Nyhetsbrev från Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg November 2023
Hej BiBK! Vad händer just nu?

Hos såväl folkbiblioteken som hos oss i den regionala biblioteksverksamheten sker ständigt utveckling. Förutsättningarna kanske skiftar, men överallt i regionerna utvecklas ny samverkan, biblioteksverksamhet anpassas för att fungera bättre för fler, och alla försöker vi förstå den rusande AI-utvecklingen. Oavsett område lär vi oss oförtrutligt nya metoder, tar oss an nya tekniker och ökar vår förståelse. Den här gången tar nyhetsbrevet avstamp hos verksamhetsutvecklarna på BiBK. Vad sticker ut och vad är extra engagerande? Vi bad fyra BiBK-medarbetare svara på frågan Vad händer i ditt arbetsliv just nu?
Processer, processer, processer...

Sara Wijk
Det händer många olika små och stora saker. En sak som jag är väldigt glad över är att jag och Camilla under vintern går en utbildning i att leda processer. En process kan vara kort eller lång, det kan vara ett enda möte, en workshop, eller flera sammanlänkade aktiviteter som finns för att fylla ett behov eller för att nå ett mål. Att lära sig mer om detta handlar mycket om att synliggöra vägval och möjligheter kring hur man designar upplägg för att skapa de allra bästa förutsättningar för tex tydlighet, trygghet, kreativitet, samskapande. Det handlar också om att ha en plan och en avsikt men samtidigt kunna vara flexibel, tolka förutsättningarna i stunden och ändra om. Och om rollen man tar och rollen man får. Att veta vad man är bra på eller mindre bra på och hur man hanterar det. Det är svårt, roligt och viktigt och det är väldigt relevant för sådant som vi på BiBK gör väldigt mycket.

Men jag brinner inte bara för att jag och vi ska bli bättre på att leda processer utan funderar också mycket på vad folkbibliotekspersonal behöver för att leda processer internt men kanske framför allt med andra som man samverkar med.


  AI och MIK för fler!

Weine Sundell
Jag håller på med många olika saker på en gång, men jag ska försöka beskriva vad jag gör just nu. Jag håller på med MIK (Medie och informationskunnighet). Jag jobbar just nu med MIK i ett interregionalt nätverk där jag dessutom är med i en mindre arbetsgrupp som representerar nätverket i dialoger med bland annat Statens medieråd. Syftet med arbetet är att få upp dessa frågor på den regionala agendan så att fler aktörer inom regionerna i Sverige ska arbeta med MIK. Arbetet är viktigt av flera skäl för att nämna några anledningar ökad polarisering, hot, fake news, AI, IT-bedrägerier. Jag planerar också för att se om folkbiblioteken som redan arbetar med frågan kan tänka sig att samarbeta med BIBK och/eller med andra aktörer för att intensifiera det viktiga arbetet gentemot allmänheten t ex. Jag håller också på med en slags uppföljning till den digitala transformationsutbildningen som vi erbjöd folkbibliotekscheferna i Blekinge och Kronoberg.

Jag och Lisa har också lite planer om att eventuellt samarbeta med någon extern aktör kring Digidag. Jag håller också på att fundera på hur vi kan använda AI mer men också hur folkbiblioteken kan både använda och stödja allmänheten med förståelse och kunskap. Nästa vecka ska jag delta på Internetdagarna och lära mig ännu mer om bland annat AI. 


Nationella minoriteter och AKK

Emelie Lavesson
Jag lever fortfarande på glädjen över att vara tillbaka från min föräldraledighet och hur kul det är med så mycket på gång. Förra veckan var det tredje tillfället i den digitala utbildningen om nationella minoriteter och urfolket samer. Nu tar vi ett långt juluppehåll och kör igång igen i januari. Det ska bli så roligt att se vart det tar vägen efter utbildningen.

Den andra stora grejen som är på gång är pilotutbildningen i Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) som Anna N jobbar med tillsammans med Karlshamn och Ronneby bibliotek. Jag får äran att vara med och också fundera på hur vi förvaltar detta och sprider vidare till folkbibliotekspersonal i länen.  


