Region Skånes kulturförvaltning
Nyhetsbrev om biblioteksutveckling
Webbversion • Tipsa en kollega!Prenumerera

Låt oss prata om samtalet!

Samtalet som uppstår när vi möter människor med helt andra perspektiv och åsikter. Eller i mötet med de allra minsta som erövrar nya ord varje dag.
Det ordlösa samtalet som kroppen dansar fram. Samtalet inför publik där vi får berätta vad vi har lärt oss och varit med om. Det utvecklande samtalet med en engagerad och konstruktiv kollega. Det spännande samtalet i en ny podd!
Samtalet om vår omvärld, om hur vi kan lyssna både kritiskt och nyfiket på det vi hör och noga tänka igenom var vi själva står.
Det viktiga samtalet om läsning, litteratur och information.
Och så samtalet om bibliotekens framtid såklart.
Trevlig läsning!
 

Bild från Kreativiteket på Eslövs stadsbibliotek. Foto: Nils Bergendahl.
 

Förstudie om kreativt biblioteksresidens i Eslöv

Eslövs bibliotek har fått stöd till en förstudie för att utforska möjligheterna med ett kreativt residens och på så vis stärka förutsättningarna för deltagarbaserad kultur i kommunen.

Samtal på scen under inspirationsdagen Med orden växer världen i Malmö den 18 maj. Rubriken på samtalet var Språkfrämjande konstupplevelser för de allra minsta. Foto: Kulturförvaltningen

Bokstart på nya platser och med flera sinnen

Vad händer när Bokstart tar plats på nya arenor i samhället? Och hur kan exempelvis dans, konst och film bidra till arbetet med små barns språkutveckling? Det är frågor som Bokstart Skåne har arbetat med under ett par års tid.

– Det finns en enorm kraft i att låta sig inspireras av varandra och av olika former av konst och kultur i sitt arbete med de små barnens språkutveckling. Det kan vi verkligen konstatera, säger Annelien van der Tang Eliasson, utvecklare bibliotek på Region Skånes kulturförvaltning.

Dansworkshop med danskompaniet Memory Wax på Löderups bibliotek under påsklovet. Foto: Ystads bibliotek.

Dansglädje på biblioteken i Ystad

Ystads bibliotek utforskar dansens roll på biblioteket i ett nytt projekt med stöd från Region Skåne. Under påsklovet fick kommunens alla bibliotek besök av danskompaniet Memory Wax, och både barn, föräldrar och bibliotekspersonal får dansa.

– Demokrati är ett av bibliotekens viktigaste uppdrag och det är dessutom valår! Vi vill försöka nå alla kommuninvånare och vända och vrida på begreppet demokrati på olika sätt. Barnkonventionen talar om barns rättighet till yttrandefrihet och att uttrycka sin mening och vi vill aktivt hitta vägar till det och olika uttryckssätt, säger Linda Willander, bibliotekschef.

Fotomontage av kognitivt tillgänglig skyltning från Simrishamns bibliotek. Bilder som denna används för att prova sig fram till den mest tillgängliga skyltningen. Bild och fotomontage: Kate Visonj, Simrishamns bibliotek.

Skånska bibliotek på Bokmässan 2022

Vi är många som ser fram emot att åka till Bokmässan 2022, en mässa som förhoppningsvis är som vanligt igen, med mycket folk i montrarna, levande publik framför scenerna och många fina samtal.
Vi ser särskilt fram emot att se två skånska bibliotek ta plats med sina utvecklingsprojekt på Biblioteksscenen. Simrishamns bibliotek berättar om sitt arbete med kognitivt tillgänglig skyltning och Höganäs bibliotek om hur de bygger ett nytt bibliotek med social hållbarhet och delaktighet som ledstjärnor. Dessutom deltar vi från den regionala biblioteksverksamheten i Skåne med en punkt om biblioteken som resurs i kommunens digitala utveckling.
 

Sara Kjellberg och Lisa Ohlsson Dahlquist.

Om metoden ”kritisk vän” för att skapa erfarenhetsutbyten

Det regionala biblioteksrådets senaste träff handlade om hur olika bibliotekstyper kan verka för ökat resursutnyttjande och kunskapsutbyte sinsemellan. Bland annat föreslogs då metoden ”kritisk vän”. Lena Aborelius, utvecklare bibliotek på Region Skånes kulturförvaltning, träffade Sara Kjellberg, bibliotekschef på Malmö universitetsbibliotek och Lisa Ohlsson Dahlquist, verksamhetsutvecklare för det forskningsfrämjande arbetet på Myndigheten för tillgängliga medier, för att intervjua dem om hur de använt metoden.

