vårdförlopp introducerade i verksamhet. Läs mer om vårdförloppen och stöd för implementering via länken nedan. 
 
Kontakt: Kerstin Zettervall, hälso- och sjukvårdsstrateg  kerstin.zettervall@skane.se  
 

Nya och reviderade riktlinjer

Regionalt vårdprogram för funktionella mag- och tarmsjukdomar (FMT) hos barn och ungdomar  
Ett nytt regionalt vårdprogram för FMT hos barn och ungdomar har tagits fram på uppdrag av LPO barns och ungdomars hälsa. Målgrupper är samtliga verksamheter där barn och ungdomar med FMT kan söka vård, såsom primärvården, akutmottagning, elevhälsan, ungdoms­mottagningen, första linjen, BUP, barn- och ungdomsmedicinsk mottagning samt specialistmottagning för smärta. En gemensam förklarings- och behandlingsmodell ökar samstämmigheten på alla nivåer. 
  
Läs vårdprogrammet här: 
Regionalt vårdprogram för funktionella mag- och tarm-sjukdomar (FMT) hos barn och ungdomar (skane.se) 
  
FMT behandlas endast i undantagsfall med läkemedel. I vårdprogrammet finns en direktlänk till nytt bakgrundsmaterial på Skånelistan: 
Funktionella mag- och tarm-sjukdomar hos barn och ungdomar - Skånelistan med bakgrundsmaterial - Vårdgivare Skåne (skane.se) 
 
Kontakt: Maria Fridh, medicinsk rådgivare, Ksredaktion@skane.se 
 
 

IT

Tjänst för åtkomst till IT-system för privata vårdgivare 
SD-WAN (Software Defined Wide Area Network) är en tjänst som har tagits fram i samband med SDV (Skånes Digitala Vårdsystem). Tjänsten inkluderar en konfigurerad router från Region Skåne, och säkrar robusthet i åtkomsten till regionens olika system. Tjänsten krävs för att privata vårdgivare fullt ut ska kunna använda viss funktionalitet i SDV; det gäller specifikt utskrifter inklusive etikettutskrifter för läkemedelshantering, provtagning och vaccinationer, därtill kvitto-utskrifter, samt överföring av medicinteknisk data som EKG och PNA (patientnära analyser).  

Införandeprojektet för SD-WAN tar kontakt med berörda privata vårdgivare som har avtal med Region Skåne inom LOV och LOU. Vi vill poängtera vikten av att i dialog med projektet följa givna instruktioner och anvisningar för att säkra kvalitet och tidplan i arbetet.    
 
Kontakt: Edith Escobar Medina, projektledare, Edith.Escobar.Medina@skane.se    
Operativt IT-forum för privata vårdgivare   
Deltar din verksamhet i samarbetet kring Region Skånes IT-leverans? Forumet “IT Teknikforum” är ett operativt IT-tekniskt mötesforum. Deltagarna har någon slags IT-teknisk roll för sin verksamhet, och träffas via Teams varje månad. Syftet är att gemensamt driva en god dialog och smidig hantering, så att regionens avtalade IT-leverans hos privata vårdgivare fungerar så bra och effektivt som möjligt. Är din verksamhet inte med, är ni varmt välkomna att kontakta oss och få en inbjudan.    
 
Kontakt: Leveranskoordinator privata vårdgivare, Digitalisering IT/MT, ssp.it@skane.se     
 

Utbildning

Ny möjlighet att delta på utbildningsdag om hedersrelaterat våld och förtryck 
Nu erbjuds den populära utbildningsdagen Hedersrelaterat våld och förtryck på nytt. Under dagen får du bland annat veta mer om hur du kan uppmärksamma och bemöta personer i hederskontext. Barnskyddsteamen presenterar sitt uppdrag gällande råd och stöd i frågor som rör barnskydd och våld i nära relation. Du får även ta del av patientfall med hedersperspektiv, med mera. 
  
Läs mer och anmäl dig via länk nedan. 
  
Kontakt: Pernilla Wargéus, hälso- och sjukvårdsstrateg, pernilla.wargeus@skane.se  
Nyinspelat webbinarium från AKO Skåne  
Många av patienterna i primärvården har åderbråck, en del av dem har symtom och kan komma i fråga för kirurgisk åtgärd. En stor andel av patienterna med bensår har venös insufficiens och där kan kirurgisk åtgärd vara avgörande för läkning och bibehållande av hel hud. Här erbjuds en fördjupning av hur bedömning av tillståndet görs och vilka invasiva åtgärder som kan komma i fråga. Föreläser gör Steinarr Björnsson som är läkare på Åderbråckscentrum i Limhamn, där tar man hand om den största delen venös kirurgi i Skåne, detta på uppdrag av Region Skåne: Åderbråck - utredning och behandling  (mediaflow.com) 
  
AKO Skåne sänder webbinarier med olika teman en gång i månaden, med möjlighet att ställa frågor under sändningen. Nästa tillfälle är den 4 september. Samtliga webbinarier finns på sidan AKO Skåne och kan ses i efterhand.  
  