  Demokratiprojekt, slöjdresidens och UX

Anna Persson
Mycket kul på gång, tycker jag. Något av det som händer just nu är att Biblioteken som tankesmedjor löper vidare och vi har ett par riktigt roliga projekt på gång i våra regioner. Det är Karlskrona och Tingsryd, som är våra pilotbibliotek, och vi kommer återkomma och berätta mer när vi börjar se resultat. Ett annat kul projekt som BiBK tillsammans med Slöjd i Blekinge och Karlshamns kommun jobbar med är att ta fram ett underlag till hur man kan ha residens på biblioteken och då framför allt på mindre bibliotek med meröppet. Ska bli spännande och se om det är möjligt. Kommer också börja titta på en UX-utbildning för oss på BiBK. Många av er ute på biblioteken har gått någon av våra utbildningar, så nu känner vi att det är våra närmaste kollegors tur. Ska bli intressant att testa metoderna i skarpt läge. 



Bild från Sölvesborgs bibliotek
som har arrangerat träffar där
barn fått skapa egna brädspel 
Spel på bibliotek

Folkbibliotek som arena för spelkunnighet, spelskapande och spelupplevelse - reflektioner från en nätverksträff

Text: Sara Wijk

Jag är på väg till en nätverksträff med barnbibliotekpersonal om spel på bibliotek. I bilen lyssnar jag på en podd om spelande som är en av de förberedande uppgifterna inför dagen. Det handlar om urban fantasy, crossmedia och att leda en grupp som testar soloäventyr. Jag är så inne i tankar om rollspelande och ödsliga fantasivärldar så jag börjar fantisera själv. Jag har kört längs en höstdimmig landsväg. Från ingenstans leds vägen plötsligt in i ett gigantiskt sagoliknande berg och genom en mörk tunnel. Det är en portal. Där framme i dimman reser sig ur havet en ödslig margarinfabrik med massor av rör, ett helt tomt parkeringshus och jag, regionbiblioteksspelaren från en fjärran värld, parkerar alldeles ensam och tar den stora hissen upp till hjärtat i dagens story; Karlshamns bibliotek. Jag är redo för underhållning, kamp och samarbete.

Historiskt sett har människan alltid lekt och spelat. Att ta sig an berättelser genom spel kan kopplas till så många olika kulturella uttryck. Att jobba med spel på bibliotek är egentligen att jobba med berättelser men på lite andra sätt än vi kanske är vana vid. Ändå kan man få in både skriven och läst text, berättande, gemenskap, musik, konst mm. Och väldigt många människor är spelande. Drygt 80% av alla barn i åldern 9–12 år spelar någon form av digitala spel. Andelen barn som spelar minskar med stigande ålder, men bland 16–17-åringarna är det ändå fortfarande 50% som spelar digitala spel. Det finns en tendens att spel på dator eller konsol ökar med ålder och i alla åldrar är det en större andel pojkar än flickor som spelar spel på dator eller konsol (tv-spel) mer än tre timmar en vanlig dag (siffrorna kommer från Statens Medieråds datainsamling hösten 2022 och presenteras i rapporten: Ungar och medier 2023).
...

Läs hela artikeln på biblioteksutveckling.se!



Alexander Lewin, Liselott Mathisson
och Marielle Nielsen. 
Blekingebibblorna babblar

Blekingebibblorna babblar är Blekingebibliotekens egen podcast. Här samtalar bibliotekspersonalen om böcker, kultur och om allt spännande som kan hända bland bokhyllorna. Personal från biblioteken i Karlshamn, Olofström och Ronneby turas om att producera innehåll till podden. Vi ställde några frågor till gänget i Ronneby - Alexander Lewin, Liselott Mathisson och Marielle Nielsen. 
 
Hur kom ni på idén att podcasta?  
Det var under pandemin och bokcaféer och annan utåtriktad verksamhet låg nere. Vår dåvarande bibliotekschef Therese Emilsson Persson passade då på att fråga vår mediapedagog Alexander Lewin som har erfarenhet av podd om inte han kunde låta personalen testa att podda. Alla i personalen träffades och Alexander berättade om podcastens historia och mik-teknik. Sedan fick vi testa på att podda och idén om Ronnebybibblan babblar föddes.  

