Region Skåne
Vårdgivarnytt oktober 2024
Läs på webben

Vårdgivarnytt 

December 2024

Hej vårdgivare,

I månadens nyhetsbrev kan du bland annat läsa om nya patientavgifter för 2025, Skånelistan 2025 och senaste nytt om SDV.

Vårdgivarnytt är ett nyhetsbrev för offentliga vårdgivare och offentligt finansierade privata vårdgivare, verksamma inom LOV, LOL, LOF, LOU och IOP. 
 

 

Nyheter allmänt

Patientavgifter 2025
Nya patientavgifter gäller från och med den 1 januari 2025. För besök inom hälso- och sjukvården som är avgiftsbelagda blir kostnaden 200 kronor, med undantag för besök på akuten som kostar 400 kronor. En stor del av besöken kommer fortsatt att vara avgiftsbefriade. Invånaren ska få hjälp utifrån sitt behov, när den söker vård och oavsett om patienten behöver träffa en läkare, fysioterapeut, sjuksköterska, dietist eller annan legitimationsgrundad vårdmedarbetare, kommer avgiften vara densamma (200 kronor). Mer information på:
Patientavgifter 2025 - Vårdgivare Skåne (skane.se)

Affischen för 2025 års patientavgifter är publicerad på Vårdgivare Skåne. Avgifterna för 2024 gäller till och med den 31 december 2024, men den nya affischen finns tillgänglig för de som vill förbereda.
Patientavgifter - affischer - Vårdgivare Skåne

Kontakt: Joanna Linde, hälso- och sjukvårdsstrateg, joanna.linde@skane.se
Skånelistan 2025 – utskick sker samlat
Skånelistan och dess Bakgrundsmaterial 2025 publiceras på Vårdgivare Skåne i januari. Bakgrundsmaterialet finns sedan 2023 digitalt på webben. Där hittar du även allt annat material kopplat till Skånelistan.

Nytt för i år är att ett urval av broschyrerna skickas ut centralt till vårdcentraler, sjukhus och avtalspartners i stället för enskilda utskick. Det gör vi för att minska på antalet pappersutskick och för att underlätta och påskynda att materialet kommer fram.
 
Kontakt: Lakemedelsradet@skane.se
Samlingssida om virusorsakade luftvägsinfektioner
Smittskydd, Vårdhygien och Klinisk mikrobiologi har på önskemål från verksamheterna samlat aktuell information och länkar om virusorsakade luftvägsinfektioner på Vårdgivare Skåne respektive på Region Skånes intranät. Här finns t.ex. länkar till information om aktuellt smittläge, vårdhygieniska riktlinjer, råd, rekommendationer och riktlinjer för provtagning och diagnostik, vaccination av personal samt vaccination av äldre och medicinska riskgrupper.
 
Kontakt: Eva Melander, Smittskyddsläkare, Smittskydds växel: 040-33 71 80. Smittskydds e-post: smittskydd.skane@skane.se
Registrera behandlingsansvar vid klamydiabehandling
Den som ger behandling för klamydia till en invånare som testat positivt via test som beställts på 1177.se måste registrera övertagandet av behandlingsansvaret enligt Behandlingsriktlinjer vid hemtest av klamydia/gonorré - Vårdgivare Skåne (skane.se). Detta är viktigt för att undvika dubbelarbete i uppföljningen av att alla som testat positivt söker vård för att bli behandlade och smittspårade. regional-riktlinje-for-remittering-av-smittsparning-av-klamydia.pdf (skane.se)
 
Kontaktperson: Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, 040-337192, mattias.waldeck@skane.se
Fokusvecka för att uppmärksamma undernäring
Sjukdomsrelaterad undernäring orsakar mänskligt lidande och ökade kostnader. Tillståndet är ofta underdiagnostiserat och underbehandlat trots att kunskap, metoder och verktyg finns. I syfte att öka medvetenheten om tillståndet arrangerar expertorganisationer inom nutrition och medicin världen över en fokusvecka varje höst som i år inföll den 4–8 november.
 
Läs mer i artikeln på Vårdgivare Skåne.
 
Kontakt: Jeanette Sjölander, dietist, jeanette.sjolander@skane.se, 040-675 36 39
Ny entréaffisch“Undvik att smitta andra”
Affischen uppmanar patienter med symtom på smittsam infektion att vänta utanför mottagningen och kontakta personal via ringklocka eller telefon.
 
Kontakt: Josefin Frisk, överläkare, josefin.frisk@skane.se
Nationell enkät om nya biobankslagen för verksamhetschefer
Biobank Sverige genomför en nationell enkät för att utvärdera hur den nya biobankslagen har implementerats. Svara gärna på enkäten, som tar cirka 10 minuter, senast den 31 december.

