Nyheter från
Södra sjukvårdsregionen

oktober 2023

Årets kvalitetsregisterdag

Den 6 oktober genomfördes kvalitetsregisterdagen i Hässleholm och digitalt via Teams. På programmet fanns det många intressanta punkter, bland annat:

  • Hur kvalitetsregister kan användas för att följa upp och utveckla vården
  • Kvalitetsregistrens roll i nationell kunskapsstyrning
  • Informationsförsörjning av kvalitetsregister
Inom kort kommer ett referat från dagen publiceras på Registercentrum Syds webbplats:
rcsyd.se

Reviderade ägardirektiv RCC Syd

RCC Syd etablerades 2013 och är ett av sex cancercentrum i landet. Verksamheten arbetar på uppdrag av Södra regionvårdsnämnden, men är organisatoriskt placerad i Region Skåne. Nuvarande ägardirektiv fastställdes 2018. En arbetsgrupp har på uppdrag från RCC Syds styrgrupp tagit fram ett förslag till reviderat ägardirektiv. Södra regionvårdsnämnden fastställde förslaget på nämndsmötet den 29 september 2023.
Ägardirektiv till Regionalt cancercentrum syd (pdf)

Lena Luts, direktör, lena.luts@skane.se

Gemensamma arbetssätt och rutiner för uppföljning av patienter med ökad risk för cancersjukdom, delprojekt 18

I samtliga regioner pågår ett arbete med att etablera strukturer för omhändertagande av personer med ökad risk för ärftlig cancer. Regionerna Kronoberg, Blekinge och Skåne avser att arbeta fram en centraliserad mottagare för remisser från Klinisk genetik i Lund.

En central stödfunktion för ärftlig cancer har etablerats för Södra sjukvårdsregionen. Den finns på Sus. Ett införande av gemensamt arbetssätt för uppföljning av personer med en hög risk för cancersjukdom ger möjlighet till förbättrad hälsa med minskad risk att insjukna i cancer. Det bidrar till god, jämlik och likvärdig vård i Södra sjukvårdsregionen.
Delprojekt 18, Ärftlig cancer – uppföljning (sodrasjukvardsregionen.se)

Eva Svensson, hälso- och sjukvårdsstrateg, eva.i.svensson@skane.se

Aktuellt inom nationell högspecialiserad vård

Södra sjukvårdsregionen har besvarat tio remisser gällande områden som föreslås utgöra nationell högspecialiserad vård (NHV).

Nämnden för nationell högspecialiserad vård är utsedd av regeringen och består av politiker från samverkansregionerna med Socialstyrelsens generaldirektör som ordförande. Samverkansregion Lund/Malmös representanter är Gilbert Tribo, regionråd, ledamot samt Ingrid Lennerwald, f d regionråd, ersättare. Nämndens sammansättning gäller från den 1 augusti 2023 till den 31 juli 2027.
Nationell högspecialiserad vård (socialstyrelsen.se)

Lena Luts, direktör, lena.luts@skane.se

Anna Benemark, hälso- och sjukvårdsstrateg, anna.benemark@skane.se

Trafikmedicin – delprojekt 33 i Samarbete för bättre vård

Trafikmedicin är en sammanfattande benämning på det forsknings- och verksamhetsområde som rör medicinska aspekter på människan i trafiken. Området har belysts i en förstudie gjord av Region Skåne. Förstudien visar ett behov av att närmare undersöka hur trafikmedicin hanteras i hela Södra sjukvårdsregionen. 
Delprojektet ska:

  • Kartlägga nuläget avseende trafikmedicin (körkortsmottagningar och motsvarande) i Södra sjukvårdsregionen 
  • Beskriva nuvarande och framtida behov av trafikmedicinsk kompetens i Södra sjukvårdsregionen och särskilt beakta resurser för omhändertagande av berörd målgrupp Södra sjukvårdsregionen
  • Omvärldsbevakning övriga regioner/sjukvårdsregioner eller andra länder 
  • Föreslå samverkansformer inom Södra sjukvårdsregionen
Gruppen håller att sättas samman och det saknas i nuläget deltagare från Blekinge och Halland innan vi kan starta.
Delprojekt 33, Trafikmedicin (sodrasjukvardsregionen.se)

Eva Svensson, hälso- och sjukvårdsstrateg, eva.i.svensson@skane.se

Nya representanter i Södra sjukvårdsregionens ledningsgrupp

Hanna Svensson som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge och Jessika Andersen som är tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg är nya i Södra sjukvårdsregionens ledningsgrupp.

I ledningsgruppen ingår regionernas hälso- och sjukvårdsdirektörer, en HR-direktör och en kommunikationsdirektör från någon av regionerna samt chefen för Skånes universitetssjukhus.
Södra sjukvårdsregionens direktör är ordförande i ledningsgruppen. Ordinarie ledamot har möjlighet att utse ersättare.
Ledningsgrupp (sodrasjukvardsregionen.se)

Lena Luts, direktör, lena.luts@skane.se

Prioriteringskonferens: Jämlikvård för alla – störst behov först

Ännu en lyckad prioriteringskonferens är genomförd. I år hölls den på Slagthuset i Malmö. Södra sjukvårdsregionen och Region Skåne har samverkat tillsammans med Prioriteringscentrum som är huvudarrangör för konferensen. Här samlades beslutsfattare, tjänstepersoner och yrkespersoner alla med intresse för prioriteringsfrågor. Konferensen fokus låg på metoder och arbetssätt, etiska frågeställningar, organisering av prioriteringsprocesser, rollfördelning mellan aktörer och lämpliga beslutsunderlag.

Inom kort kommer en sammanfattning av konferensen att publiceras på Prioriteringscentrums webb:
Prioriteringscentrum - Nationellt kunskapscentrum för prioriteringar inom vård och omsorg (liu.se)

Dags att söka regionalt forskningsstöd för år 2024 
”Vård av psykiskt sjuka med särskilt komplexa vårdbehov”

För år 2024 finns ett regionalt forskningsstöd, i form av ett anslag om 753 249 kr, avsatt för forskningsprojekt eller utvecklingsprojekt med tydlig forskningsansats.

I första hand är anslaget riktat till anställda som arbetar med patienter med särskilt komplexa vårdbehov och som vårdas med hjälp av LRV och LPT i Södra sjukvårdsregionen
Forsknings- och utvecklingsmedel (sodrasjukvardsregionen.se)

Vi samarbetar för att skapa bättre vård för invånarna. Vi vill erbjuda god och jämlik vård med ökad tillgänglighet i Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne. Genom att samarbeta kan vi använda våra resurser på bästa sätt. Tillsammans utvecklar vi hälso- och sjukvården i södra Sverige!

Södra sjukvårdsregionen
Redaktör: Charlotta Söderholm, charlotta.soderholm@skane.se
Webb: sodrasjukvardsregionen.se

Ändra din prenumeration  
Är du inte prenumerant ännu? Klicka här för att börja prenumerera