Nyhetsbrev till arbetslivets representanter

I det här nyhetsbrevet informerar vi om sådant som sker inom yrkeshögskolan och inom vår myndighet med fokus på kompetensförsörjning. Vi riktar oss till dig som är arbetsgivare, personalansvarig eller näringslivsrepresentant. Vi hoppas att det ska vara matnyttigt både för dig som redan sett fördelarna med YH som bas för den strategiska kompetensförsörjningen och för dig som funderar på ett engagemang och vill veta mer.

Nu finns beslut om program som får ingå i YH

Mellanår med fokus på bevarat utbud där behoven är störst

Yrkeshögskolan har vuxit snabbt och är mitt uppe i ytterligare en expansion för att stärka kompetensförsörjningen i Sverige. Men i år sker ingen stor utbyggnad och det görs inga stora satsningar. De ekonomiska förutsättningarna har inneburit att myndigheten endast kunnat bevilja 27 procent av de inkomna ansökningarna.
– Det är något av ett mellanår då vi fokuserar på att bevara utbudet av utbildningar där behovet är som störst, säger enhetschef Veronika Appelqvist. Hon tillägger: 
– Trots att vi beviljar färre ansökningar än vad vi har gjort de senaste åren kommer antalet utbildningsplatser ändå att vara ett av de största någonsin. 

Vad avgör vilka program som beviljas?

– När konkurrensen är hård kan även efterfrågade utbildningar som håller god kvalitet få avslag, säger Malin Zakrisson som är handläggare hos MYH.
Hon berättar att bedömningen av ansökningar utgår bland annat från ansökans innehåll och från myndighetens analyser av arbetsmarknadens behov. 
– Det är en samlad bedömning som görs, vilket innebär att även om en ansökan är svagare i någon del kan exempelvis den regionala placeringen vara mycket starkare än i andra ansökningar inom inriktningen.

Beslut och rapport om utbildningar inom nationell yrkesutbildning (NY)

Den 14 februari meddelar myndigheten beslut om att bedriva utbildning inom omgång två av nationell yrkesutbildning. NY är en ny form av yrkesutbildning för vuxna på gymnasial nivå (SeQF-nivå 4) som ska möta arbetslivets behov och syftar till att den studerande snabbt ska komma i arbete. Under införandet av utbildningsformen sker den som en pilotverksamhet som sträcker sig under 2024-2026. Utbildningar som beviljades i omgång ett började under hösten 2024.

Den 14 februari släpper myndigheten också en delrapport som följer upp det första året med NY. Rapporten kommer att finnas på myh.se för nedladdning.

Goda exempel på LIA-arbete
På myh.se finns en sida där våra kvalitetsgranskare samlat anonymiserade goda exempel på hur man kan jobba med att bedriva YH-utbildning. Till exempel har vi nyligen publicerat flera goda exempel på hur man kan jobba kring LIA, lärande i arbete (yrkeshögskolans praktikform).
Sidan vänder sig primärt till utbildningsanordnare, men även du som ingår i en ledningsgrupp som representant för arbetslivet kan ha nytta av en del av informationen. Till exempel i syfte att stärka kvaliteten på LIA eller motivera studerande att bli kvar på utbildningen och ta sin examen.

Hitta till validering av yrkeskunskaper

Känner du till att vi har en branschvalideringskarta på vår hemsida? Kartan är klickbar och guidar till olika branschers valideringsmodeller. Den visar alltså var i landet man kan få individers yrkeskunskaper prövade mot en modell som branschen har ställt upp, för att kunna få yrkesbevis eller motsvarande erkännande av kunskaperna.

Tar emot studerande trots resande yrke

Hos de resande serviceteknikerna på AMS Sweden i Ljungby får studerande åka med på jobbuppdrag när de är på LIA (lärande i arbete, yrkeshögskolans praktikform). Fastän det kostar att resa. "Om de studerande passar in här och vi kan rekrytera har vi sparat oss jättemycket pengar" säger Timmy Sjökvist och Mattias Johansson.

Christer Bergqvist från MYH och Helen Myslek från Skolverket, fotograferade vid lanseringen av webbutbildningen.

Ny digital valideringsutbildning med bred målgrupp

Kommer du i kontakt med validering av individers tidigare kunnande i ditt arbete? Då kanske MYH:s och Skolverkets nya valideringsutbildning är något för dig. Den kostnadsfria, digitala utbildningen är framtagen i samarbete mellan myndigheterna och är relevant både för validering inom arbetslivet och inom utbildningsområdet.

Tipsa andra eller läs fler nyhetsbrev själv
Sprid gärna kännedom om det här nyhetsbrevet till dina bekanta. Eller kanske vill du skriva upp dig för prenumeration på fler av våra nyhetsbrev? Vi på MYH ger till exempel ut ett nyhetsbrev för dig som är intresserad av kvalifikationer och validering av kunskaper. På vår prenumerationssida finner du hela listan över nyhetsbrev och formulär för anmälan.

Kontakta Myndigheten för yrkeshögskolan

Frågor & svar
fragor.myh.se

E-post
Allmänna frågor: info@myh.se
Om nyhetsbrevet: webb@myh.se

Telefon (växel)
010-209 01 00 

Webbplatser
myh.se
yrkeshogskolan.se
konstkulturutbildning.se
blitolk.nu

Kontakt Maja Geffen, redaktör för nyhetsbrevet 

Observera att det inte går att besvara detta e-postmeddelande. Avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbrevet. Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter.