Nyhetsbrev från Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg Juni 2023
Trevlig sommar!

Sommarmånaderna kommer för många av oss med lite luftigare jobbkalendrar, och kanske mer tid att tänka och att läsa - nyhetsbrev till exempel! Så dyk ner i artiklarna och läs om två av våra nätverk, om Språkstegens bokrecept och om två nyss tillträdda enhetschefer. Fundera en stund på om du missat anmäla dig till något av det BiBK arrangerar i början av hösten. Är svaret ja - släng iväg en anmälan. När du har kommit så långt är det dags att skärpa hjärnan och tänka till. Klarar du vårt supersvåra bibliotekskorsord? Koll på såväl närområdet som omvärlden krävs. Löser du det inte själv passar det perfekt på jobbets fikabord i sommar. Lycka till!

Från båtkyrkogården på Tjurkö vill vi på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg önska er en riktigt fin och vilsam sommar!

Anna Holmberg och
Marie Folkesson-Jonsson
Möt två nytillträdda chefer

I myllret på Biblioteksdagarna i Linköping sprang vi på två nytillträdda enhetschefer från våra trakter - Anna Holmberg och Marie Folkesson-Jonsson - från Karlskrona respektive Växjö. Vi passade på att ställa några frågor och hälsa båda varmt välkomna!

Anna, vad tar du med dig från Biblioteksdagarna i Linköping?

Det enorma nätverk av aktörer som folkbiblioteken är omgärdade av. Jag har arbetat i kommunal verksamhet sedan 2012, men det slår mig att biblioteksverksamheten är beroende av nära samverkan med en rad olika aktörer för att kunna ge våra medborgare den bästa besöksupplevelsen. Under dagarna i Linköping tycker jag att detta blev så tydligt. Progressiva digitala tjänster, bibliotekssamverkan inom Europa och utformandet av användarvänliga tjänster – detta är inget ensamarbete utan måste göras tillsammans med andra. Det känns otroligt roligt och lustfullt!
 
När började du på biblioteket i Karlskrona?
Jag startade för 5 veckor sedan som enhetschef för Biblioteken i Karlskrona. Jag har tidigare arbetat som chef inom skola och integration av nyanlända.

Vad tänker du att du kommer att bidra med utifrån dina tidigare samlade erfarenheter?
Jag vill bidra med ett ledarskap som ger förutsättningar för både en bra kultur och en god struktur. Jag tror att kombon av dessa båda förutsättningar ger trygghet, lugn, mod och arbetsglädje.
 
Vad ser du fram emot på ditt nya jobb?
Att tillsammans med hela vår samlade personalstyrka få förvalta allt det fina som redan görs på Biblioteken i Karlskrona, men också att få leda oss in i framtiden.

Marie, vad tar du med dig från Biblioteksdagarna i Linköping?
Jag tycker dessa dagar var innehållsrika med olika ämnen som både var aktuella och intressanta. Något som verkligen fastnade var begreppet källtillit. I många år har vi hört talas om källkritik men för att kunna skapa en demokrati behöver vi också kunna känna källtillit. Vi behöver kunna lita på någonting för att ens bry oss om att gå och rösta när vi har val, och gör vi inte det så faller demokratin. I detta sammanhang lyftes betydelsen av att ha god allmänkunskap för att i nästa steg kunna välja att lita på någonting. Kunskap och bildning är med andra ord lika viktigt som alltid.
 
När började du på biblioteket i Växjö?
Jag började på Växjö bibliotek med att åka på just biblioteksdagarna 24 -25 maj – vilket ju var en toppenstart!
 
Vad tänker du att du kommer att bidra med utifrån dina tidigare samlade erfarenheter?
Jag hoppas att jag kommer kunna vara en kugga i hjulet i vår fantastiska biblioteksverksamhet här i Växjö. Här finns så mycket kompetens och kunnande och jag kommer tillföra det jag kan.
 
Vad ser du fram emot på ditt nya jobb?
Jag ser framemot att få jobba i ett av välfärdens viktigaste områden – kunskap, bildning, upplevelser och inspiration men just nu mest av allt att få lära känna alla nya kollegor.
 


Programverksamheten har fått ett eget nätverk 

Äntligen har BiBK startat ett efterfrågat nätverk om programverksamhet. Det var ett entusiastiskt gäng som träffades på vårt kontor i Växjö en solig majdag, full av prat och erfarenhetsutbyte. Det märktes att sammanhanget var efterlängtat. Jobbar du med program men missade träffen är du så klart varmt välkommen i fortsättningen! Kontakta Anna Persson eller Camilla Carnmo så får du alla framtida utskick.  

Deltagarna workshoppade om syftet med nätverket, vilka frågor som nätverksträffarna framöver ska ta upp, samt om hur och när vi ska träffas. Vi kommer att hålla två nätverksträffar per termin, en fysisk och en digital. Datumen är redan satta; ni finner dem i vårt kalendarium. Gruppen föreslog att de fysiska träffarna äger rum på något av våra bibliotek, företrädelsevis ett som man når med kollektivtrafik. Så vill ditt bibliotek vara värd – kontakta Anna eller Camilla!

Från BiBK:s håll framhöll vi det utmärkta verktyget Teams för snabb och enkel kontakt om stort och smått. Där har vi lagt upp en kanal för programverksamhet, så är du intresserad gå in och se till att du får notiser från den kanalen.  

- Hej Maria Thenor i Karlshamn (i orange tröja på bilden). Du var med på uppstarten av programnätverket. Vad tar du med dig?  
Kul att få ett ansikte på kollegor, det gör kontaktvägen kortare och lättare framöver. 

- Varför är ett programnätverk viktigt för dig? 
Jag är ny med dessa arbetsuppgifter så jag behöver lära mig mycket och då är andra människor med större erfarenhet en viktig källa.  

- Vilken är din drömprogrampunkt?  
Karl-Ove Knausgård, Lydia Sandgren, Ulf Lundell (skulle väl aldrig tacka ja), Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada Noli i gemensamt samtal, överlag ha råd med fler panelsamtal med moderator på spännande teman, humor/standup, musik/litteratur i kombination (typ Klas Östergren och Mattias Alkberg som gör något i Stockholm nu). En litterär uppläsning à la amerikanen David Sedaris, något spännande från den muntligt berättande traditionen. Internationella författare, typ Zadie Smith, Sally Rooney. Men kanske också, att våga boka det smala med risk för att inte dra så stor publik. 


Nätverksträff nationella minoriteter

Sista dagen i maj var vi en liten skara som träffades i Olofström för att tänka tillsammans, få inspiration och samtala om bibliotekens arbete med nationella minoriteter och urfolket samerna. Det diskuterades både betydelsen av ”minoritetshyllans” placering i biblioteksrummet, hur man får snurr på att uppmärksamma högtidsdagar för alla nationella minoriteter och vilka kanaler som kan vara viktiga för att omvärldsbevaka för att hålla sig uppdaterad om medier och aktiviteter som anordnas på nationell nivå. 

Utöver nätverkande och utbyte av vad som är på gång på respektive bibliotek fick vi påfyllning från de nationella minoriteterna själva. På förmiddagen fick vi tack vare ett generöst erbjudande från kultursekreterare Anna Lundholm ta del av dansföreställningen Akti Lij av och med Invisible People Contemporary Dance Company. Vi satt på golvet, dansade och upplevde föreställningen tillsammans med två lågstadieklasser från Olofströms kommun och fick även vara med under eftersnacket när barnen ställde kloka och nyfikna frågor om allt från om huruvida samerna lever i ett modernt samhälle till hur scenografin kunde hänga till synes fritt i luften. 

På eftermiddagen träffade vi representanter från Finska föreningen i Olofström som berättade om sin verksamhet och vi fick tillfälle att tillsammans diskutera möjliga samverkanspunkter och specifika aktiviteter som biblioteken erbjuder som kan vara intressanta för deras målgrupp att ta del av och vice versa. På frågan om vad bibliotek kan erbjuda minoritetsgrupper i kommuner där det inte finns aktiva föreningar för minoriteterna blev svaret framför allt lokaler. Enligt Finska föreningens erfarenhet finns det på många ställen grupper som skulle vilja starta en förening eller anordna aktiviteter men som saknar lokal att samlas i. Kanske finns här en lucka för biblioteken att fylla? 


Linda Valle, Clara Holmén och
Ann-Charlotte Fandén under
lanseringstillfället
Uppdaterad boklista lanserad

I Språkstegen arbetar sedan tre år tillbaka logopeder och bibliotekspersonal tillsammans kring bokrecept. Logopeder skriver ut personliga recept till barn som förälder och barn tar med till biblioteket och får anpassade bilderböcker och information av logoped och bibliotek. Detta är ett sätt att stärka barn med språklig sårbarhet. Men materialet och böckerna kan också användas av andra utan logopedkontakt. Det var ett av bibliotekschefernas krav när modell och material togs fram.

Den grupp med två barnbibliotekarier och två logopeder som har jobbat fram, sjösatt och underhåller Språkstegens bokrecept har nu uppdaterat boklistan som är uppdelad efter de språkliga kategorier bokrecepten kan innehålla.
7 juni bjöd de in till en timmes lansering med information och frågestund.

Inför den passade vi på att ställa några frågor till de medverkande: Linda Valle på Växjö stadsbibliotek, Ann-Charlotte Fandén på Olofströms bibliotek och Clara Holmén på Barn- och elevhälsan Tingsryds kommun.

Linda, vad har du lärt dig genom att ingå i Bokreceptsgruppen som du hoppas kan spilla över till fler som arbetar med de yngstas språkutveckling?
Massor! Det är så intressant att kika på böcker utifrån olika yrkesperspektiv. Det blir en större bild. En viktig sak jag tar med mig är att inte vara rädd för att välja ”för enkla” böcker. Jag tror att vi bibliotekarier ibland är oroliga för att välja en för barnslig bok, att den ska vara på för låg nivå för barnet. Det hänger förstås ihop med våra ambitioner att stimulera till läsutveckling, så det är inte konstigt. Men de barn som verkligen behöver språkträning har ofta större hjälp av en enklare bok där det man behöver träna på förekommer på ett tydligt sätt. Därför har vi flera småbarnsböcker med på boklistan.

Clara, vad är unikt med Språkstegens bokrecept och hur kan man arbeta med det utanför den delen som handlar om recepten?
Det som är den främsta fördelen med bokreceptens böcker är att det är både bibliotekarier och logopeder som tagit fram böckerna på listan. De är alltså lite extra kvalitetssäkrade och den språkliga form som vi eftersöker finns med i böckerna tillräckligt tydligt och tillräckligt mycket. Det finns också tips till varje kategori hur man kan läsa böckerna tillsammans med barnet, eller barnen, och vad man ska tänka extra på när det gäller just de böckerna man lånat. Dessa tips och alla böcker kan användas även av andra. Boklista och tipsen finns på Språkstegens hemsida.
Det är många förskolor som använder boklistan. Den kan användas som inspiration att hitta nya böcker eller att använda böcker i någon speciell kategori. Framför allt verkar kategorierna ”Färger” och ”Känslor” populära att låna till avdelningarna.

Ann-Charlotte, vilken utmaning i arbetet skulle ni gärna vilja ha hjälp från förskole-, bibliotekspersonal och logopeder och föräldrar att få in tips och idéer kring för det fortsatta arbetet med Bokrecept? 
Arbetet med bokrecept känns oerhört viktigt för att stärka barns språkutveckling och då vill vi så klart att det ska bli så bra som möjligt. En utmaning är att hitta bra böcker till vissa kategorier som t.ex. personliga pronomen. Det kan också vara en utmaning att synliggöra böckerna i biblioteket eller i webbkatalogen på ett bra sätt så att de blir lätta att hitta, både för målgruppen och andra intresserade.

Tack Lotta, Linda och Clara samt Ann-Sofie André, Logopedmottagningen i Karlskrona som också är med i gruppen som arbetar med bokrecept. 

Denna text är en kortad och omarbetad version av en artikel från Språkstegens webb.


Ny chans att gå utbildning i strategisk programverksamhet! 

Tillsammans med Region Kalmar och Region Östergötland ska BiBK arrangera utbildningen i strategisk programverksamhet igen. Tack Kulturrådet för extra medel! Utbildningen kommer att äga rum under 2024 och starta med ett utbildningstillfälle för enbart chefer i december i år. Vi återkommer med information. Redan nu kan vi säga att utbildningen är både kondenserad och uppdaterad och kommer att ha ett större fokus på demokratifrågan.  
De yngsta barnens delaktighet

En heldag i Växjö med goda exempel, fördjupning i hur vi barnrättsgrundade kan möta de yngsta och ge dem möjlighet att påverka våra tjänster, rum, program m.m. Hur ger vi dem delaktighet och makt? 

Läs mer och anmäl dig

Shared reading

Nu erbjuder BiBK folkbiblioteken i Blekinge och Kronoberg en utbildning i att bli läsledare enligt Shared Reading-metoden. En metod som passar alla åldrar och målgrupper. Eftersom vi arrangerar utbildningen inom ramen för Läsfrämjandelyftet så vi vill att du som går utbildningen gör det med syfte att använda metoden med målgruppen barn och unga.
Anmälan är öppen till och med 25 augusti.


Läs mer och anmäl dig

Nyanställdaträff

Vi på Biblioteksutveckling vill gärna träffa er som är nyanställda på folkbibliotekenför att lära känna er och berätta lite om var folkbibliotek och regionbibliotek finns i det nationella bibliotekssytemet och hur BiBK kan vara relevant för dig. 

Nyanställdaträff 23 oktober

Vågrätt

1.
 Ambigram på Qca
3. Gemensam nämnare för Muminmamman och skolminister Lina Axelsson Kihlblom (om du frågar skolbibliotekarier)
5. Arkitekt bakom Ljungby kommunbibliotek
7. Efternamn på ordförande i Svensk biblioteksförening
8. Litterär ört: finns i både blekingsk boktitel och dito pris under ett annat namn
10. Mytomspunnen amazon från Värend
12. Revolutionerande svarsmaskin
15. Höglundsk bok om maken med blinkning till Janus Hertz
16. Namn som dyker upp om du handlar virke, ritar hus, lyssnar på post-punk eller tittar på konst
18. Utmaningen "Läs några, få en"
21. Vinnare av Läsguldet 2022


Lodrätt

2.
 Stad där BiBK har kontor
3. Martinson som fyller 120 år 2024
4. Digitalt bibliotek med böcker på flera Sveriges migrantspråk (i ett ord)
6. Guvernör som förbjuder böcker
9. Samarbete för yngre barns språkutveckling i Blekinge och Kronoberg
11. Efterlängtat fordon i Alvesta
13. Antal år som Växjöbibblans runda del firar i år
14. Antal kommuner som utgör Blekingebiblioteken
17. Metod där vi utgår från användarna
19. Flammande konstnär på Olofströms bibliotek
20. Romska bibliotekets placeringsort


Lös korsordet på webben eller skriv ut via denna länk

Next Library

Efter att ha varit på bibliotekskonferensen Next Library i Århus för första gången åker BiBKs Camilla Carnmo hem alldeles upprymd. Fylld av energi, inspiration och inte minst en stark känsla av meningsfullhet. Faktiskt så glad att det gränsar till lycka. Av en konferens?! 

Läs Camillas reflektion från Next

Hjärtans fröjd-pristagaren Nora Khalil sommarpratar i P1 

– Min resa handlar om att gå från att vara en ung, blyg och osäker tjej, med en avlägsen dröm om att någon gång skriva en bok, till att bli en Augustnominerad författare med två egna böcker hemma i min annars så tomma bokhylla, säger Nora Khalil i P1 Sommars presentation.  
Stort grattis till Nora och alla lyssnare önskar vi på BiBK! Nora Khalil kommer till Blekinge bokmässa lördagen den 18 november och tar emot Hjärtans fröjd-priset för sin debutbok Yani. 
Läs mer om Nora och Hjärtans fröjd-priset.  
Den 11 juli kl 13 sänds programmet. 
Foto: SR/Mattias Ahlm 


Hur AI-beredda är vi?

På Digiteket hittar du det här inspelade föredraget där Linda Mannila, forskare och föreläsare med fokus på digitalisering, utbildning och samhällsutveckling, pratar om AI:s betydelse inom utbildningssektorn och de utmaningar som samhället står inför när teknologin snabbt utvecklas.
Bild: Kirjastopäivät 2022 av Tuomo LindforsCreative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 2.0 Generisk (CC BY-NC-SA 2.0)


Se det på Digiteket