Nyhetsbrev från Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg Februari 2024

Illustrationen är skapad med hjälp av
generativ AI i verktyget dream.ai
Gör det svårare!

Ett pling i mobilen. Ett sms innehållande en TikTok-video förkunnar att krig är nära i Sverige. En orolig son har ramlat över filmen och skickat till sin mamma…  Jag har stor respekt för offentliga aktörers tveksamhet till vara aktiva på olika sociala medier, såsom TikTok. Det finns en mängd starka argument emot. Det finns ett mycket starkt argument för. Offentliga aktörer behöver finnas där mottagarna finns. För att nyansera flöden. Eller för att nå sin målgrupp med en författarkväll. Någon säger att den närvaron inte spelar någon roll då varje persons flöde individualiseras utifrån dennes preferenser. Den personen som behöver nås av nyanserande information kommer ändå inte få den informationen i sitt flöde. Det finns sanning i det. Men med kunskap bör det gå att producera material som når igenom. Det må vara svårt. Kanske är arbetsinsatsen i förhållande till utfallet inte värt det. Men omöjligt? Nej. Rädsla för att läcka känsliga uppgifter? Absolut. Men det går att komma runt. Någon kommun har skaffat en telefon enkom för att hantera sociala medier, däribland TikTok. Den står frikopplad från kommunens övriga system. Någon ansträngde sig och fann en lösning!

Det är nytt år. Det är en värld i snabb förändring. Det är läsfrämjande, tillgänglighet, källkritik, källtillit, AI, MIK, beredskapsarbete och mycket annat. Det kommer rapporter om ekonomiska svårigheter och bibliotek som läggs ner. Det smärtar mig. Biblioteken och biblioteksmedarbetarnas insatser är sprängkraft i samhället. Utmaningarna är många. Men möjligheten att försöka se lösningarna lever och har hälsan. Det gläder mig! Jag gör det lite svårare för mig själv i år. När hoppet tycks ute tänker jag ett varv till i jakt på lösningen. Och när året är över, går solen åter upp den 1 januari 2025. Då fortsätter vi!  

/Joanna Holden, avdelningschef Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg


Hej bibliotekschef!

Vad är på gång just nu i kommunerna i Blekinge och Kronoberg? Vi har gjort nedslag hos två av bibliotekscheferna och ställt frågan "Vad är på gång hos er just nu?"

Hej Karlshamn!
– vad är på gång hos er just nu? 
 

Det händer mycket hos oss just nu. Det som glädjer mig extra är att vi äntligen har fått en plats för sagostunder, författarbesök, workshops, utställningar med mera genom att Salongen har öppnat. Vi öppnade i januari och det bara sprudlar av olika typer av verksamheter i lokalen. Just nu har vi ett samarbete med Blekinge museum. Rymdskeppet Aniara har landat hos oss och många kommer inom och tittar på utställningen.  

Vi laddar för Berättarkraft som kommer bli häftigt i år, vi samarbetar med Olofström och den 10 mars erbjuder vi författarbesök, bokcirkelmingel, Bushwick book club och poesigympa allt på temat konflikt. Det ska bli spännande med bokcirkelminglet som är något nytt och som också är en kickoff till årets #karlshamnläser där vi läser Andrev Waldens Jävla karlar inför hans författarbesök hos oss den 3 april. 

Vi laddar för sportlovet, i och med Salongen kan vi ha ett mycket större program. I år blir det disco, femkamp och skapande på rymdtema. Linnéa och Elin har gått utbildning i Shared reading och kör nu igång med Lässnack och högläsningsträffar,  After school i Salongen är också nytt. 
Elin och jag är i startgroparna för en ny biblioteksplan, det är ett spännande arbete att ta sig an. Det känns bra att träffa andra chefer som också håller på med sina planer på de träffar som BiBK anordnar. 

Vi jobbar vidare med målgruppen personer med funktionsnedsättning i projekt från Stärkta bibliotek, och med hjälp av medel från BiBK kommer vi att gå en utbildning i HBTQIA+.  Jag gillar att arbeta med fokus på bemötande, det ger både oss och våra användare väldigt mycket. 
/Susanne Johnsson, Karlshamns bibliotek 


Hej Olofström!
– vad är på gång hos er just nu? 