MIK-tips

Bibblababbel: Podd om biblioteksutveckling

– Jag tror verkligen att podd-formatet är helt rätt när det kommer till frågor som behöver det fördjupade samtalet. Det finns inget facit kring MIK, demokratifrågor och den digitala utvecklingen och då är det väldigt intressant att lyssna på det vridande och vändande tankearbetet. Speciellt när vi jobbar på olika nivåer, vi på 'golvet' har stort intresse av att höra hur tankarna går högre upp i paraplyet. Jag reflekterade också över tankarna kring yrkeskonstnärlighet och kreativiteten som uppstod under pandemin. Biblioteken ställde om och hittade nya sätt att tillmötesgå invånarnas behov av service. Den digitala transformationen påbörjades på många sätt med hjälp av eller på grund av pandemin. Samtidigt inföll sig ett lugn som jag aldrig tidigare varit med om i mitt yrkesliv och det tror jag många kan känna igen sig i. Plötsligt skulle vi jobba hemifrån och det dagliga arbetet gick från att ständigt släcka brinnande eldar till att sitta ensam hemma med digitala fortbildningar på nätet. Jag har aldrig tidigare haft så mycket tid för reflektion som under denna period. När trådarna får chansen att knytas ihop sker utveckling och jag tycker mig märka en lust och ett nytt driv i hela yrkeskåren

Erika Svahn, bibliotekarie på Simrishamns bibliotek, reflekterar över första avsbnittet i podden Bibblababbel. 

Bibblababbel är en podd där Annelie Krell, Ann Lundborg och Lena Arborelius från Region Skånes kulturförvaltning pratar om digitalisering i allmänhet, och på bibliotek i synnerhet.

Internetstiftelsen: Att stärka demokratin i en digital tid

Efter släppet av delrapporten Svenskarna och internet: Valspecial 2022 arrangerade Internetstiftelsen tre event där kunniga talare och paneldeltagare tog sig an frågor som är extra viktiga för demokratin i vår digitala tid: 

  • Sociala medier, ett hot mot demokratin?
  • Därför är konspirationsteorier ett hot mot demokratin
  • Hur stärker vi demokratin i en digital tid?
Alla sändningarna går att se i efterhand på Internetstiftelsens kanal på Youtube. 


Läs mer →

MIK-jam

Den 17 maj var det boksläpp av MIK-jam – en kreativ metod för verksamhetsutveckling. Tre praktiska exempel utgiven av Regionbibliotek Östergötland

MIK-jam är ett skapande event där deltagare med olika bakgrund och kompetenser möts och tar fram nya koncept, aktiviteter och prototyper inom MIK-området, till exempel för bibliotek, skola och museum. "Vår samlade berättelse om MIK-jam som metod är en handfast beskrivning av samverkan, kreativ problemlösning och verksamhetsutveckling. Allt med våra användare i åtanke." skriver de om boken. 

I början av året var vi tre biblioteksutvecklarkollegor som deltog i MIK-jam med tema Agenda 2030, som arrangerades av Biblioteksutveckling Sörmland och KB. Vi gillade både formatet och innehållet, det var kreativt och inspirerande!

Allt som rör MIK-jam är open source och fritt att tillgå. Är ni intresserade av att själva anordna ett MIK-jam? Tveka in att höra av till oss för att bolla idéer, eller söka något av våra stöd!

Hör också gärna av er til Digiteket om ni genomför ett MIK-jam för att dela med er av era erfarenheter!


Läs mer om MIK-jam →

MSB: Skydd mot informationspåverkan

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har skapat en webbkurs om skydd mot informationspåverkan. Den är relevant och väl värd att gå för alla som jobbar i offentlig sektor som vill öka sin medie- och informationskunnighet. 


Till webbkursen →

Digiteket: MIK-utsikten

Digiteket tipsar om sin omvärldsanalys-serie på tema MIK: MIK-utsikten. Där guidar Mathias Cederholm, utbildare och researcher i MIK och digital källkritik, till det senaste inom fältet. Den senaste MIK-utsikten handlar om sociala medier och demokratins framtid. 

Sök stöd till biblioteksutveckling

Ni har väl inte missat att ni numera kan söka våra stöd löpande under året? Fram till 9 december är våra tre stöd öppna för ansökan: Experimentspåret, Lärandespåret och Projektspåret. 

Experimentspåret

Sök stöd inom Experimentspåret om du exempelvis vill testa ett nytt arbetssätt eller en ny metod. Du kan söka för att göra en förstudie eller ta fram ett underlag som ska undersöka möjligheterna att senare genomföra en större förändring. 

Lärandespåret

Stöd inom Lärandespåret kan användas till olika former av lärande genom kompetensutvecklande eller kunskapsdelande insatser. 

Projektspåret

Sök stöd inom Projektspåret för olika former av utvecklingsprojekt. Projektet ska ha som syfte att långsiktigt stärka samarbete och biblioteksverksamhetens utveckling och kvalitet.  