Hur lärde ni er hur det går till?  
Alexander var med vid de första inspelningarna och han visade programmet vi använder oss utav när vi klipper podden. Han har också gjort en lathund som vi kan titta på. När vi sedan blev Blekingebibblorna babblar hade han några digitala träffar med de som skulle podda från Karlshamns bibliotek. När även Olofströms bibliotek tillkom åkte de som skulle podda hit så Alexander kunde visa och berätta om poddandet, de passade sedan på att spela in sitt första avsnitt här.  

Vilken teknisk utrustning använder ni? 
En Zoom H6 och Röde podmics för att spela in avsnitten. Sedan klipper vi i Adobe Audition och publicerar avsnitten via Acast. 

Vilka utmaningar har ni stött och hur har ni övervunnit dem?  
Utmaningarna har varit lite olika. Liselott Mathisson och jag är moderatorer för de avsnitt som Ronneby bibliotek bidrar till Blekingebibblorna babblar och där har utmaningen varit i att hitta ett tema som dels fler personer från personalen vill prata om och som folk sedan vill lyssna på. Hitta tiden att kunna läsa in sig eller förbereda sig på temat och att hitta ett tillfälle där de personer som ska vara med kan. Att hålla podden runt 30-40 minuter var en stor utmaning i början. Och mick-tekniken.  

Lyssna på podden



Martin Törnros föreläste om
"Lustfylld MIK i praktiken"
Digitala kompetensdagen

Text: Anna Nordström

Den sista oktober anordnades den digitala kompetensdagen av RUC IT och Kunskapsmiljön Digitala transformationer vid Linnéuniversitetet och AV-Media Kronoberg. Arrangörerna skriver själva att ”Syftet med digitala kompetensdagen är att ge länets pedagoger och skolledare nya idéer, verktyg, kunskap om skolans digitalisering och möjlighet till omvärldsbevakning.” 

Digitalisering och MIK är ju i allra högsta grad även intressant för folkbiblioteken och Anna Nordström från BiBK besökte kompetensdagen för att omvärldsbevaka och kanske få några nya idéer och tips. Det som tydligast hade koppling till bibliotekskontexten var föredraget av Martin Törnros som pratade om MIK-aktiviteter med barn och unga i praktiken. Han fick inför årets Sommarboken i uppdrag att ta fram ett antal aktiviteter på temat källkritik som bibliotek, och skolor, kan använda sig av för att arbeta med MIK, källkritik och generativ AI på ett lustfyllt sätt. Mer om Martin Törnros och ett annat av hans tidigare biblioteksprojekt kan du läsa om på Digiteket.

Vi som följde det s.k. Skolspåret fick också lyssna till Johan Leitet som pratade om generativ AI och visade många intressanta exempel på hur AI-verktyg kan, eller inom en mycket snar framtid, kommer att kunna användas av både lärare och elever i skolan. Det pratas ju mycket om generativ AI i alla sammanhang och det är lätt att bli trött på hajpen, men ska man lyssna på någon tycker jag absolut att Leitet hade mycket bra att komma med. Han hörs bland annat i podden Teknik i Akademi om man är intresserad av vad han har att säga. För att nämna en liten kuriositet från hans presentation så hänvisade Leitet till en studie som visat att chat-GPT ger bättre resultat om man innan man ger den en prompt säger ”Take a deep breath and work on this problem step-by-step”. En uppmaning som vi alla kan behöva hämta kraft ur med jämna mellanrum! 
Allt presentationsmaterial från dagen finns att ta del av på AV-Medias webb.


Värt att lyfta igen

Några av ni nyhetsbrevsläsare följer BiBK på Facebook också, andra gör det inte, men här återpublicerar vi i alla fall några saker som vi skrivit om där på senaste tiden. Mest för att vi tycker att de förtjänar att lyftas igen!
Bibliotek + fritidsgård = läsfrämjande – projekt på Lessebo bibliotek 

Lessebo bibliotek har fått medel från Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg för att jobba med deras samverkan med fritidsgården. Här kommer en film som Cecilia Ungerbäck Smith har gjort där hon presenterar deras arbete. 
 