Kontakt: Johanna Kollin, handläggare AKO Skåne, ako@skane.se 
Introduktion i barnhälsovård hösten 2024 
Välkommen till Introduktion i barnhälsovård, en fem dagar lång utbildning för nyanställda på barnavårdscentral (BVC). Utbildningens syfte är att ge grundläggande kunskaper om arbetet inom barnhälsovården (BHV) där barns hälsa, utveckling och behov följs från födseln till fem års ålder.  
 
Utbildningen riktar sig främst till nyanställda läkare och sjuksköterskor inom barnhälsovården, men även till andra yrkeskategorier verksamma inom BHV i mån av plats. En jämn fördelning mellan läkare och sjuksköterskor eftersträvas. Du ska helst ha påbörjat din BVC-tjänstgöring innan utbildningen. Nästa utbildningstillfälle är hösten 2025. 
 
Läs mer och anmäl dig via länk nedan. 
  
Kontakt: utvecklingsenhet.barnhalsa@skane.se 
Nya datum för digitala vaccinationskonsultationer 
Utvecklingsenhet barnhälsa bjuder in till vaccinationskonsultationer för att öka kunskap om barnvaccinationsprogrammet och ge stöd till medarbetare på BVC och inom elevhälsans medicinska insatser. Mötet är riktat till dig som jobbar med barnvaccinationer på en barnavårdscentral eller på en skola och som ibland ställs inför knepiga vaccinationsfrågor. Ni hittar höstens datum via länken nedan. 
 
Kontakt: utvecklingsenhet.barnhalsa@skane.se 
Endoskopiutbildning den 17 september 
Vårdhygien bjuder in till två endoskopiutbildningar. Se information och anmälan i länkarna: 
 
För dig som använder, rengör eller desinfekterar endoskop: Hur patientsäker är er endoskopiverksamhet? - Vårdgivare Skåne (skane.se) 
 
För dig som läkare eller endoskopist (kortare utbildning): Att undvika smittspridning i endoskopisk verksamhet – läkarens och endoskopistens roll - Vårdgivare Skåne (skane.se) 
 
Kontakt: Cecilia Sandgren, hygiensjuksköterska, cecilia.sandgren@skane.se  
En dag om amning och det digitala föräldraskapsstödet  
Välkommen till en inspirerande dag med fokus på amning den 17 oktober. Inför breddinförande av stöd- och behandlingsprogrammet Lär dig om amning erbjuder vi er som möter blivande och nyblivna föräldrar i Skåne en inspirerande dag i samverkan med Amningshjälpen. Vi uppmärksammar den internationella amningsveckan och presenterar det digitala kunskapsstödet Lär dig om amning på Stöd- och behandlingsplattformen under 1177.se. 
 
Fyll på med uppdaterad kunskap om amning och få tips på hur du kan använda programmet i ditt arbete. Program meddelas senare. 
 
Kontakt: Anna Andersson, hälso- och sjukvårdsstrateg, anna.s.andersson@skane.se 
Läsa tillsammans – en utbildningsdag om små barns språkutveckling och dialogläsning 
Läsning har positiva effekter på barns hälsa och kommunikativa utveckling. Bokstart är en lässatsning i barnhälsovården för att främja de yngsta barnens språkutveckling och innebär bland annat att alla skånska barn får en bok från Region Skåne vid åtta månaders ålder. Nu erbjuder Utvecklingsenhet barnhälsa tillsammans med Biblioteksutveckling i Region Skåne en inspirerande fortbildningsdag om barns språkutveckling och dialogläsning. Varmt välkomna den 28 november. Anmälan via länk nedan. 
 
Kontakt: utvecklingsenhet.barnhalsa@skane.se 
En dag om bråk och att bevittna våld i hemmet 
Den 11 december erbjuder Utvecklingsenhet barnhälsa - i samverkan med Region Skånes barnskyddsteam och regionala samordnare för våld i nära relationer - en angelägen utbildningsdag om bråk och bevittnande av våld i hemmet. Plats: Jubileumsaulan i Malmö. Anmälan via länk nedan. 
 