I Olofström uppmärksammar vi att det är 120 år sedan Harry Martinson föddes och 50 år sedan han mottog Nobelpriset i litteratur. Kulturföreningar, studieförbund, lokala företag och Olofströms kommun bjuder in till många intressanta evenemang under året! Under drygt ett år har vi på kommunen tillsammans med kulturföreningarna arbetat med programmet som ni hittar på Visit Olofström.  

Ett annat roligt arrangemang som ligger framför oss är årets Berättarkraft! Tillsammans med Karlshamns kommun har vi arbetat fram ett program som till största del infaller under helgen 9–10 mars. Då blir det möten med lokala författare, tillkännagivande av årets Alla hjärtans fröjd-pristagare, bokcirkelmingel och flera spännande författarsamtal. Varmt välkomna! 

/Barbro Hallberg, Olofströms bibliotek

Berättarkrafts program 

Harry Martinson-året 2024 


Rundabordssamtal om AI

Det interregionala nätverket för MIK i regionerna blev i början av året inbjuden av Karin Svanborg Sjövall, statssekreterare på kulturdepartementet, att delta i rundabordssamtal kring AI. Vi fick tre frågor och tre minuter att komma med inspel tillsammans med en rad andra aktörer, SVT, Schibsteds, Internetstiftelsen, Svensk biblioteksförening och representanter för upphovsrätt mm. Weine Sundell från BiBK åkte till Rosenbad och höll i dessa tre minuter.

Bland annat förde han fram att regionerna samarbetar, med och för, offentliga institutioner såsom kommunernas verksamheter; kultur, bibliotek, skola, samt med fria kulturaktörer, kultur- och bildningsorganisationer och civilsamhället. Alla dessa påverkas av AI på en mängd både allmänna och specifika sätt, som kan kopplas till kunskaper och förmågor som har med kommunikation att göra, dvs tolka, förstå och kommunicera. Det existerar en ojämn balans mellan dessa, ovan nämnda, aktörer och AI-utvecklingen när det kommer till snabbhet, förmåga och resurser. Det är en kapplöpning som sker under orättvisa förhållanden och därmed krävs reglering och stöd för att hantera de utmaningar som kommer med AI-utvecklingen.

Läs vidare på biblioteksutveckling.se




Kulturplan för Blekinge 2026-2029 - vad tycker du?

Region Blekinge har påbörjat arbetet med ta fram en ny regional kulturplan för Blekinge. Processen fram till beslut omfattar ett flertal dialoger med många aktörer från kulturlivet. Du kan läsa mer om processen och hur du som berörs kan bidra här Regional kulturplan 2026-2029 - Region Blekinge 

Bland annat finns det möjlighet att lämna synpunkter via ett formulär och att delta på kulturmingel den 27 april!

Folk & Kultur

7-10 februari gick Folk & Kultur av stapeln i Eskilstuna. Ett litet gäng från BiBK var på plats och tog del av samtal, metoder och diskussioner om kultur från alla tänkbara infallsvinklar. Det handlade om platsaktivering, barns delaktighet, kulturkanon, angiverilagstiftning, klimatomställning och om spel. Bland mycket annat. Och så lyssnade vi förstås med intresse när Max Valentin från Fabel (processledare) och BG Österberg från Karlskrona bibliotek (ett av pilotbiblioteken) berättade om RSS-projektet Biblioteken som tankesmedjor


Camilla Carnmo på Litteralund 2023
Hjärtans fröjd på Litteralund

17 april arrangerar BIBK ett litteratursamtal på Litteralund. Tre läsande tonåringar från Blekinge möter bibliotekarie och jurymedlem för Hjärtans fröjd-priset, Paula Högström i ett litteratursamtal om Sveriges bästa samtida ungdomsböcker. Anni Lundberg, Leon Norda och Agnes Berlin diskuterar romanerna som vunnit Hjärtans fröjd-priset för Sveriges bästa ungdomsbok sedan priset delades ut första gången 2021. Jag klyver er itu av Tamara Mivelli, Tidsfördriv av Matilda Gunnarsson Rathsman, Yani av Nora Khalil och även 2024 års vinnare, som avslöjas först i mars.

Under festivalen hittar du oss även i en Hjärtans fröjd-prisets monter 


Litteralund 2024

Barnboksbeståndet – om kvalitet och barns delaktighet

Kan vi tala om kvalitet för barnlitteratur utifrån hur böcker är skrivna/utformade, eller bör barnlitterär kvalitet bedömas utifrån vad barnen uppskattar?Webbinariet tar sin utgångspunkt i frågor från artikeln "Kvalitetslitteraturen och folkbiblioteken", men här i ett samtal där barn-bibliotekarier berättar om sin erfarenhet av att göra barn delaktiga i urvalsprocessen.