Presentation av projektet som Pecha Kucha 

Pilotutbildning i Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) tillsammans med Karlshamn och Ronneby 

Under hösten jobbar BiBK tillsammans med Karlshamns och Ronneby bibliotek med en pilotutbildning om Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) i en bibliotekskontext. Igår var tredje träffen med de huvudansvariga i Ronneby och idag träffade vi all personal i Karlshamn.  
Genom kursen får deltagarna lära sig mer om olika svårigheter som personer med funktionsnedsättning kan ha, lära sig mer om och testa att använda olika AKK och fundera över hur vi kan anpassa biblioteksverksamheten ytterligare. 
I Karlshamn fick personalen testa på hur det är att besöka biblioteken om man har en hörsel- syn- eller rörelsenedsättning och hur det kan vara att guida personer med dessa svårigheter i biblioteket. 
 
Syntolkning: Tre personer med ögonbindel guidas runt i en bibliotekslokal av en fjärde person. 


Till inlägget på Facebook

12 nya läsledare i Shared Reading 

Nu har folkbiblioteken i Blekinge och Kronoberg fått tolv nya glada läsledare i Shared Reading! Under tre dagar har Katarina Lundgren och Catharina Kåberg via Studieförbundet Vuxenskolan Jönköping utbildat oss på bästa tänkbara sätt. Tusen tack! 

Till inlägget på Facebook


Britt-Inger Rörborn och
Kristina Göransson.
Foto: MTM
EPA Book Club

Sedan 2018 delar MTM ut priset Läsguldet till personer, organisationer eller institutioner som på olika sätt skapar vägar till läsning för personer med syn- eller läsnedsättning. I år tilldelas Kristina Göransson och Britt-Inger Rörborn priset för deras EPA book club. 
EPA book club är ett samarbete mellan Biblioteken i Berg och gymnasieskolan Fjällgymnasiet som pågick under våren 2022 och har aktivt försökt att nå ungdomar som läser sällan eller inte alls. Som namnet avslöjar så hittade man dessa ungdomar i EPA-kulturen och deras motorintresse. Träffarna i bokcirkeln var lustfyllda, långt från pekpinnar och frågeformulär och innehöll pizza, glass och fika. Som avslut och belöning för läsningen så avslutades vårens bokträffar med ett besök av en känd influenser, som önskats av ungdomarna. 

På Digiteket kan man fördjupa sig och läsa mer om EPA book club och ta del av en inspelad föreläsning från konferensen Vägar till läslust som arrangerades av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.  


Meröppna bibliotek i Finland – Flexibilitet och jämlikhet 

I Finland, som i Sverige, har de allmänna bibliotekens meröppna tjänster snabbt blivit vanligare sedan 2010-talet. År 2022 fanns det meröppna bibliotekstjänster i tre av fyra kommuner i Finland. I publikationen granskas utvecklingen av verksamheten, man söker lösningar på eventuella problem och förutspår framtiden för de meröppna biblioteken.

Ta del av rapporten 


MIK i en tid av AI

Text från carlheath.se:
"I en tid där artificiell intelligens genomsyrar allt fler aspekter av vårt dagliga liv, blir det allt viktigare att ha en grundlig förståelse för hur dessa teknologier fungerar och vilken inverkan de har på vår värld. AI har kapacitet att revolutionera hur vi skapar och konsumerar media, vilket i sin tur påverkar vårt sätt att uppfatta och interagera med verkligheten. Nyligen spelade jag in en kort föreläsning på temat för en konferens."

Medie- och informationskunnighet i en tid av AI  


Trampolindagen

Årets Att berätta för barn och unga, har temat rädslor. Webbinariet är kostnadsfritt och riktar sig till pedagoger, bibliotekarier och andra kulturutövare som arbetar med barn. Ingen föranmälan krävs utan webbinariet sänds från Litteraturhuset Trampolins hemsida torsdagen den 30 november kl.10.00

Trampolindagen: Att berätta för barn och unga