Kontakt: utvecklingsenhet.barnhalsa@skane.se 
”Save the date” Konferens om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter 12 december  
Med avstamp i den nationella strategin och handlingsplanen för Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) arrangerar Folkhälsomyndigheten tillsammans med Region Skåne en heldag på tema sexuell och reproduktiv hälsa i Jubileumsaulan Malmö. Dagen erbjuder senaste nytt från myndigheter och nationella aktörer med nulägesanalys och ny kunskap. Konferensen vänder sig i första hand till vårdpersonal, men även till verksamhetsutvecklare, beslutsfattare och civilsamhälle. Öppnar för anmälan i augusti. Programmet kommer bland annat att erbjuda:  
  • Presentation av ny kunskap från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen 
  • Inspirerande föredrag av regionala experter 
  • Samtal om möjligheter och utmaningar i det fortsatta arbetet framåt 
Kontakt: Anna Kjellbom, medicinsk rådgivare, anna.kjellbom@skane.se 
Maria Fridh, medicinsk rådgivare, maria.fridh@skane.se
 

Hälso- och vårdval

Nytt tilläggsuppdrag inom vårdval barnmorskemottagning 
Nu har barnmorskemottagningarna möjlighet att ansöka om det nya tilläggsuppdraget “Gynekologisk hälsa” från och med den 1 juli. Tilläggsuppdraget avser besök hos läkare på barnmorskemottagning gällande gynekologiska besvär på primärvårdsnivå. För mer information och ansökan se Förfrågningsunderlag för barnmorskemottagning.  
 
Kontakt: Vårdgivarservice, Vårdgivarservice - Vårdgivare Skåne (skane.se) 
Tillfälligt vårdval logopedi startar 2025 
Region Skåne har beslutat om att införa ett tillfälligt vårdval inom logopedi. Första möjliga startdatum för vårdgivare är den 2 januari 2025. För att kunna starta vid detta datum behöver ansökan vara Region Skåne tillhanda senast den 15 augusti. Ansökningsblanketter finns på Vårdgivare i Skåne. 
 
Kontakt: Annika Ossmer, hälso- och sjukvårdsstrateg, annika.ossmer@skane.se och Nicholas Burman, hälso- och sjukvårdsstrateg, nicholas.burman@skane.se
 

Verksamhet enligt LOU

 Upphandlade avtal om kirurgisk vård 
Region Skåne har upphandlat nya avtal om kirurgisk vård för personer 18 år och äldre med följande leverantörer:  
  • Kirurgicentrum Skåne AB med verksamhet i Limhamn har avtal för allmänkirurgi, bråckkirurgi, ljumske, bukvägg och gallblåsa. Kirurgicentrum Skåne AB har därtill ett avtal för operationer av sköldkörtel (thyroidea) och bisköldkörtel (parathyroidea) avseende godartade sjukdomar.
  • GB Obesitas Skåne AB med verksamhet i Malmö har avtal för basala proktologiska ingrepp. 
  • Aleris Endoskopi & Gastro AB med verksamhet i Malmö har avtal för koloskopier med prioritering SVF. För SVF-remisser gäller att remittering ska ske från Region Skånes respektive förvaltningar efter att remissbedömning gjorts och SVF-kriterier bedömts vara uppfyllda.  
  
Fritt vårdsökande gäller och remittering kan ske via vårdgivare eller via egen vårdbegäran. 
Avtalen träder i kraft den 1 september 2024. 
 
Kontakt: Elin Sandström, hälso- och sjukvårdsstrateg, elin.sandstrom@skane.se och Helena Wallander, hälso- och sjukvårdsstrateg, helena.wallander@skane.se  
 
 

Verksamhet enligt LOV

Sänkt ålder för kostnadsfri tandvård från 23 till 19 år
Regeringen har föreslagit riksdagen att besluta om sänkt ålder för avgiftsfri tandvård från 23 år till 19 år från och med den 1 januari 2025. Riksdagen förväntas fatta beslut under hösten. Region Skåne bevakar aktivt frågan och inväntar rekommendation från SKR till regionerna för en nationell tolkning av de föreslagna övergångsregler. Region Skåne ber om att få återkomma med mer information när riksdagens beslut är fattat.

Kontakt: Vårdgivarservice, Vårdgivarservice - Vårdgivare Skåne (skane.se) Malin Mesanovic, hälso- och sjukvårdsstrateg, malin.mesanovic@skane.se 
Kontakt Vårdgivarservice
Webb
vardgivare.skane.se/vardgivarservice
Telefon
040-623 90 00
Öppettider
måndag till torsdag 08.00-16.00, fredag 08.00-15.00
Kontakt Vårdgivarnytt
Har du tankar om innehållet i Vårdgivarnytt? Hör gärna av dig till Lisa Jalakas, redaktör.

Redaktör: Lisa Jalakas, lisa.mcshane.jalakas@skane.se  

Ansvarig utgivare: Maria Cea Melin, maria.ceamelin@skane.se
Hitta Ring Kontakta
Region Skåne finns till för att alla som bor i Skåne ska må bra och känna framtidstro. Genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv – inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård – i Skåne. Tillsammans gör vi livet mera möjligt.

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.