Skåne University Hospital Cancer Centre
Webbversion • Vidarebefordra • Avprenumerera

Nyhetsbrev februari 2022

Detta nyhetsbrev skickas till alla som jobbar med någon form av cancervård, forskning och utbildning på Skåne University Hospital Cancer Centre (samarbete mellan Skånes universitetssjukhus, Lunds universitet, Regionalt cancercentrum syd, Medicinsk service och Primärvården palliativ vård och ASIH).

Flera delar av cancercentrumet håller världsklass

18 februari genomförde OECI* ett fysiskt platsbesök på Skåne University Hospital Cancer Centre. Organisationen avgör om cancercentrumet får ackreditering som ett Comprehensive Cancer Centre och därmed utmärker sig som ett framstående cancercentrum i Europa. OECI är mycket imponerade av såväl organisationen som motiverade medarbetare.

Övre bild vänster: Representanter från styrgruppen, PÄG-cancer, projektgruppen och OECI. 
Övre bild höger: Sara Kinhult (Sus) och Simon Oberst (OECI).
Nedre bild vänster: Maria Carlsson (Sus)
Nedre bild mitten: Inger Gadh (Sus) och Willien Westerhuis (OECI)
Nedre bild höger: Reab Jaralla (Apoex)


The Organisation of European Cancer Institutes (OECI) anser att cancercentrumet har flera delar som är av världsklass, till exempel den tekniska utrustningen för patologi, strålbehandling och bild och funktion. De ser att vi redan börjat arbeta med de förbättringsförslag som lyftes under deras digitala platsbesök i somras. Även vid det här besöket framhäver OECI personalen och det engagemang och driv som finns.

- Jag blir naturligtvis väldigt glad och stolt när även andra uppmärksammar alla duktiga medarbetare och jag hoppas att alla medarbetare också känner stolthet. Vi får ta till oss och tänka att vi faktiskt är riktigt bra, även om vi självfallet också har saker som vi måste arbeta med. Processen har hjälpt oss oavsett om det blir en ackreditering eller inte. Vi har numera förbättringsplaner och en gemensam strategi. Det hade vi inte för ett år sedan, säger Björn Ekmehag förvaltningschef Skånes universitetssjukvård och ordförande Skåne University Hospital Cancer Centre.

Överraskningar under besöket
Det fanns ett program för platsbesöket, men redan under första halvtimmen la OECI till fler besök. Det var Hematologiavdelning 3 och medarbetare från Sus som jobbar med SDV som fick en knapp timme på sig att förbereda för ett besök.

Under rundturen besökte de Neurokirurgimottagning/Neuroonkologisk mottagning, Onkologimottagning medicinsk behandling/Klinisk forskningsenhet, Cancerrehabiliteringsmottagning, Apoex och Lungmottagning dagvård. Lungmottagning dagvård överraskade OECI genom att ha förberett en patient som kunde svara på frågor. Under rundturen ville OECI även spontant besöka Kampradhusets kliniska forskningsenhet och sjukhusbiblioteket.

OECI deltog vid endokrin multidisciplinära konferens (MDK) och intervjuade också flera läkare ansvariga för olika MDK vid centrumet (berörda patienter var informerade i förväg och hade gett sitt samtycke). Utöver detta intervjuade de bland annat både forskningsrepresentanter och ledningspersoner.

Nästa steg i ackrediteringsprocessen
Under de kommande månaderna kommer vi att få besked om vi blir ackrediterade som ett Comprehensive Cancer Centre. Men arbetet har precis börjat och det stannar inte upp. Vi vet vilka utvecklingsmöjligheter vi har och det ska vi använda för att ytterligare utveckla cancervården och cancerforskningen.

Förväntningar på naturligare samarbete genom cancercentrum

Lungmottagning dagvård var en av de mottagningar som OECI besökte under sitt platsbesök. De fick främst frågor som handlade om forskning och studier. De blev förvånade att de inte fick frågan vad de förväntade sig av ackrediteringen. Maria Carlsson och Catharina Sundberg berättar om besöket och deras förväntningar på cancercentrumet.  

Catharina Sundberg kontaktsjuksköterska Lungmottagning och Maria Carlsson enhetschef Lungmottagning dagvård.

Det finns en förväntan på att cancercentrumet ska ge tydligare ramar och en större samarbetsarena. Det kommer att gynna patienterna och ge dem en mer likvärdig vård.
 
- Vi är en liten enhet och har därför inte tillgång till samma resurser som en del andra enheter. Vi vill gärna se att vi har tillgång till samma utbildningar och får till ett mer naturligt sätt att jobba tillsammans. Det är ovant att tänka att vi är en del av ett cancercentrum och samtidigt känns det som vi är en del av något väldigt viktigt, säger Maria Carlsson enhetschef Lungmottagning dagvård.
 
- Idag bygger mycket på att det finns eldsjälar som brinner för utveckling av specifika delar av vården. Eller att det finns projektpengar. Vi hoppas och önskar att cancercentrumet ger en bättre struktur för oss att jobba med utveckling. Det ska bygga på funktion istället för enskilda personer. Det ska finnas en stolthet att leva upp till vissa krav, säger Catharina Sundberg kontaktsjuksköterska Lungmottagning.  
 
Under besöket överraskade Lungmottagning dagvård med att OECI fick träffa en av deras patienter. Det uppskattades av OECI som ställde frågor om forskning även till patienten. En viktig fråga som återkom var hur patienterna får information om relevanta studier. Mottagningen fick också frågor om olika skattningsskalor och hur de utvärderar och följer upp. OECI var också intresserade av att veta flödet för patienten och om en kontaktsjuksköterska följer patienten.
 
- Vi ser utvecklingsmöjligheter här, framförallt i våra överlämningar. Vi skulle till exempel vilja se att MDK:erna innehåller både hårda och mjuka värden så att vi lämnar över en hel person, säger Maria Carlsson.
 
Lungmottagning dagvård är en del av Skåne University Hospital Cancer Centre och behandlar patienter med lungcancer och lungsäckscancer (malignt pleuramesoteliom).

Arbetet framåt

Det finns 17 arbetsgrupper som jobbar med olika förbättringsplaner för cancercentrumet. Det handlar om allt från ledning och styrning och forskning till arbetsrutiner mellan olika mottagningar och avdelningar. Grupperna innefattar medarbetare från Sus, RCC syd, Medicinsk service, Palliativ vård och ASIH samt Lunds universitet.  Några av grupperna har även med en patient eller närstående. 

Arbetsgrupperna jobbar med följande områden:

Styrning och ledning
Arbetsgruppens mål: Cancercentrumet har en gemensam strategi som innefattar forskning och kliniska studier. Det ska finnas en bra struktur för planering, uppföljning och årliga rapporter för utveckling och medverkan från patientrepresentanter.

Läkemedel
Arbetsgruppens mål: Det ska finnas en validerad process från ordination till administration av cancerläkemedel.  

Multidisciplinär konferens (MDK)
Arbetsgruppens mål: Det ska finnas riktlinjer för organisation och genomförande av en MDK. Dessa riktlinjer ska analyseras årligen och det ska regelbundet föras en diskussion om utveckling inom diagnos och behandling.

Sjuksköterskans roll och ansvar
Arbetsgruppens mål: Ta fram tydliga beskrivningar för sjuksköterskornas roll och ansvar gällande omvårdnadsområde, samt skapa en struktur för att diskutera, dela och implementera riktlinjer för sjuksköterskor, palliativ vård och rehabilitering.

Utbildningar patienter och närstående
Arbetsgruppens mål: Ta fram en struktur för utbildningar till patienter och närstående för att skapa förståelse för sjukdom, diagnos, inklusive information om hur man hanterar flera aspekter av sin sjukdom.

Palliativ vård
Arbetsgruppens mål: Utarbeta metoder för att bedöma det palliativa vårdbehovet av alla patienter vid centrumet för att erbjuda alla cancerpatienter bästa möjliga palliativa vård utifrån individens specifika behov.

Smärtbehandling
Arbetsgruppens mål: Öka kunskapen om smärtbehandling hos cancercentrumets medarbetare genom förbättrad och utökad utbildning i syfte att förbättra smärtbehandlingen av patienter vid centrumet.
 
Attraktiv arbetsplats
Arbetsgruppens mål: Det ska finnas ett system för att kunna se vilka utbildningar som medarbetarna har gått. Arbetsgruppen ska också titta på de områden vi fattas resurser och ta fram förslag på hur det kan åtgärdas.
 
Informations- och kommunikationsteknik (IKT)
Arbetsgruppens mål: Det ska finnas gemensamma system. Detta kommer till stor del hanteras av SDV (Skånes digitala vårdsystem).
 
Integrera forskningsstrategi

Arbetsgruppens mål: LUCC och SUHCC ska ha en gemensam forskningsstrategi som är integrerad i den övergripande strategin för cancercentrumet. Detta är genomfört.
 
Planering och uppföljning av forskning
Arbetsgruppens mål: Det ska finnas årliga planer och uppföljning för all forskning som genomförs inom cancercentrumet.
 
Kommunikation mellan forskare och kliniker
Arbetsgruppens mål: Det ska finnas en tydlig struktur för informationsutbyte mellan forskare och kliniker. Informationen ska bland annat innehålla vilka aktiviteter som är igång och olika resultat.  
 
Rutin för forskningsanslag
Arbetsgruppens mål: Det är Region Skåne och Lunds universitet som förvaltar beviljade forskningsanslag. Det ska finnas en lättillgänglig struktur för att följa upp ansökningar till finansiärer.
 
Biobanking
Arbetsgruppens mål: Alla inom centrumet ska följa den struktur för biobanking som RCC har. Det ska finnas tydlig information för patienter och forskare på RCC syds och SUHCCs hemsidor.
 
SAB (Vetenskapligt råd)
Arbetsgruppens mål: Utse ett internationellt vetenskapligt råd.
 
Patientinformation
Arbetsgruppens mål: Det ska finnas en tydlig rutin för hur patienterna blir informerade om medicinskt ansvarig läkare . Det ska finnas en medicinskt ansvarig läkare och patienten ska ha fått information om detta.  
 
Survivorship care plan 
Arbetsgruppens mål: Fortsätta arbetet med att utveckla ”Min vårdplan” så att alla patienter vid centrumet ska känna sig väl rustade att leva sitt liv utifrån sin diagnos.

Referensråd patienter och närstående

Under mars månad kommer Skåne University Hospital Cancer Centre att gå ut med en annons för att få till ett referensråd. Syftet är att patienter och närstående ska få vara med i utvecklingsarbetet för cancercentrumet. 

Titta på Instragram i efterhand

Under vecka 7 ansvarade Onkologimottagning medicinsk behandling Lund för instagramkontot @skanesus (Skånes universitetssjukhus officiella instagramkonto). De berättade om Vera, en fiktiv patient som behandlas för gastrointential cancer.  
Under veckan fick vi också mer information om cancercentrumet och vi fick följa med på platsbesöket.

Johan Malm, överläkare och professor vid klinisk kemi och farmakologi. (Foto: Kennet Rouna)

Forskar om bättre behandling av malignt melanom

Grattis till Johan Malm, överläkare och professor vid klinisk kemi och farmakologi på Medicinsk service. Han har fått forskningsmedel för att hitta bättre diagnostiska verktyg för patienter med malignt melanom. 

Johan Malm har fått stora forskningsmedel från Fru Berta Kamprads stiftelse för utforskning och bekämpning av cancersjukdomar.

– Vårt övergripande mål är att utveckla bättre diagnostiska verktyg för patienter med malignt melanom. Det är verktyg som kan användas för att optimera behandlingen, följa behandlingsresultatet och för prognostiska överväganden, säger Johan Malm, överläkare vid klinisk kemi och farmakologi.

Snabbare och bättre diagnos
Genom att kombinera molekylär information med digital patologi och kliniska data hoppas han att med forskningens hjälp utveckla algoritmer. Dessa lösningsmetoder kan användas för att snabbare och bättre diagnostisera samt karakterisera melanom.

– Om vi analyserar såväl genetik som proteiner och kombinerar den molekylära informationen med digital patologi hoppas vi också att öka kunskapen, säger Johan Malm, överläkare.

Det handlar om få kunskap om hur olika mediciner verkar och kanske det även leder till information som kan vara grund för nya terapier.

Kan analysera celler
– Vi hoppas så småningom kunna analysera enskilda celler. Förhoppningen är att kartlägga hur tumören och metastaserna skiljer sig åt och hur de förändras efter behandling. Kanske kan vi identifiera biomarkörer som finns i blodet.

Johan Malm hoppas är att man i ett blodprov någon gång i framtiden ska kunna utläsa information även om tumörer i andra organ. Kanske det går att ta reda på mer och använda kunskaper för andra cancertyper och inte bara melanom.

Vårdgivare Skåne

Skåne University Hospital Cancer Centre är ett samarbete mellan Skånes universitetssjukhus, Lunds universitet, Regionalt cancercentrum syd, Medicinsk service och Primärvården palliativ vård och ASIH.

Centrumet är bildat för att ta ett ännu större samlat grepp kring cancervård och cancerforskning.