Kontakt: Emelie Elmquist, biobanksamordnare, Emelie.M.Elmquist@skane.se
1177 formulärhantering – nationellt formulärbibliotek nu tillgängligt 
Digitaliseringen av formulär via 1177 har tagit stora kliv med utvecklingen av Nationell formulärsamling (NAFS). Detta bibliotek kommer att erbjuda upp till 150 digitala formulär som invånare kan fylla i direkt på 1177. En expertgrupp och nationella programområden (NPO) prioriterar formulären, som är validerade och nationellt uppdaterade för korrekt information. Fördelarna inkluderar kostnadsbesparingar, minskad miljöpåverkan, tidsbesparing för vårdpersonal och ökad patientdelaktighet.

Läs mer: 1177 formulärhantering - Vårdgivare Skåne (skane.se)
 
Kontakt: Rebecca Martinsson, utvecklare, Enheten för digitala tjänster. Rebecca.martinsson@skane.se 044-309 34 35
Uppdaterad version av Hälsodeklaration inför sövning och operation
Det digitala formuläret och formuläret för utskrift innehåller nu samma frågor. I första hand ska patienterna besvara formuläret digitalt via 1177.

Kontakt: Rebecca Martinsson, utvecklare, Enheten för digitala tjänster. Rebecca.martinsson@skane.se 044-309 34 35
Filmstöd till blivande och nyblivna föräldrar
Det är en stor omställning att få barn och föräldrablivandet kan väcka många känslor. Psykologmottagningar Barn- och föräldrahälsa har därför tagit fram en film som handlar om omställningen till föräldraskap. Filmen riktar sig till blivande och nyblivna föräldrar och tar upp saker som är bra att tänka på vid omställningen. Tanken är att vårdgivare ska kunna visa filmen för patienter exempelvis under sockerbelastningen på barnmorskemottagningen eller under besök på Barnavårdscentralen.
 
Filmen finns på länken. Den är på svenska men finns textad på svenska, engelska och arabiska.
 
Det kan även vara bra för dig som möter dessa patienter i andra sammanhang att känna till. Tipsa gärna om filmen och kika även på den själv. Har du som vårdpersonal funderingar? Hör gärna av dig till Psykologmottagningar Barn- och föräldrahälsa, se kontaktuppgifter nedan.
 
Kontaktperson: Selma Hedberg, enhetschef, psykologmottagningar barn- och föräldrahälsa Skåne, Selma.Hedberg@skane.se
Missa inte CSD Syds nästa Nyhetsbrev
CSD Syd (Centrum för sällsynta diagnoser Syd) publicerade sitt första nyhetsbrev i oktober. I det får du bland inblick i vad som händer kring området sällsynta hälsotillstånd, men även vad CSD Syd arbetar med.
 
CSD syd har för avsikt att ge ut fyra nummer/år. Vill du ha vårt nyhetsbrev? Välkommen att anmäla dig till cds@skane.se.
Läs mer om CSD Syd på länken, där ligger även nyhetsbrev under Aktuellt. 
 
Kontakt: Therese Von Moos Grant, enhetschef, Therese.VonMoosGrant@skane.se, 046-17 60 30
 
Reviderad överenskommelse gällande habilitering
Skånegemensam samverkansgrupp Habilitering har på uppdrag av Centralt Samverkansorgan reviderat ”Överenskommelse om samarbete gällande Habilitering i Skåne”, bilaga 3 i Avtal om ansvarsfördelning och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne (HS- avtalet). Den nya överenskommelsen träder i kraft den 1 januari 2025 och planering av införande pågår i lokal samverkan runt om i Skåne.
 
Kontakt: Petra Bovide, Verksamhetschef för verksamhetsområde Habilitering, petra.bovide@skane.se, 044-309 41 31
Sjukhusbiblioteken går ihop och får nytt utseende på webben
I februari 2025 får alla sjukhusbibliotek i Skåne en ny, gemensam katalog för tryckta böcker. Det innebär att utbudet av böcker ökar för alla vårdanställda. I samband med detta byts också katalogsidan ut.
 
I februari uppdateras även ljud- och e-boks-appen Biblio och blir tillgänglig för fler användare. Men redan i mitten av januari är det dags för en uppdatering av MedSök, som är regionens gemensamma sökportal för vetenskapliga artiklar, e-tidskrifter och e-böcker. Mer information och utbildningar kommer att läggas ut i Lärportalen.
 
Kontaktperson: Karin Sandqvist, medicinsk bibliotekarie, karin.sandqvist@skane.se, 046-174501
 

Senaste om Skånes digitala vårdsystem, SDV

Så går arbetet vidare med SDV  
Västra Götalandsregionen har beslutat att tillfälligt pausa införandet av Millennium efter driftsstarten i området runt Borås. Skånes digitala vårdsystem följer arbetet i VGR och lär av detta, samtidigt som arbetet med SDV fortsätter.

Kontakt: Gunilla Milstam, kommunikationschef SDV, gunilla.milstam@skane.se
Stort intresse vid öppet hus om SDV
Häromveckan arrangerades ett öppet hus med tema SDV, Skånes digitala vårdsystem, på Lasarettet i Ystad. Syftet var att ge medarbetare inom Region Skåne och privata vårdgivare i sydost en första inblick i SDV, men också att bidra till dialog.

Kontakt: Rasmus Strömblad, utrullningsansvarig på lasarettet i Ystad, Rasmus.J.Stromblad@skane.se
Frågor och svar med anledning av driftstarten i VGR
Varför har Region Skåne valt Millennium i stället för något annat system, varför kan vi inte fortsätta med våra gamla system och kommer vi att få demonstrationer av hela patientflöden? Det är tre frågor som uppstått i sambandet med den pausade driftstarten av Millennium i VGR. Svaren på dessa – och andra frågor – kan du ta del av via Vårdgivare Skåne.

Ta också del av den film med läkaren Måns Ornstein som tillsammans med programcheferna Harald Roos och Henrik Cosmo i SDV Ledarforum från den 28 november pratar om de många motstridiga uppgifter och rykten som är i omlopp om vad detta innebär för införandet av SDV.
Se filmen: 20241128 Frågor med anledning av pauat införande i VGR

Kontakt: Gunilla Milstam, kommunikationschef SDV, gunilla.milstam@skane.se
 

Nya eller reviderade riktlinjer

Reviderad Skånegemensam rutin för egenvårdsbedömning
Den Skånegemensamma rutinen har reviderats utifrån ny lagstiftning och identifierade behov av förtydliganden från såväl Region Skåne som de skånska kommunerna.
 
Egenvård kan bidra till att patienten får möjlighet att leva sitt liv utan täta kontakter med hälso- och sjukvården men samtidigt kan egenvård innebära risker. Skånegemensam rutin utgör ett stöd för behandlande hälso- och sjukvårdspersonalen vid bedömning av om en patient själv eller med hjälp av någon annan kan utföra ordinerade hälso- och sjukvårdsåtgärder.

Kontakt: Katarina Lindeberg, hälso- och sjukvårdsstrateg, katarina.lindeberg@skane.se, 040-675 35 49
Ny tilläggsrutin för utskrivning under kommande helger
För att underlätta utskrivningsprocessen med bibehållen patientsäkerhet inför och under kommande helger har Region Skåne och kommunerna i Skåne kommit överens om en tilläggsrutin. Syftet är att skapa utrymme för gemensam planering rörande inneliggande patienter och att möjliggöra utskrivning oberoende av patientens boendeform veckans alla dagar inklusive större helger.
 
Avsatta dagar och tider för gemensam planering framgår av tilläggsrutinen.

Kontakt: Louise Roberts, ledningsstrateg, louise.roberts@skane.se, 040-675 3117
 

IT

Ny plattform för Hjälpmedelsguiden Skåne
Webbplatsen Hjälpmedelsguiden Skåne har bytt plattform till Vårdgivare Skåne från och med den 18 november. Flytten har genomförts för att säkerställa lagstadgad digital tillgänglighet. En översyn av Hjälpmedelsguiden Skånes innehåll pågår och kommer att revideras i syfte att förtydliga och förbättra för användarna. Översynen sker i samverkan mellan Region Skåne och de skånska kommunerna inom ramen för Vårdsamverkan Skåne.

Kontakt: Katarina Lindeberg, hälso- och sjukvårdsstrateg, katarina.lindeberg@skane.se, 040-675 35 49
Ökad säkerhet vid inloggning via Citrix
Region Skåne arbetar ständigt med att öka säkerheten vid inloggning till de olika systemen. Därför kan du som privat vårdgivare framöver mötas av en ruta som ber dig bekräfta ditt certifikat när du loggar in via RS Citrix. Mer information om RS Citrix på länken.
 
Kontakt: Jens Kullenius, Systemansvarig Digitalisering IT och MT Jens.Kullenius@skane.se
 

Utbildning

Lättillgängliga digitala utbildningar för primärvården
Den 15 januari 2025 lanserar Primärvårdens utbildningsenhet lättillgängliga utbildningar via Teams för primärvårdens olika professioner. Varje onsdag klockan 13.00 –13.45 kommer det erbjudas den senaste kunskapen inom olika områden och för olika yrkesgrupper enligt ett rullande schema. Ingen föranmälan krävs och utbildningen är kostnadsfri. Vissa av föreläsningarna erbjuds vid två tillfällen för att möjliggöra att all personal från samma yrkesgrupp ska kunna delta.
 
Program finns på Primärvårdens utbildningsenhet - Vårdgivare Skåne. Samtliga föreläsningarna med länk för att ansluta finns i Utbildningskalender - Vårdgivare Skåne.
 
Kontaktperson: Johanna Kollin, handläggare AKO Skåne, ako@skane.se
Nya webbinarier från AKO Skåne
AKO Skåne sänder webbinarier med olika teman en gång i månaden, möjlighet finns för åhörarna att ställa frågor under sändningen. Samtliga webbinarier finns på sidan AKO Skåne och kan ses i efterhand.

Nu finns nya webbinarier tillgängliga om bland annat anemi och vaccinationer på vårdcentralen.

Kontaktperson: Johanna Kollin, handläggare AKO Skåne, ako@skane.se
 

Hälso- och vårdval

Samverkan Barnhälsovård-Tandvård
Tack alla som deltog i utbildningen Samverkan Tandvård-Barnhälsovård. Materialet är nu publicerat på Vårdgivare Skåne. Utskick av tandborstar och tandkräm motsvarande en årsförbrukning kommer att skickas ut under december till Region Skånes alla BVCn. För utdelning vid 8 månaders och 2,5 års ålder. Detta är ett engångsutskick som finansieras av Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd MFoF (mfof.se).
 
Kontakt: Josefin Ulinder josefin.ulinder@skane.se, Malin Skoog malin.e.skoog@skane.se
 

Tandvård

Förfrågningsunderlag 2025 för allmän och specialiserad tandvård för barn och unga
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade den 28 november 2024 om nya förfrågningsunderlag för allmän respektive specialiserad tandvård för barn och unga. De nya villkoren börjar gälla den 1 januari 2025.
 
Kontakt:
Allmän tandvård för barn och unga:
Malin Mesanovic, hälso- och sjukvårdsstrateg,
malin.mesanovic@skane.se
Specialiserad tandvård för barn och unga:
Linda Silverbris, hälso- och sjukvårdsstrateg,
linda.silverbris@skane.se
Övergångsregler i samband med sänkt ålder för avgiftsfri tandvård
Vid årsskiftet sänks åldern för avgiftsfri tandvård från 23 till 19 år. I Region Skåne kommer det att finnas övergångsregler för invånare födda år 2002–2005. Det innebär att vissa åtgärder kommer att vara fortsatt avgiftsfria under en period.

Efter årsskiftet sänks åldern för avgiftsfri tandvård från 23 till 19 år. Det innebär att barn och unga får avgiftsfri tandvård till och med det år man fyller 19 år. Det beslutade Riksdagen den 27 november.
Region Skånes övergångsregler
Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne beslutade den 28 november om övergångsregler för ungdomar födda år 2002–2005.
 

Information från Vårdgivarservice

Vårdkontaktregistrering – WebPriva: sista datum för att registrera och lämna in samlingsräkning för 2024
Vårdgivare som har avtal med Region Skåne, verkar enligt LOL (Lagen om läkarvårdsersättning), LOF (Lagen och fysioterapiersättning), LOU (Lagen om offentlig upphandling) eller IOP (Idéburet partnerskap) – och rapporterar sina besök till WebPriva måste senast den 3 januari 2025 vara Vårdgivarservice tillhanda med sin samlingsräkning och tillhörande fil. Om du använder WebPriva som program för registrering av vårdkontakter, se till att du har registrerat och exporterat samtliga vårdkontakter för 2024 innan du börjar med det nya året.
Sista datum för att registrera vårdkontakter i PASIS för 2024
Vårdgivare som har avtal med Region Skåne, verksamma enligt LOV (Lagen om valfrihet) eller LOU (Lagen om offentlig upphandling) och använder Pasis för besöksregistrering måste senast den 2 januari 2025 registrera/korrigera besök gjorda under 2024. Observera att registreringar som görs efter detta datum inte kommer att generera någon ersättning för vård utförda 2024.
Nytt tillfälligt vårdval inom Logopedi
Den 1/1 2025 startar Region Skåne ett nytt vårdval inom logopedi.
Målgruppen för vårdvalet är barn och ungdomar med frågeställning utvecklingsrelaterad språkstörning (DLD), dyslexi och dyskalkyli.
Kontakt Vårdgivarservice
Webb
vardgivare.skane.se/vardgivarservice
Telefon
040-623 90 00
Öppettider
måndag till torsdag 08.00-16.00, fredag 08.00-15.00
Kontakt Vårdgivarnytt
Har du tankar om innehållet i Vårdgivarnytt? Hör gärna av dig till Mikaela Fridh, redaktör.

Redaktör: Mikaela Fridh, mikaela.fridh@skane.se

Ansvarig utgivare: Maria Cea Melin, maria.ceamelin@skane.se
Hitta Ring Kontakta
Region Skåne finns till för att alla som bor i Skåne ska må bra och känna framtidstro. Genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv – inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård – i Skåne. Tillsammans gör vi livet mera möjligt.

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.