Region Skånes Brysselkontor
Nyhetsbrev #1

Region Skåne - Region Skånes Brysselkontor
Nyhetsbrev #1 januari 2023
Läs på webben

God fortsättning!

Den 1 januari tog Sverige över ordförandeklubban i EU, vilket innebär att vi under det kommande halvåret leder arbetet i EU:s ministerråd. Under våren kommer både informella ministermöten och ett stort antal högnivåkonferenser att arrangeras i Sverige och flera svenska aktörer på plats i Bryssel planerar seminarier för att lyfta samhällsutmaningar och spegla vad som sker i Sverige under ordförandeskapet.

Detta nyhetsbrev är en kort uppdatering om vad som hänt sedan sist och en spaning på vad som sker i den närmaste framtiden. Vad gäller det senare så kikar vi i vår kommande Bryssel Live-sändning närmare på aktuella utlysningar från Horisont Europa och hur Region Skåne fortsatt kan stötta skånska aktörer att ta del av dessa.

Vi har under hösten haft glädjen att ha Clara Korsås och Axel Lindberg hos oss som praktikanter. De lämnar nu Bryssel för nya utmaningar och vi vill tacka båda för fina insatser och önska dem lycka till i framtiden! 

Trevlig läsning och bästa lyckönskningar för 2023!
 
Maria Korner Westin, enhetschef Externa relationer och stöd
Michael Johnsson, Director Region Skånes Brysselkontor   
 

I månadens nyhetsbrev

  • Hej då Clara & Axel - miniintervju
  • Det svenska ordförandeskapet är igång!
  • Region Skånes stödfunktion och planeringsbidrag för Horisont Europa
  • Utlysningar
    • Interreg Södra Östersjön
  • Kalendarium
    • Bryssel LIVE
    • 4 workshops om de nya arbetsprogrammen för Horisont Europa

Allmänt

Hej då Clara & Axel - miniintervju

Bild på Clara Korsås (t.v.) och Axel Lindberg (t.h.)

Clara Korsås

Hur har din upplevelse varit?
Det har varit en fantastisk upplevelse att praktisera på Region Skånes och Lärosäten Syds Brysselkontor. Praktiken har varit min första arbetslivserfarenhet som direkt knyter an till min utbildning och det har varit givande att få omsätta kunskaperna i praktiken. Jag har trivts mycket bra med att jobba tillsammans med Axel och de andra medarbetarna. Det har särskilt varit de jag har lärt känna i Bryssel och den internationella miljön som har gjort praktikperioden till en minnesvärd upplevelse.
 
Vad har du lärt dig?
Jag har lärt mig en massa om EU-samarbetet och Region Skånes och Lärosäten Syds arbete i Bryssel.  Till exempel har jag lärt mig vad de svenska europaparlamentarikerna har för sig på dagarna och hur ett event arrangeras.  Jag har särskilt bevakat frågor om energi, miljö och klimat och jag har därför lärt mig mycket inom de områdena. Jag har fått ett stort stöd och lärt mig mycket från kollegorna på kontoret, vilket har varit mycket värdefullt.
 
Var det som du förväntade dig?
Praktiken var som jag förväntade mig och mer därtill!  Tack vare praktiken har jag fått pröva på att arbeta i Bryssel, vilket jag länge drömt om som statsvetarstudent. Jag vet nu att det är europeisk politik som jag vill satsa på och att jag vill fortsätta jobba i en internationell miljö när jag är färdigutbildad.
 
Vad ska du göra nu?
Jag ska nu ta ut min kandidatexamen i statsvetenskap på Lunds universitet. Under våren ska jag läsa juridik och franska på distans i Sverige. Sedan bär det förhoppningsvis av ut på kontinenten igen, då jag har sökt olika mastersprogram om europeisk politik i Amsterdam och Prag. Jag har på känn att det är i Bryssel jag kommer hamna igen om några år, men vi får se.
 

Axel Lindberg

Hur har din upplevelse varit?
Väldigt positiv! Att få ha träffat och arbetat tillsammans med Clara och alla fantastiska medarbetare på Region Skånes Brysselkontor, avdelningen för regional utveckling samt Lärosäten Syd har varit en sann ynnest och jag har trivts väldigt bra med livet i Bryssel. Jag har också fått en bättre insikt om och känsla av den europeiska identiteten, som jag ärligt talat inte tyckt har varit lika påtaglig under min tid i Sverige.

Vad har du lärt dig?
Det är så mycket att det är svårt att plocka ut enskilda saker. Men hur EU faktiskt fungerar i praktiken är en stor lärdom jag tar med mig. Under min utbildning lärde vi oss mycket om hur EU fungerar i teorin och det har varit väldigt intressant att se hur det faktiska praktiska arbetet har utvecklats inom EU, och hur regioner navigerar i detta. Vidare har jag också lärt mig väldigt mycket om arbetet med regional utveckling i Skåne, vilket har varit en helt ny och spännande värld för mig att få inblick i.

Var det som du förväntade dig?
Det har överträffat mina förväntningar med råge. Trots att praktikplatsen är känd på mitt program var jag inte helt förberedd på exakt hur roligt och lärorikt det skulle vara! Jag har trivts väldigt bra med arbetsuppgifterna och har känt ett otroligt bra stöd från våra kollegor på Brysselkontoret. Stödet som vi fick gjorde att jag känt en trygghet i att utmana mig själv på ett sätt jag inte förväntade mig från början. 