27 februari 8:30-9:30, digitalt
Arr: Digitekets tillsammans med VGR och Region Skåne.

Mer info och länk till anmälan

 


Desinformation, propaganda och lögner – så sprids falska berättelser på nätet

13 mars på Källkritikens dag arrangerar Internetstiftelsen och Källkritikbyrån en digital eftermiddag om hur falska berättelser om verkligheten sprids på nätet, vem som sprider dem och varför. Eventet riktar sig till alla som jobbar för att öka informationskunnigheten och bygga motståndskraft mot informationspåverkan, både hos befolkningen och i den egna verksamheten.

Mer info och länk till anmälan

Ny rapport: Så används bibli­o­teks­pla­ner­na

KB har just publicerat en ny rapport om hur de kommunala biblioteksplanerna används. Rapporten visar att bibliotekschefer i hög grad använder planerna för styrning, samverkan och kommunikation.
Rapporten lyfter också fram att samverkan mellan skola och folkbibliotek kan utvecklas, för att stärka skolbiblioteken i kommunerna. Att gemensamt ta fram och att arbeta efter en biblioteksplan kan vara en utgångspunkt för samverkan.


Läs mer och ladda ner rapporten

I BiBKs kalender i vår

Dela-dag tema: Språkcaféer

Välkommen till en heldag om språkcaféer där du som deltagare är med och skapar innehållet! Karlshamns bibliotek 9.30-15.00

Dagen kommer att fokusera på hur man praktiskt jobbar med språkcaféer med syfte att ta vara på varandras erfarenheter. Dela-dagen riktar sig till dig som jobbar med mångspråk och interkultur på folkbibliotek i Blekinge eller Kronoberg. 


Dela-dag tema: Språkcaféer

Mars 2024
7

Tillkännagivande av 2024 års mottagare av Hjärtans fröjd-priset

Tid: 9 mars kl 11.30
Plats: Olofström


Hjärtans fröjd-priset 2024

Mars 2024
9

Filialutvecklingsdag

Årets filialutvecklingsdag har temat marknadsföring. Vi startar dagen med ett besök på det nyöppnade Kungsmarkens bibliotek, där Anna Holmberg berättar om biblioteket och processen som varit. Därefter tar vi oss ner till Trossö, Karlskrona och deltagarna får en liten uppgift och tar lunch på stan. På eftermiddagen sitter vi på Karlskrona stadsbibliotek och då ger vi oss i kast med marknadsföringen och de mindre biblioteken. Vad kan vi göra på plats och vad kan vi göra ute i samhället?

Karlskrona 14 mars kl. 9.30 - 16.00


Filialutvecklingsdag

Mars 2024
14

Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) i biblioteksverksamhet

Välkommen till en heldagsworkshop där vi kommer att fördjupa oss i Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK)! Teori blandas med praktik och du kommer att få fördjupa dig i olika varianter av AKK som du får testa att skapa och använda. Workshopen riktar sig till dig som jobbar på folkbibliotek i Blekinge eller Kronoberg och möter målgruppen barn, unga eller vuxna med funktionsnedsättning. 

Karlshamns bibliotek kl. 9.00-15.00, samt ett digitalt uppföljningstillfälle tisdag 9 april klockan 8.30-10.00


AKK i biblioteksverksamhet

Mars 2024
15

Uppstart strategisk programutbildning

Uppstartsträff 11-12 april på Villa Vik i Växjö. Kursen fortsätter med två digitala träffar 16 maj och 29 augusti, samt en fysisk träff i Vadstena 3-4 oktober.

Strategisk programutbildning, del 1

April 2024
11

Studieresa till Malmö med fokus på delaktighet

29 april tar vi tåget till Malmö för att besöka ett antal olika verksamheter som arbetat medvetet med att involvera barn i verksamheten. Vi besöker, inspireras och lär av Skånes Dansteater, Rosengårdsbiblioteket och Växtvärket.

Studieresa till Malmö

April 2024
29

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från BiBK i din epostbrevlåda ca 8 ggr/år?

Skriv upp dig för en prenumeration