Summering av SUD

Inspiration till framtida projekt

Nu är vår sida om Stora utvecklingsdagen, SUD, uppdaterad med information och bilder från SUD 2022! Nu kan både du som var där och blev mer nyfiken på projekten, och du som missade konferensen, gå in på sidan och läsa beskrivningar av alla presenterade projekt. Blev du inspirerad och tänkte att ni kan göra något liknande på ert bibliotek? Tveka inte att höra av er – kontaktuppgifter till kontaktpersoner för samtliga projekt finns också angivna!

Foto från Myndigheten för tillgängliga medier. Fotograf: Susanne Lundbäck. 

Krokar arm för fler läsombud i vård och omsorg

Folkbiblioteken i Lund har beviljats biblioteksutvecklingsmedel för att genomföra en inspirationsdag samt två utbildningar med fokus på läsombudsverksamhet. Insatserna är ett resultat från ett samarbete i en arbetsgrupp med representanter inom bibliotek, kultur och omsorg från Lund, Eslöv, Kristianstad och Malmö. Syftet är att ge personal inom vård- och omsorgsverksamheter verktyg för att kunna arbeta med läsning, litteratur och information på sina arbetsplatser, samt en ökad förståelse för vikten att arbeta med dessa frågor. De syftar också till att främja kontakt mellan deltagarna och folkbiblioteksverksamheten.

Läsombudsutbildningar för personal i vård och omsorg

Hjälp oss att sprida dessa två utbildningar om att bli läsombud, som riktar sig till personal i vård och omsorg! De är gratis och öppna för deltagare från hela Skåne. Skicka vidare till era kontakter inom vård och omsorg i era kommuner!

JUNI
13

Läsombudsutbildning i Kristianstad

Läsombudsutbildningen riktar sig till personal i vård och omsorg i hela Skåne.
Detta utbildningstillfälle är en heldag i Kristianstad →

JUNI
14

Läsombudsutbildning i Malmö

Läsombudsutbildningen riktar sig till personal i vård och omsorg i hela Skåne.
Detta utbildningstillfälle är en heldag i Malmö →

Resurser till bibliotekens arbete med anledning av kriget i Ukraina

Digiteket samlar med anledning av kriget i Ukraina artiklar och kurser som på olika sätt kan vara till hjälp i bibliotekens arbete.

Digiteket →

Världens bibliotek har också utökat sina samlingar nu finns där en digital bokhylla med böcker på Ukrainska.

Världens bibliotek →

Nationell biblioteksstrategi för 2022–2025

Så fick vi då till slut en nationell biblioteksstrategi! Regeringen gav 2015 Kungliga biblioteket i uppdrag att ta fram en nationell biblioteksstrategi. Uppdraget var att föreslå långsiktiga mål och strategier för hela det allmänna biblioteksväsendet, med utgångspunkt i bibliotekslagen. KB skulle också föreslå hur samverkan och samordning inom biblioteksväsendet kan öka samt ta fram stöd för bibliotekens planering, styrning och uppföljning. De hade också ett särskilt uppdrag att analysera utvecklingsbehoven för skolbiblioteken.
Förslaget till nationell biblioteksstrategi, Demokratins skattkammare, lämnades till dåvarande kulturminister Amanda Lind i mars 2019. Beredning av strategin har sedan försenats både av pandemihantering och regeringsombildning. Den 22 april presenterade kulturminister Jeanette Gustafsdotter den nationella biblioteksstrategin för 2022–2025.

Myndigheten för delaktighet

Utbildning om delaktighet

Nu finns en ny utbildning om tillgänglighet och delaktighet. Som en hjälp för alla oss som arbetar i det offentliga att uppnå det nationella funktionshinderspolitiska målet att ”med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som utgångspunkt, uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet för personer med funktionsnedsättning i ett samhälle med mångfald som grund”, har Myndigheten för delaktighet tagit fram Delaktighetsguiden, en webbutbildning om delaktighet. I utbildningen finns massor av bra information om hur vi kan arbeta med ökad delaktighet och tillgänglighet i lokalerna, i kommunikation, vid rekrytering och så vidare. Berätta gärna för oss om ni går utbildningen på er arbetsplats och vilken nytta ni haft av den!

JUNI
17

Webbinarium om läsfrämjandelyftet

Den 17 juni kan du som är intresserad få reda på mer om Läsfrämjandelyftet. Då ordnar Kulturrådet ett webbinarium kl. 11-12.

Kulturrådet genomför 2021–2023 en satsning på ett läsfrämjandelyft för personal på de kommunala folkbiblioteken. Läsfrämjandelyftet ska bidra till kompetensutveckling inom litteraturförmedling och läsfrämjande, med ett särskilt fokus på barns och ungas läsning samt bibliotekslagens prioriterade målgrupper.

Skane.se  | Kontakta oss

Region Skånes kulturförvaltning, 205 25 Malmö
Växel: 040-675 37 50 E-post: kultur@skane.se

Region Skåne ansvarar för vården i Skåne och har dessutom ett ansvar för utvecklingen av näringsliv, kollektivtrafik, kultur och samarbete med andra regioner i och utanför Sverige. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.