Sverigebilden, Para-EM, stort Skåne-pris

Skåne – where tourism matters

Ungdomscuper drar in 150 miljoner till den skånska besöksnäringen

Succéår för handbolls- och basketcupen Lundaspelen, fler anmälda än någonsin till Åhus Beach och rekordsiffror för fotbollscupen Eskilscupen i Helsingborg. Ungdomscuperna i Skåne upplever just nu ett uppsving efter pandemiåren och det är inte bara rörelseglädje, folkfest och ökad delaktighet bland barn och unga som cuperna bidrar till. De genererar också betydande intäkter till besöksnäring och handel. Det visar en ny kartläggning som har genomförts av Visit Skåne. 

Vi tar initiativ till samtal om Sverigebilden 

Visit Skåne har en central roll i att förvalta och utveckla bilden av Skåne som i sin tur starkt påverkas av Sverigebilden. Vi riktar ljuset mot kulturturismen och Sverigebilden. Under rikskonventet Folk och Kultur i Eskilstuna den 7-10 februari bjuder Visit Skåne in till panelsamtal med Madeleine Sjöstedt, generaldirektör Svenska Institutet, Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer, Joppe Pihlgren, vd för Svensk Live, Mikael Brännvall, vd Svensk Scenkonst,
Karin Karlsson, övergripande projektledare Eurovision Song Contest Malmö Stad 2024. Samtalsledare är Heidi Avellan politisk chefredaktör på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

MAJ
8

Nu hyllar vi Skåne
Var med och nominera

Missa inte vårt nya stora besöks- och evenemangspris Hylla Skåne. Passa på att nominera dina eldsjälar, som får Skåne att blomstra av upplevelser och evenemang. Priserna som delas ut är Årets Eventskåning, Årets Upplevelse och Årets Volontär. Det är allmänheten som både nominerar finalister och röstar fram vinnarna.

Hedersutmärkelsen Årets Tillsammans utses av en jury bestående av representanter för bransch, akademi och främjarorganisationer inom evenemang och besöksnäring.

Sveriges största jämställdhetskonferens till Lund

Forum Jämställdhet samlar årligen över tusen deltagare från privat och offentlig sektor för att lyssna på ministrar, internationella talare och experter i frågor som rör jämställdhet. År 2025 intar Forum Jämställdhet den nya konferensanläggningen Science Village Hall den 5-6 februari. Visit Skåne har tillsammans med Lunds kommun, Lunds Universitet och Region Skånes avdelning för Regional Utveckling varit delaktiga i att värva kongressen till Lund.

Bordtennisfeber i Helsingborg när
Para-EM återvänder 2025

Räkna med idrottsmagi när internationella para-bordtennisstjärnor intar Helsingborg. Svenska Bordtennisförbundet, i samarbete med Helsingborgs stad och Visit Skåne, har återigen lyckats locka ett prestigefyllt internationellt bordtennismästerskap till staden.

Skåne i internationell press

Ökad nyfikenhet från utländsk press

Är du nyfiken på vad som lockar de utländska journalisterna? Under förra året genomfördes en rad olika satsningar. Allt från skräddarsydda medieresor för journalister och influencers till strategiska pressutskick. Dessutom gjordes en nysatsning i Visit Skånes sociala medier, som riktar sig till besökare. Detta hjälpte oss att framhäva regionens bästa sidor. 

På gång

Tipsa oss om initiativ inför World Tourism Day

För tredje året i rad uppmärksammar Visit Skåne World Tourism Day, instiftat av världsturismorganisationen UNWTO. Årets tema är Tourism and Peace, vilket handlar om förståelse och att bygga broar mellan olika människor. I kommande nyhetsbrev vill vi lyfta olika initiativ från Skånes besöks- och evenemangnäring som tar avstamp i detta. Hör gärna av er till oss med förslag! Notera redan nu den 26 september. Då arrangerar vi World Tourism Day 2024.

Läs mer om UNWTOs arbete

Webbinarium: Regenerativ turism i Norden

Arbetar du i en främjarorganisation, kommun eller är småföretagare? Vi rekommenderar dig att delta i ett inspirerande webbinarium om regenerativ turism. Under webbinariet får du ta del av de initiativ som genomförts inom projektet och konkreta tips för hur du kan arbeta med regenerativ turism. Webbinariet hålls den 30 januari kl. 09:30–11:00. Visit Skåne medverkar i det nordiska projektet NorReg, vars mål är att utveckla och testa modeller för regenerativ turism.

Anmäl dig till webbinariet

Webbinarium: Det ska vara lätt att göra Allemansrätt

Naturvårdsverket har tagit fram ett nytt koncept för att kommunicera om allemansrätten. Den 1 februari kl. 10–11 arrangerar de ett digitalt och kostnadsfritt webbinarium. 

Vill du också få nyhetsbrevet?

Har du fått nyhetsbrevet på annat sätt än i din inkorg och vill också prenumerera?
Fyll i dina uppgifter i formuläret.

corporate.visitskane.com  | Kontaktuppgifter  | Öppna webbversion

Visit Skåne AB
Dockplatsen 26 | Malmö, Sweden

Skånes regionala destinationsbolag, Visit Skåne AB, ska stärka Skånes varumärke internationellt, och främja besöks- och eventnäringen. I uppdraget ingår att verka för att stora evenemang, kongresser, utställningar och mässor genomförs i Skåne. Det handlar också om att utveckla skånsk besöks- och eventnäring med fokus på hållbarhet och innovation, och att öka destinationens kännedom och attraktivitet internationellt. Visit Skåne AB ägs av Region Skåne Holding AB och bildades 2023 genom en fusion av Tourism in Skåne AB, Event in Skåne AB samt Business Region Skåne AB.