Vad ska du göra nu?
Jag ska nu tillbaka till studierna för att skriva kandidatuppsats för mitt program Europastudier med humanistisk profil. Jag håller även nu på att söka  masterstudier för höstterminen runt i Europa, men har också blivit väldigt sugen på att avsluta mina studier och börja arbeta på riktigt i stället. Que será, será.

Bild på invigningen av Sveriges dekorationer i rådsbyggnaderna, Bryssel. Källa: Europeiska unionens råd

Svenska ordförandeskapet är igång!

Det svenska ordförandeskapet i ministerrådet är nu i gång och tusentals möten för EU:s medlemsländer ska ledas av Sverige under våren. Omkring 150 möten kommer att äga rum i Sverige med start i Kiruna. Den 12–13 januari ska EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillsammans med sitt kabinett av EU-kommissionärer besöka Kiruna för möte med regeringen om aktuella frågor på EU:s agenda. Under våren kommer ett antal möten förläggas i Skåne, bland annat är det två konferenser i Malmö den 23–24 maj om framgångsrikt miljöarbete inom ramen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik och den 14–15 juni om den gröna staden. Det är även en konferens i Lund den 19–20 juni om forskningsinfrastruktur. 

Utöver de officiella mötena kommer event och seminarier att arrangeras av andra aktörer än Regeringskansliet inom ramen för det svenska ordförandeskapet. Bland annat ett par så kallade speglingsevent kommer att arrangeras i Bryssel som speglar de officiella mötenas teman. Mer information om detta kommer löpande.

Det är alltså en händelserik vår kopplat till ordförandeskapet som ligger framför oss.

Forskning och innovation

Region Skånes stödfunktion och planeringsbidrag för Horisont Europa

Region Skåne erbjuder skånska aktörer ett samlat stöd för att öka sina möjligheter att lyckas med en ansökan till Horisont Europa, EU:s forsknings- och innovationsprogram. Region Skånes stödfunktion erbjuder rådgivning kring ansökningar, workshops och utbildningar, nyhetsbrev, ett nätverk för skånska aktörer och ett planeringsbidrag, EU-kortet. EU-kortet kan sökas av små och medelstora företag eller icke-vinstdrivande aktörer för att tex hyra in en konsult som bistår i framtagandet av en ansökan till Horisont Europa. Bidraget riktas mot ansökningar till samarbetsprojekt inom Horisont Europa som bidrar till att utveckla något av de sex specialiseringsområden som formulerats i Skånes innovationsstrategi för hållbar tillväxt.

Projekten ska också bidra till att öka konkurrenskraften i det skånska näringslivet generellt. EU-kortet öppnar för ansökningar den 23 januari. Dock kan medel beviljas tidigast den 17 februari, under förutsättning att budget för insatsen antas.

I slutet av 2022 publicerade EU-kommissionen Horisont Europas arbetsprogram med utlysningar för perioden 2023/2024. Som en del av stödfunktionen organiserar Region Skåne tillsammans med Vinnovas nationella kontaktpersoner för Horisont Europa (NCP) fyra workshops om de nya arbetsprogrammen, där det djupdyks i de kommande utlysningarna. Varje workshop har fokus på ett kluster med särskild relevans för Skånes specialiseringsområden.

1. 17 januari: kluster 4 - Digitala frågor, industri och rymden.
2. 24 januari: Kluster 5 - Klimat, energi och mobilitet.
3. 27 januari: Kluster 6 – Livsmedel, bioekonomi, naturresurser, jordbruk och miljö.
4. 31 januari: Kluster 1 – Hälsa.

Workshoparna passar för er som inom ramen för ert arbete inom forskning, innovation och utveckling har en strategisk tanke om vad ni vill utveckla och/eller har ett konkret projektspår, och vill förstå hur och om er projektidé kan passa inom någon av utlysningarna.
 

Utlysningar

Interreg Södra Östersjön
Första utlysningen för genomförandeprojekt har öppnat!

Utlysningen är öppen fram till den 15 februari 2023. Utlysningen riktar sig till de som har idéer inom exempelvis:

  • Internationalisering av näringslivet
  • Gränsregionala digitala lösningar
  • Omställning till förnybara energikällor
  • En mer cirkulär och resurseffektiv ekonomi

Kalendarium

JANUARI
27

Bryssel LIVE

I årets första sändning kommer vi att lägga fokus på EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa, där nya arbetsprogram med tillhörande utlysningar för 2023-2024 nyligen lanserats samt nyheter gällande Region Skånes planeringsbidrag och stödfunktion för att stödja skånska aktörer för ansökningar till Horisont Europa.

Workshops om de nya arbetsprogrammen för Horisont Europa

Tillsammans med de nationella kontaktpersonerna (NCP:er) bjuder Region Skåne in till workshops med fokus på de nya arbetsprogrammen inom Horisont Europa. Det handlar om 4 workshops, där varje fokuserar på olika kluster inom ramprogrammets pelare 2 som handlar om "globala utmaningar och hållbar industriell drivkraft". Alla tillfällen är online och håller på mellan 10.00 - 12.00

JAN
17

Kluster 4: Digitala frågor, industri och rymden

JAN
24

Kluster 5: Klimat, energi och mobilitet

JAN
27

Kluster 6: Livsmedel, bioekonomi, naturresurser, jordbruk och miljö

JAN
31

Kluster 1: Hälsa

Du hittar alltid fler seminarier i vår seminarielista som uppdateras veckovis 

Hitta Ring Kontakta
Region Skåne finns till för att alla som bor i Skåne ska må bra och känna framtidstro. Genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv – inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård – i Skåne. Tillsammans gör vi livet mera möjligt.

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.